CONNECT:  
             

​Η επιδερμίδα σας είναι ξηρή ή αφυδατωμένη; Βρείτε τις διαφορές!

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

DRY-DEHYDRATED SKIN Οι ομοιότητες ανάμεσά τους πολλές γι αυτό και παραπλανητικές. Για να μην οδηγηθείτε σε λάθος συμπεράσματα και κυρίως σε λάθος προϊόντα περιποίησης, μάθετε να ξεχωρίζετε την ξηρή από την αφυδατωμένη επιδερμίδα από τις διαφορές τους.

1. Τι σημαίνει ξηρή επιδερμίδα;

Μια επιδερμίδα χαρακτηρίζεται ξηρή όταν δεν παράγει αρκετά λιπίδια (σμήγμα), απαραίτητα για τη συγκράτηση της υγρασίας στην κερατίνη στιβάδα.

Τι φταίει;

 • Τα γονίδιά μας: Με ξηρή επιδερμίδα συνήθως γεννιέσαι, δεν γίνεσαι.
 • Η ηλικία και οι ορμόνες: Μεγαλώνοντας και λόγω της πτώσης των οιστρογόνων, μειώνεται η παραγωγή υδρόφιλων συστατικών από την επιδερμίδα και τα κύτταρα στο χόριο δεν κατορθώνουν να συγκρατήσουν όση υγρασία τους είναι απαραίτητη.
 • Το περιβάλλον. Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, η πολύωρη παραμονή σε χώρους με κλιματισμό ή κεντρική θέρμανση.

Πώς την αναγνωρίζουμε;

 • Από το μέγεθος των πόρων: Στην ξηρή επιδερμίδα η διάμετρος των πόρων είναι μικρή- συχνά δεν φαίνονται καν- γεγονός που κάνει την επιφάνειά της εξαιρετικά λεία. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της περιορισμένης παραγωγής σμήγματος οι πόροι δεν αναγκάζονται να διαστέλλονται τόσο όσο στη λιπαρή επιδερμίδα.
 • Από την απουσία ατελειών.Με μειωμένη την παραγωγή σμήγματος, τα σπυράκια, τα μαύρα στίγματα και πολύ περισσότερο η ακμή δεν βρίσκουν «φιλικό» περιβάλλον να αναπτυχθούν-ένα από τα θετικά της ξηρής επιδερμίδας…
 • Από τη χροιά. Η ξηρή επιδερμίδα συχνά δείχνει γκρίζα και θαμπή γιατί η φυσική διαδικασία απολέπισης δεν είναι ομαλή με αποτέλεσμα τα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται στην επιφάνειά της .
 • Από την έλλειψη άνεσης. Η ξηρή επιδερμίδα πολύ συχνά «τραβάει» , η επιφάνειά της είναι τραχιά στην αφή και σε ακραίες συνθήκες, ξεφλουδίζει.
 • Από την αυξημένη ευαισθησία. Ο διαταραγμένος υδρολιπιδικός φραγμός που χαρακτηρίζει την ξηρή επιδερμίδα την κάνει εύθραυστη, επομένως περισσότερο ευάλωτη στις επιθέσεις από το περιβάλλον. Οι ερεθισμοί οδηγούν σε μικροφλεγμονές των κυττάρων οι οποίες, μακροπρόθεσμα, οδηγούν σε φθορά των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης.
 • Από τα σημάδια γήρανσης. Στην ξηρή επιδερμίδα οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες είναι εντονότερες, ιδιαίτερα εάν στη χρονολογική γήρανση έχει προστεθεί και η φθορά από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Πώς φροντίζουμε την ξηρή επιδερμίδα;

 • Επιλέγουμε προϊόντα καθαρισμού ειδικά σχεδιασμένα για την ξηρή επιδερμίδα, όπως πλούσια γαλακτώματα (ή micellar waters) εμπλουτισμένα με μαλακτικούς και καταπραϋντικούς παράγοντες. Αποφεύγουμε το σαπούνι ή τα καθαριστικά σε μορφή ζελ που ξεπλένονται με νερό.
 • Επενδύουμε στην απολέπιση. Επιλέγουμε προϊόντα με ήπια οξέα φρούτων (πχ. γαλακτικό οξύ) και τα χρησιμοποιούμε 1-2 φορές την εβδομάδα για να απομακρύνουμε τα συσσωρευμένα κύτταρα από την επιφάνειά της και να βελτιώσουμε το ρυθμό της κυτταρικής ανανέωσης.
 • Επιλέγουμε προσεκτικά την ενυδατική μας κρέμα φροντίζοντας να περιέχει μαλακτικούς παράγοντες (φυτικά έλαια, σκουαλένιο, ουρία, διμεθικόνη κλπ.) και συστατικά που θα την τροφοδοτήσουν με τα απαραίτητα λιπίδια, θα αποκαταστήσουν τον προστατευτικό φραγμό της και θα αποτρέψουν την απώλεια υγρασίας.
 • Εάν είναι απαραίτητο, ενισχύουμε καθημερινά τη δράση της ενυδατικής κρέμας με ένα serum.
 • Εντάσσουμε στη νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης , ένα θρεπτικό λάδι προσώπου το οποίο εφαρμόζουμε πάνω από την κρέμα νύχτας.

2. Τι σημαίνει αφυδατωμένη επιδερμίδα;

Η αφυδάτωση δεν είναι ένας ακόμα τύπος, αλλά μια κατάσταση της επιδερμίδας που συνδέεται με την ελλιπή παραγωγή ή την καταστροφή των ουσιών που συνθέτουν τον Φυσικό Ενυδατικό Παράγοντα (NMF) της κερατίνης στιβάδας. Η διεπιδερμιδική απώλεια νερού (transepidermal water loss/ TEWL), όπως ονομάζεται επιστημονικά η αφυδάτωση, είναι περιστασιακή και μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε μια λιπαρή επιδερμίδα η οποία παράγει άφθονο σμήγμα αλλά της λείπει το νερό.

Τι φταίει;

 • Το περιβάλλον. Απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, επίπεδα υγρασίας, αέρας κλπ.
 • Οι συνήθειές μας: Η παρατεταμένη επαφή με το νερό, η χρήση προϊόντων καθαρισμού με επιθετικά επιφανειοδραστικά (αφριστικές ουσίες), τα επιθετικά scrub και οι εντατικές αγωγές με ρετινοειδή ή οξέα φρούτων.
 • Το lifestyle μας: Η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UV, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, τα συχνά αεροπορικά ταξίδια κλπ.
 • Η ηλικία. Μεγαλώνοντας, ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων ατονεί, η παραγωγή λιπιδίων μειώνεται και ο προστατευτικός υδρολιπιδικός φραγμός της επιδερμίδας εξασθενεί με αποτέλεσμα την απώλεια υγρασίας.

Πώς την αναγνωρίζουμε;

 • Από την έλλειψη άνεσης. Η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητά της και «τραβάει» λόγω έλλειψης υγρασίας στις επιφανειακές στιβάδες της. Σε αντίθεση με την ξηρή επιδερμίδα, η ενόχληση αυτή δεν είναι μόνιμη αλλά περιστασιακή και μικρής συνήθως διάρκειας
 • Από την όψη. Η επιδερμίδα είναι θαμπή λόγω συσσώρευσης αφυδατωμένων νεκρών κυττάρων. Άλλοτε μοιάζει «τεντωμένη» και γυαλίζει, μολονότι δεν υπάρχει υπερέκκριση σμήγματος κι άλλοτε τραχιά και ξεφλουδίζει. Στην επιφάνειά της, ιδίως σε ζώνες με έντονη κινητικότητα (π.χ. γύρω από τα μάτια) σχηματίζονται ρωγμές (γραμμές αφυδάτωσης).

Πώς φροντίζουμε την αφυδατωμένη επιδερμίδα;

 • Αποφεύγουμε την υπερβολική και παρατεταμένη επαφή της επιδερμίδας μας με το νερό. Εάν επιλέξουμε για τον καθαρισμό συνθέσεις που ξεπλένονται με νερό, φροντίζουμε η επιδερμίδα να μην παραμείνει «γυμνή» (χωρίς ενυδατική κρέμα) για παραπάνω από 1 λεπτό.
 • Επιλέγουμε ήπια προϊόντα καθαρισμού, κατά προτίμηση sulfate-free , δηλαδή χωρίς θειικά άλατα ( επιφανειοδραστικά που αφυδατώνουν την επιδερμίδα) και τονωτικές λοσιόν χωρίς οινόπνευμα.
 • Χρησιμοποιούμε τακτικά (ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας) ένα ήπιο προϊόν απολέπισης, χωρίς όμως υπερβολές .
 • Χρησιμοποιούμε καθημερινά μια ενυδατική σύνθεση εμπλουτισμένη με υγροσκοπικά συστατικά όπως υαλουρονικό νάτριο, γλυκερίνη, φυτικά και θαλάσσια εκχυλίσματα κα.
 • Σε περιπτώσεις έντονης αφυδάτωσης προσθέτουμε στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης ένα ενυδατικό serum ή ένα booster , μέχρι η επιδερμίδα να επανέλθει στην … κανονικότητα.

Να θυμάστε:

 1. Η διαφορά ανάμεσα σε μια λιπαρή και μια ξηρή επιδερμίδα δεν είναι το νερό αλλά ότι η πρώτη έχει περίσσεια λιπιδίων (φυσικών ελαίων) ενώ η δεύτερη όχι. Επομένως, μπορεί να υπάρχουν λιπαρές, αφυδατωμένες επιδερμίδες, όχι όμως λιπαρές που να είναι συγχρόνως και ξηρές.
 2. Η ξηρή επιδερμίδα παράγει λιγοστά ή και καθόλου λιπίδια και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να συγκρατήσει εύκολα το νερό. Η αφυδατωμένη επιδερμίδα παράγει λιπίδια αλλά της λείπει το νερό.
 3. Οι ενυδατικές κρέμες μπορεί να περιέχουν ουσίες με μαλακτικές ιδιότητες (emollients), υγροσκοπικούς παράγοντες (humectants) και φιλμογενή συστατικά (occlusives). Οι πρώτες συγκρατούν τα φυσικά αποθέματα υγρασίας ενώ οι δεύτεροι προσελκύουν νερό είτε από το χόριο (το μεσαίο τμήμα του δέρματος) είτε από το εξωτερικό περιβάλλον . Τα φιλμογενή ή υδρόφοβα συστατικά εμποδίζουν τη διαδερμική απώλεια νερού, σχηματίζοντας ένα φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Στα ενυδατικά προϊόντα που απευθύνονται στις λιπαρές ή μεικτές επιδερμίδες υπερέχουν οι υγροσκοπικοί παράγοντες , ενώ οι πιο πλούσιες φόρμουλες που απευθύνονται στις ξηρές επιδερμίδες περιέχουν περισσότερες μαλακτικές ουσίες και φιλμογενή συστατικά.

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;