CONNECT:  
             

​Ενυδάτωση: το πρώτο κεφάλαιο της αντιγήρανσης

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

Η επιδερμίδα μας έχει από τη φύση της τη δύναμη και τον τρόπο να προστατευτεί και να καθυστερήσει τη φθορά του χρόνου. Κάτι σημαντικό  που ζητά όμως από εμάς είναι να της παρέχουμε, από πολύ νωρίς, σωστή και συστηματική ενυδάτωση.

Η νεανική επιδερμίδα των 20,25, 30 χρόνων δεν έχει ρυτίδες. Είναι σφριγηλή, ελαστική, χωρίς ορατά σημάδια φθοράς, μολονότι, όπως λένε οι ειδικοί, η διαδικασία γήρανσης έχει ήδη αρχίσει… Το πότε, εντέλει, θα κάνουν την εμφάνισή τους τα σημάδια αυτά, δεν εξαρτάται -δυστυχώς- μόνο από τα καλά μας γονίδια. Το μέλλον της επιδερμίδας, εξαρτάται και από τη φροντίδα που θα της προσφέρουμε εμείς. Παρά τον θαυμαστό φυσικό μηχανισμό αυτό-προστασίας και ανάπλασης που διαθέτουν τα κύτταρά της, η καθημερινή έκθεση σε εχθρικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες ( αέρας, κρύο, ακτίνες UV, αστική ρύπανση κ.λπ.) και σε στρεσογόνες καταστάσεις που δημιουργεί το σύγχρονο lifestyle, δοκιμάζει τις αντοχές τους και βάζει… εμπόδια στην έγκαιρη επανόρθωση των φθορών.

Για παράδειγμα, η αφυδάτωση είναι ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος για το σχηματισμό των πρώτων λεπτών γραμμών στην επιφάνεια της νεανικής επιδερμίδας. Ο λόγος είναι απλός: Το νερό είναι το κύριο συστατικό του δέρματος, αυτό που καθορίζει το βαθμό της απαλότητας και της ελαστικότητάς του. Το πόσο ενυδατωμένη είναι η επιδερμίδα, εξαρτάται από το ρυθμό που φτάνει το νερό από τις βαθύτερες στιβάδες προς τα κερατινοκύτταρα, όπως και από την ικανότητα της κερατίνης στιβάδας να συγκρατεί το νερό αυτό και να μην το αφήνει να εξατμιστεί. Ο οργανισμός μας διαθέτει φυσικές υγροσκοπικές ουσίες που έλκουν την υγρασία προς το δέρμα και διευκολύνουν την κυκλοφορία του νερού σε όλες τις στιβάδες καθώς και φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες, (NMFs) που λειτουργούν ως δεξαμενές υγρασίας. Με τις επιθέσεις όμως που δέχεται καθημερινά, οι παράγοντες αυτοί δεν επαρκούν για να διατηρήσουν τα επίπεδα ενυδάτωσης στο… ύψος τους. Το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας- το αόρατο προστατευτικό τείχος που σχηματίζεται στην επιφάνειά της για να εμποδίζει τη διαδερμική απώλεια νερού- παύει να είναι συμπαγές και από τα κενά που δημιουργούνται χάνεται πολύτιμη υγρασία. Και τότε, εμφανίζονται σημάδια αφυδάτωσης που με το χρόνο «μεταφράζονται» σε απώλεια λάμψης, ευαισθησία και λεπτές, αδιόρατες γραμμές οι οποίες, αν δεν αναλάβουμε έγκαιρα δράση μπορούν αργότερα να εξελιχθούν σε ρυτίδες.

Τι ζητά από εμάς η επιδερμίδα;

Ενισχύσεις. Με άλλα λόγια, μια καλλυντική σύνθεση που θα της προσφέρει καθημερινή ενυδάτωση, αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία, ενέργεια και λάμψη. Μια ανάλαφρη κρέμα, εμπλουτισμένη με ενεργά συστατικά που θα βελτιώσουν την ενυδάτωση της κερατίνης στιβάδας, επομένως και την υφή της επιδερμίδας. ενισχύσουν το υδρολιπιδικό της φιλμ- για να αποτραπεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης και ερεθισμών-, θα την προστατέψουν από το περιβάλλον και τις ελεύθερες ρίζες και συγχρόνως θα ενισχύσουν την αναπλαστική δύναμη των κυττάρων της. Έτσι, ακόμα κι αν δεν μπορέσουμε να κλείσουμε οριστικά το δρόμο στη γήρανση και τα σημάδια φθοράς στο πρόσωπό μας, σίγουρα θα τα καθυστερήσουμε για… αρκετά χρόνια.

L.GR.MKT.10.2018.1071

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Dry skin

 

2019-07-29
​Ένα σώμα που διψάει

Μπορεί η αντηλιακή προστασία να είναι -και σωστά- το πρώτο μας μέλημα στη διάρκεια τους καλοκαιριού,...  

Sunburn

 

2019-07-26
Έχετε μήνυμα στην …επιδερμίδα σας

​ Μπορεί να συμβεί ακόμη και σε ανθεκτικά δέρματα. Λίγη ώρα παραπάνω στον ήλιο χωρίς συστηματική...  

sun - protection

 

2019-06-30
Αντηλιακό: ποιο είναι το κατάλληλο για μένα:

Για να απολαύσουμε ήλιο και θάλασσα χωρίς δυσάρεστες και επώδυνες εκπλήξεις αναζητούμε το σωστό...  

Sun Bepanthol

 

2019-06-28
Λίγο πριν, λίγο μετά το ραντεβού μας με… τον ήλιο

Όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει, η ανυπομονησία μας να βρεθούμε σε μια κοντινή παραλία  και να απολαύσουμε...  

healthy skin barrier

 

2019-05-28
Ένα φρούριο που το λένε επιδερμίδα

Μπορεί να έχει πάχος μόλις έως 1mm, καταφέρνει όμως να αποτελεί μια ισχυρή πανοπλία απέναντι στις...  

Bepanthol

 

2019-05-20
Κολλαγόνο: Η αόρατη «σκαλωσιά»

Πίσω από τη σφριγηλότητα, ένα από τα πιο αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά της  νεανικής επιδερμίδας,  κρύβεται...  

 

2019-04-30
​Όταν το δέρμα υποφέρει….

Αφυδάτωση, λιπαρότητα, ρυτίδες, χαλάρωση, πανάδες. Όταν ένα δέρμα είναι υγιές, τα προβλήματα που...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;