CONNECT:  
             

Ορός, λάδι ή κρέμα; Ποιο ενυδατώνει καλύτερα το χειμώνα;

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018
Αντωνία Θωμοπούλου

 

winter H ξαφνική ξηρότητα που ακολουθεί τις κρύες μέρες του χειμώνα αναδεικνύει την ανάγκη να αποκατασταθεί, όσο γίνεται πιο άμεσα, η ισορροπία στα φυσικά αποθέματα νερού του δέρματος. Ορός, λάδι ή κρέμα είναι το προϊόν που εξασφαλίζει τη σωστή ενυδάτωση ; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Εξίσου ευεργετικά , το κάθε ένα ξεχωριστά, προσφέρουν όμως πολλά περισσότερα, όταν δρουν σε συνέργεια.

Τι συμβαίνει το χειμώνα. Η επιδερμίδα, όπως ξέρουμε πολύ καλά, είναι το ανώτερο στρώμα του δέρματος, το τείχος προστασίας του οργανισμού και των ζωτικών του οργάνων από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό λοιπόν το τμήμα που εμείς βλέπουμε και αγγίζουμε η κεράτινη στιβάδα, όπως ονομάζεται, αποτελείται από αρκετές στιβάδες κερατινοκυττάρων, νεκρά κύτταρα στην πραγματικότητα , που προστατεύουν τα υγιή και ζωντανά, τα οποία βρίσκονται πιο κάτω. Όταν, λοιπόν όλα λειτουργούν σωστά, τα αποθέματα νερού στα κατώτερα στρώματα υπολογίζονται γύρω στο 70% και από τα αυτά το 10-15% βρίσκεται στην κεράτινη στιβάδα.Σε φυσιολογικές συνθήκες, μια ομάδα πολύτιμων συστατικών που ονομάζονται Φυσικοί Ενυδατικοί Παράγοντες ( NMF) ,σχηματίζει στην επιφάνεια, με τη βοήθεια των λιπιδίων,το υδρολιπιδικό φιλμ, συγκρατούν τα αποθέματα στα σωστά επίπεδα και αποτρέπουν την απώλειες νερού. Στη διάρκεια όμως του χειμώνα ο κρύος αέρας σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας συμβάλλουν στη μεγαλύτερη εξάτμιση νερού. Σημαντικές, επίσης, απώλειες υγρασίας παρατηρούνται όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στην υπερβολική ζέστη που επικρατεί στους εσωτερικούς χώρους αφού τα επίπεδα υγρασίας του περιβάλλοντος μειώνονται κατά πολύ, με αποτέλεσμα το φυσικό σύστημα ενυδάτωσης να μην αναπληρώνει τα κενά και η επιδερμίδα να καταλήγει έντονα ξηρή. Τη λύση στο πρόβλημα τη δίνει η συστηματική εξωτερική ενυδάτωση είτε προσφέροντας στο δέρμα την υγρασία που χρειάζεται είτε αποτρέποντας τη διαδερμική απώλεια νερού.

Οροί . Δεν είναι τυχαίο που τους ονομάζουν τα superfoods της επιδερμίδας αναδεικνύοντας έτσι την υπερσυμπυκνωμένη τους σύνθεση. Χάρη στη λεπτόρρευστη υφή τους - που διατηρούν ακόμη και στην πιο κρεμώδη τους μορφή - και στα μικρού μοριακού βάρους δραστικά ενεργά συστατικά που περιέχουν, καταφέρνουν να διεισδύουν ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος. Οι ενυδατικοί οροί- για να μιλήσουμε πιο ειδικά- είναι συνθέσεις με βάση το νερό, γεγονός που τους διευκολύνει στο να διαπερνούν την επιφάνεια και να εισχωρούν άμεσα στις βαθύτερες στιβάδες. Όσο όμως ευεργετικοί κι αν είναι, δεν αρκούν για την ολοκληρωμένη ενυδάτωση του δέρματος. Μόνο η συνδυαστική τους δράση με την κρέμα ημέρας ή νύχτας μπορεί να προσφέρει στο δέρμα την ενυδατική φροντίδα που έχει ανάγκη.

Έλαια. Οι πρώτες ενδείξεις για τη χρήση ελαίων από σπόρους και καρπούς της τοπικής χλωρίδας στην περιποίηση και τον καλλωπισμό της επιδερμίδας χάνονται ...στα βάθη των αιώνων. Στη σύγχρονη εκδοχή τους τα βρίσκουμε με τη μορφή των ξηρών ελαίων- ονομάζονται έτσι γιατί δεν αφήνουν λιπαρά κατάλοιπα - να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στο δέρμα. Η ενυδάτωση είναι ένα από τα πολλά στον αριθμό. Χάρη στη λιποφιλική τους σύσταση «ξεγελούν» και διαπερνούν ευκολότερα την επιφάνεια , με αποτέλεσμα να αποτρέπουν άμεσα την απώλεια υγρασίας. Από τη μακριά λίστα των φυτικών ελαίων που έχει αξιοποιήσει η βιομηχανία των καλλυντικών, τις πιο υψηλές αποδόσεις στην εντατική ενυδάτωση του δέρματος καταγράφουν το έλαιο άγριου τριαντάφυλλου, το έλαιο από αβοκάντο, το έλαιο χοχόμπα ( jojoba oil) που συστήνεται ιδιαίτερα στις λιπαρές επιδερμίδες λόγω της συμβατότητας της σύνθεσής του με τα λιπίδια του δέρματος και φυσικά το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιούνται μόνα τους τις βραδινές ώρες ή σε συνδυασμό με την κρέμα ημέρας ή, τέλος, τα εφαρμόζουμε μετά την κρέμα νύχτας.Το προστατευτικό φιλμ που σχηματίζει το έλαιο πάνω από το προϊόν περιποίησης αποτρέπει τη νυχτερινή απώλεια υγρασίας.

Ενυδατικές κρέμες . Μπορεί να μην εισχωρούν σε μεγάλο βάθος- όπως οι οροί ή τα έλαια-, έχουν όμως να προσφέρουν πολλά στην επιδερμίδα. Το ζητούμενο για να αποφύγουμε την έντονη ξηρότητα στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου είναι, αποτρέποντας τις απώλεες νερού, να διαφυλάξουμε τα αποθέματα υγρασίας στα φυσιολογικά επίπεδα. Αναζητούμε γι αυτό ενυδατικές συνθέσεις με μαλακτικούς παράγοντες μεγάλου μοριακού βάρος που «εγκαθίστανται» στην επιφάνεια, σχηματίζουν ένα προστατευτικό φιλμ και έτσι εμποδίζουν την εξάτμιση νερού από τις βαθύτερες στιβάδες στο περιβάλλον. Για την ενισχυμένη όμως περιποίηση, που απαιτούν οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες τις κρύες μέρες του χειμώνα, μια κρέμα μόνη της δεν ...φέρνει τη σωστή ενυδάτωση. Γι αυτό τις συνδυάζουμε τις πρωινές ώρες με τον εξειδικευμένο ορό και τις βραδινές την αντίστοιχη κρέμα νύχτας με ένα πλούσιο θρεπτικό και ενυδατικό έλαιο.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                            

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;