CONNECT:  
             

Τι απειλεί τη φωτεινότητα της επιδερμίδας σε κάθε ηλικία;

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022
Αντωνία Θωμοπούλου

 

dark spots ​Σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, η θαμπή όψη και η χρωματική ανομοιογένεια δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της ώριμης ηλικίας. Οι «σκιές» που απειλούν τη φυσική λάμψη της επιδερμίδας εμφανίζονται σε κάθε δεκαετία της ζωής μας , για διαφορετικούς λόγους. Γι αυτό και χρειάζεται ειδική φροντίδα.

Στη δεκαετία των 20. Η φωτεινή, λεία και φρέσκια όψη που δίνει το στίγμα της νεανικής ηλικίας κάποιες φορές απειλείται από σκούρες κηλίδες που αλλοιώνουν την ομοιομορφία του δέρματος. Πρόκειται για μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή μελανίνης μετά από δερματική φλεγμονή στην επιφάνεια ή και στο χόριο, σχετίζεται με ορισμένα δερματικά προβλήματα όπως, για παράδειγμα, η ακμή και εμφανίζεται κυρίως σε σκουρόχρωμα δέρματα με φωτότυπο IV- VI.

Τι κάνουμε. Η συστηματική χρήση καλλυντικών συνθέσεων με γλυκολικό οξύ είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αποκαταστήσουμε τη νεανική φρεσκάδα και λάμψη. Το πιο γνωστό και δραστικό από την ομάδα των ΑΗΑ ξεχωρίζει για τη βαθιά απολέπιση - χάρη στο μικρό μοριακό του βάρος, εισχωρεί ευκολότερα στην επιφανειακή στιβάδα- και τα άμεσα ορατά αποτελέσματα που προσφέρει .

Στη δεκαετία των 30. Εντατικοί ρυθμοί της καθημερινότητας και οξειδωτικό στρες των δερματικών κυττάρων λόγω της καθημερινής έκθεσης στους επιβλαβείς εξωγενείς παράγοντες είναι οι αιτίες για το θαμπό χρώμα που σταδιακά μοιάζει να εγκαθίσταται στην επιδερμίδα αφαιρώντας τη φρεσκάδα και υγιή της λάμψη. Το ζητούμενο στην ηλικία των 30 χρόνων είναι να οχυρώσουμε σωστά την επιδερμίδα ενισχύοντας τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας με στόχο να αποτρέψουμε την πρόωρη φθορά της .

Τι κάνουμε. Αντιοξειδωτική προστασία. Είναι η κίνηση που σώζει την επιδερμίδα. Από τη μακριά λίστα των πολύτιμων αυτών ουσιών που προστατεύουν τα κύτταρα δεσμεύοντας ή εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες τις καλύτερες επιδόσεις κατά της πρόωρης απώλειας φωτεινότητας έχει, αποδεδειγμένα, η βιταμίνη C. Επιλέγουμε, κατά προτίμηση, εξειδικευμένους ορούς ή boosters για την υψηλή τους περιεκτικότητα που προσφέρει την ενισχυμένη προστασία που έχει ανάγκη η επιδερμίδα στις σύγχρονες αντίξοες συνθήκες.

Στη δεκαετία των 40. Απώλεια λάμψης και δυσχρωμίες συνθέτουν το δίδυμο που αλλοιώνει τον ομοιόμορφο χρωματικό τόνο του δέρματος λίγο μετά τα σαράντα. Η κυτταρική ανανέωση που γίνεται ολοένα και με πιο αργούς ρυθμούς, λόγω της αναπόφευκτης βιολογικής γήρανσης, είναι η βασική αιτία για το θαμπό χρώμα που εμφανίζει η επιδερμίδα, ενώ οι σκουρόχρωμες κηλίδες που αποτυπώνονται πλέον εμφανώς στην επιφάνειά της, αποτελούν προϊόν μια μακρόχρονης διαδικασίας στις κατώτερες στιβάδες, εξαιτίας της αλόγιστης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και σημάδι φωτογήρανσης.

Τι κάνουμε. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να επανορθώσουμε ή έστω να απαλύνουμε αισθητά την ορατή φθορά του δέρματος. Στη δεκαετία των 40 η ρετινόλη εντάσσεται πλέον στην καθημερινή, βραδινή περιποίηση για να προσφέρει την πολλαπλά ευεργετική της δράση. Χάρη στην εντατική απολέπιση απομακρύνει άμεσα τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα, επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό και .ανοίγει το δρόμο στα νέα και υγιή να έρθουν στην επιφάνεια βελτιώνοντας αισθητά το χρωματικό τόνο του δέρματος.

Στη δεκαετία των 50 και έπειτα….. Η πτώση των οιστρογόνων που σηματοδοτεί την περίοδο της εμμηνόπαυσης έχει άμεση συνέπεια τη μείωση των μελανινοκυττάρων , άρα και την παραγωγή μελανίνης. Η επιδερμίδα χάνει τη φυσική της χρωστική και μαζί την προστασία από τις UV ακτίνες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων καφέ κηλίδων.

Τι κάνουμε. Για να επαναφέρουμε - όσο αυτό είναι δυνατόν- τη φωτεινότητα στο δέρμα:

· Αποφεύγουμε τα δραστικά peelings και αναζητούμε εξειδικευμένους παράγοντες- όπως είναι τα ένζυμα - για την ήπια απολέπιση που επιβάλλει η ώριμη , λεπτή - εξαιτίας της φυσιολογικής μείωσης του υποδόριου λίπους- επιδερμίδα.

· Εντάσσουμε στην καθημερινή περιποίηση λευκαντικούς παράγοντες που ρυθμίζουν την παραγωγή μελανίνης και μειώνουν την ένταση των εγκατεστημένων καφέ κηλίδων, όπως είναι το εκχύλισμα γλυκόριζας, το κοζικό οξύ ή η αρβουτίνη.

· Ενισχύουμε την καθημερινή αντιοξειδωτική και αντηλιακή προστασία για να αποτρέψουμε την επιδείνωση των ήδη σχηματισμένων κηλίδων.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;