CONNECT:  
             

Τι… τρέχει με τα βλαστοκύτταρα;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

Skin stem cells Είναι εδώ και χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα όπλα της βιομηχανίας καλλυντικών. Εμπλουτίζουν ορούς, κρέμες, ακόμα και σαμπουάν, για να εμποδίσουν ή να αντιστρέψουν τα σημάδια γήρανσης και να διασφαλίσουν τη μακροβιότητα των κυττάρων της επιδερμίδας. Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος εκείνων που πιστεύουν ότι η δράση των βλαστοκυττάρων* είναι υπερεκτιμημένη. Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι μεν και τι οι δε.

*Όταν μιλάμε για βλαστοκύτταρα σε σχέση με καλλυντικές φόρμουλες, εννοούμε πάντα φυτικά -και όχι ανθρώπινα ή ζωικής προέλευσης- βλαστοκύτταρα.

Τα κύτταρα-χαμαιλέοντες

Όπως γνωρίζουμε, όλοι οι πολυκύτταροι οργανισμοί, από τα φυτά και τα ζώα ως τον άνθρωπο, διαθέτουν βλαστοκύτταρα. Αυτή η ειδική κατηγορία πολυδύναμων κυττάρων πρωταγωνιστεί στην ανάπλαση των ιστών. Μπορούν να πολλαπλασιάζονται απεριόριστα ή να μετατρέπονται σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους κυττάρων -διόλου τυχαίο που τα αποκαλούν κύτταρα-χαμαιλέοντες. Στο δέρμα μας υπάρχουν «εν υπνώσει» δύο ομάδες βλαστοκυττάρων. Εκείνα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας και κρατούν το κλειδί του μηχανισμού ανανέωσης των κερατινοκυττάρων, κι εκείνα που βρίσκονται στη βασική στιβάδα και παράγουν ινοβλάστες (τα κύτταρα που συνθέτουν κολλαγόνο, ελαστίνη και υαλουρονικό οξύ). Το μόνο που χρειάζονται για να αναλάβουν δράση είναι ένα σινιάλο. Μόλις το λάβουν, ξυπνούν και σπεύδουν να βοηθήσουν στην επούλωση των μικρών ή μεγαλύτερων «τραυμάτων» που προκαλούνται στα κύτταρα από στρεσογόνους εξωγενείς παράγοντες. Μεγαλώνοντας όμως, η ποσότητα και η ποιότητα των βλαστοκυττάρων φθίνουν και ο μηχανισμός της ανανέωσης αρχίζει να… σκουριάζει. Τα βλαστοκύτταρα αργούν να πάρουν το μήνυμα ή δεν κινητοποιούνται όσο γρήγορα χρειάζεται, με αποτέλεσμα η φυσική διαδικασία επανόρθωσης να μην ολοκληρώνεται, οι φθορές να συσσωρεύονται και οι ρυτίδες να βαθαίνουν.

Μια τεχνολογία «πατά σκανδάλη»

Η τεχνολογία των βλαστοκυττάρων που αξιοποιείται σε πολλές αντιγηραντικές συνθέσεις, εμπνέεται από την αναγεννητική ιατρική- τα βλαστικά κύτταρα είναι η αιχμή του δόρατος για πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις- δεν υποκαθιστά όμως τη φυσική διαδικασία επούλωσης αλλά «πατά τη σκανδάλη», ενθαρρύνει δηλαδή τα ίδια τα κύτταρα να επαναδραστηριοποιηθούν έτσι ώστε να ξεκινήσει η επανόρθωση των φθορών τους και η ανάπλαση της επιδερμίδας. Τα ενεργά συστατικά που εξάγονται με βιοτεχνολογικές μεθόδους από φυτικά βλαστοκύτταρα, βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και επιταχύνουν την αποστολή σινιάλων επούλωσης αλλά και δημιουργίας νέων υγιών κυττάρων προς τα βλαστοκύτταρα. Έτσι, σταδιακά, η πυκνότητα της επιδερμίδας αποκαθίσταται, η επιφάνειά της λειαίνεται και η εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων απαλύνεται αισθητά.

Από που προέρχονται;

Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία καλλυντικών προέρχονται κυρίως από φυτά, λουλούδια και φρούτα- όπως είναι τα ελβετικά μήλα, τα σταφύλια, τα εντελβάις, τα τριαντάφυλλα, τα πορτοκάλια κ.α.- τα οποία επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες ή μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για πολύ καιρό. Τα βλαστικά μεριστώματα, όπως ονομάζονται τα φυτικά βλαστοκύτταρα, είναι μια ομάδα κυττάρων που σχηματίζονται κατά την εμβρυακή ανάπτυξη των φυτών και στα οποία οφείλεται η ικανότητά τους να συνεχίζουν τον ετήσιο κύκλο της ανάπτυξής τους. Βρίσκονται, όπως λένε οι επιστήμονες, σε διαρκή εγρήγορση , για να αμυνθούν απέναντι και έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό σύστημα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών που εξασφαλίζει αντοχή στις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες (ακτίνες UV, κρύο, αέρας κλπ.) και μακροζωία στο φυτό. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτοχημικές αυτές ουσίες μπορούν να προστατεύσουν την επιδερμίδα αλλά και να επηρεάσουν θετικά την αναπλαστική της ικανότητα, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου.

Όμως, αυτό που προστίθεται σε μια αντιγηραντική κρέμα είναι το εκχύλισμά τους και όχι ζωντανά βλαστοκύτταρα. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, δεν υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν ζωντανά βλαστοκύτταρα μέσα σε καλλυντικές συνθέσεις. Τα βλαστοκύτταρα αποσπώνται από το επιλεγμένο φυτό, καλλιεργούνται στο εργαστήριο και με μια ειδική τεχνολογία υψηλής ακρίβειας, εξάγονται από αυτά οι δραστικές ουσίες τους.

Φυτικά εκχυλίσματα vs εκχυλίσματα φυτικών βλαστοκυττάρων

Κάθε καλλυντική σύνθεση που …σέβεται τον εαυτό της περιέχει εκχυλίσματα φυτών. Σε τι λοιπόν υπερέχουν αυτές που περιέχουν εκχυλίσματα φυτικών βλαστοκυττάρων; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά:

  • Σίγουρη και συνεχής τροφοδοσία πρώτων υλών. Η παραγωγή εκχυλισμάτων από φυτικά βλαστοκύτταρα δεν εξαρτάται από τις εποχές, τη σοδειά ή τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Αντίθετα φυτικά εκχυλίσματα παρουσιάζουν αρκετές δυσκολίες στην παραγωγή τους λόγω της αργής ανάπτυξης του φυτού, των διαφορετικών συγκεντρώσεων σε δραστικές ουσίες από φυτό σε φυτό ή από σοδειά σε σοδειά και του κινδύνου παρουσίας τοξικών ουσιών.
  • Καθαρές και ασφαλείς ουσίες. Τα κύτταρα καλλιεργούνται σε αποστειρωμένο περιβάλλον και κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, αποκλείοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από παθογόνους οργανισμούς και περιβαλλοντική ρύπανση.
  • Βιώσιμες πρώτες ύλες. Καθώς η παραγωγή των εκχυλισμάτων γίνεται εργαστηριακά, δεν υπάρχει υπερεκμετάλλευση της γης ούτε κατανάλωση νερού και τα απόβλητα σαφώς περιορισμένα.
  • Προσαρμοστικότητα και ευκολία. Η τεχνολογία που εφαρμόζεται επιτρέπει τη σύνθεση βιοενεργών ουσιών που υπάρχουν στα φυτά αλλά είναι δύσκολο ή και αδύνατο να παραχθούν συνθετικά. Επίσης, τα βλαστοκύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο μπορούν να «ρυθμιστούν» ώστε μια συγκεκριμένη ουσία που έχει την πιο ενδιαφέρουσα δράση να παραχθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Τέλος η διαδικασία εκχύλισης φυτικών βλαστοκυττάρων είναι ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία εκχύλισης φυτών.

Και ο αντίλογος…

Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι με τη μορφή που χρησιμοποιούνται τα φυτικά βλαστοκύτταρα στις καλλυντικές συνθέσεις δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα. Μόνο τα ζωντανά βλαστοκύτταρα ενός φυτού θα μπορούσαν να προσφέρουν τα οφέλη τους στην επιδερμίδα, με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσαν να διεισδύσουν σε βάθος -ενσωματωμένα σε ένα σύστημα μεταφοράς- και να βρουν το στόχο τους. Ακόμα όμως και αν ήταν εφικτό να προστεθούν ζωντανά βλαστοκύτταρα σε μια φόρμουλα, με την υπάρχουσα γνώση, δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν για μήνες ή και περισσότερο, όσο δηλαδή ένα συσκευασμένο προϊόν παραμένει στο ράφι ενός καταστήματος ή στο ντουλαπάκι του μπάνιου μας. Πιστεύουν ότι η έρευνα πάνω στα φυτικά βλαστοκύτταρα μολονότι έχει τεράστιο ενδιαφέρον, βρίσκεται ακόμα στην αρχή και πως μέχρι να βρεθεί ο τρόπος να φτάνουν αυτούσια στα κύτταρα της επιδερμίδας μέσα από μια αντιγηραντική κρέμα θα περάσουν αρκετά χρόνια…

Skingurus say. Τα φυτικά βλαστοκύτταρα από μόνα τους, δεν είναι θαυματουργά όπως ενδεχομένως προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν. Μολονότι οι δραστικές τους ουσίες έχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη, ο συνδυασμός τους με πεπτίδια, βιταμίνες, ρετινόλη κλπ. σε μια αντιγηραντική φόρμουλα, είναι αυτός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης των κυττάρων και στη διατήρηση της ζωτικότητας και της νεανικής εμφάνισης της επιδερμίδας.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;