Ένζυμα, μύκητες και καλά βακτήρια στη μάχη της ομορφιάς
![]()
Οι διατροφολόγοι έχουν αναδείξει κατά κόρον τα σημαντικά οφέλη που έχει για την υγεία η κατανάλωση παραδοσιακών τροφίμων ζύμωσης όπως γαλακτοκομικά (κεφίρ, γιαούρτι κλπ.), τουρσιά, ή ψωμί με προζύμι αλλά και προϊόντων εμπλουτισμένων με προβιοτικά. Οι τροφές αυτές, πλούσιες σε ένζυμα, διευκολύνουν την πέψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών -π.χ. φυτικές ίνες , λιπαρά οξέα-, αποκαθιστούν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό μας. Στην Ασία όμως, ιδίως στην Κορέα, τις καταναλώνουν μετά μανίας -από τα πιο δημοφιλή είναι το Kimchi, ένα είδος ξινολάχανου- για ένα ακόμα λόγο: γιατί πιστεύουν ότι συμβάλλουν στη βελτίωση εκ των έσω, όχι μόνο της υγείας αλλά και της ομορφιάς τους.
Αυτή ακριβώς η διατροφική …εμμονή έγινε πηγή έμπνευσης για την Κορεάτικη βιομηχανία καλλυντικών. Η ιδέα ήταν απλή: αφού το δέρμα δεν διαθέτει, όπως το πεπτικό σύστημα, τα ένζυμα εκείνα που θα το βοηθήσουν να αφομοιώσει εύκολα τα θρεπτικά συστατικά, θα μπορούσαν να του τα προσφέρουν …έτοιμα, μέσα από καλλυντικές φόρμουλες εμπλουτισμένες με φυσικά συστατικά που έχουν υποστεί ζύμωση. Έτσι δημιούργησαν τα fermented cosmetics ένα νέο είδος προϊόντων που έτυχε θερμότατης υποδοχής από τις Ασιάτισσες και δεν άργησε να γίνει trend – όπως και τόσα άλλα προϊόντα - στη Δύση.…
Τι είναι η τεχνολογία βιολογικής ζύμωσης [(bio) fermenting technology]; Η βιολογική ζύμωση είναι το αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης κατά την οποία, συγκεκριμένα ένζυμα διασπούν σύνθετες ουσίες σε μικρότερα κλάσματα- αλλάζουν δηλαδή τη μοριακή δομή τους-, για να γίνουν πιο συμβατές με το δέρμα και να απορροφώνται ταχύτερα και σε βάθος. Για παράδειγμα το έλαιο που παράγεται από σπόρους φυτών οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε ζύμωση, έχει λεπτότερη σύσταση και γι αυτό απορροφάται καλύτερα από το δέρμα. Με την τεχνολογία βιολογικής ζύμωσης αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών που περιέχει ένα προϊόν περιποίησης αλλά και η αποτελεσματικότητά του, καθώς ενισχύεται με νέες θρεπτικές ουσίες . Αυτό συμβαίνει γιατί τα συστατικά που υφίστανται τη διαδικασία ζύμωσης παραμένουν σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και τα καλά βακτήρια που αναπτύσσονται, παράγουν γαλακτικό οξύ, αμινοξέα, βιταμίνες, προβιοτικά, ωμέγα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, με μια λέξη, τα “superfoods” για μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα.
Προστιθέμενη…δράση. Η θέρμανση και στη συνέχεια η απότομη ψύξη των ενεργών συστατικών, μια διαδικασία που συνήθως ακολουθείται στην ανάπτυξη μιας κλασικής καλλυντικής σύνθεσης, σε αρκετές περιπτώσεις, μειώνει την αποτελεσματικότητα ενός φυτικού π.χ. εκχυλίσματος γιατί καταστρέφει κάποιες από τις δραστικές του ουσίες. Αντίθετα, με την τεχνολογία ζύμωσης η δραστικότητά τους πολλαπλασιάζεται-ιδιαίτερα το κόκκινο τζίνσενγκ και η σόγια . Ένα ακόμα πλεονέκτημα από την παρουσία συστατικών ζύμωσης είναι ότι λειτουργούν σαν φυσικά συντηρητικά σε μια φόρμουλα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά η χρήση χημικών συντηρητικών. Τέλος, σημαντική είναι και η «φιλική διάθεση» που δείχνουν απέναντι στην αφυδατωμένη και ευαίσθητη επιδερμίδα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα συστατικά ζύμωσης μιμούνται τις κυτταρικές λειτουργίες χωρίς να τις διαταράσσουν, μειώνοντας την πιθανότητα ερεθισμών και ερυθρότητας. Τα σάκχαρα και τα οξέα φρούτων που αφθονούν στα φυσικά συστατικά που έχουν υποστεί ζύμωση, τους προσδίδουν μια φυσική οξύτητα η οποία ενισχύει τον όξινο μανδύα της επιδερμίδας και εμποδίζει τη διαδερμική απώλεια νερού, κάνοντας τον προστατευτικό φραγμό της πιο ανθεκτικό.
Τι… ζυμώνεται; Σε μια καλλυντική φόρμουλα τα πιο συνηθισμένα συστατικά που υφίστανται ζύμωση είναι τα εκχυλίσματα από φρούτα, φυτά, βότανα, άνθη και φύκια, το γάλα σόγιας και η μαγιά. Με τη διαδικασία αυτή αυξάνεται η ισχύς των βιταμινών, των αντιοξειδωτικών, των πεπτιδίων και των πρωτεϊνών που περιέχουν, κάνοντάς τα πιο λειτουργικά, ενώ τα αμινοξέα και τα ένζυμα που παράγονται κατά τη ζύμωση, βελτιώνουν τον κυτταρικό μεταβολισμό, τα επίπεδα υγρασίας και την ελαστικότητα της επιδερμίδας . Επίσης, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (χαλκός, ψευδάργυρος, μαγνήσιο κλπ. ) που υποβάλλονται σε ζύμωση, ενισχύουν την παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου και περιορίζουν τη φθορά των κυττάρων από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις προλαμβάνοντας την εμφάνιση ρυτίδων, δυσχρωμιών και χαλάρωσης.
Fermented Beauty: To trend είναι εδώ Όταν πριν 3 σχεδόν χρόνια γράφαμε για…ζυμώσεις, ελάχιστα ανάλογα προϊόντα κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά. Σήμερα, το τοπίο έχει αλλάξει θεαματικά καθώς μεγάλα brands ενέδωσαν στο trend και πρόσθεσαν σε συνθέσεις τους φυσικά συστατικά ζύμωσης και προβιοτικά. Εμείς σας παρουσιάζουμε 5 νέα προϊόντα που ξεχωρίσαμε:
Too Cool for School, Pumpkin Sleeping Pack (www.sephora.gr ) . Μια μάσκα νύχτας
La Mer, Genaissance de la Mer, Infused Lotion. Μια διφασική λοσιόν άμεσης αναζωογόνησης,
Bobbi Brown Remedies, Skin Reviver No 81. Στοχευμένη θεραπεία αναζωογόνησης, θρέψης και
|
|||||||
|
© Copyright 2023 - Skingurus.gr |
|
Disclaimer |
![]() |
|
|
2021-06-14 Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή... |
![]() |
|
|
2020-03-11 Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική; Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν... |
![]() |
|
|
2020-08-24 Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε; Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του... |
![]() |
|
|
2020-10-12 Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών; «Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς... |
![]() |
|
|
2021-04-14 Στο κατώφλι των 50 Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών... |
![]() |
|
|
2021-04-16 Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική... |
![]() |
|
|
2021-06-09 Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης... |
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;