CONNECT:  
             

​Κολλαγόνο να το πιεις στο ποτήρι;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

collagen drinks Υπόσχεται να επαναφέρει τη σφριγηλή, νεανική όψη της επιδερμίδας, που χάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Πόση δόση αλήθειας και πόση υπερβολή μπορεί να κρύβει ένα… σφηνάκι από το δημοφιλές και πολυδιαφημισμένο υγρό πόσιμο κολλαγόνο; Εμείς το ψάξαμε.

Αν και εμφανίστηκαν πριν από αρκετά χρόνια στην αγορά, ο θόρυβος για τα συμπληρώματα διατροφής σε υγρή μορφή, με πρώτο και δημοφιλέστερο το υγρό, πόσιμο κολλαγόνο, δεν λέει ακόμα να κοπάσει- προφανώς γιατί μας ιντριγκάρει πάντα η ιδέα να παρατείνουμε τη νεότητά μας… εκ των έσω. Από την άλλη και ο σκεπτικισμός για το κατά πόσο τα προϊόντα αυτά προσφέρουν ορατά αποτελέσματα… καλά κρατεί, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά τη σφριγηλότητα και τη νεανικότητα της επιδερμίδας.

Εμείς, με βάση τα επιχειρήματα τόσο των υποστηρικτών όσο και των πολέμιων των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής, θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια, να σας διαφωτίσουμε πάνω στο ζήτημα.

Τι είναι το κολλαγόνο; Μια ινώδης πρωτεΐνη, η πιο άφθονη στο ανθρώπινο σώμα, που αποτελείται από αμινοξέα και παράγεται κυρίως από τους ινοβλάστες- μια ειδική κατηγορία κυττάρων. Ρόλος της είναι να υποστηρίζει τη δομή του συνδετικού ιστού των οστών, των αρθρώσεων και των οργάνων, ανάμεσά τους και το δέρμα. Ουσιαστικά το κολλαγόνο χτίζει με τις ίνες του, κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας, ένα δίκτυο, μια «σκαλωσιά». Είναι ένα είδος κόλλας, που συγκρατείτα κύτταρα και τα συστατικά της μεσοκυττάριας ουσίας (αυτή που περιβάλλει τα δερματικά κύτταρα), εξασφαλίζοντας την

τονικότητα και την σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Η αποστολή του όμως δεν τελειώνει εκεί καθώς το κολλαγόνο είναι το υλικό επούλωσης σε κάθε είδους φθορές ή τραυματισμούς που υφίσταται το δέρμα.

Ένα είναι το κολλαγόνο ή πολλά; Το σώμα μας παράγει 28 διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου, ο καθένας με διαφορετικό ρόλο. Άμεση σχέση με την σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος έχουν οι τύποι I, III, V, VI, VII και XII.

Πώς χάνεται; Αν η… κόλλα που λέγαμε παραπάνω, λιγοστέψει, τότε στο δέρμα παρουσιάζονται οι πρώτες λεπτές γραμμές και στη συνέχεια, ρυτίδες και χαλάρωση. Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει από νωρίς- λίγο αφότου γιορτάσουμε τα 20 μας χρόνια- αν και τα σημάδια δεν είναι άμεσα ορατά χάρη στα συσσωρευμένα αποθέματα κολλαγόνου που διαθέτουμε. Στην πραγματικότητα όμως, με την κυτταρική γήρανση των ινοβλαστών, από τα 30 και μετά χάνουμε κάθε χρόνο περίπου 1% του κολλαγόνου μας με το ρυθμό της απώλειας να αυξάνεται διαρκώς- στα 50 μας έχουμε πια, 50% λιγότερο κολλαγόνο- και να φτάνει στο 2% μετά την εμμηνόπαυση …Κι αν για τη διαδικασία ελάττωσης των αποθεμάτων κολλαγόνου φταίνε κυρίως η φύση και τα γονίδιά μας, για την αποδόμηση και την πρόωρη φθορά του οι ένοχοι είναι άλλοι: η καθημερινή έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UV και στην αστική ρύπανση, η κατανάλωση ζάχαρης, το κάπνισμα…

Πού… πάει το πόσιμο κολλαγόνο;.

Τα μόρια του κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν από την αιματική κυκλοφορία. Για τον λόγο αυτό, το κολλαγόνο που εμπλουτίζει τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι, όπως λέγεται, υδρολυμένο.

Τι είναι το υδρολυμένο κολλαγόνο (Hydrolyzed collagen): Πρόκειται για κολλαγόνο τύπου ΙΙ (συνήθως) ή συνδυασμού των τύπων Ι και ΙΙΙ, που προέρχεται από ζωικές πηγές (κυρίως από χόνδρους βοοειδών και ψαριών). Μέσω της υδρόλυσης, μιας χημικής διαδικασίας, κατά την οποία μια ουσία διασπάται σε απλούστερες ενώσεις με την προσθήκη μορίων νερού, το κολλαγόνο κατακερματίζεται, κόβεται δηλαδή σε πολλά μικρά κομμάτια για να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό. Το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι ουσιαστικά μικρά πεπτίδια (διπεπτίδια ή τριπεπτίδια) χαμηλού μοριακού βάρους τα οποία, απορροφώνται αυτούσια και μέσω του κυκλοφορικού διαχέονται στις αρθρώσεις, στο δέρμα κλπ. Εκεί αποθηκεύονται ή χρησιμοποιούνται σε μεταβολικές διεργασίες, όπως να διεγείρουν τους ινοβλάστες για τη βιοσύνθεση νέου κολλαγόνου. Πολλά από τα υγρά πόσιμα κολλαγονούχα σκευάσματα εμπλουτίζονται με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, για να ενισχύσουν τη δράση του.

Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του;

Ναι, υπάρχουν αρκετές, κυρίως για τη δράση του πόσιμου κολλαγόνου στην ενίσχυση των αρθρώσεων και λιγότερες, για τη δράση του στην ανάπλαση της επιδερμίδας. Ας δούμε τι λένε κάποιες από αυτές: Η μελέτη που διεξάχθηκε το 2012 σε 32 εθελόντριες, έδειξε ότι έπειτα από χρήση 12 εβδομάδων παρατηρήθηκε τόνωση της μικροκυκλοφορίας, αύξηση στα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος και μικρή βελτίωση στις ρυτίδες. Μια άλλη μελέτη (2014),έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο συμπλήρωμα με υδρολυμένο κολλαγόνο, εμπλουτισμένο με υαλουρονικό οξύ και άλλα θρεπτικά συστατικά, που δοκιμάστηκε σε 20 γυναίκες, μείωσε την ξηρότητα και το βάθος των ρυτίδων, αύξησε την παραγωγή κολλαγόνου και αποκατέστησε τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας τους . Τέλος, μελέτη σε πειραματόζωα, έδειξε ότι η κατανάλωση υδρολυμένου κολλαγόνου έχει θετική επίδραση στην ελαστικότητα του δέρματος και μπορεί να βελτιώσει τα σημάδια φωτογήρανσης.

Ναι μεν αλλά… υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που συνήθως αποσιωπάται. Ποια; ότι οι περισσότερες κλινικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για λογαριασμό των εταιριών που παράγουν συμπληρώματα διατροφής με κολλαγόνο, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις ως προς την αντικειμενικότητά τους. Επιπλέον, δεν είναι διπλές-τυφλές κλινικές μελέτες - που θεωρούνται οι πλέον αξιόπιστες-, το δείγμα των εθελοντριών δεν είναι μεγάλο και, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα αποτελέσματα, θα διαπιστώσει ότι τα θετικά ποσοστά που αναφέρονται δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά. Στη μίνι έρευνά μας εντοπίσαμε μόνο μια διπλή- τυφλή ελεγχόμενη κλινική μελέτη, με μεγαλύτερο δείγμα εθελοντριών (69 γυναίκες 35-55 ετών) , η οποία έδειξε αύξηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών, έπειτα από λήψη επί 8 εβδομάδες, ενός αντίστοιχου συμπληρώματος με κολλαγόνο.

Ο λόγος στους ειδικούς: Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες και δερματολόγοι που θεωρούν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι το υγρό, πόσιμο κολλαγόνο έχει ευεργετική επίδραση στο δέρμα. Η εξήγησή τους είναι απλή. Όταν αρχίσει η διαδικασία της πέψης, ο οργανισμός θα διασπάσει το υδρολυμένο κολλαγόνο σε αμινοξέα- με τη βοήθεια ισχυρών ενζύμων και οξέων- τα οποία θα χρησιμοποιήσει όταν και όπου τα έχει ανάγκη. Με άλλα λόγια, το κολλαγόνο που πίνουμε -με εξαίρεση κάποιες μορφές τύπου ΙΙ, που δεν έχουν όμως άμεση σχέση με το δέρμα- δύσκολα, μας λένε, θα φτάσει εκεί που θέλουμε εμείς, για να προσφέρει σφριγηλότητα και νεανική εμφάνιση στην επιδερμίδα μας.

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν απορρίπτουν το υδρολυμένο κολλαγόνο και αναφέρουν ότι η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τα επίπεδα κολλαγόνου στον οργανισμό, κατά συνέπεια και στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Επειδή όμως δεν έχει ακόμα «διαλευκανθεί» επιστημονικά τι είναι αυτό που κάνει ένα πεπτίδιο κολλαγόνου αποτελεσματικό- η απόδειξη έρχεται μόνο έπειτα από δοκιμές- συστήνουν να επιλέγουμε προϊόντα που συνοδεύονται από μελέτες. Σε αυτό πάντως που όλοι συμφωνούν είναι ότι απαιτείται καθημερινή λήψη του σκευάσματος για 2 τουλάχιστον μήνες, για να έχουμε κάποια αξιόλογα-δηλαδή ορατά- οφέλη.

Skingurus say: Μπορείτε αν θέλετε να διαπιστώσετε στην πράξη αν το υγρό πόσιμο κολλαγόνο-ή και σε χάπια-, θα αναπληρώσει το φυσικό κολλαγόνο που χάνεται με τα χρόνια. Εάν δεν έχετε αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά ζωικής προέλευσης που περιέχει και δεν είστε έγκυος, ούτε θηλάζετε, τα γνωστά επώνυμα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά του φαρμακείου, δεν πρόκειται να βλάψουν την υγεία σας-μόνο το… πορτοφόλι σας μιας και τα αποτελέσματα θα κάνουν καιρό να φανούν. Και πάλι όμως μην περιμένετε θαύματα. Κατά τη γνώμη μας, αν θέλετε να βοηθήσετε το κολλαγόνο να επιταχύνει τους ρυθμούς του όταν αυτοί αρχίζουν να πέφτουν, είναι προτιμότερο να επιλέξετε συστατικά και μεθόδους που αποδεδειγμένα μπορούν να διεγείρουν την κολλαγονογένεση, όπως είναι η ρετινόλη, η βιταμίνη C, τα πεπτίδια, το γλυκολικό οξύ και ορισμένες μη επεμβατικές θεραπείες λέιζερ. Το σημαντικότερο όμως είναι να αποτρέψετε τη φθορά και να επιβραδύνετε την απώλειά του. Πώς; με 3 απλές κινήσεις:

=Φοράτε κάθε μέρα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικά συστατικά.

=Ακολουθείτε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και φτωχό σε ζάχαρη.

=Μειώνετε ή, καλύτερα, κόβετε το κάπνισμα.

 

Σχετικά θέματα
​Το κολλαγόνο και πώς θα το …ανακτήσουμε
2015-03-31
​Το κολλαγόνο και πώς θα το …ανακτήσουμε
 
Πεπτίδια: Τα SMS της επιδερμίδας
2018-03-16
Πεπτίδια: Τα SMS της επιδερμίδας
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;