CONNECT:  
             

Κυτταρίτιδα: γνωρίζουμε το πρόβλημα για να δώσουμε λύση

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018
Αντωνία Θωμοπούλου

 

cellulite Κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της άνοιξης η κυτταρίτιδα αναδεικνύεται στο μείζον θέμα της καθημερινής περιποίησης. Τη φετινή χρονιά συγκρατήστε μόνο τους βασικούς λόγους που οδηγούν στη δημιουργία της και αντιμετωπίστε ολιστικά το πρόβλημα όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Ίσως εκεί βρίσκεται η λύση…..

· Η κυτταρίτιδα αποτελεί γυναικείο «προνόμιο».

· Είναι αλήθεια πως το γυναικείο σώμα είναι γενετικά προκαθορισμένο να ευνοεί την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Η αρχή γίνεται από τα οιστρογόνα, τις γυναικείες ορμόνες, που ευνοούν την αποθήκευση λίπους σε αντίθεση με την τεστοστερόνη, την ανδρική ορμόνη, που διεγείρει το μεταβολισμό αυξάνοντας έτσι τις καύσεις λίπους. Ο βασικός όμως λόγος είναι η δομή του συνδετικού ιστού και των λιποκυττάρων. Στο γυναικείο σώμα οι «αποθήκες» του λιπώδους ιστού που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα και το χόριο έχουν κάθετη διάταξη. Αντίθετα, στο ανδρικό ο λιπώδης ιστός είναι οργανωμένος σε ρομβοειδή τμήματα, τα οποία δεν μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλη ποσότητα λίπους. Έτσι, όταν στο γυναικείο σώμα έχουμε συσσώρευση λίπους, οι μικροκυψέλες διογκώνονται, πιέζουν το δέρμα προς τα πάνω, δημιουργούν ασύμμετρα εξογκώματα, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται η όψη φλοιού του πορτοκαλιού για τους περισσότερους ή cottage cheese skin για κάποιους άλλους.

· Ορμόνες είναι η βασική αιτία.

· Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων σε βασικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας- εφηβεία, εγκυμοσύνη, κλιμακτήριος- ενεργοποιούν τη διαδικασία αποθήκευσης λίπους ενώ, ταυτόχρονα, η προγεστερόνη ευνοεί την κατακράτηση υγρών και όλα μαζί σε συνέργεια δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

· Είναι γραμμένη … στα γονίδια μας.

· Σε κάποιες γυναίκες ίσως. Οι πιθανότητες να υπάρχει έντονη προδιάθεση σε οικογένειες με ιστορικό φλεβίτιδας, παχυσαρκίας ή ευρυαγγειών είναι μεγάλες. Πάντα όμως σε συνδυασμό και με άλλους, εξωγενούς προέλευσης παράγοντες, καθιστική ζωή ή κακή διατροφή.

· Δεν κάνει διακρίσεις…βάρους.

· Τα παραπανίσια κιλά δεν δημιουργούν το πρόβλημα, απλώς το επιβαρύνουν. Είναι απόλυτα φυσικό όσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται εκ των έσω στην επιφάνεια του δέρματος από την υπερβολική αποθήκευση λίπους, τόσο περισσότερο να αυξάνονται οι πιθανότητες σχηματισμού της κυτταρίτιδας. Το βασικό όμως πρόβλημα είναι οι αλλαγές στο υποδόριο λίπος λόγω συσσώρευσης οιστρογόνων, που προκαλούν τη φθορά των ιστών και την εμφάνιση της όψης φλοιού του πορτοκαλιού.

· Η διατροφή που σώζει.

· Ζάχαρη, αλμυρά και λιπαρά συνθέτουν το ιδανικό «περιβάλλον» για τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Τα άφθονα λιπαρά οδηγούν στη μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους και, κατά συνέπεια, στην εντονότερη πίεση της επιφανειακής στιβάδας. Τα σάκχαρα- όσα δεν καταναλώνονται για την παραγωγή ενέργειας - αποθηκεύονται και μετατρέπονται και αυτά σε λίπος. Τέλος, τα αλμυρά - σε υψηλές ποσότητες- ευνοούν την κατακράτηση υγρών και τη συσσώρευση τοξινών στο εσωτερικό των ιστών. Διαταράσσεται έτσι η ομαλή λεμφική λειτουργία, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αποθήκευση λίπους και τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους φροντίζουμε να ενισχύσουμε το διαιτολόγιό μας με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες - φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια-,που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία , μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα ( ωμέγα 3 και 6) λιπαρά οξέα και άφθονο νερό που παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτικές και θρεπτικές ουσίες τις οποίες έχει ανάγκη ενώ, ταυτόχρονα, διευκολύνουν την πέψη και την αποβολή των τοξινών.

· Η άσκηση μπορεί να προλάβει τη δημιουργία κυτταρίτιδας.

· Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε πως η κυτταρίτιδα από τη στιγμή που εμφανίζεται στο δέρμα και με βάση το γεγονός ότι για τη δημιουργία της συνηγορούν κατά κύριο λόγο ορμονικοί και γενετικοί παράγοντες, είναι αδύνατον να φύγει. Με τη συστηματική φυσική άσκηση- χάρη στην τόνωση του μυϊκού συστήματος και τη βελτίωση της κυκλοφορίας- μπορούμε σίγουρα να προλάβουμε την εμφάνισή της αλλά και να μειώσουμε αισθητά την ενοχλητική όψη φλοιού του πορτοκαλιού όσο, βέβαια, είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο.

· Κρέμες κατά της κυτταρίτιδας- βοήθεια υπό προϋποθέσεις.

· Όπως ακριβώς με τη σωματική άσκηση, ούτε οι εξειδικευμένες κρέμες κατά της κυτταρίτιδας απαλλάσσουν οριστικά από το πρόβλημα. Βοηθούν όμως σε μεγάλο, μάλιστα, βαθμό να απαλύνουμε αισθητά τα ίχνη της. Περιέχουν γι’ αυτό συστατικά- κισσός, καφεΐνη, ρούσκος, φύκια, αιθέρια έλαια κλπ.- τα οποία έχουν ξεχωρίσει για τη λιπολυτική και αποσυμφορητική τους δράση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συχνότητα χρήσης των συγκεκριμένων προϊόντων Σε ιδανικές συνθήκες τα εφαρμόζουμε καθημερινά όλο το χρόνο μια φορά τη μέρα. Την προστιθέμενη όμως αξία στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας προσδίδει το μασάζ την ώρα της εφαρμογής. Το λεμφικό μασάζ θεωρείται ως το πλέον ευεργετικό με άμεσα, μάλιστα, ορατά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια τεχνική που αποσκοπεί κυρίως στη διέγερση του λεμφικού συστήματος για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας του λεμφικού υγρού. Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αναζωογονεί το δέρμα.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
jambes fines

 

2020-07-01
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

Broken nails

 

2021-11-25
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

cellulite myths

 

2021-03-22
​5 μύθοι για την κυτταρίτιδα

Η άνοιξη είναι εδώ και η ιδέα ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποκαλυφθούμε, μας εξιτάρει και συγχρόνως...  

aging hands

 

2021-05-26
​Πόσο «σας κάνουν» …τα χέρια σας;

Μιλάμε συνεχώς για το πώς θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική, αλλά κατά κανόνα...  

Body antiaging

 

2022-01-07
Αντιγήρανση σώματος; Ναι, γιατί όχι;

Κατέχει το 91% του… οργάνου που λέγεται δέρμα, τα σημάδια γήρανσης αποτυπώνονται εξίσου έντονα πάνω...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;