CONNECT:  
             

Νέος χρόνος, ''νέα'' επιδερμίδα;

Αντωνία Θωμοπούλου Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018
Αντωνία Θωμοπούλου

 

healthy Μετά τις τάσεις που θα επικρατήσουν στη βιομηχανία της ομορφιάς σειρά έχουν τώρα τα beauty resolutions για τη νέα χρονιά. Το ζητούμενο για εμάς- ως γνήσιες skingurus- είναι ένα και μοναδικό. Η υγεία της επιδερμίδας. Και για να την εξασφαλίσουμε δεν χρειάζονται νέοι, μεγαλεπήβολοι στόχοι. Αρκεί να υιοθετήσουμε βασικές, ζωτικής όμως σημασίας, κινήσεις στη ρουτίνα περιποίησης, που ενισχύουν τις λειτουργίες και τους φυσικούς μηχανισμούς ανανέωσης και επανόρθωσης εξασφαλίζοντας την υγεία και - γιατί όχι;- τη νεανική της όψη.


1. Καθημερινός καθαρισμός.

Στο τέλος της μέρας, σε μια τόσο μικρή περιοχή, όπως είναι η επιδερμίδα του προσώπου, συσσωρεύονται μακιγιάζ, περιβαλλοντικοί ρύποι, σμήγμα και σκόνη, που την κάνουν να ασφυκτιά και την εμποδίζουν να λειτουργήσει φυσιολογικά, με αποτέλεσμα σταδιακά να αποδυναμώνεται και να μην μπορεί να εκπληρώσει το βασικό της ρόλο, που είναι η προστασία του οργανισμού. Γι αυτό ο καθαρισμός, -πρωινός και βραδινός- είναι η πιο σημαντική φροντίδα που μπορούμε να προσφέρουμε στο δέρμα μας από την εφηβική μας ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τι προσφέρει: Απομακρύνει όλα όσα συσσωρεύονται στη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, απελευθερώνει τους πόρους και δίνει τη δυνατότητα στο δέρμα να αναπνέει για να αναζωογονείται σωστά. Επιπλέον, μόνον όταν το δέρμα είναι καθαρό τα δραστικά συστατικά των προϊόντων περιποίησης εισχωρούν άμεσα και σε μεγαλύτερο βάθος.

Tip: Επιλέγουμε πάντα συνθέσεις που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες της επιδερμίδας, με ήπιους απορρυπαντικούς παράγοντες που καθαρίζουν χωρίς να απογυμνώνουν την επιφανειακή στιβάδα από τα φυσικά της λιπίδια.

2. Αντηλιακή προστασία.

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Συμβάλλει στη σύνθεση της βιταμίνης D και στην καλή μας διάθεση, μας ζεσταίνει και βελτιώνει το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Όμως η καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία - ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια όπως είναι η χώρα μας- εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών, εκφυλίζει τα δερματικά κύτταρα που καταλήγουν δυσλειτουργικά . To ηλιακό φως, επίσης, προκαλεί διάσπαση του κολλαγόνου σε ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς της βιολογικής γήρανσης, με αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων. Ως εκ τούτου η καθημερινή προστασία αποκλειστικά με τα εξειδικευμένα προϊόντα κρίνεται κάτι περισσότερο από απαραίτητη.

Τι προσφέρουν τα αντηλιακά : Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις που όταν εφαρμόζονται κατορθώνουν να απορροφούν ή να αντανακλούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και να προστατεύουν έτσι την επιδερμίδα.

Tip: Επιλέγουμε, κατά προτίμηση, αντηλιακά με βιταμίνες C και Ε για να ενισχύσουμε το φάσμα προστασίας της επιδερμίδας.

3. Ενυδάτωση.

Για να καταλάβουμε τη σημασία της ενυδάτωσης αρκεί να έχουμε κατά νου πως κάθε σύστημα οργάνων- συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του δέρματος- έχει ενσωματωμένο ένα ενυδατικό σύστημα το οποίο τροφοδοτείται αδιάκοπα με νερό από το κυκλοφορικό σύστημα. Στο δέρμα το ενυδατικό σύστημα συνθέτουν τα αιμοφόρα αγγεία, οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες όπως επίσης και μόρια που ελκύουν και συγκρατούν την υγρασία. Στη νεανική ηλικία οι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες είναι επαρκώς αποτελεσματικοί στο να διατηρούν σωστά ενυδατωμένο το δέρμα. Με το πέρασμα όμως του χρόνου και σε συνδυασμό με τις καθημερινές, εξωτερικές επιθέσεις ο προστατευτικός φραγμός αποδυναμώνεται και οι απώλειες νερού είναι πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα το φυσικό ενυδατικό σύστημα να αδυνατεί να τις αναπληρώσει. Η διαδερμική αυτή απώλεια νερού, όπως ονομάζεται, είναι η αρχή της πρόωρης, συχνά, «φθοράς» του δέρματος.

Τι προσφέρουν οι ενυδατικές κρέμες. Οι εξειδικευμένες καλλυντικές φόρμουλες είτε αποτρέπουν τις απώλειες νερού στο περιβάλλον σχηματίζοντας ένα λεπτό, προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας είτε, χάρη στη βιομιμητική δράση των συστατικών τους, ελκύουν νερό από το περιβάλλον, το συγκρατούν και, στη συνέχεια, τροφοδοτούν το δέρμα όποτε χρειάζεται.

Tip: Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη σε κάθε τύπο επιδερμίδας, ακόμη και στις λιπαρές. Τη λύση εδώ την δίνουν οι oil free συνθέσεις που περιέχουν ειδικά επιλεγμένους υδρόφιλους και μαλακτικούς παράγοντες που ενυδατώνουν χωρίς να φράζουν τους πόρους.

4. Απολέπιση.

Όπως ξέρουμε η επιφάνεια της επιδερμίδας, η κεράτινη στιβάδα δεν είναι τίποτα άλλο από διαδοχικές σειρές νεκρών κυττάρων. Στις νεανικές ηλικίες τα κερατινοκύτταρα αποπίπτουν όταν τα νέα και υγιή, μετά από ένα «ταξίδι» 28 ημερών, ανέρχονται στην επιφάνεια. Στη μεσήλικη ζωή το ταξίδι διαρκεί 10 μέρες περισσότερο και, όσο ο χρόνος περνά, τα νεκρά κύτταρα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην επιφάνεια. Η επιδερμίδα τότε καταλήγει θαμπή, άτονη, με ανομοιόμορφη όψη και τραχιά στην αφή. Η απολέπιση είναι η διαδικασία που βοηθά τη φθίνουσα φυσική διαδικασία αναζωογόνησης κι έτσι η επιδερμίδα να διατηρείται υγιής, λεία και φωτεινή.

Τι προσφέρει: Με τη συστηματική απολέπιση τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται από την κεράτινη στιβάδα, με αποτέλεσμα το δέρμα να ανακτά άμεσα τη φυσική του λάμψη και φρεσκάδα. Οι πόροι της επιδερμίδας καθαρίζονται σε βάθος γεγονός που αποτρέπει τη δημιουργία στιγμάτων από τη συσσώρευση σμήγματος και νεκρών κυττάρων. Επιπλέον, τα δραστικά ενεργά συστατικά διεισδύουν ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος.

Tip: Όσο ευχάριστη κι αν είναι η αίσθηση της απαλής και λείας επιδερμίδας μετά την απολέπιση, η συχνή επανάληψη- πάνω από μια φορά την εβδομάδα- τραυματίζει το υδρολιπιδικό φιλμ , απογυμνώνει την επιφανειακή στιβάδα και γίνεται η αιτία για ανεπιθύμητους ερεθισμούς και προβλήματα φωτοευαισθησίας.

5. Βραδινή αποκατάσταση.

Είναι γνωστό πως όσο εμείς κοιμόμαστε οι φυσικοί μηχανισμοί ανανέωσης ενεργοποιούνται με στόχο να διορθώσουν τις ζημιές της μέρας που πέρασε και, ταυτόχρονα, να προετοιμάσουν και να οχυρώσουν το δέρμα για τις επιθέσεις της επομένης. Στο χρονικό διάστημα από τις 11.οο το βράδυ μέχρι τις 4.οο το πρωί οι ρυθμοί του κυτταρικού μεταβολισμού διπλασιάζονται, οι πόροι είναι ανοικτοί και γι αυτό πιο δεκτικοί στα ενεργά συστατικά των καλλυντικών συνθέσεων. Γι αυτό και οι ειδικοί επιμένουν πως η ουσιαστική αντιγηραντική φροντίδα της επιδερμίδας γίνεται μόνο το βράδυ.

Τι προσφέρει: H νυχτερινή φροντίδα με ειδικά επιλεγμένα αντιφλεγμονώδη, απολεπιστικά, αντιρυτιδικά και συσφιγκτικά , θρεπτικά συστατικά ενισχύει τους φυσικούς μηχανισμούς ανανέωσης και επανόρθωσης και τροφοδοτεί με ενέργεια τα κύτταρα. Όλα αυτά συνεργούν στο να παραμένει η επιδερμίδα φωτεινή και υγιής.

Tip: Ρετινόλη, πεπτίδια, φυτικά ή αιθέρια έλαια, οξέα φρούτων και βιταμίνη C είναι τα συστατικά που αναζητούμε κυρίως στα προϊόντα νυχτερινής περιποίησης.

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;