CONNECT:  
             

Προβιοτικά, πρεβιοτικά ή, τα νέα “it” συστατικά των καλλυντικών

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

probiotics Τα «καλά» βακτήρια δεν είναι καλά μόνο για την υγεία του οργανισμού μας αλλά και για την επιδερμίδα μας! Αυτό τουλάχιστον μας διαβεβαιώνει η βιομηχανία της ομορφιάς και σπεύδει να εμπλουτίσει τις συνθέσεις της με… γαλακτοβάκιλλους και ζυμομύκητες.

Τα τελευταία χρόνια μάθαμε για τα οφέλη των προβιοτικών και αρχίσαμε να καταναλώνουμε μετά μανίας γιαούρτι, ξινόγαλα, κεφίρ, κομπούχα και άλλες… εξωτικές τροφές. Λίγο αργότερα, όταν πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν και τα πρεβιοτικά, αρχίσαμε να τα αναζητάμε κι αυτά σε τροφές και συμπληρώματα -μεταξύ μας, χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουρες αν πρόκειται για το ίδιο ή για διαφορετικό «θαυματουργό» συστατικό…

Αυτό όμως που δεν γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα, είναι ότι τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά , κάνουν καλό όχι μόνο όταν τα τρώμε αλλά και όταν τα απλώνουμε στο δέρμα μας!

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν οι επιστήμονες μέσα από τις μελέτες τους πάνω στο ανθρώπινο μικροβίωμα. Το μικροβίωμα ή μικροχλωρίδα του δέρματος είναι το αόρατο οικοσύστημα δισεκατομμυρίων βακτηρίων και μικροοργανισμών που ζουν πάνω σε αυτό (10 φορές περισσότερα από τα κύτταρά μας!).

Πριν όμως εξηγήσουμε τη σχέση τους με το δέρμα μας και το μικροβίωμά του, ας θυμηθούμε πώς ορίζει η ιατρική επιστήμη τα προβιοτικά και πώς τα πρεβιοτικά:

Τι είναι τα προβιοτικά; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα προβιοτικά είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν χορηγούνται σε ικανοποιητικές ποσότητες επιφέρουν ένα υγιές αποτέλεσμα στον οργανισμό». Οι πιο γνωστοί είναι τα στελέχη γαλακτοβάκιλλων (Lactobacillus sp) και τα μπιφιδοβακτήρια (Bifidobacterium sp).

Τι είναι τα πρεβιοτικά; Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά (ευδιάλυτοι υδατάνθρακες, κυρίως φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνες) τα οποία τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων του μικροβιώματος, ενισχύοντας έτσι τη συγκέντρωση προβιοτικών.

Τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά και το δέρμα μας.

Το δέρμα μας, είναι και δείχνει υγιές, όταν το μικροβίωμά του διαθέτει ποικιλομορφία και ισορροπία, γιατί μόνο τότε μπορεί να παίζει σωστά το ρόλο του, ο οποίος είναι:

  • Να κρατά ισορροπημένο το pH του δέρματος.
  • Να ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας απέναντι στις περιβαλλοντικές επιθέσεις
  • Να βελτιώνει τα σημάδια ξηρότητας και να καταπολεμά την έλλειψη άνεσης στην επιδερμίδα.
  • Να βοηθά την επιδερμίδα να παραμένει ενυδατωμένη.
  • Να ελέγχει τους παράγοντες που πυροδοτούν αντιδράσεις και προκαλούν δυσφορία στο ευαίσθητο δέρμα.

Αν χαθεί η ισορροπία και η ποικιλομορφία του, ακόμα και τα καλά βακτήρια μπορεί να μεταμορφωθούν σε βλαβερά και να οδηγήσουν σε δερματικά προβλήματα όπως ξηρότητα, φλεγμονές και ευαισθησία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα; το βακτήριο Propionibacterium acnes και ο μύκητας Malassezia, ζουν φυσιολογικά στο δέρμα μας χωρίς να ενοχλούν. Εάν όμως η ισορροπία του μικροβιώματος διαταραχθεί, αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και το μεν πρώτο προκαλεί ακμή, ενώ ο δεύτερος, πιτυρίδα!

Τα προβιοτικά βακτήρια λοιπόν που ζουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, συμμετέχουν τόσο στη σύνθεση όσο και στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του δέρματος. Συγκεκριμένα, παράγουν μέσω μιας φυσικής διαδικασίας ζύμωσης όξινες ουσίες (π.χ. γαλακτικό οξύ), οι οποίες χαμηλώνουν το pH του δέρματος, αποτρέποντας έτσι την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Συγχρόνως, ο αόρατος προστατευτικός μανδύας που σχηματίζουν, εμποδίζει τους εχθρικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα και να προκαλέσουν ερεθισμούς, φλεγμονές, ξηρότητα αλλά και να επιταχύνουν την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης.

Από την άλλη, τα πρεβιοτικά είναι εξίσου πολύτιμα για την ισορροπία του μικροβιώματος, καθώς αποτελούν πηγή ενέργειας για τα καλά βακτήρια, το «καύσιμο» που θα τα βοηθήσει να βελτιστοποιήσουν τη δράση τους-είναι γνωστό ότι τα προβιοτικά αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται τρώγοντας… πρεβιοτικά.

Τα προβιοτικά στην κρέμα σας είναι μια καλή ιδέα αν:

=Έχετε ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα. Η ικανότητα των προβιοτικών να αναδομούν και να θωρακίζουν τον προστατευτικό δερματικό φραγμό θα καταπραΰνει την επιδερμίδα, θα την ενυδατώσει και θα επιταχύνει τη διαδικασία επανόρθωσης.

=Ζείτε στην πόλη. Τα προβιοτικά ενισχύουν τις φυσικές άμυνες των κυττάρων και τα βοηθούν να εξουδετερώσουν τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών που δέχονται λόγω της έκθεσης της επιδερμίδας στην αστική ρύπανση. Με αυτήν την έννοια, λειτουργούν και ως αντιγηραντικά συστατικά εμποδίζοντας έμμεσα τη φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

=Έχετε τάση για ακμή. Σύμφωνα με μελέτες, προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά (π.χ. το Lactobacillus plantarum ), μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όπως είναι το βακτήριο της ακμής P.acnes, να αποκαταστήσουν τον όξινο μανδύα της επιδερμίδας αλλά και να καταπραΰνουν την ερυθρότητα και τα σημάδια της ακμής.

Τι περιέχει τελικά μια κρέμα με προβιοτικά ή/και πρεβιοτικά;

Η παρουσία των προβιοτικών σε μια φόρμουλα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα ζωντανά προϊόντα ζύμωσης δεν είναι σταθερά και η ...επιβίωσή τους στο νερό και τα συντηρητικά που περιέχουν τα καλλυντικά είναι σχεδόν αδύνατη- μέχρι σήμερα μόνο οι εταιρείες Esse από τη Νότιο Αφρική, Mother Dirt από την Αμερική και Aurelia από τη Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζουν ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν ενσωματώσει σε προϊόντα τους ζωντανά προβιοτικά. Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν ημι-ενεργά, ή ανενεργά βακτήρια καθώς και λύματα (lysates) βακτηρίων, τα οποία όπως δείχνουν οι μελέτες , διατηρούν μεγάλο μέρος από τις ιδιότητες των ζωντανών βακτηρίων. Τα πρεβιοτικά πάλι που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά είναι συνήθως σάκχαρα φυτικής προέλευσης , όπως είναι η ξυλιτόλη, η ραμνόζη -ακόμα και το υαλουρονικό οξύ μπορεί να θεωρηθεί πρεβιοτικό-και ίνες φρούτων, λαχανικών, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών. Τα συστατικά αυτά δεν αλλάζουν το μικροβίωμα αλλά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των κυττάρων και, όπως ήδη αναφέραμε παρέχουν τροφή στα προβιοτικά.

6+1 συνθέσεις που ξεχωρίζουν

La Roche-Posay , Toleriane Sensitive. Καθημερινή ενυδάτωση με πρεβιοτικά που ανακουφίζει το δέρμα από τα συμπτώματα ευαισθησίας. Περιέχει Ιαματικό Νερό σε ποσοστό 73,9% και 2% Νιασιναμίδη (Βιταμίνη B3), δύο συστατικά με πρεβιοτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, που δρουν στο μικροβίωμα του δέρματος , το προστατεύουν και αποκαθιστούν την ποιότητα του δερματικού φραγμού.

Lancôme, Advanced Genifique Sensitive. Ο διάσημος αντιγηραντικός ορός της μάρκας ενισχύεται με ένα κλάσμα προβιοτικών (το μπιφιδοβακτήριο bifidobacterium longum, ο ζυμομύκητας saccharomyces cerevesia και ο γαλακτοβάκιλλος lactobacillus casei) που ενισχύει τον δερματικό φραγμό της ευαίσθητης επιδερμίδας, την καταπραΰνει και την αναζωογονεί..

Darphin, Exquisage Beauty Revealing Cream. Μια αντιγηραντική κρέμα ημέρας εμπλουτισμένη με Lactobacillus Ferment, ένα εκχύλισμα καλλιέργειας γαλακτοβάκιλλουplantarum, που συμβάλλει στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος προστασίας της μικροχλωρίδας της επιδερμίδας και ενισχύει τον φυσικό μηχανισμό της άμυνάς της.

Elizabeth Arden, Superstart, Skin Renewal Booster. Ένα τονωτικό booster, ενισχυμένο με ένα αποκλειστικό προβιοτικό σύμπλεγμα που τρέφει την επιδερμίδα, λειαίνει την υφή της και ενισχύει τη μικροχλωρίδα και τις άμυνές της.

Clinique, Redness Solutions Daily Relief Cream. Μια ενυδατική κρέμα ημέρας βασισμένη στην τεχνολογία του μικροβιώματος και εμπλουτισμένη με πατενταρισμένο εκχύλισμα γαλακτοβακίλλου (lactobacillus), ένα προβιοτικό που ενισχύει τον προστατευτικό φραγμό και καταπραΰνει τον ερεθισμό και την ερυθρότητα της επιδερμίδας.

Vichy Slow Âge: Μια καινοτόμος αντιγηραντική σύνθεση, εμπλουτισμένη με Bifidus, ένα τονωτικό συστατικό προβιοτικής προέλευσης (από ζυμομύκητα) το οποίο ενισχύει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας ενάντια στους περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες, ελαττώνει την ευαισθησία ή την ξηρότητά της και επιβραδύνει την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης.

Medik8 Beta Moisturise. Μια ενυδατική κρέμα προσώπου για λιπαρές επιδερμίδες με τάση ακμής, εμπλουτισμένη με πρεβιοτικά και προβιοτικά που αποκαθιστούν την ισορροπία του μικροβιώματος συμβάλλοντας στη μείωση των παθογόνων βακτηρίων που προκαλούν ακμή.


Skingurus say
. Τα προβιοτικά/πρεβιοτικά στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας έρευνας της κοσμητολογίας. Βρισκόμαστε όμως ακόμα στην αρχή. Μέχρι στιγμής, η ευεργετική τους δράση έχει αναδειχθεί κυρίως μέσα από μελέτες των εργαστηρίων μεγάλων εταιρειών καλλυντικών (LOréal, Estée Lauder κλπ.) . Μένει τώρα να επιβεβαιωθεί και από ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες, γιατί διαφορετικά, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η βρετανίδα skin care expert Cheryl Woodman, “θα είναι σαν ένας σεφ να αυτοανακηρύσσεται κάτοχος αστεριού Michelen…»

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;