CONNECT:  
             

​Facial oils: Πότε, πώς και με ποια σειρά τα χρησιμοποιούμε;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

Facial oils Τα έλαια προσώπου είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να προσφέρουμε ενυδάτωση, άνεση και λάμψη στην επιδερμίδα, ενώ με συστηματική χρήση, μπορούν να επανορθώσουν τις φθορές της και να της χαρίσουν μια πιο υγιή και νεανική όψη. Με μια προϋπόθεση. Να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Κατά κανόνα, τα beauty trends αναφέρονται σε κάτι καινούργιο. Στην περίπτωση όμως των facial oils θα πρέπει μάλλον να μιλάμε για αναβίωση… Ένα πανάρχαιο μυστικό ομορφιάς, ένα φυσικό συστατικό, κάθε άλλο παρά hi tech, που δεν έλειπε ποτέ από τις θεραπείες των salons de beauté, ένα προϊόν που κυκλοφορούσε -αθόρυβα, είναι η αλήθεια- στη γκάμα πολλών εταιρειών καλλυντικών, «ανακαλύφθηκε» ξαφνικά πριν λίγα χρόνια και σάρωσε την αγορά! Όχι άδικα, μιας και τα δημοφιλέστατα έλαια προσώπου με τις νέες, συμπυκνωμένες, σοφιστικέ τους φόρμουλες, έπεισαν ακόμα και τις πιο δύσπιστες ότι το δέρμα τους τα έχει πραγματικά ανάγκη…

Τα σύγχρονα facial oils, είναι ευχάριστα στη χρήση, δεν...λαδώνουν και ταιριάζουν σε όλες-σχεδόν- τις επιδερμίδες . Για να είναι όμως αποτελεσματικά θα πρέπει να μάθουμε πότε και πώς τα χρησιμοποιούμε!

Πώς εφαρμόζονται;

Τα έλαια για να προσφέρουν όλα όσα μπορούν, χρειάζεται να εφαρμόζονται με ένα μικρό τελετουργικό:

  • Ζεσταίνουμε το έλαιο ρίχνοντας λίγες σταγόνες στις παλάμες μας και τρίβοντάς τις απαλά μεταξύ τους. Η θερμότητα θα το βοηθήσει να «λιώσει» και να απορροφηθεί καλύτερα.
  • Ακουμπάμε τις παλάμες στο πρόσωπο και ταμπονάρουμε ελαφρά.
  • Γλιστράμε τις παλάμες-όχι μόνο τα δάχτυλα- στην επιδερμίδα από το κέντρο προς τα πλάγια για να απλώσουμε το έλαιο σε όλη την επιδερμίδα.

Expert tip: Ένα από τα πιο συχνά λάθη στην εφαρμογή των facial oils είναι το «τρίψιμο» πάνω στην επιδερμίδα. Με τον τρόπο αυτό όμως δεν τα βοηθάμε να απορροφηθούν-όπως ίσως νομίζουμε.

Ποια είναι η σωστή σειρά;

Τα facial oils, ειδικά όταν είναι συνθέσεις εμπλουτισμένες και με άλλα ενεργά συστατικά, μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν μόνα τους, το βράδυ, αντικαθιστώντας όλα τα άλλα προϊόντα περιποίησης. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να τα εντάξουμε στη συνηθισμένη ρουτίνα ομορφιάς; Πριν ή μετά από τι μπαίνουν; Η απάντηση κρύβεται στο μοριακό βάρος ή πιο απλά στην υφή των προϊόντων που εφαρμόζουμε στο πρόσωπό μας. Όπως έχουμε ξαναπεί, αμέσως μετά τον καθαρισμό της επιδερμίδας, ξεκινάμε πάντα με τα προϊόντα φροντίδας που έχουν τη λεπτότερη υφή (π.χ. κλπ. ). Ο λόγος που ακολουθούμε αυτή τη σειρά, έχει να κάνει με το μοριακό βάρος κάθε σύνθεσης. Μια λοσιόν περιποίησης, ένα serum, ή μια ενυδατική κρέμα , προϊόντα δηλαδή που έχουν σαν βάση τους το νερό, έχουν μικρό μοριακό βάρος, γεγονός που επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη «διέλευση» από τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας προς τις βαθύτερες στιβάδες της. Αντίθετα, τα έλαια, με το μεγάλο μοριακό βάρος που έχουν, παραμένουν δηλαδή στις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδα προσφέροντάς της μια δεύτερη προστατευτική ασπίδα απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις. Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν επιτρέπει ούτε στα δραστικά συστατικά της κρέμας ή του ορού να βρουν το στόχο τους-επομένως, πηγαίνουν χαμένα. Να θυμάστε λοιπόν ότι τα περισσότερα facial oils θα πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα στη νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης- σαν ένα top coat για την επιδερμίδα που θα αποτρέψει την αφυδάτωση και θα επιτρέψει στα υπόλοιπα προϊόντα να κάνουν τη… δουλειά τους.

Υπάρχουν εξαιρέσεις; Ναι. Είναι τα serums-in oil, τα προηγμένης τεχνολογίας έλαια σε μορφή ορού -με μικρό μοριακό βάρος- που μπορούν να χρησιμοποιούνται με την … κανονική σειρά.

Expert tip: Αν χρησιμοποιείτε το facial oil μόνο του, απλώστε μια λεπτή στρώση ενυδατικής κρέμας από πάνω. Τα ενεργά συστατικά της θα το βοηθήσουν να απορροφηθεί πιο εύκολα και γρήγορα από την επιδερμίδα.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο βράδυ ή και το πρωί;

Ναι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και το πρωί αλλά με μέτρο.

Ξηρή επιδερμίδα: Μετά τον πρωινό καθαρισμό και την εφαρμογή του ορού, μπορούμε να ενισχύσουμε τον προστατευτικό φραγμό της με μερικές σταγόνες ελαίου που θα τις αναμείξουμε με την κρέμα ημέρας, πριν προχωρήσουμε στο μέικαπ-το έλαιο λειτουργεί ιδανικά και σαν primer. Expert tip: Εάν χρησιμοποιείτε κρέμα ημέρας με SPF, είναι προτιμότερο να εφαρμόσετε το έλαιο από πάνω γιατί αν αναμειχθεί με την κρέμα μπορεί να αλλοιώσει τη φόρμουλα των φίλτρων και να μειώσει την προστατευτική τους δύναμη. Εάν πάλι φοράτε ξεχωριστό αντηλιακό προϊόν, να θυμάστε ότι αυτό εφαρμόζεται πάντα τελευταίο- η κρέμα και το έλαιο προηγούνται- πριν το μέικαπ.

Λιπαρή ή μεικτή επιδερμίδα: η φυσική παραγωγή σμήγματος στη διάρκεια της μέρας κάνει περιττή τη χρήση των facial oils . Επομένως είναι προτιμότερο να περιορίζουμε τη χρήση τους το βράδυ όταν η παραγωγή σμήγματος μειώνεται και το δέρμα έχει… χώρο να απορροφήσει λίγο λάδι ακόμα. Expert tip: Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το facial oil σας και το πρωί, ρίξτε στην παλάμη σας μικρή ποσότητα λοσιόν περιποίησης (treatment lotion) και 2 σταγόνες λαδιού. Αναμίξτε τα και απλώστε το κοκτέιλ σε όλο το πρόσωπο, στη θέση της ενυδατικής σας κρέμας. Συνεχίστε με το αντηλιακό και το μέικαπ.

Χρειάζονται όλοι οι τύποι επιδερμίδας τα facial oils;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ξηρές, αφυδατωμένες και ώριμες επιδερμίδες είναι αυτές που θα εκτιμήσουν πρώτες τα οφέλη των facial oils. Εξίσου όμως ευεργετικά μπορούν να είναι και σε άλλους τύπους επιδερμίδας -ιδίως το χειμώνα- αρκεί να διαφοροποιήσουμε ελαφρά τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσουμε.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή του ελαίου σε μια κανονική ή μεικτή επιδερμίδα είναι προτιμότερο να γίνεται βράδυ, πάνω από την κρέμα νύχτας και μόνο με ελαφρύ ταμπονάρισμα. Παραμένοντας στην επιφάνεια, θα εμποδίσει την απώλεια υγρασίας και συγχρόνως δεν θα έρθει σε άμεση επαφή με τους πόρους -με κίνδυνο να τους φράξει.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο μόνο του, σε όλο το πρόσωπο ή στις πιο ξηρές ζώνες του προσώπου ή και να αναμείξετε 2-3 σταγόνες στην κρέμα νύχτας.

Κατά κανόνα, σε μια λιπαρή επιδερμίδα, τα facial oils μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιστασιακά, στη διάρκεια του χειμώνα ή όταν ο αέρας στο περιβάλλον είναι ξηρός-χώροι με κεντρική θέρμανση ή κλιματισμό.

Expert Tip: Μην το παρακάνετε με τη συχνότητα ή την ποσότητα, γιατί η θερμότητα από το φιλμ που σχηματίζει στην επιφάνεια της επιδερμίδας ευνοεί την παραγωγή περισσότερου σμήγματος και την ανάπτυξη βακτηριδίων, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να εμφανιστούν σπυράκια.

 

Σχετικά θέματα
4 λόγοι για να χρησιμοποιείτε καθημερινά λάδι στο πρόσωπο
2016-02-03
4 λόγοι για να χρησιμοποιείτε καθημερινά λάδι στο πρόσωπο
 
Λάδι προσώπου ή κρέμα ημέρας;
2018-11-14
Λάδι προσώπου ή κρέμα ημέρας;
 
Λάδια προσώπου: είστε σίγουρες ότι τα χρησιμοποιείτε σωστά;
2020-11-04
Λάδια προσώπου: είστε σίγουρες ότι τα χρησιμοποιείτε σωστά;
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;