CONNECT:  
             

Υγιής είναι η σωστά ενυδατωμένη επιδερμίδα

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 29 Μαΐου 2018
Αντωνία Θωμοπούλου

 

hydr Η ενυδάτωση είναι η πιο απλή κίνηση στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης που αποδεδειγμένα προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε κάθε τύπο ή ηλικία δέρματος. Ξεκινά από τη νεανική ηλικία και γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη όσο περνούν τα χρόνια.

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα. Στη νεανική ηλικία η επιδερμίδα είναι λεία, ελαστική με απαλή υφή. Οι φυσικοί μηχανισμοί ανανέωσης λειτουργούν άψογα και αυτό αποτυπώνεται στη φρέσκια και αψεγάδιαστη όψη του δέρματος. Σε φυσιολογικές συνθήκες όταν οι κυτταρικές μεμβράνες είναι υγιείς, τα κύτταρα περιέχουν νερό σε ποσοστό, περίπου, 70%. Τα δερματικά κύτταρα, όπως γνωρίζουμε, διαιρούνται στη βάση της επιδερμίδας και καθώς ανεβαίνουν προς την επιφάνειά της αρχίζουν να γίνονται επίπεδα και να πεθαίνουν. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους, δηλαδή το νερό, και τα δομικά τους λιπίδια. Και, παρόλο που δεν είναι πια …εν ζωή, όταν φτάνουν στην επιφάνεια, διατηρούν τα λιπίδια, τη χοληστερόλη και τα κεραμίδια για να συγκρατούν τα αποθέματα νερού μέχρι τη στιγμή της τελικής απόπτωσης. Σ' αυτό, σημαντικό ρόλο έχει και το σμήγμα, το οποίο μαζί με τα λιπίδια, συνθέτει ένα είδος λιπαντικής ασπίδας που αποτρέπει την απώλεια νερού. Όμως, η καθημερινή έκθεση της επιδερμίδας στους εχθρικούς εξωγενείς παράγοντες - ήλιος, αστική ρύπανση, κάπνισμα-φθείρει τη λιπαντική αυτή ασπίδα. Τα αποθέματα των φυσικών ενυδατικών παραγόντων μειώνονται, με αποτέλεσμα ακόμη και μια υγιής, νεανική επιδερμίδα - με σημαντικά ακόμη επίπεδα λιπιδίων και σμήγματος- να μην μπορεί πάντα να ανταπεξέλθει σε μεγάλες απώλειες υγρασίας. Η ισορροπία στην επιφάνεια ανατρέπεται και σταδιακά η επιδερμίδα αφυδατώνεται.

Τι σημαίνει ο όρος ενυδάτωση. Σύμφωνα με την επίσημη ερμηνεία της λέξης, πρόκειται για την αποκατάσταση της κανονικής ποσότητας νερού ή υγρασίας. Στην περίπτωση της επιδερμίδας, αυτό γίνεται παρέχοντας νερό στον οργανισμό μας για να καλύψουμε τυχόν απώλειες αλλά και αποτρέποντας την εξάτμισή του ώστε να διατηρήσουμε τα αποθέματα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πως λειτουργούν οι ενυδατικές κρέμες. Όταν αναφερόμαστε στην ενυδάτωση της επιδερμίδας στην ουσία υπονοούμε την «παροχή» υγρασίας. Όμως οι ενυδατικές κρέμες δεν προσθέτουν νερό στην επιδερμίδα. Αυτό που κάνουν είναι είτε να σχηματίζουν μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια με τελικό στόχο να αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας είτε να ελκύουν υγρασία από το περιβάλλον, να τη συγκρατούν γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας και να ενισχύουν έτσι την επιδερμίδα όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη. Για το πρώτο περιέχουν μαλακτικά ή συστατικά με φιλμογενή βάση - φυτικά έλαια, στην πλειοψηφία τους- που δημιουργούν ένα υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφανειακή στιβάδα. Ενώ για το δεύτερο τη λύση δίνουν οι υγραντικοί παράγοντες, που μιμούνται τη δραστηριότητα των φυσικών ενυδατικών παραγόντων, το βασικό υδρόφιλο και υγροσκοπικό στοιχείο της κεράτινης στιβάδας.

Ποια είναι τα οφέλη της σωστής ενυδάτωσης. Υποστηρίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος, προστατεύει από εξωγενείς και ενδογενείς- βιολογική γήρανση- παράγοντες και ενισχύει σημαντικά το δέρμα από την πρόωρη φθορά. Όλα τα παραπάνω εμείς τα διαπιστώνουμε χάρη στη λεία και απαλή υφή, φωτεινή, τονωμένη όψη και ανθεκτικότητά του στα πρόωρα σημάδια του χρόνου.

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
healthy skin

 

2018-12-17
Οι 3 σωματοφύλακες της όμορφης επιδερμίδας

Όταν στην καθημερινή μας διατροφή προσθέσουμε και τη φροντίδα με τις κατάλληλες βιταμίνες η επιδερμίδα...  

Body+skincare

 

2018-11-27
Ενυδάτωση: μεταμορφώνει άμεσα εικόνα και υφή της επιδερμίδας και… στο σώμα

Αρκεί μόνο να διασφαλίζουμε τα σωστά αποθέματα υγρασίας τροφοδοτώντας συστηματικά με νερό για να...  

liposomes

 

2018-11-20
Λιποσώματα: τα «οχήματα» των καλλυντικών

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς φτάνουν τα ενεργά συστατικά της κρέμας που φοράτε στον στόχο τους; Πώς ταξιδεύουν...  

 

2018-10-30
​Ενυδάτωση: το πρώτο κεφάλαιο της αντιγήρανσης

Η επιδερμίδα μας έχει από τη φύση της τη δύναμη και τον τρόπο να προστατευτεί και να καθυστερήσει...  

 

2018-10-23
Η ενυδάτωση σώζει και τα μάτια

Παρέχοντας συστηματικά τη σωστή υγρασία στη περιοχή γύρω από τα μάτια, την οχυρώνουμε από τις καθημερινές...  

after summer skin repair

 

2018-09-18
Ώρα για επανόρθωση

Συμβαίνει και στις πιο επιμελείς. Όσο σωστή και αν είναι η φροντίδα της επιδερμίδας στη διάρκεια...  

photoaging

 

2018-09-26
​Προσεχώς…φωτογήρανση

Η φθορά που προξενεί ο ήλιος στο δέρμα μας, δεν συμβαίνει ξαφνικά, με το τέλος των διακοπών μας....  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;