CONNECT:  
             

​Μικρά «καλλυντικά» ατυχήματα

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

skin breakouts Και ξαφνικά, ένα πρωί η επιδερμίδα εμφανίζει ανεξήγητα κοκκινίλες και σπυράκια, σημάδι ότι κάτι την έχει ενοχλήσει. Μπορεί να είναι το καινούργιο serum που δοκιμάσαμε; Ίσως. Κι αν δεν έχουμε αλλάξει τίποτα στην καθημερινή μας ρουτίνα τι φταίει;  Όποια και αν είναι η αιτία του…ξεσπάσματος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με τις σωστές κινήσεις όλα θα διορθωθούν…

Τι ακριβώς συμβαίνει

Η αντίδραση σε ένα καλλυντικό προϊόν ή μάλλον σε ένα συστατικό του, εκδηλώνεται συνήθως με δύο τρόπους. Είτε με φράξιμο των πόρων ή με δερματικό ερεθισμό-μερικές φορές και με τους δύο….

Σπυράκια και φραγμένοι πόροι: Ο «ένοχος» είναι συνήθως προϊόντα με φαγεσωρογόνες συνθέσεις, περιέχουν δηλαδή στις πρώτες θέσεις της λίστας, ένα ή περισσότερα συστατικά που φράζουν τους πόρους. Η αντίδραση δεν είναι άμεση, εκδηλώνεται έπειτα από λίγες μέρες με λευκά στίγματα κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας σε σημεία που προτιμούν τα σπυράκια (πιγούνι και μέτωπο).

Σπυράκια και ερεθισμός: Ο «ένοχος» εδώ είναι συνήθως προϊόντα με κάποιο δραστικό συστατικό σε πολύ υψηλή συγκέντρωση ή συνδυάζεται στη φόρμουλα με ένα άλλο το οποίο μεγιστοποιεί τη διείσδυσή του. Υπάρχει όμως και η περίπτωση το προϊόν να περιέχει ένα συστατικό σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση-θα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας- το οποίο όμως κατατάσσεται στους «ύποπτους» ερεθιστικούς παράγοντες. Η αντίδραση είναι άμεση και εκδηλώνεται με μικρά κόκκινα εξανθήματα σε σημεία του προσώπου που δεν εμφανίζονται συνήθως σπυράκια (μάγουλα, πάνω χείλος, πλαϊνά της μύτης κλπ).

Τι πρέπει να κάνετε.

  • Αν έχετε εντοπίσει το προϊόν που προκάλεσε την αντίδραση, τα πράγματα είναι απλά: διακόψτε άμεσα στη χρήση του.
  • Αν δεν είστε σίγουρες ποιο ακριβώς φταίει -δοκιμάσατε πολλά προϊόντα ταυτόχρονα παραβαίνοντας τον κανόνα που θέλει να δοκιμάζουμε ένα προϊόν τη φορά- θα πρέπει αναγκαστικά να τα διακόψετε όλα και να περιοριστείτε στα βασικά (καθαριστικό, ενυδατική και αντηλιακό). Αναζητήστε στα ντουλάπια σας δοκιμασμένα προϊόντα-που δεν σαν έχουν δημιουργήσει ποτέ στο παρελθόν πρόβλημα-, με «ασφαλείς» φόρμουλες, χωρίς parabens, σιλικόνες, θειικές ενώσεις (sulfate-free) , συνθετικά αρώματα ή δραστικά συστατικά.
  • Αν τώρα το δέρμα σας αντιδρά χωρίς να έχετε προσθέσει τίποτα καινούργιο στο καθημερινό σας πρόγραμμα φροντίδας -μπορεί να συμβεί και αυτό- βρείτε τον «ένοχο» αφαιρώντας ένα-ένα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.

Πώς θα “ηρεμήσετε” την επιδερμίδα σας

Στη μινιμαλιστική ρουτίνα περιποίησης που θα ακολουθήσετε μπορείτε να προσθέσετε μια καταπραϋντική σύνθεση με αντιφλεγμονώδη συστατικά που θα βοηθήσει την ερεθισμένη επιδερμίδα σας να ηρεμήσει. Αναζητήστε συνθέσεις εμπλουτισμένες με νιασιναμίδιο (Β3) ή προβιταμίνη Β5, εκχύλισμα βρόμης, αλόης, centella asiatica, χαμομηλιού κλπ.

Αν τώρα το πρόβλημα εντοπίζεται στους φραγμένους πόρους, μπορείτε να προσθέσετε - με μεγάλη προσοχή όμως- ένα ήπιο προϊόν χημικής απολέπισης, με κερατολυτική δράση, που θα τους απελευθερώσει. Αναζητήστε συνθέσεις με β-υδροξυοξέα- κατά προτίμηση σαλικυλικό οξύ, ένα συστατικό που απολεπίζει σε βάθος χωρίς όμως να ερεθίζει την επιδερμίδα.

Μήπως είναι αλλεργία; Την απάντηση μας δίνει η κ. Λέλα Βαβουράκη πνευμονολόγος, ιατρικός σύμβουλος της Korres Natural Products: «Ας μην κινδυνολογούμε. Δεν είναι τα καλλυντικά η …αιχμή του δόρατος για τις αλλεργίες, ή τουλάχιστον όχι περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις τροφές που καταναλώνουμε ή τα ρούχα που φοράμε. Οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεστε δεν συνδέονται τόσο με αλλεργίες όσο με τo Σύνδρομο Ευαίσθητου Δέρματος ή SSS (Sensitive Skin Syndrome), μια μεγάλη «ομπρέλα» που καλύπτει δερματικές αντιδράσεις, οι παθογενετικοί μηχανισμοί των οποίων, μέχρι στιγμής δεν είναι πλήρως διευκρινισμένοι. Βέβαια, κάτω από τον όρο «ευαίσθητο δέρμα» μπορεί μερικές φορές να κρύβεται μια αλλεργία.
Μια αλλεργική δερματική αντίδραση απαιτεί εκ νέου έκθεση ή συνεχή έκθεση στην ουσία που προκαλεί την αλλεργία. Κάποιες ερεθιστικές αντιδράσεις είναι άμεσες (μέσα σε λίγα λεπτά έως μια ώρα) ή παίρνουν λίγο χρόνο να αναπτυχθούν (24-72 ώρες). Ωστόσο, η αλλεργική ευαισθητοποίηση του δέρματος-να θυμίσουμε εδώ ότι η επιδερμίδα δεν έχει ευαισθησίες, δεν υποφέρει από αλλεργίες, ούτε έχει μηχανισμούς αντίδρασης- μπορεί να λειτουργήσει και ως ένας μηχανισμός προειδοποίησης που αναπτύσσεται αργά (12-21 ημέρες επαναλαμβανόμενης έκθεσης).
Σε σχέση με τα καλλυντικά τώρα, να διευκρινίσουμε πρώτα απ’ όλα, ότι ερεθιστικού τύπου ή φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να προκαλέσει όχι το ίδιο το προϊόν αλλά μια ουσία που περιέχει. Το παράδοξο είναι ότι μπορεί να ερχόμαστε σε επαφή με την ουσία αυτή για χρόνια- αν είναι ένα κοινό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά καλλυντικά- χωρίς αυτή να προκαλεί το παραμικρό δερματικό πρόβλημα και ξαφνικά το δέρμα να αντιδρά. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η πρώτη έκθεση στην ουσία μας «ευαισθητοποιεί» και μια μεταγενέστερη έκθεση «προκαλεί» την αντίδραση.
Τι να κάνετε: «Εάν μια τέτοια ερεθιστική αντίδραση συμβεί μια φορά, αυτό που θα σας συμβούλευα είναι, στο μέλλον, πριν από τη χρήση ενός νέου προϊόντος να κάνετε το δικό σας patch test, δηλαδή μια δοκιμή 1-2 ημερών σε ένα μικρό τμήμα της επιδερμίδας, για να περιορίσετε την πιθανότητα μιας νέας αντίδρασης. Αν όμως συμβεί ξανά και με διαφορετικά καλλυντικά, θα πρέπει να το ελέγξετε, να προσπαθήσετε να βρείτε με τη βοήθεια του δερματολόγου (κάνοντας τεστ στα συνήθη αλλεργιογόνα, π.χ. αρώματα) ποια είναι η ουσία που σας προκαλεί τον ερεθισμό. Καλό θα είναι τέλος, όταν κάνετε ηλεκτρονικές αγορές, να επιλέγετε καλλυντικά, ιδανικά από αξιόπιστα brands, που δημοσιεύουν την αναλυτική λίστα των συστατικών που περιέχουν για να έχετε τη δυνατότητα διαβάζοντας τη λίστα να εντοπίσετε ενδεχομένως ένα «ύποπτο» συστατικό» .
Tip: Αποφύγετε την ταυτόχρονη δοκιμή πολλών νέων καλλυντικών προϊόντων. Όχι μόνο γιατί η δράση του ενός ενδέχεται να «ακυρώνει» τη δράση του άλλου αλλά γιατί η … συσσώρευση ενεργών συστατικών μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητο ερεθισμό στην επιδερμίδα.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                         

Σχετικά θέματα
Μην πυροβολείτε τα αρώματα…
2017-01-29
Μην πυροβολείτε τα αρώματα…
 
Ευαίσθητη επιδερμίδα: 5 συστατικά σε .....απόσταση ασφαλείας
2016-01-29
Ευαίσθητη επιδερμίδα: 5 συστατικά σε .....απόσταση ασφαλείας
 
Ευαισθησία στα καλλυντικά: Τι φταίει;
2015-09-10
Ευαισθησία στα καλλυντικά: Τι φταίει;
 

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

Biotherm

 

2019-06-26
Μια «ντίβα» που προσέχει την επιδερμίδα μας

Ελάχιστες είναι οι μάρκες καλλυντικών που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα ενεργό συστατικό,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

glycolic acid skin benefits

 

2017-09-29
Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;