CONNECT:  
             

Κάντο όπως η… επιδερμίδα

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

Biomimetics in skincare Τα τελευταία χρόνια, ακούμε συχνά για συστατικά με βιομιμητική δράση. Γνωρίζετε όμως τι ακριβώς προσφέρουν στην επιδερμίδα και γιατί τα βρίσκουμε στα καλλυντικά μας; Εμείς το ψάξαμε και στο σημερινό μας post έχουμε όλες τις απαντήσεις για τα Biomimetics , την επιστήμη που ανοίγει νέους δρόμους στην ομορφιά.

Θυμάστε το «μίμηση πράξεως σπουδαίας και τελείας» που μαθαίναμε στο σχολείο; Δανειζόμαστε αυθαίρετα- και ζητάμε συγνώμη γι’ αυτό…-το απόσπασμα από τον ορισμό που δίνει ο Αριστοτέλης για την τραγωδία, γιατί κατά τη γνώμη μας μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια τη δράση των καινοτόμων συστατικών και των τεχνολογιών που μιμούνται τις …σπουδαίες και τέλειες βιολογικές λειτουργίες των κυττάρων της επιδερμίδας -και για τον λόγο αυτό έχουν λόγο ύπαρξης στα καλλυντικά μας,

Τι σημαίνει βιομιμητική;

Biomimetics, όπως αποκαλείται η επιστήμη της βιομιμητικής ή βιομίμησης, είναι «η κατανόηση της δομής και της λειτουργίας ουσιών, συστημάτων ή μηχανισμών από τον έμβιο κόσμο, για την παραγωγή τεχνητών ουσιών, συστημάτων ή μηχανισμών που μιμούνται τα φυσικά ανάλογά τους». Η βιομιμητική τεχνολογία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χημεία, τη βιολογία, τη φαρμακολογία, τη μηχανική, την αρχιτεκτονική κλπ. Στην κοσμητολογία τώρα, η μελέτη επικεντρώνεται όπως είναι φυσικό, στους βιολογικούς μηχανισμούς και τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων του δέρματος.

Η βιομιμητική στην πράξη

Η έρευνα έχει δείξει πώς πολλές ουσίες (πρωτεΐνες, ένζυμα, πεπτίδια) που υπάρχουν φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, μπορούν να βοηθήσουν τα κύτταρα να επιδιορθώσουν μόνα τους τις φθορές τους. Η δράση τους όμως μειώνεται με την ηλικία. Στόχος επομένως των ερευνητικών εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενεργών συστατικών που όχι μόνο έχουν πανομοιότυπη δομή με τις ουσίες αυτές αλλά κατορθώνουν να μιμηθούν με τη δράση τους τις βιολογικές λειτουργίες της νεανικής, υγιούς επιδερμίδας.

Για να καταλάβουμε πώς γίνεται αυτό, ας πάρουμε για παράδειγμα τους ινοβλάστες, ένα από τα πιο σημαντικά κύτταρα που βρίσκουμε στο δέρμα μας. Οι ινοβλάστες είναι ένα εργοστάσιο το οποίο δέχεται «παραγγελίες» για να συνθέσει ουσίες , όπως είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη, απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής υγείας του. Κάθε φορά που το δέρμα τραυματίζεται ή υφίσταται φθορά, στέλνει επείγοντα βιοχημικά μηνύματα στους ινοβλάστες -οι «παραγγελίες» που λέγαμε- να συνθέσουν νέες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, για να πάνε στο σημείο της φθοράς και να την επιδιορθώσουν. Μεγαλώνοντας, τα μηνύματα αργούν να φτάσουν στον στόχο τους και η ανταπόκριση των ινοβλαστών αρχίζει να καθυστερεί.

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη φθείρονται χωρίς να αντικαθίστανται και σταδιακά στην επιδερμίδα εμφανίζονται ρυτίδες και σημάδια χαλάρωσης αφού η επιβράδυνση της επιδιόρθωσης των φθορών οδηγεί μοιραία στην επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης .

Εδώ λοιπόν παρεμβαίνει η τεχνολογία της βιομιμητικής. Τα καινοτόμα συστατικά και μόρια που περιέχουν οι καλλυντικές φόρμουλες, στέλνουν αυτά μηνύματα στους ειδικούς υποδοχείς των κυττάρων να «παραγγείλουν» στους ινοβλάστες, νέο κολλαγόνο και ελαστίνη. Το ρόλο του αγγελιαφόρου αναλαμβάνουν συνήθως βιομιμητικά πεπτίδια, φυτικής ή συνθετικής προέλευσης, τα οποία μιμούνται τη ρυθμιστική δράση των φυσικών πεπτιδίων που παράγει το δέρμα και την ενισχύουν, βελτιώνοντας στη συγκεκριμένη περίπτωση τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας . Skingurus favourites: Youth Lab, Restoring Serum, ορός ολικής αναδόμησης με βιομιμητικό πεπτίδιο που στοχεύει στους ινοβλάστες και στην επαναφορά του οβάλ του προσώπου. Vichy, Neovadiol Rose Platinium, εξειδικευμένη φροντίδα με βιομιμητικό ζυμομύκητα- μιμείται τη δράση της πρωτεΐνης IGF1 που παράγεται από τους ινοβλάστες- που αποκαθιστά την πυκνότητα και την ανθεκτικότητα της ώριμης επιδερμίδας.

Τα μηνύματα που στέλνουν τα βιομιμητικά πεπτίδια δεν έχουν έναν μόνο αποδέκτη. Ανάλογα με τον τύπο τους - διακρίνονται σε ολιγοπεπτίδια και πολυπεπτίδια από τον αριθμό αμινοξέων που περιέχουν –στοχεύουν και σε διαφορετικές λειτουργίες του δέρματος. Για παράδειγμα, μπορούν να μιμηθούν τη δράση μιας πρωτεΐνης που ελέγχει τις μυϊκές συσπάσεις και να απαλύνουν τις ρυτίδες έκφρασης της επιδερμίδας (εφέ Botox). Μπορούν να στείλουν μήνυμα στους μηχανισμούς φυσικής απολέπισης να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους -που αρχίζουν να «σκουριάζουν» με το πέρασμα του χρόνου. Μπορούν τέλος να «παρέμβουν» και να περιορίσουν τη δράση των ενζύμων που συμμετέχουν στην παραγωγή μελανίνης, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την εμφάνιση κηλίδων στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Skingurus favourites: Estée Lauder, Enlighten, ορός νύχτας με βιομιμητικά ένζυμα για τη διόρθωση των κηλίδων. Frezyderm, Expression Blocker, booster κατά των ρυτίδων έκφρασης με βιομιμητικά πεπτίδια που παρεμποδίζουν τις μυϊκές συσπάσεις.

Η επιστήμη της βιομιμητικής έχει.. λόγο και στην ενυδάτωση. Είναι γνωστό ότι οι υγροσκοπικές ουσίες που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας συνθέτουν τον Φυσικό Ενυδατικό Παράγοντα (NMF), ένα μηχανισμό από τον οποίο εξαρτάται η υγεία και η ομορφιά της- να θυμηθούμε ότι ο συνδυασμός NMF και λιπιδίων «χτίζει» τον φυσικό υδρολιπιδικό φραγμό, την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στις επιθέσεις του περιβάλλοντος. Αν ο NMF φθαρεί- από εξωγενείς συνήθως παράγοντες -και τα κύτταρα χάσουν την ικανότητα να συγκρατούν την ποσότητα νερού που τους είναι απαραίτητη, η επιδερμίδα αφυδατώνεται γίνεται ξηρή, ευαίσθητη και…πρόσφορο έδαφος για τον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Ευτυχώς την επανόρθωση αναλαμβάνουν κοκτέιλ ενεργών συστατικών που μιμούνται τη δράση των ουσιών που συνθέτουν τον NMF, ή των λιπιδίων που συμπληρώνουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας.

Τέλος, η θαμπή και κουρασμένη επιδερμίδα, επωφελείται από φυτικά συστατικά τα οποία μέσω της βιομιμητικής τουςδράσης, της προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, αποτοξίνωση, ενέργεια και λάμψη. Για παράδειγμα, εκχυλίσματα ή βλαστοκύτταρα από φυτά που επιβιώνουν σε αντίξοες συνθήκες (π.χ. UV ακτινοβολία, απότομες μεταβολές θερμοκρασίας κλπ.) υποβάλλονται στο εργαστήριο σε τεχνητές συνθήκες στρες έτσι ώστε να συνθέσουν τις δραστικές ουσίες εκείνες οι οποίες, όταν προστεθούν σε μια καλλυντική φόρμουλα, θα προστατέψουν την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν στα κύτταρά της ο ήλιος, η ατμοσφαιρικοί ρύποι και το σύγχρονο lifestyleSkingurus favourites: Lierac, Supra Radiance, Gel-κρέμα αποτοξίνωσης και αντιοξειδωτικής προστασίας, με βιομιμητικά εκχυλίσματα ανάλογα της δράσης της πρωτεΐνης NRF2 που καταπολεμά φυσικά τη γήρανση και τις τοξίνες.

Όπως όλα δείχνουν, η επιστήμη της βιομιμητικής είναι το κλειδί για τη δημιουργία αποτελεσματικότερων, ασφαλέστερων και πιο φυσικών προϊόντων ομορφιάς. Όσα δε περισσότερα μαθαίνουμε για τις «σπουδαίες και τέλειες» λειτουργίες της φύσης αλλά και των κυττάρων μας τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην ανάπτυξη εξατομικευμένων καλλυντικών συνθέσεων που θα καταλαβαίνουν τις ανάγκες της δικής μας επιδερμίδας και θα τις αναπληρώνουν …κάνοντας ό,τι έκανε κι αυτή.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;