CONNECT:  
             

​Περί… κρεμών και υδάτων

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

WATER Γνωρίζετε ποιο είναι το πολυτιμότερο συστατικό των καλλυντικών; Όχι, δεν είναι το χαβιάρι, ο χρυσός ή κάποιο σοφιστικέ αντιγηραντικό μόριο, αλλά το νερό! Αξίζει επομένως να το προσέξουμε λίγο περισσότερο…

Aqua/Water. Το βλέπουμε να φιγουράρει πρώτο στη λίστα των συστατικών καθώς κυριαρχεί ποσοτικά στις φόρμουλες των καλλυντικών μας-μια κρέμα μπορεί να περιέχει μέχρι και 80% νερό ενώ σε προϊόντα που ξεπλένονται, για παράδειγμα αφρόλουτρα, σαμπουάν ή ζελ καθαρισμού, μπορεί να φτάσει και το 95%. Το νερό όμως κυριαρχεί και ποιοτικά καθώς.

H2O: Τι είναι;

«Νηρόν ύδωρ». Το επίθετο αυτής της φράσης της αρχαιοελληνικής γλώσσας –νηρόν, σημαίνει νεαρόν, δηλαδή φρέσκο -, μετατράπηκε στη μεσαιωνική ελληνική σε ουσιαστικό και με το πέρασμα των αιώνων, κατέληξε να έχει την έννοια αυτού που προσδιορίζει. Έτσι στη σύγχρονη ελληνική, οι λέξεις ύδωρ και νερό έγιναν συνώνυμες…

Το νερό λοιπόν αποκαλείται πηγή ζωής και όχι άδικα. Αυτό το άχρωμο, άοσμο και άγευστο υγρό είναι το πιο σημαντικό συστατικό του πλανήτη μας. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και για την κοσμητολογία. Ο λόγος είναι απλός: το νερό διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη φυσιολογία του οργανισμού αλλά και της επιδερμίδας. Αποτελεί βασικό συστατικό όλων των στιβάδων της- το δέρμα περιέχει περίπου 8 λίτρα νερό!- με κύρια δεξαμενή του το χόριο (80%). Ακόμα και στην επιφανειακή κεράτινη στιβάδα μολονότι εκεί υπάρχουν λιγοστά αποθέματα (10-15%), το νερό είναι αυτό που ρυθμίζει τη διάταξη και τη συνοχή των συστατικών -λιπίδια, ceramides κλπ.- του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας και συγχρόνως εξασφαλίζει την απαλότητα, την άνεση και την πλαστικότητά της.

Το νερό στις καλλυντικές φόρμουλες

Μπορεί ο Γαληνός να ήταν ο πρώτος που τον 2ο αιώνα μ.Χ. ανέμειξε λίπος και νερό για να φτιάξει την πρώτη κρέμα περιποίησης- ένα σκεύασμα που πέρασε στην ιστορία της φαρμακοποιίας ως Ceratum Galeni- , ωστόσο, η συστηματική χρήση νερού για την παρασκευή καλλυντικών ξεκίνησε μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα όταν τις κλασικές πομάδες –με κύριο συστατικό τα λίπη φυτικής ή ζωικής προέλευσης-αντικατέστησαν κρέμες με βάση ένα μείγμα ανθόνερου και κεριού μέλισσας, οι διάσημες Cold Creams. Έτσι, η νεαρή ακόμα βιομηχανία της ομορφιάς κατόρθωσε επιτέλους να προσφέρει προϊόντα πιο εύχρηστα και πολύ πιο ευχάριστα στην εφαρμογή παρόλο που οι κρέμες συνέχιζαν να έχουν παχύρρευστη υφή, καθώς περιείχαν ελάχιστο νερό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η κοσμητολογία εξελίχθηκε, δημιουργήθηκαν φόρμουλες με κύριο συστατικό το νερό –η υδατική φάση υπερίσχυε της λιπαρής- και τα πρώτα γαλακτώματα έκαναν την εμφάνισή τους.

Η προσθήκη νερού σε μια σύνθεση βέβαια, δεν γίνεται για λόγους καλλυντικής ευχαρίστησης και μόνο. Εκτός από την- αυτονόητη- ενυδάτωση που προσφέρει στην επιδερμίδα, το νερό βασικά λειτουργεί σαν φυσικός διαλύτης, που σημαίνει ότι διευκολύνει τη διάλυση και ανάμειξη των στερεών συστατικών μιας κρέμας. Επιπλέον βοηθά στη συνύπαρξη υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών συστατικών για τον σχηματισμό ανάλαφρων συνθέσεων γνωστών ως “water-in-oil” .

Το νερό που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στις καλλυντικές φόρμουλες δεν είναι φυσικά… «της βρύσης». Οι τεχνικές καθαρισμού και επεξεργασίας που ακολουθούνται –απόσταξη, απιονισμός, αντίστροφη ώσμωση, αποστείρωση κλπ.- είναι σύμφωνες με ρον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και τις Ορθές Πρακτικές Παρασκευής Καλλυντικών με βάση τα Διεθνή Πρότυπα ( ISO) έτσι ώστε ότι το Aqua /Water που βλέπουμε στη λίστα συστατικών μιας κρέμας, να είναι ένα νερό απόλυτης καθαρότητας, απαλλαγμένο από τοξίνες, ρύπους, μικροοργανισμούς και μικρόβια.

Τα …άλλα νερά

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές μάρκες δερμοκαλλυντικών ή φυσικών καλλυντικών έχουν αντικαταστήσει το κοινό, τρεχούμενο νερό με άλλες μορφές του, εμπλουτισμένες με ευεργετικά συστατικά ή απλά καθαρότερες και πιο ασφαλείς για την επιδερμίδα . Ας δούμε όμως τι είναι αυτά τα νερά και τι διαφορετικό προσφέρουν.

Ιαματικό νερό: Σε πολλές περιοχές με ιδιαίτερη σύσταση υπεδάφους-ιζηματώδη, ηφαιστειογενή πετρώματα κλπ.-, το καθαρό νερό που αναβλύζει από τις πηγές, είναι εμπλουτισμένο με συστατικά ευεργετικά για την επιδερμίδα και για τον λόγο αυτό αξιοποιείται εδώ και χρόνια από γνωστές εταιρείες δερμοκαλλυντικών αντικαθιστώντας το απεσταγμένο νερό στις φόρμουλες των προϊόντων τους. Για παράδειγμα, το Ιαματικό Νερό της Avène είναι βακτηριολογικά καθαρό, πλούσιο σε οξείδια πυριτίου, αλλά πτωχό σε μέταλλα και με μια μοναδική μικροχλωρίδα, με αποτέλεσμα να προσφέρει καταπράυνση και άνεση στο ξηρό, ευαίσθητο, αλλεργικό και ατοπικό δέρμα. Το Ιαματικό Νερό της La Roche Posay γνωστό για την προστατευτική, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική του δράση, είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία –περιέχει σελήνιο σε υψηλή συγκέντρωση-, γεγονός που του προσδίδει αξιόλογες αντιοξειδωτικές ιδιότητες . To Ιαματικό Μεταλλικό Νερό της Vichy, περιέχει 15 μεταλλικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ενίσχυση του επιδερμιδικού φραγμού και στην προστασία του δέρματος από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις.

Εγχύματα φυτών: Με δεδομένο ότι περίπου το 70% της σύνθεσης μιας κρέμας είναι νερό ο εμπλουτισμός του σε δραστικά συστατικά μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα του τελικού προϊόντος. Έτσι αρκετές εταιρείες φυσικών καλλυντικών προχώρησαν στην αντικατάσταση του νερού με εγχύματα φυτών με στόχο τα δραστικά συστατικά τους να προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη από μια απλή ενυδάτωση της επιδερμίδας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Apivita η οποία εδώ και αρκετά χρόνια επιλέγει βιολογικά εγχύματα βοτάνων (π.χ. από ελληνικό τσάι του βουνού) για να προσφέρει στα προϊόντα της αντιοξειδωτική προστασία, καταπραϋντική ή αντιφλεγμονώδη δράση αλλά και να ενισχύσει τη δράση των υπολοίπων συστατικών της κάθε φόρμουλας. Μια άλλη μάρκα φυσικών καλλυντικών, η Caudalie, χρησιμοποιεί σε πολλά από τα προϊόντα της Eau de Raisin , δηλαδή βιολογικό νερό σταφυλιών, το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, πολυσακχαρίτες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενυδατώνουν την επιδερμίδα, την καταπραΰνουν και συμβάλλουν στη διατήρηση και τη σωστή λειτουργία του προστατευτικού φραγμού της. Μετά την έκθλιψη και το φιλτράρισμα, το νερό του χυμού των σταφυλιών απομονώνεται και καθαρίζεται με μια αποκλειστική διαδικασία χαμηλής πίεσης έτσι ώστε το τελικό προϊόν να είναι 100% αγνό και ενεργό.

Ανθόνερα: Είναι γνωστά σαν eaux florales ή hydrolats και όπως διαβάσατε στην αρχή του post μας, χρησιμοποιούνται από πολύ παλιά στις φόρμουλες των καλλυντικών. Στην ουσία πρόκειται για νερά από την εκχύλιση ανθών στα οποία είναι διαλυμένη μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου. Τα συναντάμε κυρίως σε μάρκες πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων - με πρώτη ύλη άνθη από βιολογικές καλλιέργειες. Τα πιο διαδεδομένα είναι το νερό από άνθη χαμομηλιού, πορτοκαλιάς, αμαμελίδας και βέβαια το κλασικό ροδόνερο. Ανάλογα με τις ιδιότητες του αιθέριου ελαίου που περιέχουν, τα ανθόνερα προσφέρουν ενυδατική, τονωτική, καταπραϋντική, αποσυμφορητική δράση κλπ. Από τις μάρκες φυσικών καλλυντικών, η Klorane είναι αυτή που χρησιμοποιεί ανθόνερο κυανής κενταύριας, σε μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της.

 

 

 

© Copyright 2018 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

wrinkles

 

2018-12-10
Μπορούμε αληθινά να «σβήσουμε» τις ρυτίδες;

Κάθε αντιρυτιδική σύνθεση που… σέβεται τον εαυτό της, υπόσχεται να αναστρέψει τη διαδικασία γήρανσης...  

cold showers

 

2018-03-07
​Ψυχρολουσία….

Για τις περισσότερες από εμάς, το κρύο ντους μόνο ως  «ατύχημα» μπορεί να μας προκύψει, ειδικά όταν...  

glycolic acid skin benefits

 

2017-09-29
Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;