CONNECT:  
             

Βρείτε τον τύπο σας

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Η φροντίδα της επιδερμίδας είναι σωστή μόνον όταν ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της. Αναγνωρίστε λοιπόν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και προσαρμόστε ανάλογα το καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης. Έχετε μόνον κατά νου ότι το δέρμα είναι ζωντανός οργανισμός , ο οποίος αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου ή κάτω από διαφορετικές, κλιματικές συνθήκες. Που σημαίνει ότι πρέπει να είστε συνεχώς σε εγρήγορση και να προσαρμόζετε ανάλογα τη φροντίδα του.

Κανονική επιδερμίδα. Είναι φωτεινή, διαυγής, απαλή στην υφή , ανεκτική και δεν έχει ορατές ατέλειες. Στην καλή της εικόνα και υφή συντελούν τα επαρκή αποθέματα υγρασίας, ο σωστός κυτταρικός μεταβολισμός αλλά και οι φυσιολογικές εκκρίσεις λιπαρού σμήγματος. Σε ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνεται λίγο πιο λιπαρή, όταν κάνει ζέστη, ή ξηρή, όταν κάνει πολύ κρύο , όμως επανέρχεται σύντομα στη φυσιολογική της κατάσταση . Μαύρα στίγματα και σπυράκια είναι λέξεις άγνωστες στις τυχερές με κανονική επιδερμίδα.

Λιπαρή επιδερμίδα. Εύκολο να τη ξεχωρίσετε. Οι πόροι είναι εμφανείς , το δέρμα γυαλίζει πολλές φορές και το νιώθετε λιπαρό ειδικά στο μέτωπο, στη μύτη και στο πηγούνι. Ενίοτε το πρόσωπο έχει γκριζοπράσινη απόχρωση. Αναζητήστε την αιτία στην υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Η λιπαρή επιδερμίδα μπορεί στις πιο νεανικές ηλικίες να δημιουργεί προβλήματα- με κυριότερο την εμφάνιση ακμής- όμως έχει αποδειχτεί ότι είναι ανθεκτική στην πρόωρη γήρανση, αφού το παραπανίσιο σμήγμα την προστατεύει και τη διατηρεί ελαστική.

Ξηρή επιδερμίδα. Οι πόροι είναι μικροί και λεπτοί ακόμη και στη μύτη ή στο πιγούνι. Καμιά φορά ξεφλουδίζετε σε κάποιες περιοχές , όπου υπάρχουν λιγότεροι πόροι , και το δέρμα σας είναι λεπτό. Ίσως δε είναι τόσο διάφανη που μπορείτε να διακρίνετε μικρά αιμοφόρα αγγεία , κυρίως στα μάγουλα. Δείχνει λεία αλλά είναι τραχιά στην αφή. Η αίσθηση τραβήγματος , που γίνεται πιο έντονη στο μέσο της μέρας, είναι από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά της ξηρής επιδερμίδας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγωμένος αέρας στη διάρκεια του χειμώνα εντείνουν το πρόβλημα. Η ξηρότητα προκαλείται από την έλλειψη είτε σμήγματος είτε λιπιδίων είτε και των δύο μαζί. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο διάσημος δερματολόγος Dr. Murad η ξηρή επιδερμίδα είναι σαν στεγνό σφουγγάρι. Είναι τραχιά , σκληρή κι έχει κάποιες ρωγμές. Όταν το σφουγγάρι γεμίζει νερό- βλέπε ενυδάτωση- γίνεται μαλακό, λείο και οι ρωγμές εξαφανίζονται. Η ξηρή επιδερμίδα είναι η πιο ευάλωτη στα σημάδια του χρόνου. Όσο πιο έντονο είναι το πρόβλημα της ξηρότητας τόσο πιο γρήγορα θα εμφανιστούν οι ρυτίδες.

Μικτή επιδερμίδα. Δεν είναι πολύ εύκολο να την ξεχωρίσετε. Θα παρατηρήσετε πολλές φορές το μέτωπο, το πιγούνι και τη μύτη να γυαλίζουν έντονα, σε αντίθεση με τα μάγουλα που τα νιώθετε ξηρά. Όταν ακούτε για το σημείο Τ του προσώπου είναι ακριβώς αυτό που περιγράψαμε. Η λιπαρότητα οφείλεται στη συγκέντρωση των σμηγματογόνων αδένων στα παραπάνω σημεία.

Ευαίσθητη επιδερμίδα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα. Κάθε ανοιχτόχρωμη ή ξηρή επιδερμίδα είναι εν δυνάμει ευαίσθητη. Όμως και κάθε άλλος τύπος επιδερμίδας μπορεί να γίνει ευαίσθητος ξαφνικά και να παραμείνει είτε περιστασιακά είτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η εκ φύσεως ευαίσθητη επιδερμίδα είναι λεπτή, ανοιχτόχρωμη και συχνά ξηρή. Κοκκινίζει και απολεπίζεται συχνά. Ενώ, ως αντιδραστικό ευαίσθητο ορίζουμε το δέρμα που <ενοχλείται> από συγκεκριμένα προϊόντα καθημερινής υγιεινής και περιποίησης ή από τις ακραίες καιρικές συνθήκες , κρύο, παγωμένο αέρα. Τέλος, ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή η ροδόχρους νόσος μπορεί να γίνουν η αφορμή για την εκδήλωση περιστασιακής ευαισθησίας.

 

Σχετικά θέματα
Προσοχή, εύθραυστη!
2014-01-15
Προσοχή, εύθραυστη!
 
Ατέλειες με ….αιτία
2013-09-20
Ατέλειες με ….αιτία
 

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;