CONNECT:  
             

​Ο ήλιος αγαπά την Ελλάδα, αλλά…

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

EUROMELANOMA Σε μια χώρα με 80% ηλιοφάνεια το χρόνο, η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος είναι υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία. Μας το θυμίζει η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος που ξεκινά τη Δευτέρα και μας καλεί , δια στόματος Κατερίνας Λέχου, να κάνουμε ένα δώρο ζωής στον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.


Its a fact. Δεν μιλάμε συχνά γι’ αυτόν αλλά ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων - από το 1980 μέχρι σήμερα ο αριθμός τους έχει τριπλασιαστεί. Το ένα τρίτο των καρκίνων που διαγιγνώσκονται στον κόσμο αφορούν δερματικούς καρκίνους.

Γιατί; Όπως επισημαίνουν οι δερματολόγοι, η αύξηση μπορεί να οφείλεται:

  • Στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο στην παιδική ηλικία
  • Στην απότομη έκθεση στον ήλιο μετά το χειμώνα
  • Στο άθροισμα των ωρών έκθεσης στον ήλιο- μεγαλώνοντας, οι βλάβες που προκαλεί συσσωρεύονται.
  • Στην αισθητική του μαυρίσματος.

Οι αριθμοί ...μιλούν

98% των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία επιδιορθώνονται από τα κύτταρά μας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για το υπόλοιπο 2%. Έτσι οι βλάβες αθροίζονται και μακροπρόθεσμα το δέρμα εμφανίζει σημάδια φωτογήρανσης, ακτινικές υπερκερατώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, καρκίνο του δέρματος.

130. 000 μελανώματα και περισσότερα από 2 εκατομμύρια κρούσματα άλλων δερματικών καρκίνων καταγράφονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

66 000 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που πεθαίνουν κάθε χρόνο από δερματικό καρκίνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

200-220 περιπτώσεις μελανώματος καταγράφονται στη χώρα μας κάθε χρόνο, ενώ περίπου 100 ασθενείς χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους.

45-50% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος ή καρκίνου του δέρματος κατά έχουμε με την καθημερινή χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας από SPF15 και πάνω.

20 συνεδρίες solarium των 10 λεπτών ισοδυναμούν με 3,5 ώρες ηλιοθεραπείας, μέρα μεσημέρι, στην καρδιά του καλοκαιριού!

2 mg/cm² δέρματος είναι η σωστή δόση αντηλιακού προϊόντος, για να έχουμε την προστασία που υπόσχεται ο δείκτης SPF. Αυτό σημαίνει ότι για να καλύψετε σωστά πρόσωπο και σώμα θα χρειαστείτε ποσότητα αντηλιακού ίση με μισό ποτήρι νερού.

0.39- 1 mg/cm², λιγότερο δηλαδή από το μισό της προτεινόμενης δόσης είναι κατά μέσο όρο η ποσότητα αντηλιακού που σύμφωνα με μελέτες εφαρμόζουμε εμείς, με συνέπεια το επίπεδο προστασίας να μειώνεται και το SPF50 να γίνεται αυτόματα SPF30! Για τον λόγο αυτό οι δερματολόγοι προτείνουν πια το… layering δηλαδή την εφαρμογή 2 στρώσεων αντηλιακού αντί για μια.


Υπάρχει λύση; Ναι. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αντιμετωπισθεί και η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες ίασης. Γι’ αυτό, η ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική Εταιρία), με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Για μια εβδομάδα- από τη Δευτέρα 7 μέχρι τις 11 Μαΐου- και με σύνθημα, «Για μια Ελλάδα χωρίς μελάνωμα», εθελοντές δερματολόγοι σε όλη την Ελλάδα θα εξετάζουν δωρεάν τους ενδιαφερόμενους και θα τους παρέχουν συμβουλές και δείγματα προϊόντων φωτοπροστασίας. Φέτος μάλιστα η ταλαντούχα ηθοποιός Κατερίνα Λέχου, ένα ιδιαίτερα οικείο και αγαπητό πρόσωπο, συμμετέχει στην εκστρατεία και μέσα από ένα σύντομο spot μας καλεί να κάνουμε ένα δώρο ζωής στον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τηλεφωνώντας στο 215 215 85 23 ή κάνοντας μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.euromelanoma-greece.gr.

Δείτε το spot

και να θυμάστε…

  • Η εξέταση των σπίλων (ελιές) από δερματολόγο και η χαρτογράφηση των σπίλων δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η πρώτη, είναι μια απλή εξέταση που μας αφορά όλους γιατί συμβάλλει στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, γι’ αυτό ιδανικά θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο . Αντίθετα, η χαρτογράφηση σπίλων δεν είναι εξέταση ρουτίνας. Είναι μια εξειδικευμένη εξέταση που αφορά μόνο άτομα υψηλού κινδύνου.
  • Μην αγχωθείτε αν δεν προλάβετε ή αν δεν καταφέρετε να κλείσετε ραντεβού την επόμενη εβδομάδα. Στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η εξέταση γίνεται δωρεάν, όλο το χρόνο…

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
2023 beauty routine1

 

2023-01-09
Στοχευμένη, ενισχυμένη και αποτελεσματική: η ρουτίνα ομορφιάς το 2023

Με δύναμη από το πρόσφατο παρελθόν, το skinimalism, ένα από τα πιο διάσημα beauty trends, επανέρχεται...  

332300984

 

2023-02-27
Ο σπόρος που αγαπά την επιδερμίδα!

 

cover 3

 

2022-07-08
Πράσινο ''αποτύπωμα'' - η ομορφιά μας δείχνει τον... τρόπο

Ο ειδικά διαμορφωμένος κήπος στην ταράτσα των κεντρικών γραφείων της L’ Oréal Hellas, που είχαμε...  

3BiothermBottles

 

2021-07-02
Με δύναμη από το...μέλλον

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη όπως και στη ζωή μας έχουν ευαισθητοποιήσει...  

 

2020-03-13
​Ένα βραβείο για την ομορφιά

Ανάμεσα στα  αμέτρητα καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά, ήταν εκείνα που...  

microbeads

 

2018-09-08
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...

Τα μικροσφαιρίδια, οι μικροσκοπικοί συνθετικοί κόκκοι των απολεπιστικών, κυρίως, προϊόντων θα απειλήσουν...  

 

2018-06-28
Με πόσες κουταλιές ζάχαρη πίνετε το τσάι σας;

Σίγουρα γνωρίζετε πως το τσάι είναι πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών. Αυτό που ίσως δεν...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;