CONNECT:  
             

​Στον ήλιο με χημικά ή με φυσικά φίλτρα;

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

Bepanthol suncare Πολλά λέγονται για την αντηλιακή προστασία και τα φίλτρα, φυσικά ή χημικά, που μας την παρέχουν. Σε τι υπερέχουν τα μεν ως προς τα δε και ποια δημιουργούν τα λιγότερα προβλήματα;  Ποια είναι η ιδανική λύση για τον τύπο της επιδερμίδας μας; Οι ερωτήσεις πολλές. Στο σημερινό μας post, πιστεύουμε ότι θα βρείτε τις απαντήσεις  που ζητάτε.

Τα χημικά (οργανικά) φίλτρα

Τι είναι: Χημικά φωτοπροστατευτικά μόρια με βάση τον άνθρακα τα οποία συνδυάζονται για να προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος (από τις μικρού μήκους κύματος UVB και τις μεγάλου μήκους κύματος UVA).

Τι κάνουν: Μέσω μιας χημικής αντίδρασης, απορροφούν ορισμένα μήκη κύματος του φάσματος UV, μετατρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε υπέρυθρη (χαμηλότερης ενέργειας) και στη συνέχεια την απελευθερώνουν σαν θερμότητα, εμποδίζοντας έτσι τις ακτίνες UV να εισχωρήσουν βαθύτερα στο δέρμα.

Τα υπέρ:

 • Τα περισσότερα χημικά φίλτρα είναι φωτοσταθερά, δηλαδή δεν αποδυναμώνονται από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Έχουν λεπτόρρευστη σύσταση, με αποτέλεσμα να απλώνονται εύκολα στην επιδερμίδα
 • Η σύστασή τους επιτρέπει να προστεθούν στη φόρμουλα του αντηλιακού ενυδατικά, αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά.

Τα κατά:

 • Για να δράσουν αποτελεσματικά πρέπει να μεσολαβήσουν 20 λεπτά από την εφαρμογή μέχρι την έκθεσή μας στον ήλιο.
 • Λόγω της παρουσίας πολλών συστατικών στα χημικά φίλτρα ευρέος φάσματος, ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό ή φωτοευαισθησία σε ευαίσθητες, μη ανεκτικές ή με διαταραγμένο προστατευτικό φραγμό επιδερμίδες.
 • Η πιο λεπτόρρευστη σύσταση που έχουν ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να «φεύγει» πιο γρήγορα το αντηλιακό με το κολύμπι και το σκούπισμα με την πετσέτα. Η συχνή ανανέωση του αντηλιακού είναι επιβεβλημένη.
 • Ορισμένα από τα χημικά φίλτρα κατηγορούνται ότι ευνοούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών στο δέρμα.

Τα φυσικά φίλτρα

Τι είναι: Τα φυσικά φίλτρα αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης –για το λόγο αυτό αποκαλούνται και ορυκτά φίλτρα- όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου

Πώς δρουν: Με την εφαρμογή του αντηλιακού προϊόντος, τα φυσικά φίλτρα επικάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας όπου αντανακλούν ή διαχέουν τις ακτίνες UV σαν μικροσκοπικοί καθρέφτες, εμποδίζοντάς τις να διαπεράσουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Τα υπέρ:

 • Προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος τόσο από τις UVB όσο και από τις UVA
 • Προστατεύουν την επιδερμίδα από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής τους
 • Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης κατά την άμεση έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UV.
 • Είναι φιλικά με το δέρμα, με ιδιαίτερα υψηλή δερματική ανεκτικότητα και σπάνια προκαλούν ερεθισμούς –γι’ αυτό συστήνονται για την προστασία της παιδικής, πολύ ευαίσθητης ή μη ανεκτικής επιδερμίδας.

Τα κατά:

 • Αφήνουν λευκή επίστρωση κατά την εφαρμογή, ιδιαίτερα ορατή στις σταρένιες και μελαχρινές επιδερμίδες, εάν τα μόρια οξειδίου του ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου στη σύνθεση του αντηλιακού δεν έχουν μέγεθος νανοσωματιδίων (15-100 nm).*
 • Εξαιτίας της πυκνόρρευστης υφής τους απλώνονται σχετικά δυσκολότερα από τα αντηλακά με χημικά φίλτρα.
 • Κάποιες αντιηλιακές συνθέσεις με διοξείδιο του τιτανίου ενδέχεται να προκαλέσουν ακμή).

*Η χρήση νανοσωματιδίων οξειδίου του ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου έχει βελτιώσει θεαματικά την υφή των αντηλιακών με φυσικά φίλτρα. Παρά τη συζήτηση για τυχόν κίνδυνο διαδερμικής απορρόφησή τους, συνεχίζουν να κατατάσσονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών στα επιτρεπόμενα συστατικά καλλυντικών, αφού, όπως δείχνουν οι μελέτες, δεν διαπερνούν την κερατίνη στιβάδα.

Διαλέξτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα!

Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον λόγος να προβληματιζόμαστε καθώς στις περισσότερες σειρές αντηλιακών νέας τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών υπάρχει πληθώρα προϊόντων τόσο με χημικά (οργανικά) φίλτρα όσο και με φυσικά (ορυκτά), για να μπορείτε να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τον τύπο και την ευαισθησία της επιδερμίδας σας.

Αλλά μην ξεχνάτε: Για ορισμένες κατηγορίες, όπως είναι τα βρέφη, ή τα άτομα με ιδιαίτερα ευαίσθητη ή μη ανεκτική σε χημικά φίλτρα επιδερμίδα, είναι καταλληλότερη η επιλογή αντηλιακών με 100% φυσικά (ορυκτά) φίλτρα.

L.GR.MKT.06.2018.0839

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
healthy skin

 

2018-12-17
Οι 3 σωματοφύλακες της όμορφης επιδερμίδας

Όταν στην καθημερινή μας διατροφή προσθέσουμε και τη φροντίδα με τις κατάλληλες βιταμίνες η επιδερμίδα...  

Body+skincare

 

2018-11-27
Ενυδάτωση: μεταμορφώνει άμεσα εικόνα και υφή της επιδερμίδας και… στο σώμα

Αρκεί μόνο να διασφαλίζουμε τα σωστά αποθέματα υγρασίας τροφοδοτώντας συστηματικά με νερό για να...  

liposomes

 

2018-11-20
Λιποσώματα: τα «οχήματα» των καλλυντικών

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς φτάνουν τα ενεργά συστατικά της κρέμας που φοράτε στον στόχο τους; Πώς ταξιδεύουν...  

 

2018-10-30
​Ενυδάτωση: το πρώτο κεφάλαιο της αντιγήρανσης

Η επιδερμίδα μας έχει από τη φύση της τη δύναμη και τον τρόπο να προστατευτεί και να καθυστερήσει...  

 

2018-10-23
Η ενυδάτωση σώζει και τα μάτια

Παρέχοντας συστηματικά τη σωστή υγρασία στη περιοχή γύρω από τα μάτια, την οχυρώνουμε από τις καθημερινές...  

after summer skin repair

 

2018-09-18
Ώρα για επανόρθωση

Συμβαίνει και στις πιο επιμελείς. Όσο σωστή και αν είναι η φροντίδα της επιδερμίδας στη διάρκεια...  

photoaging

 

2018-09-26
​Προσεχώς…φωτογήρανση

Η φθορά που προξενεί ο ήλιος στο δέρμα μας, δεν συμβαίνει ξαφνικά, με το τέλος των διακοπών μας....  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;