CONNECT:  
             

Ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική ή το αντηλιακό;

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
Αντωνία Θωμοπούλου

 

what goes first; moisturizer or sunscreen; Τα καλά νέα είναι πως τα αντηλιακά έχουν μπει πλέον στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Όμως ο σωστός τρόπος εφαρμογής παραμένει μια από τις πιο βασικές απορίες μας. Ποιο από τα δύο προηγείται και ποιο ολοκληρώνει τη φροντίδα. Η ενυδάτωση ή η αντηλιακή προστασία;

Τα αντηλιακά αργά αλλά σταθερά, όπως, τουλάχιστον δείχνουν τα νούμερα των πωλήσεων αλλά και η μόνιμη πλέον παρουσία τους στα ράφια των καταστημάτων, περιλαμβάνονται στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το δίδυμο ενυδάτωση + εξειδικευμένη προστασία είναι, σύμφωνα με τους δερματολόγους, το ιδανικό «τείχος άμυνας» του δέρματος από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες και η καλύτερη πρόληψη από τη φωτογήρανση, τη βασική αιτία πρόωρης γήρανσης. Το ερώτημα που ακολουθεί είναι ποιο από τα δύο προϊόντα- ενυδατική κρέμα ημέρας ή αντηλιακό- εφαρμόζουμε πρώτο στην επιδερμίδα. Προτού απαντήσουμε στην εύλογη αυτή απορία ας δούμε αναλυτικά πως λειτουργεί κάθε προϊόν ξεχωριστά.

Τι προσφέρει η ενυδατική κρέμα ημέρας. Το νερό, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι απαραίτητο για τη ζωή κάθε ζωντανού κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων και των δερματικών. Συμβάλλει στη ζωή και αναπαραγωγή των κυττάρων, αποτελεί το βασικό μέσο μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών( υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία) όπως επίσης και αποβολής όλων των τοξικών ουσιών. Η έκθεση της επιδερμίδας σε εχθρικούς εξωγενείς παράγοντες- ήλιος, κρύο ή χρήση σκληρών προϊόντων καθαρισμού- αλλά και ενδογενείς - βιολογική γήρανση - αποδιοργανώνουν το υδρολιπιδικό φιλμ, που δεν συγκρατεί πλέον τα αποθέματα υγρασίας. Και τότε τα δερματικά κύτταρα διαχωρίζονται, οι ιστοί στήριξης γίνονται σκληροί και άκαμπτοι, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων γίνονται εύθραυστα, και τα στρώματα του δέρματος γίνονται λεπτά με ορατά αποτελέσματα στην όψη, υφή και υγεία της επιδερμίδας. Τις απώλειες αυτές αναλαμβάνουν να αναπληρώσουν οι ενυδατικές κρέμες. Εφαρμόζονται στην επιδερμίδα και, ανάλογα με τη σύνθεσή τους, είτε παρέχουν νερό είτε αποτρέπουν την εξάτμισή του. Για το πρώτο περιέχουν συστατικά με βιομιμητική δράση- μιμούνται δηλαδή τη λειτουργία των φυσικών ενυδατικών παραγόντων- που ελκύουν νερό από το περιβάλλον, το συγκρατούν και το διοχετεύουν όταν και όπου χρειάζεται. Ενώ για το δεύτερο οι ουσίες που βρίσκουμε στη σύνθεσή τους δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια που διατηρεί τα αποθέματα, κατά το δυνατόν, ανέπαφα.

Τι είναι και τι προσφέρει το αντηλιακό. Ο ήλιος είναι μεν πηγή ζωής, θερμότητας και καλής διάθεσης. Ταυτόχρονα όμως όταν η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς την κατάλληλη προστασία εγκυμονεί πολλούς και σοβαρούς κινδύνους αφού έχει αποδειχθεί πως ενεργοποιείται η διαδικασία σχηματισμού ελευθέρων ριζών, σημειώνονται δομικές αλλαγές στο DNA των κυττάρων και αποδυναμώνεται η ανοσοποιητική λειτουργία του δέρματος. Τα αντηλιακά λοιπόν είναι οι ειδικά σχεδιασμένες καλλυντικές συνθέσεις με ουσίες που αντανακλούν ( οργανικής προέλευσης ) ή απορροφούν (συνθετικής προέλευσης) την υπεριώδη ακτινοβολία στοχεύοντας στην καθημερινή προστασία του δέρματος.

Mε ποια σειρά τα εφαρμόζουμε. Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών η ενυδάτωση προηγείται πάντα της αντηλιακής προστασίας. Μόνον έτσι μπορεί η επιδερμίδα να απορροφήσει τα ενεργά, δραστικά συστατικά της φόρμουλας. Το αντηλιακό που ακολουθεί στην ουσία δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια που αποτρέπει τις UV ακτίνες να φτάσουν στην επιδερμίδα. Από την άλλη, υπάρχει και η άποψη πως η σειρά εφαρμογής εξαρτάται άμεσα από τον τύπο αντηλιακών φίλτρων. Και αυτό γιατί τα χημικά φίλτρα, όπως λένε, για να ενεργοποιηθούν χρειάζεται να έρθουν σε άμεση επαφή με το δέρμα. Παρόλα αυτά η πλειονότητα των επιστημόνων δείχνει να συμφωνεί πως το αντηλιακό πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα στην καθημερινή περιποίηση. Ακολουθεί μόνο το μακιγιάζ.

Ενυδατικές με SPF vs αντηλιακών. Αν τις συγκρίνουμε με τις παραδοσιακές κρέμες καθημερινής φροντίδας σίγουρα οι ενυδατικές με SPF-με χρώμα ή χωρίς- αποτελούν μια ασφαλέστερη επιλογή. Οι ειδικοί παρόλα αυτά επιμένουν πως μόνο τα εξειδικευμένα προϊόντα μπορούν να προσφέρουν την ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία που επιτάσσουν οι σύγχρονες συνθήκες αλλά και η γνώση που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια για τη δράση των UV ακτινών. Οι ενυδατικές κρέμες ημέρας με SPF συνθέτουν την ιδανική λύση για τις λιπαρές επιδερμίδες που δεν εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο. Αντίθετα, τα αντηλιακά προσφέρουν ενισχυμένη προστασία ευρέος φάσματος - τόσο από τις UVA όσο και από τις UVB ακτίνες- ,είναι φωτοσταθερά και στην πλειοψηφία τους ανθεκτικά στον ιδρώτα. Αυτό σημαίνει πως ειδικά για τις ώρες στην πόλη εξασφαλίζουν την προστασία που έχουμε ανάγκη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβουμε την εφαρμογή.

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

hydrating sheet mask

 

2022-07-29
Αποκατάσταση σε χρόνο ρεκόρ

Τις μέρες των διακοπών οι μάσκες ενυδάτωσης αποδεικνύονται ο πιο σύντομος δρόμος για την επανόρθωση...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

retinol for beginners

 

2021-09-29
Ρετινόλη από τα 20; Μάλλον βιάζεστε…

Ναι, είναι αλήθεια, όσο νωρίτερα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια γήρανσης, τόσο καλύτερα....  

inflammaging

 

2021-11-15
​Inflammaging: ένα «λάθος», που μας γερνά πρόωρα.

 Ίσως να μην έχετε ξανακούσει τη λέξη, όμως τις συνέπειές της μπορεί να τις βλέπετε ήδη στον καθρέφτη...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;