CONNECT:  
             

Πότε πάει για ύπνο η επιδερμίδα σας;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

Circadian rythms in skincare Το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι ώρα για beauty sleep- ανεξάρτητα αν εμείς δεν το ακούμε πάντα. Το lifestyle μας όμως, όπως και το εχθρικό περιβάλλον που ζούμε, το  αποσυντονίζουν.  Και τότε χρειάζεται ένα μικρό… κούρδισμα εκ μέρους μας, για να ξαναβρεί τους-κιρκάδιους- ρυθμούς του.

Ίσως έχετε διαβάσει ότι το φετινό Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε σε τρεις Αμερικανούς επιστήμονες (Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young) που κατάφεραν να δουν μέσα στα «γρανάζια» του εσωτερικού, βιολογικού μας ρολογιού και να εξηγήσουν πώς ακριβώς λειτουργεί. Συγκεκριμένα, απομόνωσαν ένα γονίδιο που ελέγχει τον καθημερινό κιρκάδιο ρυθμό μας και έδειξαν ότι το γονίδιο αυτό κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη (ονομάζεται PER) η οποία συσσωρεύεται στο κύτταρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά παύει να παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα αναρωτιέστε τι σχέση έχουν όλα αυτά με την επιδερμίδα. Κι όμως, η σωστή λειτουργία της και η νεανική της εμφάνιση καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον κιρκάδιο ρυθμό των κυττάρων της. Τι εννοούμε; Ο κιρκάδιος (ή κιρκαδικός) ρυθμός είναι ένας 24ωρος κύκλος με βάση τον οποίο κάθε ζωντανό πλάσμα κοιμάται, ξυπνά, τρώει ή ρυθμίζει μια σειρά από βιολογικές λειτουργίες. Ο κιρκάδιος ρυθμός δεν είναι ένας όμως, αλλά πολλοί. Κάθε κύτταρο του οργανισμού μας διαθέτει το δικό του βιολογικό ρολόι. Το ίδιο ισχύει και με τα κύτταρα της επιδερμίδας. Στη διάρκεια της μέρας, το ρολόι τους ρυθμίζεται -από μια ειδική ομάδα γονιδίων που ονομάζονται CLOCK genes- έτσι ώστε να αμύνονται απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις ενώ τη νύχτα, δίνει το σύνθημα στα κύτταρα να ανανεωθούν. Όπως όμως μαθαίνουμε από τη χρονοβιολογία -η επιστήμη που μελετά τους… χτύπους του εσωτερικού μας ρολογιού - ο αποσυντονισμός των κιρκάδιων ρυθμών (από τον κακό ύπνο, τα ξενύχτια, το στρες, μια υπερατλαντική πτήση κλπ.) επιβραδύνει τους μηχανισμούς της κυτταρικής επανόρθωσης και ευνοεί τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών με τα γνωστά αποτελέσματα: οξειδωτικό στρες, φθορά και πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Όταν το ρολόι χτυπά …εννιά.

Γνωρίζουμε ότι την ώρα του ύπνου μας, η επιδερμίδα βάζει τα δυνατά της. Ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων της επιταχύνεται και αυξάνεται η παραγωγή της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH) με τη βοήθεια της οποίας οι ιστοί αναγεννούνται για να ξυπνήσουμε εμείς το επόμενο πρωί, με φρέσκο και ξεκούραστο πρόσωπο.

Όπως όμως αποκαλύπτουν οι μελέτες των χρονοβιολόγων, αν στη ζωή μας δεν … μεσολαβούσαν καφέδες, τσιγάρα, στρες, ένταση και ξενύχτια μπροστά στον υπολογιστή, ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματός μας θα μας οδηγούσε στο κρεβάτι στις 9 το βράδυ! Εκείνη την ώρα η μελατονίνη -η ορμόνη του ύπνου- η οποία κατά τη διάρκεια της μέρας προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία και την ατμοσφαιρική ρύπανση, δίνει σήμα ότι είναι ώρα να… χαλαρώσουμε.

Γύρω στις 9 το βράδυ λοιπόν, λένε οι ειδικοί, η επιδερμίδα είναι πιο δεκτική στα δραστικά συστατικά μιας κρέμας ενώ συγχρόνως η ικανότητα επανόρθωσης της φθοράς του DNA των κυττάρων της φτάνει στο μάξιμουμ. Γι’ αυτό προτείνουν να ακολουθούμε τη νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης εκείνη την ώρα, έστω κι αν δεν σκοπεύουμε να πάμε για ύπνο πριν το ξημέρωμα…. Πόσες φορές όμως ακούμε την προτροπή τους;

Μπορούμε να … συντονιστούμε;

Οι συνέπειες από τον αποσυντονισμό του φυσικού κιρκάδιου ρυθμού του οργανισμού με το πέρασμα του χρόνου και την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες στρες, που δυσχεραίνουν τη διαδικασία ανανέωσης της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της νύχτας, γίνονται αντιληπτές το επόμενο πρωί, αλλά τότε είναι αργά… Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις προλάβουμε; Να γυρίσουμε το χρόνο πίσω αδύνατον. Να αλλάξουμε lifestyle δύσκολο. Να προστατευτούμε από το εχθρικό περιβάλλον πιθανό αλλά όχι αρκετό. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να μην προξενούμε κι εμείς… δολιοφθορές στο εσωτερικό μας ρολόι, αγνοώντας ορισμένους βασικούς κανόνες στη νυχτερινή φροντίδα της επιδερμίδας.

5+1 κανόνες του beauty sleep

Κανόνας #1. Απομακρύνουμε σχολαστικά το μακιγιάζ και τους ρύπους της ημέρας –ει δυνατόν νωρίς, πολύ πριν πάμε για ύπνο, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τη διαδικασία επανόρθωσης και ανανέωσης των κυττάρων. Tip: υιοθετήστε το trend του διπλού καθαρισμού, η επιδερμίδα σας θα σας ευγνωμονεί.

Κανόνας #2. Δεν παραλείπουμε τη βραδινή ενυδάτωση. Όπως έχουμε ξαναπεί, η αντίληψη ότι το δέρμα θα πρέπει να «αναπνέει» κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι μύθος. Τη νύχτα μάλιστα που η δεκτικότητα των κυττάρων σε δραστικά συστατικά είναι υψηλή, τα οφέλη της κρέμας πολλαπλασιάζονται. Αντίθετα, αφήνοντας την επιδερμίδα «γυμνή», η φυσική υγρασία της εξατμίζεται ευκολότερα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αφυδατωμένα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια και να τη θαμπώνουν.

Κανόνας #3. Διευκολύνουμε και ενισχύουμε τη διαδικασία επιδιόρθωσης των φθορών, εξυγίανσης και ανανέωσης των κυττάρων που έχει …προγραμματιστεί για τη νύχτα, με βάση τον 24ωρο κιρκάδιο ρυθμό του δέρματός μας, επιλέγοντας καλλυντικές φόρμουλες με αντιρυτιδικά, συσφιγκτικά, αντιφλεγμονώδη αλλά και απολεπιστικά συστατικά.

Κανόνας #4. Αλλάζουμε συχνά τις μαξιλαροθήκες μας-ακόμα και κάθε βράδυ- ιδίως αν έχουμε επιδερμίδα με τάση ακμής γιατί, στη διάρκεια της νύχτας που το δέρμα είναι περισσότερο ευάλωτο σε φλεγμονές, υπάρχει κίνδυνος να επιμολυνθεί από τα βακτηρίδια και το σμήγμα που έχουν μείνει στη μαξιλαροθήκη.

Κανόνας #5. Αποχωριζόμαστε το κινητό, το tablet, το laptop και κλείνουμε την τηλεόραση, τουλάχιστον 1 ώρα πριν πάμε για ύπνο- φαντάζει ακατόρθωτο αλλά γίνεται! Η έκθεση στο μπλε φως των συσκευών αυτών μειώνει δραματικά την παραγωγή μελατονίνης και εμποδίζει τα κύτταρα να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανόρθωσης των φθορών της ημέρας.

Κανόνας #6. Χορταίνουμε ύπνο. Η έλλειψή του κάνει την επιδερμίδα γκρίζα και θαμπή και φέρνει στο… προσκήνιο μαύρους κύκλους. Ο λόγος είναι απλός . Από τις 11 μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, με βάση και πάλι τον κιρκάδιο ρυθμό, η ροή του αίματος και της λέμφου αυξάνεται σημαντικά , τροφοδοτώντας τα κύτταρα με θρεπτικά συστατικά και διευκολύνοντας την αποβολή των τοξινών . Αν ξενυχτήσουμε ή διακόψουμε τον ύπνο μας ο ρυθμός αυτός διαταράσσεται. Η επιδερμίδα το επόμενο πρωί δείχνει θαμπή και κουρασμένη ενώ το αίμα που «λιμνάζει» κάτω από τα μάτια κάνει τη χροιά του δέρματος στην περιοχή, να δείχνει πιο σκούρα. Και το χειρότερο; Η έλλειψη ύπνου προκαλεί στρες, το οποίο με τη σειρά του αποσυντονίζει ακόμα περισσότερο τον κιρκάδιο ρυθμό των κυττάρων οδηγώντας τα στη φθορά και την πρόωρη γήρανση. Φαύλος κύκλος δηλαδή…..

 

Σχετικά θέματα
Πώς κοιμάστε τα βράδια;
2016-03-16
Πώς κοιμάστε τα βράδια;
 
​Μα, αντιοξειδωτική προστασία το βράδυ; Κι όμως ναι!
2017-09-18
​Μα, αντιοξειδωτική προστασία το βράδυ; Κι όμως ναι!
 
5+1 τύποι επιδερμίδας αναζητούν τη σωστή βραδινή φροντίδα
2017-10-09
5+1 τύποι επιδερμίδας αναζητούν τη σωστή βραδινή φροντίδα
 

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;