CONNECT:  
             

Το μαύρισμα, τα αντηλιακά και οι μύθοι τους

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

sun tanning myths Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, λανθασμένες αντιλήψεις για τα αντηλιακά και εμμονές γύρω από το μαύρισμα, συνεχίζουν να καθορίζουν τη συμπεριφορά μας κάτω από τον ήλιο. Σήμερα εξηγούμε γιατί, 4 από αυτές που ακούμε συχνότερα, απέχουν πολύ από την αλήθεια.

Μύθος#1: Τα αντηλιακά είναι επικίνδυνα.

Γιατί ανησυχούμε: Το 2011, ορισμένες μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η οξυβενζόνη (oxybenzone), ένα από τα συστατικά που περιέχουν ορισμένα αντηλιακά-δεσμεύει τις UVB και τις βραχείες UVA-, μπορεί να μιμείται τις δράσεις των οιστρογόνων στο σώμα και να ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα;: Μία ανεξάρτητη μελέτη που δημοσιεύτηκε από ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering, της Νέας Υόρκης, λίγους μήνες αργότερα, απέδειξε ότι τα ανησυχητικά ευρήματα εκείνων των μελετών οφείλονταν στο γεγονός ότι είχαν χορηγηθεί μη ρεαλιστικές δόσεις της ουσίας στα ζώα, πολλαπλάσιες από αυτές στις οποίες θα μπορούσαμε να εκτεθούμε μέσω των αντηλιακών σε όλη μας τη ζωή! Αντίστοιχες μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι το δέρμα απορροφά μεν μικρή ποσότητα οξυβενζόνης από τα αντηλιακά, αλλά η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί για να προκληθούν ορμονικές αλλαγές. *Αυτό που μάλλον αληθεύει είναι πως η οξυβενζόνη, όπως και η οκτινοξάτη- ένα ακόμα συστατικό των αντηλιακών- ενοχοποιούνται για τοξικές επιδράσεις στη θαλάσσια ζωή-λευκαίνουν τα κοράλλια.

Skingurus say: Ορισμένες μάρκες δερμοκαλλυντικών (π.χ. η Avène) έχουν αρχίσει να αφαιρούν προληπτικά την οξυβενζόνη από τις συνθέσεις αντηλιακών που προορίζονται για το ευαίσθητο δέρμα. Αν πάντως η παρουσία της συνεχίζει να σας ανησυχεί, αναζητήστε αντηλιακά με φυσικά (ορυκτά) φίλτρα που σίγουρα δεν την περιέχουν.

Μύθος#2: Δεν φορώ αντηλιακό γιατί μου στερεί τη βιταμίνη D.

Γιατί ανησυχούμε: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη - δημοσιεύθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο στην επιθεώρηση «European Journal of Nutrition»- η ανεπάρκεια της βιταμίνης D σε κατοίκους χωρών της Νότιας Ευρώπης-και στην Ελλάδα- λαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας. Με δεδομένο ότι το 90% της βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας παράγεται με τη βοήθεια του ήλιου, είναι φανερό ότι η ανεπάρκειά της οφείλεται στη χρήση αντηλιακών.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα: Παρόλο που το πρόβλημα είναι υπαρκτό, δεν θα πρέπει να ενοχοποιούνται τα αντηλιακά-ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτά. Το γιατί, είναι θέμα κοινής λογικής. Από τη μια, η συμμόρφωσή μας ως προς τη χρήση αντηλιακού, κάθε φορά που το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο, είναι εξαιρετικά χαλαρή-μακάρι να ακούγαμε τους δερματολόγους περισσότερο…. Από την άλλη, ακόμα και όταν συμμορφωνόμαστε, ποτέ δεν εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας σε τέτοια ποσότητα και τόσο σωστά, ώστε να εμποδίσει τον οργανισμό μας να συνθέσει βιταμίνη D. Τότε, θα αναρωτηθείτε εύλογα, γιατί μας λείπει; Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D που παρατηρούνται στον πληθυσμό, ενδέχεται να οφείλονται σε μια άλλη «επιδημία», την παχυσαρκία, ή στην ατμοσφαιρική ρύπανση που μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό τις απαραίτητες για τη σύνθεσή της, ακτίνες UVB. Τέλος, τα πιο σκουρόχρωμα δέρματα-όπως είναι τα μεσογειακά- χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συνθέσουν βιταμίνη D, σε σύγκριση με τα ανοιχτόχρωμα.

Skingurus say: Οι δερματολόγοι επιμένουν -και πολύ σωστά- στη συστηματική χρήση αντηλιακής προστασίας γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος είναι απείρως σοβαρότερος από την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αυτό που μπορείτε να κάνετε τώρα το καλοκαίρι, είναι να αφήνετε να σας «βλέπει» ο ήλιος, χωρίς αντηλιακό για 15 λεπτά αν είστε ανοιχτόχρωμες ή για 30 λεπτά, αν είστε μελαχρινές, τις πρωινές ώρες -οπωσδήποτε πριν τις 11. Αν πάλι δεν εκτίθεστε καθόλου στον ήλιο ή χρειαζόσαστε περισσότερη βιταμίνη D είναι προτιμότερο να την πάρετε από συμπληρώματα διατροφής και να προσθέσετε στο διαιτολόγιό σας λιπαρά ψάρια, αυγά ή γαλακτοκομικά, χυμούς και δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Μύθος# 3 Με το μαύρισμα μαραίνονται τα σπυράκια της ακμής.

Γιατί το πιστεύουμε: Είναι αλήθεια ότι έπειτα από μια ολόκληρη μέρα στον ήλιο και στο θαλασσινό αλάτι, με το πρώτο χρώμα που αποκτά η επιδερμίδα, οι ατέλειές της δείχνουν λιγότερο ενοχλητικές. Μάλιστα, επειδή οι ακτίνες του έχουν βακτηριοκτόνες ιδιότητες, έπειτα από λίγο, τα σπυράκια της ακμής μοιάζει να αραιώνουν τις …εμφανίσεις τους και όσα υπάρχουν, να υποχωρούν, σαν να «μαραίνονται».

Τι ισχύει στην πραγματικότητα: Κι όμως, τα φαινόμενα απατούν. Το μαύρισμα δεν εξαφανίζει τα σπυράκια της ακμής- απλώς καμουφλάρει προσωρινά τις κοκκινίλες από τις φλεγμονές. Ακόμα και αν «μαραθούν» για 1-2 μέρες, θα επανέλθουν… δριμύτερα. Με την έκθεση της λιπαρής με τάση ακμής επιδερμίδας στη UV ακτινοβολία, ο προστατευτικός υδρολιπιδικός φραγμός της αποδυναμώνεται και χάνει σημαντικά αποθέματα υγρασίας. Τότε, οι σμηγματογόνοι αδένες διεγείρονται και αρχίζουν να παράγουν περισσότερο σμήγμα για να αναπληρώσουν τις απώλειες με αποτέλεσμα, εμείς να καταλήγουμε με αυξημένη λιπαρότητα. Αν μάλιστα καούμε και ξεφλουδίσουμε, το εκρηκτικό μείγμα από τα νεκρά κύτταρα, το σμήγμα και φυσικά το ένοχο βακτηρίδιο P.acnes θα οδηγήσει πολύ γρήγορα σε φραγμένους πόρους και περισσότερα σπυράκια. Όσο για σημάδια από πρόσφατες βλάβες ακμής, ο ήλιος θα τα κάνει πιο ορατά γιατί η μελανίνη που παράγεται έχει την τάση να συσσωρεύεται στα σημεία όπου υπάρχει ή έχει υπάρξει φλεγμονή…

Skingurus say: Μην ψήνεστε στον ήλιο απροστάτευτες με άλλοθι τα σπυράκια. Επιλέξτε αντηλιακές συνθέσεις ευρέως φάσματος ειδικά σχεδιασμένες για τη λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής, με σμηγματορυθμιστική δράση για να ελέγχουν τη λιπαρότητα και με μη φαγεσωρογόνο σύνθεση για να μην προκαλούν μαύρα στίγματα.

Μύθος #4: Αν μαυρίσω, χωρίς να καώ, μετά θα έχω φυσική αντηλιακή προστασία.

Γιατί το πιστεύουμε: Θεωρούμε ότι αν προσέξουμε και δεν καούμε στις πρώτες ώρες και μέρες της έκθεσής μας, χωρίς αντηλιακό, στον ήλιο, το χρώμα που θα αποκτήσουμε θα μας θωρακίσει απέναντι στην ακτινοβολία UV, οπότε μπορούμε να συνεχίσουμε άφοβα την ηλιοθεραπεία μας.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα: Δυστυχώς “healthy tan”δεν υπάρχει. Όπως τονίζουν οι δερματολόγοι, οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα της επιδερμίδας (μαύρισμα, ερυθρότητα), υποδηλώνει φθορά των κυττάρων της. Η κοκκινίλα και το τσούξιμο των πρώτων ημερών δεν είναι τίποτε άλλο από ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού. Αλλά και αν καταφέρουμε να «πάρουμε χρώμα» χωρίς να καούμε, δεν σημαίνει ότι διαφύγαμε τον κίνδυνο. Απλώς, με τη διείσδυση των ακτινών UV στο δέρμα, σημαίνει συναγερμός και τα μελανινοκύτταρα αρχίζουν να παράγουν περισσότερη μελανίνη για να προστατέψουν τα κύτταρα από… τα χειρότερα. Το χρώμα όμως που αποκτάμε ισοδυναμεί, στην καλύτερη περίπτωση με την προστασία που έχουμε από ένα αντηλιακό με SPF3!

Skingurus say: Το μαύρισμα σίγουρα μας αρέσει και μας πάει, όμως ας μην ξεχνάμε ότι η εικόνα αυτή κρατά όσο και το καλοκαίρι, ενώ η φθορά που προκαλεί στο δέρμα μας -πανάδες, ρυτίδες και χαλάρωση, όλα σημάδια φωτογήρανσης- θα μας συνοδεύει για πολλούς χειμώνες και πολλά καλοκαίρια…. Αφήστε που το “healthy glow” που αποκτά μια επιδερμίδα σωστά προστατευμένη κάτω από τον ήλιο, είναι πολύ πιο κολακευτικό από το κάποτε δημοφιλές «άγριο μαύρισμα». Αυτό, καλύτερα να το αφήσουμε εκεί όπου ανήκει-στα 70’s ή έστω στους …παίκτες του Survivor

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;