CONNECT:  
             

​Ένα ακραίο μοντέλο ευαίσθητου δέρματος

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

Xeracalm A.D Hope Στο σημερινό μας post δεν θα μιλήσουμε για ομορφιά αλλά για την υγεία της επιδερμίδας μας- δύο έννοιες που κατά τη γνώμη μας ταυτίζονται. Θελήσαμε να μάθουμε λοιπόν για την ατοπική δερματίτιδα: τι είναι, γιατί τα τελευταία χρόνια σημειώνει ραγδαία αύξηση και εάν υπάρχει… ελπίδα να την αντιμετωπίσουμε. Ρωτήσαμε τους ειδικούς και πήραμε τις απαντήσεις.

Η ατοπική δερματίτιδα ταλαιπωρεί ολοένα και πιο συχνά βρέφη, παιδιά αλλά και ενήλικες, σε όλο τον Δυτικό κόσμο. Τι φταίει; τα γονίδιά μας; το περιβάλλον που ζούμε; οι συνήθειές μας; Όλα μαζί; Το θέμα, όπως φαίνεται απασχολεί πολλές νέες μητέρες-και όχι μόνο. Με αφορμή λοιπόν τo δεύτερο δωρεάν σεμινάριο ενημέρωσης που πραγματοποιείται στις 18 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», με την υποστήριξη της Avène, για οικογένειες με παιδί που πάσχει από Ατοπική Δερματίτιδα, συναντήσαμε την υπεύθυνη των σεμιναρίων, κυρία Αλεξάνδρα Κατσαρού-Κάτσαρη, καθηγήτρια δερματολογίας- αφροδισιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ζητήσαμε να μας μιλήσει με απλά λόγια για την ατοπία.

Η ατοπία με μια ματιά

Τι είναι; Μια συχνή δερματική πάθηση που προσβάλλει τα παιδιά και τους ενήλικες, προκαλώντας δυσάρεστη και επίμονη αίσθηση κνησμού και φλεγμονώδεις εξάρσεις με μεγαλύτερη ή μικρότερη συχνότητα. Το ατοπικό δέρμα είναι ένα ακραίο μοντέλο ευαίσθητου δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι οι νευρικοί υποδοχείς του παίρνουν πολλά μηνύματα (ερεθίσματα), τα οποία ενώ δεν έχουν καμία συνέπεια στο υγιές δέρμα, το ατοπικό θα το ενοχλήσουν.

Ποια είναι η εικόνα του; Το δέρμα είναι πάντα ξηρό (διάχυτη ξηρότητα) ακόμα και ανάμεσα στις εξάρσεις και είναι ωχρό και τραχύ. Κατά τη διάρκεια των εξάρσεων, εμφανίζονται περιοχές με βλάβες. Πριν την ηλικία του ενός έτους, οι βλάβες αυτές εντοπίζονται κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τον κορμό και τα άκρα, ενώ αργότερα, προσβάλλονται οι μεγάλες πτυχές (πτυχές των αγκώνων και των γονάτων).

Πότε εκδηλώνεται; Συνήθως στα βρέφη, 3-6 μήνες μετά τον τοκετό. Η ατοπία δεν εκδηλώνεται απαραίτητα στη βρεφική ηλικία. Εάν υπάρχει προδιάθεση, μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στα 60-ένα φαινόμενο που παρατηρείται τελευταία, παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων ατοπικής δερματίτιδας.

Τι φταίει: Για την εκδήλωση της νόσου σχεδόν πάντα υπάρχει γενετική προδιάθεση. Έχει βρεθεί ότι 80 γονίδια εμπλέκονται στην ατοπική δερματίτιδα. Η ατοπία, έρχεται στην επιφάνεια μέσω του διαταραγμένου δερματικού φραγμού, της πρώτης γραμμής άμυνας του οργανισμού μας. Φανταστείτε ένα τοίχο που έχει πόρτες κι εμείς τις ανοίγουμε. Ο τοίχος παύει να είναι τοίχος. Από εκεί μπαίνουν ανεπιθύμητοι επισκέπτες: αλλεργιογόνα, μικρόβια, ερεθιστικά… και τότε ξεκινά μια νέα αλυσίδα προβλημάτων, καθώς αρχίζει να εμπλέκεται και το ανοσολογικό σύστημα..

Γιατί υπάρχει αύξηση; Η συχνότητα των κρουσμάτων ατοπίας αυξάνεται σε χώρες του δυτικού μοντέλου ζωής και κυρίως σε πληθυσμούς που ζουν σε αστικό και βιομηχανικό περιβάλλον. Στην ανοδική αυτή πορεία έχουν συμβάλλει μια σειρά από παράγοντες: Ρύποι, πολλά χημικά, η διατροφή, το στρες, η υπερβολική καθαριότητα…

Τι κακό μπορεί να κάνει η καθαριότητα; Με δεδομένη τη βλάβη του δερματικού φραγμού η παραγωγή λιπιδίων (κυρίων κεραμιδίων) είναι μειωμένη , επομένως με τα πολύ συχνά μπάνια με ακατάλληλα (αλκαλικά) σαπούνια, όπως και με το έντονο τρίψιμο της επιδερμίδας, καταστρέφεται ακόμα περισσότερο ο δερματικός φραγμός.

Όταν υπάρχει προδιάθεση υπάρχει πάντα και ατοπία; ‘Όχι. Μπορεί να υπάρχει προδιάθεση αλλά να μην εκδηλωθεί ποτέ ατοπία. Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια δεν αντιμετωπίζουν όλα τα μέλη της πρόβλημα ατοπίας. Ωστόσο, εάν το ένα παιδί παρουσιάζει ατοπία και το άλλο όχι, προσωπικά συστήνω στους γονείς να κάνουν την ίδια πρόληψη -κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού, ενυδάτωση μετά το μπάνιο, βαμβακερά ρούχα -και στο υγιές παιδί, σαν να έχει ατοπία, έτσι ώστε να ενισχύσουν τον δερματικό του φραγμό , μιας και τα γονίδια υπάρχουν.

Μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εκδήλωσής της; Πιθανότατα ναι. Σύμφωνε με μελέτες που έχουν γίνει, η έκθεση της εγκύου σε μολυσμένο περιβάλλον και σε χημικά-π.χ. οι μπογιές που χρησιμοποιούνται στο βάψιμο του δωματίου- το κάπνισμα, ή το στρες, είναι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της νόσου στο μωρό που θα γεννηθεί.

Ποια είναι η σχέση Αλλεργίας και Ατοπίας; Ατοπικός σημαίνει, να έχεις κληρονομική προδιάθεση για ευαισθητοποίηση, δηλαδή κληρονομώ από τους γονείς μου το να γίνω πιο εύκολα αλλεργικός. Δεν γεννιέμαι αλλεργικός, αυτό συμβαίνει στην πορεία της ζωής μου, έχοντας όμως προδιάθεση, οι πιθανότητες πολλαπλασιάζονται. Με διαταραγμένο τον δερματικό φραγμό, πρέπει να υπάρξει ευκαιρία επαφής με τα αλλεργιογόνα για να γίνει κάποιος αλλεργικός. Υπάρχει περίπτωση όμως ένας ατοπικός να μη γίνει ποτέ αλλεργικός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παιδιά με ατοπία τα οποία μη έχοντας μακροχρόνια επαφή με αλλεργιογόνα δεν παρουσιάζουν αλλεργίες.

Τα τεστ αλλεργίας βοηθούν; Ορισμένα τεστ, όπως είναι τα patch-tests για κάθε τι που έρχεται σε επαφή με το δέρμα ή είναι αερομεταφερόμενο , είναι πιο αξιόπιστα επομένως τα δεχόμαστε αναμφισβήτητα. Τα υπόλοιπα μελετώνται μόνο σε συνάρτηση με το ιστορικό του παιδιού και την κλινική του εικόνα. Κι αυτό γιατί, υπάρχει περίπτωση, ένα πολύ μικρό παιδί να βγαίνει θετικό σε πολλά τεστ αλλά να μην είναι τελικά αλλεργικό σε όλες αυτές τις τροφές γιατί ο οργανισμός του έχει ήδη αναπτύξει ανοχή-την οποία σχεδόν πάντα διατηρεί σε όλη του τη ζωή. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να συνεχίσει να τα τρώει.

Το κλίμα παίζει ρόλο στην ατοπική δερματίτιδα; Ναι, όπως και οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, στην Αγγλία, τα μωρά που γεννιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες ευαισθητοποιούνται πολύ συχνότερα στα ακάρεα (μικροσκοπικά έντομα που βρίσκονται στην οικιακή σκόνη, στα στρώματα και στα χαλιά) γιατί η υγρασία από το υγρό κλίμα της χώρας σε συνδυασμό με τη ζέστη από την κεντρική θέρμανση ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τους. Αντίθετα στην Ελλάδα όπου το κλίμα είναι πιο ξηρό, η αλλεργία στα ακάρεα είναι λιγότερο συχνή.

Ο ήλιος κάνει καλό στην ατοπική δερματίτιδα; Στα μεγαλύτερα παιδιά, άνω των 8 ετών συστήνονται φωτόλουτρα-με τεχνητό φως. Στα βρέφη, μολονότι η έκθεση στον ήλιο δεν συστήνεται ως θεραπεία, δεν χρειάζεται να αποφεύγεται εντελώς όπως σε άλλες παθήσεις. Η παραμονή στον πρωινό ήλιο για 10-15 λεπτά , θα του κάνει καλό.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί με ατοπία; Η προσέγγιση σίγουρα διαφέρει ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου. Θα πρέπει να εντοπιστούν οι παράγοντες που επιδεινώνουν την ατοπία: το πώς πλένεται το παιδί, τι φορά, το περιβάλλον που ζει και κοιμάται, εάν έρχεται σε επαφή με φυτά και λουλούδια, εάν υπάρχουν ζώα μέσα στο σπίτι, εάν έχει τροφικές αλλεργίες και ποιες, όλα είναι πιθανοί «ένοχοι». Χρειάζεται να εφαρμόζουμε συστηματικά τις θεραπείες που θα συστήσει ο δερματολόγος για την καταστολή των εξάρσεων αλλά και να τις προλαμβάνουμε έχοντας το δέρμα, όσο γίνεται, σε ηρεμία με καθημερινή χρήση εξειδικευμένων συνθέσεων εμπλουτισμένων με μαλακτικά συστατικά (έλαια, λιπαρά οξέα και άλλα λιπιδικά συστατικά με ενυδατική δράση) που αποκαθιστούν τη δερματική άνεση και την έμφυτη ανοσία του δέρματος.

Στην ατοπική δερματίτιδα όμως την πρώτη και μεγαλύτερη σημασία έχει η ψυχολογία του παιδιού. Θα πρέπει οι γονείς να εντοπίσουν τι το ενοχλεί στο φιλικό και σχολικό περιβάλλον του. Θα πρέπει να το εμψυχώνουν, να τονίζουν τα θετικά του στοιχεία-πχ. τα παιδιά με ατοπία είναι σύμφωνα με μελέτες, πιο έξυπνα- να του δίνουν ελπίδα…

Ελπίδα προσφέρει και το Xeracalm A.D Hope, ένα πρόγραμμα που δημιούργησε η Avène στο πλαίσιο της έμπρακτης δέσμευσής της στο πλευρό των παιδιών που πάσχουν από Ατοπική Δερματίτιδα. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, όλες οι οικογένειες με παιδί που πάσχει από Ατοπική Δερματίτιδα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στα δωρεάν σεμινάρια ενημέρωσης για το 2018, του νοσοκομείου Συγγρός. Μία από τις οικογένειες που θα συμμετάσχουν στα σεμινάρια, θα έχει τη δυνατότητα να δεχτεί τη φροντίδα του Κέντρου Υδροθεραπείας της Avène στη Νότια Γαλλία.

 

Σχετικά θέματα
Το εγκώμιο του νερού*
2019-03-01
Το εγκώμιο του νερού*
 
Με τη δύναμη του νερού
2018-03-05
Με τη δύναμη του νερού
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;