CONNECT:  
             

Ελιξίριο ''αθανασίας'' της επιδερμίδας

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017
Αντωνία Θωμοπούλου

 

how Μια από τις αρχαιότερες τροφές με αναγνωρισμένη θεραπευτική αξία έχει κερδίσει το έντονο ενδιαφέρον της σύγχρονης βιομηχανίας της ομορφιάς. Το μέλι , το βασικό συστατικό στο νέκταρ, το ποτό των θεών του Ολύμπου, ξεχωρίζει για τη σπουδαία επουλωτική, μαλακτική, θρεπτική, τονωτική και προστατευτική του δράση. Η ενέργεια και η φωτεινή, νεανική όψη της επιδερμίδας το επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο.

Μικρή ιστορική αναδρομή. Είναι ένας από τους πιο παλιούς «κατοίκους» του πλανήτη μας. Αν και η ακριβής χρονική περίοδος που εμφανίζεται δεν είναι γνωστή, οι επιστήμονες συγκλίνουν στο ότι ζει στη γη περισσότερο από 15 εκατομμύρια χρόνια! Ο λόγος για τη μέλισσα το έντομο της τάξης των υμενόπτερων που, στο πέρασμα των αιώνων, έχει αποδειχτεί πολλαπλά σπουδαία για τον άνθρωπο. Από τα πιο πρώιμα ευρήματα για την ύπαρξη, γνώση και αξιοποίηση του μελιού είναι η απεικόνιση ανθρώπων να συλλέγουν το μέλι ενώ γύρω τους πετούν μέλισσες σε μεσολιθικές σπηλαιογραφίες στην Ισπανία την 6η χιλιετία π.Χ. Στην Αίγυπτο, ο μύθος θέλει τα δάκρυα του θεού Ρα για τα κρίματα των ανθρώπων να μεταμορφώνονται σε μέλισσες μόλις έπεφταν στη γη, που έσπευδαν να κτίσουν κηρήθρες. Οι πρώτες κυψέλες μελισσών- ένδειξη για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας- εντοπίζονται σε ναό στα προάστια του Καΐρου, που χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, το 2400 π.Χ. Στην αρχαία Ελλάδα τα πρώτα ευρήματα- σκεύη πιθανόν για το κάπνισμα των μελισσών- ανήκουν στη νεολιθική περίοδο και εντοπίζονται στη Θεσσαλία. Πολύτιμες πληροφορίες για τη διακίνηση μελιού βρίσκουμε επίσης σε πινακίδες Γραμμικής Γραφής Β’ της Κνωσού, των Μυκηνών και της Πύλου. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Δίας, ως βρέφος, ανατράφηκε με μέλι, την τροφή των θεών. Στην κλασσική και ελληνιστική περίοδο η ενασχόληση με τη μελισσοκομία γίνεται πιο συστηματική στις αγροτικές περιοχές. Οι κυψέλες είναι κυρίως από πηλό και, σύμφωνα, με νόμο του Σόλωνα οι μελισσοκόμοι ήταν υποχρεωμένοι να τοποθετούν τα μελίσσια τους 300 πόδια μακριά ο ένας από τον άλλον, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την κυριότητα των σμηνών. Το μέλι χρησιμοποιείται ευρέως για θεραπευτικούς σκοπούς- κυρίως για τις επουλωτικές του ιδιότητες-, όπως επιβεβαιώνουν κείμενα τόσο του Ιπποκράτη όσο και του Διουσκουρίδη. Το ποτό μελίκρατον που συναντάμε στην Οδύσσεια δεν είναι τίποτα άλλο από μέλι αναμιγμένο με γάλα. Στη Ρωμαϊκή εποχή το μέλι αποτελεί πλέον βασικό στοιχείο της διατροφής, ενώ αξιοποιείται ευρέως σε θεραπευτικά σκευάσματα. Στην Αγία Γραφή αναφέρεται πως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής τρεφόταν μόνο με μέλι και ακρίδες….

Τα τελευταία εκατό χρόνια η μελισσοκομία γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη. Το ανόθευτο μέλι δεν χαλάει ποτέ. Περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες σε μια σύνθεση που δεν μπορεί να αναπαραχθεί χημικά. Γι αυτό και είναι πολύτιμο, όπως άλλωστε και όλα τα προϊόντα της μέλισσας. Ας δούμε ποια είναι αυτά και τι προσφέρουν στην επιδερμίδα:

Μέλι . To μέλι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες της ομάδας Β, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία που του προσδίδουν ενισχυμένες ενυδατικές, αντιβακτηριδιακές, καταπραϋντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συγκαταλέγεται στους πλέον αξιόπιστους υγραντικούς παράγοντες που ελκύουν την υγρασία από το περιβάλλον και τη συγκρατούν στα κύτταρα. Ως εκ τούτου προσφέρει εντατική θρεπτική , αναζωογονητική και επουλωτική δράση ενώ συμβάλλει δραστικά και στην προστασία της επιδερμίδας από το οξειδωτικό στρες.

Πρόπολη. Πρόκειται για μια κολλώδη ουσία, που παράγουν οι μέλισσες αναμειγνύοντας τη ρητίνη που συλλέγουν από τα φυτά, με κερί και γύρη και εμπλουτίζουν με ένζυμα και ιχνοστοιχεία. Η πρόπολη είναι το υλικό που χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν αλλά και να προστατεύσουν την κυψέλη από τυχόν μολύνσεις. Στη σύνθεσή της, οι ρητίνες είναι το βασικό στοιχείο - σε ποσοστό 55%- , ακολουθεί το κερί- 30%-, τα αιθέρια έλαια - 10%- και σε ποσοστό 5% η γύρη μαζί με φλαβονοειδή, φαινολικές, αρωματικές ουσίες και ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά προσδίδουν ενισχυμένες αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες στην πρόπολη και είναι ο λόγος που συστήνεται ιδιαίτερα σε επιδερμίδες με ακμή. Επιπλέον όμως η πρόπολη λειτουργεί και ως αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό και μαλακτικό συστατικό ενώ ταυτόχρονα, αποσυμφορεί τους πόρους της επιδερμίδας.

Βασιλικός πολτός. Η αμβροσία, το ελιξίριο που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία προσέφερε την αθανασία στους θεούς του Ολύμπου είναι η λευκή, κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους αδένες του φάρυγγα των μελισσών και προορίζεται αποκλειστικά για τη βασίλισσα. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα που του προσδίδουν ενισχυμένες μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Όταν περιλαμβάνεται σε καλλυντικές συνθέσεις προσφέρει επιπλέον ενυδάτωση, τόνωση του κυτταρικού μεταβολισμού και αντιοξειδωτική προστασία της επιδερμίδας.

Κερί μέλισσας. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των μελισσών και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των εξάγωνων κελιών όπου αποθηκεύονται μέλι, γύρη και βασιλικός πολτός Αρχικά έχει λευκό χρώμα. Όμως καθώς ενσωματώνει γύρη, σκόνη, πρόπολη και υπολείμματα από το μελίσσι αποκτά την τελική, κιτρινωπή του απόχρωση. Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα , συμβατά με τα λιπίδια του δέρματος. Είναι πολύτιμος υγραντικός παράγοντας, που προστατεύει την επιδερμίδα ενώ, ταυτόχρονα, ξεχωρίζει για τις επουλωτικές , αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.


Από την κηρήθρα στην ….επιδερμίδα.

1. Νeovadiol Rose Platinium,Vichy- Με κερί μέλισσας. Το νέο μέλος της επιτυχημένης αντιγηραντικής σειράς του οίκου έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ομοιομορφία, φωτεινότητα και πλούσια θρέψη στην ώριμη επιδερμίδα. Μαζί με τα ειδικά επιλεγμένα συστατικά ,που στοχεύουν στην ενίσχυση της κεράτινης στιβάδας, τόνωση της κυτταρικής ανανέωσης και ομοιόμορφη απόχρωση , συνδυάζει κερί μέλισσας για να προσφέρει την πλούσια θρέψη, καταπραϋντική δράση και προστασία που έχει ανάγκη το δέρμα μετά την εμμηνόπαυση.

2. Masque Majestueux Votre Visage, Essence of Bees, L’Elixir Des Glaciers , Valmont. – Με μέλι, πρόπολη και βασιλικό πολτό. Απολαυστική και σούπερ θρεπτική μάσκα νύχτας. Χάρη σε ένα αποκλειστικό σύμπλεγμα που συνδυάζει τα τρία πολύτιμα προϊόντα από τα υψηλής ποιότητας μελίσσια της Ελβετίας η μάσκα νυχτερινής φροντίδας προσφέρει εντατική θρέψη, λείανση και αναζωογόνηση της επιδερμίδας.

3. Holistic Age Defense Night Cream- Queen Bee, Apivita- Με βασιλικό πολτό . Κρέμα νύχτας από τη σειρά ολιστικής αντιγήρανσης του ελληνικού οίκου ομορφιάς που μας έχει μυήσει στο μαγικό κόσμο των μελισσών. Περιέχει ελληνικό βασιλικό πολτό ενθυλακωμένο σε λιποσώματα, που μεταφέρουν το πολύτιμο αυτό συστατικό στα βαθύτερα στρώματα της κεράτινης στιβάδας, και φυσικά, δραστικά συστατικά αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας σε συγκέντρωση 12% με τελικό στόχο την ολιστική αντιμετώπιση της γήρανσης του ώριμου δέρματος.

4. Flawless Skin Tone Perfecting Crème, Laura Mercier - Mε κερί μέλισσας.

Ενυδατική κρέμα εικοσιτετράωρης δράσης που μειώνει τις δυσχρωμίες , χαρίζει ομοιόμορφη, φωτεινή όψη και λεία υφή και ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος. Βάζουμε μικρή ποσότητα προϊόντος στο χέρι μας, «ζεσταίνουμε» την κρέμα στις παλάμες και , στη συνέχεια, απλώνουμε απαλά με κυκλικές, ανοδικές κινήσεις σε καθαρό δέρμα μετά τον ορό εντατικής φροντίδας. ( atticabeauty.gr)

5. Pure Vitality Skin Renewing Cream, Kiehl’s- Με μέλι Manuka.

Με 99,6% συγκέντρωση συστατικών φυσικής προέλευσης η πλούσια αυτή κρέμα σχεδιάστηκε για να βοηθήσει την επιδερμίδα να διατηρείται υγιής. Συνδυάζει γι αυτό δύο συστατικά με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα- το μέλι Manuka με τη Ρίζα από Κόκκινο Ginseng- που ενυδατώνουν, ενισχύουν τον επιδερμιδικό φραγμό, διεγείρουν τους ινοβλάστες να παράγουν κολλαγόνο και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Cosmetic results2

 

2021-05-10
Πόσο γρήγορα θα δω αλλαγές στην επιδερμίδα μου;

Σε πείσμα των διαφημιστικών μηνυμάτων, που υπόσχονται θαύματα σε λίγα λεπτά, τα προϊόντα καθημερινής...  

what goes first; moisturizer or sunscreen;

 

2021-06-18
Ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική ή το αντηλιακό;

Τα καλά νέα είναι πως τα αντηλιακά έχουν μπει πλέον στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Όμως ο...  

retinol2

 

2021-01-13
​Ρετινόλη: Μια ντίβα με απαιτήσεις

Εδώ και 40 σχεδόν χρόνια θεωρείται "gold standard”, αφού είναι το μόνο συστατικό, μετά τα αντηλιακά...  

freckles

 

2021-03-29
2 λόγοι που οι κηλίδες επιμένουν

Η σύγχρονη κοσμητολογία διαθέτει πληθώρα αποχρωματιστικών και απολεπιστικών ενεργών συστατικών που...  

Tinted sunscreens

 

2021-04-05
Αντηλιακά με χρώμα- τώρα είναι η ώρα

Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε ανοιξιάτικη διάθεση ανανεώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης. Τώρα που η μέρα...  

skincare mistakes

 

2021-04-12
Περιποίηση: Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Ονειρευόμαστε μια επιδερμίδα λαμπερή, σφριγηλή, χωρίς ατέλειες, χωρίς ρυτίδες γι’ αυτό και της προσφέρουμε...  

sunscreen application mistakes

 

2021-05-17
5 λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό μας

Είναι η καλύτερη άμυνα που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από την φωτογήρανση,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;