CONNECT:  
             

Απολέπιση για…αρχάριες

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

Physical exfoliation Διαβάζετε παντού για τα μυστικά της φωτεινής επιδερμίδας και για τη σημασία της απολέπισης, πελαγώνετε όμως με τα δεκάδες προϊόντα, με φυσικά ή συνθετικά συστατικά, με επιθετική ή ήπια δράση, με κόκκους ή χωρίς, σε κρέμα, πούδρα ή μάσκα, που όλα υπόσχονται να σας απαλλάξουν από τα νεκρά κύτταρα; Ελάτε να τα ξεδιαλέξουμε..

Α αρχίσουμε από τα βασικά: Είναι γνωστό ότι η επιφάνεια της επιδερμίδας καλύπτεται από 15-20 στιβάδες νεκρών κυττάρων τα οποία αποτελούν την κερατίνη στιβάδα. Τα νεκρά αυτά κύτταρα έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο, να προστατεύουν το-ζωντανό- δέρμα από το περιβάλλον. Κάθε δύο περίπου εβδομάδες, αντικαθίστανται εξ ολοκλήρου, καθώς αυτά που βρίσκονται στις ανώτερες στιβάδες «ξεκολλάνε» και πέφτουν . Η απόπτωση όμως, όπως ονομάζεται, δεν γίνεται πάντα ομαλά. Πολύ συχνά, οι ρυθμοί με τους οποίους συμβαίνει είναι πιο αργοί από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα η επιφάνεια της επιδερμίδας να καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα νεκρών κυττάρων και να αποκτά όψη θαμπή, ανομοιόμορφη και τραχιά. Εδώ ακριβώς έρχεται η απολέπιση, μια διαδικασία που διευκολύνει την απομάκρυνση των συσσωρευμένων νεκρών κυττάρων, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την ιδιότητα της κερατίνης στιβάδας να λειτουργεί σαν προστατευτικός φραγμός. Υπάρχουν δύο είδη απολέπισης, η μηχανική (φυσική) και η χημική. Εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με την πρώτη.

Λέγεται μηχανική γιατί τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται μηχανικά, ανασηκώνονται και αποκολλώνται δηλαδή μέσω της τριβής με τη βοήθεια προϊόντων που περιέχουν μικρόκοκκους ή με ειδικά αξεσουάρ και συσκευές. Μεταξύ μας, η διαδικασία δεν διαφέρει και πολύ με το τρίψιμο ενός κομματιού ξύλου με γυαλόχαρτο-ας μην ξεχνάμε ότι ο αγγλικός όρος scrub σημαίνει τρίβω κάτι με κάτι άλλο…- ευτυχώς με πολύ ηπιότερο τρόπο.

Το πόσο έντονο θα είναι το scrubbing εξαρτάται από το είδος του υλικού απολέπισης (μέγεθος, σκληρότητα, λεία ή τραχιά επιφάνεια) αλλά και από τον τρόπο και το χρόνο που το εφαρμόζουμε.

Η φυσική απολέπιση κατηγορείται συχνά για… υπερβολική σκληρότητα και για το λόγο αυτό δεν συνιστάται -τουλάχιστον σαν κύρια απολεπιστική μέθοδος- για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Η αλήθεια είναι όμως ότι το λάθος πολύ συχνά είναι δικό μας. Κάνουμε scrub πιο συχνά από όσο χρειάζεται ή τρίβουμε την επιδερμίδα μετά μανίας, με αποτέλεσμα, η κερατίνη στιβάδα να χάνει με τον καιρό την ικανότητά της να συγκρατεί την υγρασία της επιδερμίδας και να την προστατεύει από τον έξω κόσμο . Μια επιδερμίδα ευαισθητοποιημένη, με κοκκινίλες, που «τραβάει» ή γυαλίζει υπερβολικά είναι ίσως σημάδι ότι ο τρόπος που κάνετε απολέπιση είναι λάθος. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα διακόψτε τη χρήση οποιουδήποτε scrub και δώστε στην επιδερμίδα σας τον απαραίτητο χρόνο να …συνέλθει.

Και μην ξεχνάτε: Η εφαρμογή ενός προϊόντος απολέπισης γίνεται πάντα σε καθαρή επιδερμίδα και ακολουθείται απαραίτητα από ενυδατική κρέμα.

Τα scrubs και πώς να τα ξεχωρίσετε

Τα προϊόντα μηχανικής απολέπισης μπορεί να περιέχουν:

- Πλαστικούς μικρόκοκκους (microbeads)

- Κόκκους jojoba

- Κρυστάλλους αλατιού ή ζάχαρης

- Τριμμένα κελύφη, κουκούτσια και ξηρούς καρπούς

-Πούδρες

Πλαστικοί μικρόκοκκοι: Τα πολύχρωμα μικροσφαιρίδια που βλέπουμε συνήθως σε πολλά προϊόντα καθαρισμού και απολέπισης χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια γιατί έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και χάρη στην ήπια απολεπιστική τους δράση είναι φιλικά με την επιδερμίδα. Όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν είναι καθόλου φιλικά με το περιβάλλον-απορροφούν επικίνδυνες τοξίνες και φτάνοντας μέσω του αποχετευτικού συστήματος στο νερό μπορούν να μολύνουν το θαλάσσιο οικοσύστημα περνάνε στην τροφική αλυσίδα. Σε πολλές χώρες έχει απαγορευτεί η χρήση τους και πολλές εταιρείες καλλυντικών τους έχει ήδη αντικαταστήσει με άλλα ασφαλέστερα συστατικά. Σε όσα προϊόντα τα περιέχουν ακόμα θα τους βρείτε στη λίστα συστατικών με ονόματα όπως polyethylene, polypropylene, nylon-6 , nylon-11 κλπ.

Κόκκοι Jojoba. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή απολεπιστικά συστατικά και μάλιστα τελευταία παίρνουν ολοένα και πιο συχνά τη θέση των πλαστικών μικρόκοκκων . Έχουν μικρό μέγεθος, διαυγές λευκό χρώμα και προέρχονται από τη χημική επεξεργασία του ελαίου jojoba. – στη λίστα των συστατικών θα το αναζητήσετε ως hydrogenated jojoba oil ή jojoba esters.

Κρύσταλλοι αλατιού ή ζάχαρης. Οι φυσικοί αυτοί κρύσταλλοι απολεπίζουν σε βάθος και απομακρύνονται εύκολα με νερό. Ενδέχεται όμως να είναι αρκετά επιθετικοί με την επιδερμίδα, αν το μέγεθός τους είναι μεγάλο, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται συνήθως ως scrub για το σώμα.

Κουκούτσι βερίκοκου. Ένα ακόμα δημοφιλές συστατικό. Οι κόκκοι από το κουκούτσι του βερίκοκου, όταν είναι λεπτοί απολεπίζουν ήπια την επιδερμίδα, αν όμως έχουν μεγαλύτερο μέγεθος, επειδή είναι σκληροί, ενδέχεται να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς και ερεθισμό γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή , περιοριστείτε στη χρήση τους για το σώμα.

Κουκούτσι ελιάς. Οι σκληροί κόκκοι από το κουκούτσι της ελιάς προσφέρουν βαθιά απολέπιση και ενδείκνυνται για λιπαρές ή ανθεκτικές επιδερμίδες. Στα προϊόντα που τους περιέχουν προστίθενται συνήθως έλαια και μαλακτικά συστατικά για να κάνουν ηπιότερη τη δράση τους.

Ξηροί καρποί. Θρυμματισμένοι κόκκοι από τα κελύφη ή την ψίχα αμυγδάλων, φουντουκιών, καρυδιών κ.α. Όταν περιέχουν την ψίχα των καρπών, προσφέρουν ήπια απολεπιστική δράση και θεωρούνται ιδανικά για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Κόκκοι Μπαμπού. Είναι λίγο πιο σκληροί από τους κόκκους jojoba, εξίσου όμως φιλικοί με την επιδερμίδα. Το μπαμπού χρησιμοποιείται σε προϊόντα απολέπισης προσώπου και σώματος, συχνά σε μορφή εκχυλίσματος.

Πούδρες. Κόκκους ρυζιού, δημητριακά, ορυκτά, όστρακα, πέταλα λουλουδιών και πολλά ακόμα κονιορτοποιημένα φυσικά συστατικά βρίσκουμε σε αυτή τη νέα μορφή απολέπισης- ένα ακόμη trend που μας ήρθε από την Ασία. Οι πούδρες απολέπισης όταν έρχονται σε επαφή με το νερό, μετατρέπονται σε αφρό προσφέροντας απόλυτα ελεγχόμενο αποτέλεσμα.

 

Σχετικά θέματα
Απολέπιση ναι, αλλά πώς;
2015-12-21
Απολέπιση ναι, αλλά πώς;
 
Οι δύο όψεις της απολέπισης
2016-06-16
Οι δύο όψεις της απολέπισης
 
Μετά την απολέπιση, τι;
2021-11-22
Μετά την απολέπιση, τι;
 

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;