CONNECT:  
             

Τα αταίριαστα ζευγάρια της ομορφιάς

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020
Αντωνία Θωμοπούλου

 

skin routine Ακόμη και τα πιο προηγμένα, hi-tech συστατικά πρέπει να ανταποκρίνονται επακριβώς στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε επιδερμίδας. Διαφορετικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους- στην καλύτερη περίπτωση-, ή προκαλούν ανεπιθύμητες και ενοχλητικές αντιδράσεις στη χειρότερη.

Έχουμε γράψει πολλές φορές πως το δέρμα μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που παίρνει από διαφορετικές πηγές θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί σωστά και να διατηρείται υγιές. Τα καλλυντικά είναι και αυτά μια πολύτιμη πηγή για την καθημερινή σωστή θρέψη, ενυδάτωση, καθαρισμό και προστασία της επιδερμίδας. Αρκεί φυσικά να περιέχουν εξειδικευμένους παράγοντες, που δεν διαταράσσουν την ισορροπία του «οικοσυστήματος» πυροδοτώντας ανεπιθύμητους ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις.

2 +1 περιπτώσεις δύσκολης «συμβίωσης»

1. Ξηρή επιδερμίδα και σαλικυλικό οξύ.

Γιατί ξεχωρίζει το ξηρό δέρμα. Είναι ο τύπος δέρματος που χαρακτηρίζεται από έλλειψη λιπιδίων ( σμήγματος) – απαραίτητα για να διατηρούν την υγρασία της κεράτινης στιβάδας σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι λεπτή, συνήθως θαμπή και αρκετά συχνά παρουσιάζει έντονη ευαισθησία λόγω του αποδυναμωμένου προστατευτικού της φραγμού.

Το λάθος που κάνουμε. Η απολέπιση είναι μια από τις βασικές μας κινήσεις για να επαναφέρουμε την ισορροπία στο ξηρό δέρμα. Χρειάζεται να απομακρύνουμε άμεσα τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια για να βελτιώσουμε τον κυτταρικό μεταβολισμό. Επιλέγοντας όμως επιθετικά απολεπιστικά συστατικά, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να την απογυμνώνουμε από τα ήδη μειωμένα λιπίδιά της. Το σαλικυλικό οξύ, για παράδειγμα, ένα από τα πιο γνωστά οξέα φρούτων με πλούσια κερατολυτική δράση, είναι πολύ πιθανό, στερώντας τα φυσικά της έλαια, να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον επιδερμιδικό φραγμό και να προκαλέσει έντονη ευαισθητοποίηση.

#Tip: Επενδύουμε σε ήπια οξέα φρούτων όπως είναι το γαλακτικό οξύ που είναι ταυτόχρονα και ένας εξαιρετικός ενυδατικός και μαλακτικός παράγοντας.

2. Ευαίσθητη επιδερμίδα και αρώματα ή αιθέρια έλαια.

Γιατί ξεχωρίζει το ευαίσθητο δέρμα. Συνήθως μιλάμε για την ευαίσθητη από τη φύση της επιδερμίδα που είναι πολύ λεπτή, ανοιχτόχρωμη, αφού υστερεί σε χρωστικές ( η μελανίνη που δίνει το χρώμα), εύθραυστη και ευερέθιστη μιας και είναι ανεπαρκής η λειτουργία του προστατευτικού της φραγμού.

Τι προσέχουμε. Αναζητούμε υποαλλεργικές συνθέσεις με την ένδειξη fragrance free και όχι απλώς unscented. Το πρώτο υποδεικνύει τα προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν πρόσθετα τεχνητά αρώματα. Αντίθετα, με την ένδειξη unscented ορίζονται τα προϊόντα που δεν αναδίδουν κάποια μυρωδιά. Τα αιθέρια έλαια, από την άλλη, που συχνά επιλέγονται για την έντονη φυσική μυρωδιά τους, λόγω ακριβώς της υψηλής τους συμπύκνωσης, ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, κυρίως όταν έρχονται αδιάλυτα σε επαφή με το δέρμα.

# Tip: Βασικός κανόνας για την καθημερινή περιποίηση της ευαίσθητης επιδερμίδας είναι η χρήση καλλυντικών όσο το δυνατόν με minimal συνθέσεις που καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δέρματος, καθημερινή ενυδάτωση, αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία.

3. Λιπαρή επιδερμίδα και λανολίνη

Γιατί ξεχωρίζει το λιπαρό δέρμα. Έντονη γυαλάδα, μεγάλοι και διεσταλμένοι πόροι και μαύρα στίγματα μαρτυρούν περίσσεια σμήγματος. Πρόκειται για μια κατάσταση του δέρματος γενετικά προκαθορισμένη, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, που αποδεικνύεται αρκετά δύσκολη στην καθημερινότητά της. Η επιλογή του κατάλληλου ενυδατικού προϊόντος είναι ίσως ο πιο δύσκολος…γρίφος.

Το λάθος που κάνουμε. Ξέρουμε καλά πως ακόμη και το λιπαρό δέρμα, αν δεν ενυδατώνεται σωστά, κινδυνεύει να αφυδατωθεί. Δεν είναι όμως όλες οι συνθέσεις ίδιες. Η λανολίνη είναι ένας από τους πιο διάσημους μαλακτικούς, ενυδατικούς παράγοντες με ευρεία χρήση κυρίως λόγω της παρόμοιας σύστασης με τα φυσικά έλαια του δέρματος. Όταν λοιπόν περιλαμβάνεται σε μια καλλυντική φόρμουλα σχηματίζει μια προστατευτική μεμβράνη στην επιφάνεια που αποτρέπει την απώλεια υγρασίας. Φράζει όμως τους πόρους και μπορεί να δημιουργήσει μαύρα στίγματα.

ip: To μυστικό στη σωστή ενυδάτωση της λιπαρής επιδερμίδας είναι οι oil-free ενυδατικές κρέμες με υδρόφιλα συστατικά που λειτουργούν όπως οι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες. Ελκύουν νερό από το περιβάλλον και το συγκρατούν γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας.

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;