CONNECT:  
             

​Μήπως το παρακάνουμε με την απολέπιση;

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

over -exfoliation Στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε αυτό το περίφημο glow που απαιτεί ο virtual κόσμος του Instagram δεν είναι λίγες οι φορές που ξεχνάμε ότι η επιδερμίδα μας δεν αντέχει τις υπερβολές και πως η απολέπιση, αν δεν γίνεται με μέτρο μπορεί να την …εκθέσει ανεπανόρθωτα.

Την ιδέα για το σημερινό μας post μας την έδωσε ένα άρθρο που διαβάσαμε πριν λίγο καιρό στις σελίδες ομορφιάς της Telegraph. Η δημοσιογράφος ανέφερε λοιπόν ότι το κυνήγι της τέλειας επιδερμίδας, με στόχο μια τέλεια selfie όπως αυτές που βλέπουμε στο Instagram, έχει γίνει πια εμμονή για πολλές νέες -ή όχι και τόσο νέες- γυναίκες, με αποτέλεσμα να επιδίδονται μετά μανίας σε καθημερινά peelings και scrubs για να «σβήσουν» κάθε ψεγάδι. Ξεχνούν όμως ότι το αψεγάδιαστο, χωρίς πόρους, λεπτές γραμμές και ρυτίδες “glowing skin” που ζηλεύουν, δεν είναι δώρο της φύσης αλλά μάλλον κάποιου από τα beauty apps τύπου Facetune

Ο κύκλος της απολέπισης: δεν είναι πάντα τέλειος . Οι επιστήμονες τον αποκαλούν κυτταρικό μεταβολισμό. Με απλά λόγια είναι ο κύκλος ζωής των κυττάρων της επιδερμίδας που διαρκεί περίπου είκοσι οχτώ ημέρες και κλείνει με την απολέπιση. Η φυσιολογική αυτή διαδικασία ανανέωσης συμβαίνει όταν τα νέα κύτταρα που γεννιούνται στη βασική στιβάδα ολοκληρώσουν την προδιαγεγραμμένη πορεία τους και φτάνοντας στην επιφάνεια «σπρώξουν» τα παλιά, νεκρά κύτταρα-περίπου 30-40.000 καθημερινά!- για να πάρουν τη θέση τους. Στη νεανική επιδερμίδα και κάτω από κανονικές συνθήκες, το σύστημα αυτό «δουλεύει ρολόι». Μεγαλώνοντας όμως, και με την αρνητική επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ο κύκλος αυτός διαταράσσεται ή αργεί να κλείσει. Τα νεκρά κύτταρα παραμένουν για περισσότερο χρόνο στην επιφάνεια και η επιδερμίδα δείχνει θαμπή, τραχιά και ξηρή, οι πόροι φράζουν -με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ατέλειες, μαύρα στίγματα και σπυράκια- και τα σημάδια γήρανσης γίνονται πιο εμφανή. Ευτυχώς, με την τακτική απολέπιση μπορούμε να ενθαρρύνουμε την επιδερμίδα να ξαναβρεί τους ρυθμούς της και απαλλαγμένη από τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα, να ανακτήσει τη φωτεινή, υγιή και νεανική της όψη. Όμως, χρειάζεται προσοχή και μέτρο γιατί…

…ο προστατευτικός μανδύας εκπέμπει SOS. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τον υδρολιπιδικό φραγμό, τον αόρατο μανδύα που αγκαλιάζει την επιφάνεια της επιδερμίδας για να την προστατεύει από το εχθρικό περιβάλλον, να εμποδίζει την απώλεια υγρασίας να της παρέχει τα απαραίτητα λιπίδια και να τη διατηρεί υγιή και νεανική. Με την απολέπιση, μηχανική ή χημική, ο φραγμός αυτός προσωρινά διαταράσσεται αλλά αποκαθίσταται εύκολα με την ενυδάτωση που θα προσφέρουμε στην επιδερμίδα, αμέσως μετά. Όταν όμως η ένταση και η συχνότητα της απολέπισης- ακόμα και όταν δεν υπάρχουν άλλα νεκρά κύτταρα για να απομακρυνθούν- ξεπερνούν το μέτρο, αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό κίνδυνο: απογυμνώνοντας την επιδερμίδα από τον προστατευτικό της μανδύα, σε βαθμό που να μην μπορεί να αποκατασταθεί με μια απλή ενυδατική κρέμα, την εκθέτουμε στις περιβαλλοντικές επιθέσεις και το οξειδωτικό στρες, ανοίγοντας, εκτός των άλλων, το δρόμο στην πρόωρη γήρανση .

Μετά τα 40 το πρόβλημα μεγαλώνει. Στις πιο ώριμες ή έντονα φωτογηρασμένες επιδερμίδες, ο ρυθμός παραγωγής νέων κυττάρων έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται και η φυσιολογική διαδικασία απολέπισης χάνει το «συγχρονισμό» της-τα νεκρά κύτταρα δεν απομακρύνονται στο σωστό χρόνο ούτε στην απαιτούμενη ποσότητα. Και ενώ η τακτική καλλυντική απολέπιση μπορεί αναμφίβολα να λειτουργήσει συμπληρωματικά, να ενισχύσει τους φυσικούς μηχανισμούς ανανέωσης και συγχρόνως να βοηθήσει τα αντιγηραντικά προϊόντα να διεισδύσουν σε βάθος, υπάρχουν και περιπτώσεις που, εξαιτίας δικών μας συνήθως λαθών, αντί να λύσει τα προβλήματα, προκαλεί νέα…

Τι μπορεί να κάνουμε λάθος;

  • Χρησιμοποιούμε εν αγνοία μας (;) πολλαπλά απολεπιστικά προϊόντα. Είναι ίσως το πιο συχνό λάθος στην περιποίηση. Κάνουμε για παράδειγμα απολέπιση μια ή δύο φορές την εβδομάδα με το εξειδικευμένο προϊόν -πολύ σωστά ως εδώ- και δεν συνειδητοποιούμε ότι το καθαριστικό με οξέα φρούτων ή το serum με ρετινόλη που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν κι αυτά αντίστοιχες απολεπιστικές ιδιότητες- επομένως, η δράση τους αθροίζεται…
  • Δεν λαμβάνουμε υπόψη τις αντοχές της επιδερμίδας. Η απολέπιση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα προβλήματα φωτοευαισθησίας όταν η επιδερμίδα είναι λεπτή και ευαίσθητη. Επίσης, ενώ η απολέπιση είναι ευεργετική για την ώριμη επιδερμίδα, αν υπερβάλλουμε, απογυμνώνοντάς την από τα απαραίτητα φυσικά της έλαια, ενδέχεται να πετύχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή, επιβράδυνση του κυτταρικού μεταβολισμού και τη δημιουργία μικροφλεγμονών που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.
  • Κάνουμε απολέπιση πιο συχνά ή πιο έντονα από όσο χρειάζεται. Η υπερβολικά συχνή απολέπιση -πάνω από 3 φορές την εβδομάδα- μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε λέπτυνση της επιδερμίδας. Αλλά και το επιθετικό scrub με προϊόντα ή αξεσουάρ που κάνουν μηχανική απολέπιση, κρύβει κινδύνους, αφού μαζί με τα νεκρά κύτταρα μπορεί να συμπαρασύρει και νέα, υγιή κύτταρα, οδηγώντας μοιραία σε ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας.

Πώς αντιδρά η επιδερμίδα όταν το παρακάνουμε;

…θυμίζει κέρινο ομοίωμα. Σημάδι υπερβολής. Η εντατική απολέπιση (συνήθως από χημικά peelings με οξέα) συχνά προκαλεί το «εφέ του καθρέφτη», ιδίως στο μέτωπο. Καθώς η παλιά επιφανειακή στιβάδα απομακρύνεται, η νέα που αποκαλύπτεται έχει τόσο λείο ανάγλυφο-σαν κέρινο- που η επιδερμίδα, ενώ δεν είναι λιπαρή, γυαλίζει και αντανακλά το φως.

… είναι κόκκινη, σαν να κάηκε στον ήλιο. Σημάδι φλεγμονής. Όταν η φυσιολογική ερυθρότητα της επιδερμίδας, δεν υποχωρεί αλλά επιμένει για ώρες μετά την απολέπιση και πιθανώς συνοδεύεται από πρήξιμο, μαρτυρά αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των κυττάρων. Η «εξαφάνιση» των επιφανειακών στιβάδων, εκλαμβάνεται ως βλάβη, η ροή του αίματος αυξάνεται και οι ουσίες που απελευθερώνονται αναλαμβάνουν να προστατεύσουν την επιδερμίδα και να επανορθώσουν τη φθορά.

… έχει υφή χαρτιού. Σημάδι έντονης αφυδάτωσης. Ο προστατευτικός φραγμός της επιδερμίδας έχει καταστραφεί εντελώς και δεν μπορεί να συγκρατήσει πια την απαραίτητη υγρασία.

… δεν ανέχεται τίποτα πάνω της. Σημάδι ευαισθητοποίησης. Η υπερβολική απολέπιση διαταράσσει την ισορροπία του προστατευτικού φραγμού και τον απογυμνώνει από λιπίδια και πρωτεΐνες με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται ευάλωτη απέναντι σε ερεθιστικούς και αλλεργιογόνους παράγοντες από το περιβάλλον και να αντιδρά ακόμα και σε «αθώα» συστατικά καλλυντικών.

…βγάζει σπυράκια. Σημάδι …σύγχυσης. Η λιπαρή επιδερμίδα αντιλαμβάνεται τη διαταραχή του προστατευτικού φραγμού ως κατάσταση ξηρότητας και δίνει σινιάλο στους σμηγματογόνους αδένες να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος, με αποτέλεσμα η λιπαρότητα να εντείνεται . Για να γίνουν δε τα πράγματα χειρότερα, ο αποδυναμωμένος φραγμός της επιδερμίδας, ανοίγει το δρόμο στα βακτήρια και στα αναπόφευκτα σπυράκια…

 

Σχετικά θέματα
Έχει και η απολέπιση τα όριά της
2016-03-23
Έχει και η απολέπιση τα όριά της
 
Οι δύο όψεις της απολέπισης
2016-06-16
Οι δύο όψεις της απολέπισης
 
Απολέπιση για…αρχάριες
2017-10-20
Απολέπιση για…αρχάριες
 

 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
best skin combos

 

2021-04-09
Όταν οι παρέες «γράφουν» …στην επιδερμίδα

Επειδή ούτε στην ομορφιά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, που στην προκειμένη περίπτωση είναι...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  

retinol2

 

2021-01-13
​Ρετινόλη: Μια ντίβα με απαιτήσεις

Εδώ και 40 σχεδόν χρόνια θεωρείται "gold standard”, αφού είναι το μόνο συστατικό, μετά τα αντηλιακά...  

facial at home

 

2020-11-11
Ένα salon de beauté …στο σαλόνι μας

Με τον αναγκαστικό περιορισμό σίγουρα στερούμαστε πολλά. Τουλάχιστον ας εκμεταλλευτούμε το lockdown για...  

irritated eyes

 

2021-01-08
​Ερεθισμένα μάτια: 8 κανόνες για να είναι …περαστικά.

Αστικοί ρύποι, χημικά, απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, ακτινοβολία, κακές συνήθειες και πιο συχνά...  

MENOPAUSE

 

2021-03-01
​3 προβλήματα της ώριμης επιδερμίδας ζητούν λύση

Οι μεγάλες ανακατατάξεις των ορμονών που ξεκινούν από την περιεμμηνόπαυση και φτάνουν μέχρι την...  

Tinted sunscreens

 

2021-04-05
Αντηλιακά με χρώμα- τώρα είναι η ώρα

Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε ανοιξιάτικη διάθεση ανανεώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης. Τώρα που η μέρα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;