CONNECT:  
             

Βρείτε τον τύπο σας

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Η φροντίδα της επιδερμίδας είναι σωστή μόνον όταν ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της. Αναγνωρίστε λοιπόν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και προσαρμόστε ανάλογα το καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης. Έχετε μόνον κατά νου ότι το δέρμα είναι ζωντανός οργανισμός , ο οποίος αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου ή κάτω από διαφορετικές, κλιματικές συνθήκες. Που σημαίνει ότι πρέπει να είστε συνεχώς σε εγρήγορση και να προσαρμόζετε ανάλογα τη φροντίδα του.

Κανονική επιδερμίδα. Είναι φωτεινή, διαυγής, απαλή στην υφή , ανεκτική και δεν έχει ορατές ατέλειες. Στην καλή της εικόνα και υφή συντελούν τα επαρκή αποθέματα υγρασίας, ο σωστός κυτταρικός μεταβολισμός αλλά και οι φυσιολογικές εκκρίσεις λιπαρού σμήγματος. Σε ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνεται λίγο πιο λιπαρή, όταν κάνει ζέστη, ή ξηρή, όταν κάνει πολύ κρύο , όμως επανέρχεται σύντομα στη φυσιολογική της κατάσταση . Μαύρα στίγματα και σπυράκια είναι λέξεις άγνωστες στις τυχερές με κανονική επιδερμίδα.

Λιπαρή επιδερμίδα. Εύκολο να τη ξεχωρίσετε. Οι πόροι είναι εμφανείς , το δέρμα γυαλίζει πολλές φορές και το νιώθετε λιπαρό ειδικά στο μέτωπο, στη μύτη και στο πηγούνι. Ενίοτε το πρόσωπο έχει γκριζοπράσινη απόχρωση. Αναζητήστε την αιτία στην υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Η λιπαρή επιδερμίδα μπορεί στις πιο νεανικές ηλικίες να δημιουργεί προβλήματα- με κυριότερο την εμφάνιση ακμής- όμως έχει αποδειχτεί ότι είναι ανθεκτική στην πρόωρη γήρανση, αφού το παραπανίσιο σμήγμα την προστατεύει και τη διατηρεί ελαστική.

Ξηρή επιδερμίδα. Οι πόροι είναι μικροί και λεπτοί ακόμη και στη μύτη ή στο πιγούνι. Καμιά φορά ξεφλουδίζετε σε κάποιες περιοχές , όπου υπάρχουν λιγότεροι πόροι , και το δέρμα σας είναι λεπτό. Ίσως δε είναι τόσο διάφανη που μπορείτε να διακρίνετε μικρά αιμοφόρα αγγεία , κυρίως στα μάγουλα. Δείχνει λεία αλλά είναι τραχιά στην αφή. Η αίσθηση τραβήγματος , που γίνεται πιο έντονη στο μέσο της μέρας, είναι από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά της ξηρής επιδερμίδας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγωμένος αέρας στη διάρκεια του χειμώνα εντείνουν το πρόβλημα. Η ξηρότητα προκαλείται από την έλλειψη είτε σμήγματος είτε λιπιδίων είτε και των δύο μαζί. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο διάσημος δερματολόγος Dr. Murad η ξηρή επιδερμίδα είναι σαν στεγνό σφουγγάρι. Είναι τραχιά , σκληρή κι έχει κάποιες ρωγμές. Όταν το σφουγγάρι γεμίζει νερό- βλέπε ενυδάτωση- γίνεται μαλακό, λείο και οι ρωγμές εξαφανίζονται. Η ξηρή επιδερμίδα είναι η πιο ευάλωτη στα σημάδια του χρόνου. Όσο πιο έντονο είναι το πρόβλημα της ξηρότητας τόσο πιο γρήγορα θα εμφανιστούν οι ρυτίδες.

Μικτή επιδερμίδα. Δεν είναι πολύ εύκολο να την ξεχωρίσετε. Θα παρατηρήσετε πολλές φορές το μέτωπο, το πιγούνι και τη μύτη να γυαλίζουν έντονα, σε αντίθεση με τα μάγουλα που τα νιώθετε ξηρά. Όταν ακούτε για το σημείο Τ του προσώπου είναι ακριβώς αυτό που περιγράψαμε. Η λιπαρότητα οφείλεται στη συγκέντρωση των σμηγματογόνων αδένων στα παραπάνω σημεία.

Ευαίσθητη επιδερμίδα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα. Κάθε ανοιχτόχρωμη ή ξηρή επιδερμίδα είναι εν δυνάμει ευαίσθητη. Όμως και κάθε άλλος τύπος επιδερμίδας μπορεί να γίνει ευαίσθητος ξαφνικά και να παραμείνει είτε περιστασιακά είτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η εκ φύσεως ευαίσθητη επιδερμίδα είναι λεπτή, ανοιχτόχρωμη και συχνά ξηρή. Κοκκινίζει και απολεπίζεται συχνά. Ενώ, ως αντιδραστικό ευαίσθητο ορίζουμε το δέρμα που <ενοχλείται> από συγκεκριμένα προϊόντα καθημερινής υγιεινής και περιποίησης ή από τις ακραίες καιρικές συνθήκες , κρύο, παγωμένο αέρα. Τέλος, ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή η ροδόχρους νόσος μπορεί να γίνουν η αφορμή για την εκδήλωση περιστασιακής ευαισθησίας.

 

Σχετικά θέματα
Προσοχή, εύθραυστη!
2014-01-15
Προσοχή, εύθραυστη!
 
Ατέλειες με ….αιτία
2013-09-20
Ατέλειες με ….αιτία
 

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;