CONNECT:  
             

Ένα οξύ για το καλό μας

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017
Αντωνία Θωμοπούλου

 

acids in skincare Στο άκουσμα της λέξης η πρώτη μας σκέψη είναι …αρνητική. Κι όμως, στη βιομηχανία της ομορφιάς ο όρος, οξύ ή οξέα αποδίδεται στα αναγνωρισμένα, δραστικά ενεργά συστατικά- πανάκεια για την υγιή όψη και υφή της επιδερμίδας, σε κάθε ηλικία ζωής. Είναι όλα εξαιρετικά πολύτιμα. Αρκεί , φυσικά, να επιλέγουμε το κατάλληλο για κάθε ξεχωριστή ανάγκη του δέρματος.

Φωτογήρανση - Γλυκολικό οξύ

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα: Οι καφέ κηλίδες που εμφανίζονται και αλλοιώνουν τον ομοιόμορφο χρωματικό τόνο, αναδεικνύουν την πρόωρη γήρανση, τη φωτογήρανση του δέρματος. Αιτία προέλευσης; Η απορρύθμιση, στην ουσία, μιας φυσιολογικής διαδικασίας, αν σκεφτούμε πως η παραγωγή μελανίνης στοχεύει στην άμυνα και προστασία της επιδερμίδας από το ήλιο. Πρόκειται για μια μακρόχρονη διαδικασία στις κατώτερες στιβάδες που με την αλόγιστη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τη φυσιολογική φθορά των φυσικών μηχανισμών επανόρθωσης και ανανέωσης - λόγω της βιολογικής γήρανσης -αποδιοργανώνεται, με αποτέλεσμα την άνιση κατανομή της μελανίνης και τη δημιουργία κηλίδων κυρίως στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Όσο μάλιστα, πιο γρήγορα επέμβουμε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να αποτρέψουμε τηνεγκατάσταση της φωτογήρανσης.

Γιατί επιλέγουμε το γλυκολικό οξύ: Το πιο διάσημο από την ομάδα των ΑΗΑ, άλφα υδροξυοξέων είναι ένα υδατοδιαλυτό συστατικό φυσικής προέλευσης που ενεργοποιεί τον κυτταρικό μεταβολισμό και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Λόγω του μικρού μοριακού βάρους του διεισδύει ευκολότερα γεγονός που συνηγορεί στη βαθιά απολέπιση και εντατική αναζωογόνηση της φωτογηρασμένης επιδερμίδας.

Αξίζει να δοκιμάσετε:

L’Institut Youth Resurfacing Peel, Darphin. Προϊόν για την κατ' οίκον «επαγγελματική» απολέπιση με γλυκολικό οξύ σε χαμηλή περιεκτικότητα - αποφεύγουμε έτσι την πιθανότητα ερεθισμών- που απομακρύνει άμεσα τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια, αναζωογονεί την εξωτερική στιβάδα και διεγείρει τις φυσικές λειτουργίες ανανέωσης του δέρματος απαλύνοντας αισθητά δυσχρωμίες και λεπτές γραμμές.

Αφυδάτωση- Υαλουρονικό οξύ

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα: Η αφυδάτωση είναι μια επίκτητη, πρόσκαιρη κατάσταση του δέρματος με βασικό χαρακτηριστικό την έλλειψη νερού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστεί σε κάποια στιγμή της ζωής σε όλους τους τύπους δέρματος . Ακόμη και στις λιπαρές. Οφείλεται κυρίως σε εξωγενούς προέλευσης παράγοντες. Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας κυρίως στη χειμερινή περίοδο- ζέστη στους εσωτερικούς χώρους και κρύο στους εξωτερικούς-, το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, η έλλειψη νερού από τον οργανισμό, οι εντατικές «θεραπείες» χημικής απολέπισης όπως και η χρήση προϊόντων καθαρισμού με σκληρούς απορρυπαντικούς παράγοντες αποδυναμώνουν το Φυσικό Ενυδατικό Παράγοντα ( NMF) της κεράτινης στιβάδας και συνηγορούν στην έντονη αφυδάτωση.

Γιατί επιλέγουμε το υαλουρονικό οξύ: Πρόκειται για έναν από τους πιο αποτελεσματικούς υγραντικούς παράγοντες που βρίσκεται φυσικά -σε μεγάλες, μάλιστα, ποσότητες- στους συνδετικούς ιστούς, στις αρθρώσεις αλλά και στην ουσία που περιβάλλει τα κύτταρα του δέρματος και ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας. Ελκύει το νερό από το περιβάλλον και το συγκρατεί γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας. Ειδικά για τις περιπτώσεις αφυδάτωσης αναζητούμε και επιλέγουμε συνθέσεις με υαλουρονικό οξύ με μεγάλο μοριακό βάρος ώστε να παραμείνει και να δράσει στην επιφάνεια, εκεί ακριβώς που η επιδερμίδα το έχει ανάγκη.

Αξίζει να δοκιμάσετε:

Lotion De Soin, Aqua Infini, Galénic. Λοσιόν περιποίησης που ενυδατώνει άμεσα, προετοιμάζει την επιδερμίδα και ενισχύει τα δράση των ενεργών συστατικών των προϊόντων που ακολουθούν. Περιέχει υαλουρονικό οξύ, εκχύλισμα από ρόδο Ιεριχούς και γλυκερίνη φυτικής προέλευσης που προσφέρουν άμεσα πλούσια ενυδάτωση και εξαιρετική άνεση.

Θαμπό χρώμα- Γαλακτικό οξύ

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα: Η πρώτη και η πιο σαφής ένδειξη για τη φυσική επιβράδυνση του κυτταρικού μεταβολισμού. Η περιβαλλοντική μόλυνση και η συσσώρευση αιωρούμενων μικροσωματιδίων ρύπων στην επιφάνεια , τα νεκρά κύτταρα που με το πέρασμα του χρόνου απομακρύνονται ολοένα και με πιο αργούς ρυθμούς, το στρες και το κάπνισμα που, αποδεδειγμένα, στερούν από το δέρμα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που εξηγούν τα θαμπό χρώμα και την άτονη όψη της επιδερμίδας.

Γιατί επιλέγουμε το γαλακτικό οξύ: Aνήκει και αυτό στην ομάδα των άλφα- υδροξυοξέων (AHA) και παράγεται από το γάλα, όπως υπονοεί και το όνομά του. Το ομώνυμο δραστικό μόριο που βρίσκουμε στις καλλυντικές φόρμουλες είναι βέβαια προϊόν συνθετικής προέλευσης. Είναι εξίσου αποτελεσματικό και ευεργετικό με το γλυκολικό οξύ ξεχωρίζει όμως για την ήπια απολέπιση που προσφέρει. Γι αυτό και συστήνεται στις ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες.

Αξίζει να δοκιμάσετε:

Hydra Exfoliator Face Mask, Beatific. Mάσκα χημικής απολέπισης με γαλακτικό και αζελαϊκό οξύ που προσφέρει ήπιο χημικό peeling απομακρύνοντας άμεσα τα νεκρά κύτταρα, ενεργοποιεί την κυτταρική ανανέωση και ,επιπλέον, εξισορροπεί τα επίπεδα υγρασίας χάρη σε ενυδατικούς παράγοντες που περιέχει.

Ακμή- Σαλικυλικό οξύ

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα: Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πάθηση του δέρματος που οφείλεται σε μόλυνση των τριχοθυλάκων και των σμηγματογόνων αδένων. Το παραπανίσιο σμήγμα από την υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων παγιδεύεται μέσα στους πόρους που φράζουν και σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του βακτηρίου Propionibacterium acnes , το οποίο με τη σειρά του προκαλεί μόλυνση και σχηματισμό βλατίδων ή κύστεων. Το έντονο στρες της ενήλικης ζωής αλλά και οι ορμονικές διαταραχές στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης είναι δύο βασικές αιτίες που η ακμή πλέον δεν αποτελεί αποκλειστικό «προνόμιο» της εφηβείας.

Γιατί επιλέγουμε το σαλικυλικό οξύ: Το πιο γνωστό από την ομάδα των βήτα-υδροξυοξέων (ΒΗΑ) προέρχεται από το φλοιό της λευκής ιτιάς και ξεχωρίζει για την πλούσια κερατολυτική του δράση. Πρόκειται για ένα λιποδιαλυτό παράγοντα που μπορεί να διαπερνά εύκολα τους λιπαρούς πόρους, να εισχωρεί σε βάθος, να προσφέρει εντατική απολέπιση και εξυγίανση της ακνεϊκής επιδερμίδας.

Αξίζει να δοκιμάσετε:

Ac-Norm Total Control Cream, Frezyderm. Εξειδικευμένη κρέμα για τη συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ήπιας, μέτριας και σοβαρής ακμής με σαλικυλικό οξύ. Καταπολεμά την ανάπτυξη του βακτηρίου P. Acnes , μειώνει τις φλεγμονές, προσφέρει ενισχυμένη κερατολυτική δράση στην επιφανειακή στιβάδα, ρυθμίζει τη λιπαρότητα και ομαλοποιεί την υφή του δέρματος.

Λεπτές γραμμές και ρυτίδες- Ρετινοϊκό οξύ

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα: Στα μέσα, περίπου, της δεκαετίας των 40 χρόνων κάτι φαίνεται να αλλάζει στην επιδερμίδα. Οι λεπτές γραμμές που διαγράφονται στο πρόσωπο σε κάθε μας έκφραση σταδιακά μετατρέπονται σε στατικές ρυτίδες. Αναζητήστε την αιτία στη φυσιολογική φθορά των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης λόγω της χρονολογικής γήρανσης και, κατά συνέπεια, στην αποδυνάμωση του δικτύου στήριξης της επιδερμίδας.

Γιατί επιλέγουμε το ρετινοϊκό οξύ: Επειδή το ρετινοϊκό οξύ είναι ένας ισχυρός παράγοντας, στις καλλυντικές συνθέσεις- για την αποφυγή ερεθισμών- χρησιμοποιείται η ρετινόλη, το λιποδιαλυτό παράγωγο της βιταμίνης Α και τα δομικά και λειτουργικά ανάλογά της, με τη μορφή κυρίως της ρετιναλδεΰδης ή του παλμιτικού εστέρος του ρετινοϊκού οξέος, που είναι πιο ήπια και ανεκτά από όλους τους τύπους επιδερμίδας. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως ανεξάρτητα από τη μορφή που βρίσκονται σε μια καλλυντική φόρμουλα καταφέρνουν εξίσου να επιταχύνουν τον κυτταρικό μεταβολισμό, να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης ενισχύοντας έτσι σημαντικά το δίκτυο στήριξης του δέρματος.

Αξίζει να δοκιμάσετε:

Skin EssentiA Vita – Antioxidant AVST1 Face Moisturiser, Environ®. Λεπτόρρευστη κρέμα εικοσιτετράωρης δράσης για πρόσωπο και λαιμό με παλμιτικό εστέρα ρετινοϊκού οξέος μαζί με βιταμίνες C,Ε, ρεσβερατρόλη, βήτα καροτίνη, πανθενόλη, πράσινο τσάι και φλαβονοειδή. Ενυδατώνει, προσφέρει ενισχυμένη αντιοξειδωτική προστασία,αναζωογονητική και αναπλαστική δράση.

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;