CONNECT:  
             

Τι γνωρίζετε για το ηλιακό έγκαυμα;

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Sunburn Τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού ανυπομονούμε τόσο να χαρούμε τον ήλιο και τη θάλασσα που συχνά αμελούμε τη σωστή προστασία. Το έγκαυμα, έστω κι αν για μια φορά, δεν προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη, σημαίνει φθορά για το δέρμα. Το τεστ που ακολουθεί είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τις γνώσεις μας αν θέλουμε τη σωτηρία της επιδερμίδας μας.

1. Κάθε ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή .

Α: ΣΩΣΤΟ Β: ΛΑΘΟΣ

2. Όσοι έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να καούν στον ήλιο και να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος.

Α: ΣΩΣΤΟ Β:ΛΑΘΟΣ

3. Οι επιδερμίδες που μαυρίζουν εύκολα δεν κινδυνεύουν από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

Α: ΣΩΣΤΟ Β: ΛΑΘΟΣ

4. Το μακιγιάζ παρέχει ένα…. δίκτυ προστασίας.

Α: ΣΩΣΤΟ Β:ΛΑΘΟΣ

5. Το τζάμι προστατεύει την επιδερμίδα από την UV ακτινοβολία.

Α: ΣΩΣΤΟ Β: ΛΑΘΟΣ

6. Ποιο από τα παρακάτω προστατεύει καλύτερα;

Α: Καπέλο τζόκεϋ Β: Καπέλο με φαρδύ γείσο Γ: Και τα δύο το ίδιο.

7. Ποιο από τα παρακάτω φάρμακα προκαλούν έντονη φωτοευαισθησία;

Α: Αντιβιοτικά Β: Διουρητικά Γ: Αντιμυκητιασικά Δ: Τοπικά ρετινοειδή Ε: Αντιδιαβητικά ΣΤ: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη Ζ: Όλα τα παραπάνω

8. Όσο είμαστε μέσα στο νερό ή κάτω από την ομπρέλα δεν κινδυνεύουμε να καούμε από τον ήλιο.

Α: ΣΩΣΤΟ Β: ΛΑΘΟΣ

9. Μόνον τις καυτές μέρες του καλοκαιριού υπάρχει κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος.

Α: ΣΩΣΤΟ Β: ΛΑΘΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1: Α Η παιδική επιδερμίδα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Είναι πιο λεπτή, τα μελανινοκύτταρα δεν είναι αρκετά, οι αμυντικοί μηχανισμοί δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Επιπλέον, τα παιδιά είναι συνήθως περισσότερο εκτεθειμένα- παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, βόλτες, διακοπές- στον ήλιο και γι’ αυτό πιο ευάλωτα στο έγκαυμα. Το δέρμα, όπως γνωρίζουμε, έχει μνήμη. Η συσσωρευμένη λοιπόν βλάβη από την παιδική και λίγο αργότερα, από την εφηβική και νεανική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος στην ενήλικη ζωή.

2: Β Είναι γεγονός πως η σκουρόχρωμη επιδερμίδα που δεν κοκκινίζει δίνει μια …αίσθηση ασφάλειας στον ήλιο. Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μπορεί πρόσκαιρα να προστατεύσει από το ηλιακό έγκαυμα όχι όμως και από τις υπόλοιπες αρνητικές συνέπειες, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.

3: Β Δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα, αφού ακριβώς αυτή η «αλλαγή» στη φυσική απόχρωση της επιδερμίδας αναδεικνύει τη φθορά που έχουν υποστεί τα κύτταρά της. Ακόμη, όπως είπαμε ήδη πιο πάνω, κι αν αποφύγουμε το έγκαυμα δεν έχουμε αποτρέψει τον κίνδυνο για την πρόωρη γήρανση.

4: Α Είναι αλήθεια ότι τα φον ντε τεν έχουν ανακλαστικές ιδιότητες. Πολύ δε περισσότερο όταν στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν και αντηλιακά φίλτρα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν προσφέρουν την ολοκληρωμένη προστασία του εξειδικευμένου αντηλιακού προϊόντος.

5: Β Το μοναδικό τζάμι που παρέχει υψηλή προστασία - σε ποσοστό 96%- είναι το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, χάρη στην κατασκευή με ειδική επικάλυψη για να μην σπάει εύκολα. Και μπορεί βέβαια στο γραφείο, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο τα τζάμια να δεσμεύουν την UVB ακτινοβολία που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα ( UVBurning), δεν επηρεάζουν όμως την UVA, η οποία διαπερνά το γυαλί. Αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα, και αν δεν έχουμε προνοήσει για τη σωστή αντηλιακή προστασία - σε όλη τη διάρκεια του χρόνου- η αθροιστική δράση προκαλεί σοβαρές κυτταρικές αλλοιώσεις που οδηγούν στη φωτογήρανση, στην έντονη δυσανεξία στον ήλιο, στις μελαγχρωματικές διαταραχές και στον καρκίνο του δέρματος.

6: Β Για να έχουμε σωστή προστασία επιλέγουμε πάντα πλατύγυρο καπέλο - τουλάχιστον 7 εκατοστά φάρδος, λένε οι ειδικοί- που καλύπτει τα μάτια, το πρόσωπο και τον αυχένα χωρίς φυσικά να αμελούμε τα γυαλιά ηλίου και το εξειδικευμένο αντηλιακό για το φωτότυπο του δέρματός μας.

7: Ζ Με τον όρο φωτοευαισθησία εννοούμε την αντίδραση του δέρματος η οποία προκαλείται από την αλληλεπίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και των χημικών ουσιών που βρίσκονται σε αρώματα ή φάρμακα. Τα συμπτώματα – κοκκινίλα, εξανθήματα, φουσκάλες , οίδημα, έντονος κνησμός ή και φλεγμονή- εμφανίζονται συνήθως άμεσα ή μια μέρα μετά την αλληλεπίδραση των χημικών αυτών ουσιών με την ηλιακή ακτινοβολία. Για να απαλλαγούμε από τις ενοχλήσεις και να επανέλθει το δέρμα στη φυσιολογική του κατάσταση τις επόμενες μέρες αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο. Αν όμως τα συμπτώματα επιμένουν, ζητάμε τη συμβουλή δερματολόγου.

8: Β Η καυτή άμμος αντανακλά το 25% της υπεριώδους ακτινοβολίας ενώ η θάλασσα περίπου 20%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν είμαστε κάτω από την ομπρέλα ή βρισκόμαστε πολλή ώρα μέσα στο νερό κινδυνεύουμε άμεσα από ηλιακό έγκαυμα, αν φυσικά, δεν έχουμε, προηγουμένως, φροντίσει για τη σωστή αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας.

9: Β Αυτό που συμβαίνει όταν δεν κάνει έντονη ζέστη είναι ότι δεχόμαστε λιγότερη υπέρυθρη ακτινοβολία. Γιατί η υπεριώδης είναι …πανταχού παρούσα και επικίνδυνη ακόμη και τις μέρες με συννεφιά. Οι ακτίνες UVA μάλιστα που διαπερνούν τα σύννεφα φτάνουν μέχρι το χόριο και αλλοιώνουν σοβαρά και σε βάθος τις δομές του δέρματος.

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

vitamin D

 

2019-07-12
Τι συμβαίνει με τη βιταμίνη D;

Γνωρίζουμε ότι είναι πολύτιμη για την υγεία και την ομορφιά μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο ήλιος είναι...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

glycolic acid skin benefits

 

2017-09-29
Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;