CONNECT:  
             

Με τη δύναμη του νερού

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Avene Ένα σύντομο ταξίδι στις πρότυπες ιαματικές εγκαταστάσεις της Avène στο καταπράσινο ομώνυμο χωριό της νοτιοδυτικής Γαλλίας στάθηκε η ευκαιρία να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου αλλά κυρίως να αποκτήσω προσωπική εμπειρία για τις πολύτιμες ευεργετικές ιδιότητες του νερού της πηγής για τα ευαίσθητα -και όχι μόνο -δέρματα.

Έτος 1763… Ο μύθος θέλει ένα από τα άλογα του ιδιοκτήτη της κοιλάδας του Orb Pons Rosset de Rocozels, μαρκήσιου της περιοχής, να είναι η αφορμή για την ανακάλυψη των θεραπευτικών ιδιοτήτων του ιαματικού νερού της Avène. Όταν οι επιστάτες ανακαλύπτουν ότι πάσχει από έντονο κνησμό το αφήνουν ελεύθερο και εκείνο όπως περιπλανιέται εντοπίζεται συχνά από τους ντόπιους να βουτά και να πίνει νερό από μια πηγή της περιοχής. Πολύ σύντομα το άλογο εμφανίζεται με υγιές, στιλπνό τρίχωμα ενώ ο ενοχλητικό κνησμός δείχνει να έχει πλέον εξαφανιστεί. Η ιστορία των ιαματικών πηγών της Avène μόλις ξεκινά…

Τι είδαμε στην Avène. Ακριβώς δίπλα στην πηγή, κτισμένα σε ένα άνετο και προστατευμένο περιβάλλον, το εργαστήριο του Νερού , το εργοστάσιο παραγωγής και το κέντρο Υδροθεραπείας, λειτουργούν σε απόλυτη συνέργεια έτσι ώστε να διαφυλάσσεται πάντα η καθαρότητα του νερού. Στη βάση όλων η ιδιαίτερη χημική σύσταση του ιαματικού νερού της Avène που αποκτά κατά τη διάρκεια της πολύχρονης-πενήντα χρόνια για την ακρίβεια- υπόγειας διαδρομής του μέχρι να ανέβει στην επιφάνεια. Έχει σταθερή θερμοκρασία 25ο C, δεν περιέχει παθογόνα βακτήρια, έχει συνεχή ροή- 70m3 ανά ώρα- , είναι πλούσιο σε οξείδια πυριτίου, και ιχνοστοιχεία, έχει ουδέτερο pH- 7,5- και τη μικρότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα. Το εργαστήριο του Νερού έχει ως βασική του αποστολή, το μόνιμο έλεγχο και επιτήρηση της καθαρότητας και των πολύτιμων ιδιοτήτων του ιαματικού νερού της Avène, τον εμπλουτισμό των γνώσεων για τις ιδιότητες του νερού, μέσω της συνεχούς επιστημονικής έρευνας και, τέλος, την εκπαίδευση όλων όσων εμπλέκονται στις λουτροθεραπείες, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και, φυσικά, τους ασθενείς. Σε απόσταση λίγων, μόλις, μέτρων βρίσκεται το εργοστάσιο. Λειτουργεί χωρίς διακοπή ακολουθώντας τη ...ροή του νερού, με αποτέλεσμα η απευθείας σύνδεση πηγής και μονάδας παραγωγής να διαφυλάσσει στο ακέραιο όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. Tα μοναδικά κτίρια που δεσπόζουν στην περιοχή- χωρίς όμως να διαταράσσουν το μαγευτικό, φυσικό περιβάλλον- είναι το κέντρο Υδροθεραπείας και το ξενοδοχείο. Οι νέες ιαματικές εγκαταστάσεις λειτουργούν από το 1990 και είναι οι πρώτες αποκλειστικά αφιερωμένες στη δερματολογία, σύμφωνα με την πιστοποίηση Aquacert HACPP Thermalisme. Από 200 άτομα που ήταν οι ασθενείς-επισκέπτες την πρώτη χρονιά, σήμερα φτάνουν τους 2800 κάθε χρόνο και αφορούν σε παθήσεις όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα παιδιών και ενηλίκων, όλες τις μορφές εκζέματος, ψωρίαση, ουλές και επιπλοκές εγκαυμάτων, ιχθυώσεις όπως και λειχήνες του δέρματος και των βλενογόννων. Η αγωγή διαρκεί 3 εβδομάδες, περιλαμβάνει 4 θεραπείες ανά ημέρα και έχει σαν βασικό στόχο την επανόρθωση του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας.

Skingurus say. Η πρόσκληση να επισκεφτώ το χωριό και τις ιαματικές εγκαταστάσεις Avène έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Xeracalm A.D.Hope, με την υποστήριξη της μάρκας και την επιλογή ενός παιδιού με ατοπική δερματίτιδα να ακολουθήσει την αγωγή στο κέντρο Υδροθεραπείας. Μια ηλιόλουστη λοιπόν μέρα του περασμένου Σεπτέμβρη και λίγο πριν ο δωδεκάχρονος Δημήτρης -το πρώτο τυχερό παιδί του προγράμματος- ολοκληρώσει την αγωγή του στο κέντρο Υδροθεραπείας Avène βρέθηκα στο γραφικό αυτό χωριό στη νοτιοδυτική Γαλλία με την πλούσια βλάστηση. Από τη σύντομη παραμονή μου και ξενάγηση σε όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων έμαθα πως :

  • Από την πηγή μέχρι τις ιαματικές εγκαταστάσεις και το εργοστάσιο το νερό βρίσκεται υπό τη συνεχή παρακολούθηση των επιστημόνων. Η περιοχή συλλογής των όμβριων υδάτων της Avène αποτελείται κατά 80% από δάση και η ανθρώπινη δραστηριότητα στη συγκεκριμένη έκταση περιορίζεται μόνο στο 20%.
  • Αγωγοί από ατσάλι μεταφέρουν με απόλυτη ασφάλεια το ιαματικό νερό στο εργοστάσιο και στο κέντρο Υδροθεραπείας όπου όλες οι θεραπείες γίνονται με τρεχούμενο νερό και αυτό που δεν χρησιμοποιείται ακολουθεί το φυσικό του κύκλο….
  • Οι έλεγχοι σε διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων είναι καθημερινοί και σχολαστικοί. Περίπου 2300 δειγματοληψίες γίνονται κάθε χρόνο στο χώρο των ιαματικών εγκαταστάσεων.
  • Στο εργοστάσιο λειτουργεί η μοναδική στον κόσμο μονάδα παραγωγής αποστειρωμένων καλλυντικών- σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Αποστειρωμένης Κοσμητολογίας- σε κάθε στάδιο, που "απελευθερώνει" πλέον τους δημιουργούς από τα δεσμά των συντηρητικών. Οι σειρές Tolerance και Xeracalm, που περιέχουν μόνο τα απαραίτητα δραστικά συστατικά, είναι ενδεικτικές της καινοτόμου αυτής μεθόδου παραγωγής.
  • Το ευαίσθητο δέρμα είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα παγκόσμιο πλέον πρόβλημα. Οι πολύτιμες καταπραϋντικές και αντιερεθιστικές ιδιότητες του ιαματικού νερού της Avène έχει αποδειχτεί πως μειώνουν αισθητά την αντιδραστικότητα των κυττάρων που εμπλέκονται στους μηχανισμούς υπερευαισθησίας, βελτιώνουν την ενδοκυτταρική επικοινωνία με αποτέλεσμα το δέρμα να ανακτά την ισορροπία του, ενισχύουν το αμυντικό του σύστημα και βελτιώνουν τον προστατευτικό φραγμό.
  • Η θεραπεία που ακολουθείται στις ιαματικές εγκαταστάσεις χωρίζεται στη βασική, τη συμπληρωματική και την εξειδικευμένη αγωγή. Το λουτρό είναι η κατεξοχήν θεραπεία της βασικής αγωγής. Διαρκεί 20 λεπτά με έντονο υδρομασάζ για τη μηχανική απολέπιση της επιδερμίδας και ολοκληρώνεται με ένα ολιγόλεπτο ντους. Στις συμπληρωματικές αγωγές συστήνονται οι κατά τόπους θεραπείες με ψεκασμούς στα σημεία όπου υπάρχουν συγκεκριμένες βλάβες ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής, που αποτελεί και αποκλειστικότητα του Κέντρου. Τέλος, οι εξειδικευμένες αγωγές απευθύνονται κυρίως στα ξηρά και πολύ ξηρά δέρματα με στόχο την αποκατάσταση των λιπιδίων στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Aποχαιρετώντας την Avène θα θυμάμαι πάντα :

  • Τη βαθιά ενυδάτωση στο σώμα μετά από τη απολαυστική εμπειρία της βασικής αγωγής. Για τριάντα και παραπάνω λεπτά το δέρμα μου δεχόταν όλη τη δύναμη του ιαματικού νερού της Avène. Τα ευεργετικά αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή για πολλές ακόμη μέρες μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα.
  • Πάνω απ’ όλα όμως δεν θα ξεχάσω ποτέ την «ανάσα» ανακούφισης των μικρών παιδιών από τα ενοχλητικά συμπτώματα της ατοπίας όπως αποτυπώνονταν στις ζωγραφιές τους……

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
summer holidays

 

2022-08-01
Skingurus go on holidays!

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, είχε πει ο Ουμπέρτο Έκο. Ούτε και αυστηροί κανόνες ομορφιάς...  

skinceuticals

 

2022-03-20
Μια εθιστική «θεραπεία» για τον λαιμό

Το λεπτό, εύθραυστο δέρμα του, χάνει εύκολα τη σφριγηλότητά του και οι ρυτίδες  του, είναι πέντε...  

BIOTHERM

 

2022-03-30
Μεγαλώνοντας όμορφα με ένα brand

Ή, πώς οι πλούσιες ιαματικές και αναπλαστικές ιδιότητες ενός και μοναδικού φυσικού ενεργού συστατικού...  

cover 1

 

2022-05-27
Μία φίλη από τα παλιά...

Η θρυλική Sisley Paris, ένας από τα πιο διάσημους, πολυτελείς γαλλικούς οίκους ομορφιάς, επανασυστήνεται...  

FILORGA TESTLAB

 

2022-06-01
​Σφριγηλότητα, λάμψη, πιο απαλές ρυτίδες

Πριν ένα περίπου μήνα, οι 5 φίλες που ανέδειξε η κλήρωση του TestLab, παρέλαβαν τα προϊόντα της...  

premium beauty on sale

 

2022-01-17
6 premium αντιγηραντικά όπλα, που αξίζει να δοκιμάσετε

Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες. Μήπως τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να… «επενδύσετε»...  

KORRES Unscented

 

2022-02-02
Από τους ελαιώνες της Κρήτης στο...μπάνιο μας

Η επιδερμίδα του σώματος δεν ζητάει πολλά. Συστηματική ανανέωση και πλούσια ενυδάτωση. Για το πρώτο...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;