CONNECT:  
             

Η επιστροφή της λαμπερής κυρίας

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

vitamin c Η βιταμίνη C κατέχει χρόνια τώρα, περίοπτη θέση στο … hall of fame της ομορφιάς. Την τελευταία διετία όμως η φήμη της εκτοξεύτηκε. Το γιατί, εξηγούν ίσως οι νέες επιστημονικές μελέτες που ξεκλείδωσαν τα μυστικά της και η ανάπτυξη μιας νέας εξελιγμένης μορφής της που μεγιστοποιεί τη δράση της και αντιμετωπίζει το μοναδικό της μειονέκτημα, την αστάθειά της.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με την εταιρεία μελέτης παγκόσμιων trends Pretty Analytics , τα τελευταία 2 χρόνια ανέβηκαν στο YouTube 283.000 βίντεο για τη βιταμίνη C και την περιποίηση της επιδερμίδας - +189% σε σύγκριση με το 2016. Η αναζήτηση στο Google καλλυντικών προϊόντων με βιταμίνη C βρίσκεται από το 2017 στις 5 πρώτες θέσεις, το hashtag #vitaminc στο Instagram αριθμεί σχεδόν 2 εκατομμύρια posts ενώ το 2018, πριν καν τελειώσει η χρονιά, οι εικόνες σχετικές με τη C που «κρατήθηκαν» στο Pinterest, σημειώνουν αύξηση κατά 3.379%!

Πώς όμως ένα all time classic συστατικό έγινε ξανά trendy, σε μια εποχή που η βιομηχανία καλλυντικών παρουσιάζει κάθε τόσο νέα, «θαυματουργά» μόρια ; «Η βιταμίνη C είναι το τέλειο αντιγηραντικό συστατικό για την επιδερμίδα των 30, ακόμα και των 40+ χρόνων» εξηγούν οι επιστήμονες κοσμητολόγοι, «ειδικά τώρα που έχουμε πολύ περισσότερες μελέτες στη διάθεσή μας και γνωρίζουμε πως ακριβώς δρα, σε ποια συγκέντρωση και το σημαντικότερο, πώς μπορούμε να την κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματική…».

Τι γνωρίζαμε, τι μαθαίνουμε για τη δράση της

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, είναι ευρύτερα γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση καθώς εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται στο δέρμα λόγω της έκθεσής του στη UV ακτινοβολία και προστατεύει το DNA των κερατινοκυττάρων από τη φθορά. Επιπλέον έχει την ικανότητα να μειώνει την γκρίζα όψη που αποκτά η επιδερμίδα όχι μόνο από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων αλλά και από την οξείδωση του σμήγματος και των πρωτεϊνών που προκαλεί η αστική ρύπανση .

Είναι επίσης η βιταμίνη που συμβάλλει στην παραγωγή νέου κολλαγόνου – δρα ως καταλύτης στη σύνθεσή του από τους ινοβλάστες – εξασφαλίζοντας τη σφριγηλότητα και τη λεία υφή της επιδερμίδας , ενώ προστατεύει το ήδη υπάρχον, από τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV και η ρύπανση. Πρόσφατες μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι η βιταμίνη C όχι μόνο μειώνει τις μικροφλεγμονές των κυττάρων αλλά ενισχύει και τη φυσική τους ικανότητα να επουλώνουν τις φθορές τους.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η βιταμίνη C, θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα όπλα για την καταπολέμηση των κηλίδων και των δυσχρωμιών και τη βελτίωση του χρωματικού τόνου της επιδερμίδας.

Μια «ζόρικη» βιταμίνη

Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα της βιταμίνης C ανάμεσα στα τόσα της πλεονεκτήματα, είναι ο …ασταθής χαρακτήρας της. Αλλοιώνεται όταν η βάση της κρέμας την οποία εμπλουτίζει περιέχει νερό και στην επαφή της με το φως και τον αέρα γίνεται ανενεργή, με άλλα λόγια χάνει τη εύκολα δύναμή της. Η σταθεροποίησή της σε μια καλλυντική φόρμουλα ήταν και παραμένει επομένως μια διαρκής πρόκληση για τους ερευνητές. Ο πρώτος που το κατάφερε ήταν ο Dr Sheldon Pinnell -μετέπειτα ιδρυτής της SkinCeuticals- ο οποίος το 1992 παρουσίασε το πατενταρισμένο σταθερό διάλυμα L-ασκορβικού οξέος (A Stable Solution of L-Ascorbic Acid), μια χημικά ενεργή μορφή της βιταμίνης C, απόλυτα καθαρή και εξαιρετικά αποτελεσματική η οποία ωστόσο σε υψηλή συγκέντρωση μπορούσε να ερεθίσει μια ευαίσθητη επιδερμίδα . Στα χρόνια που ακολούθησαν εμφανίστηκαν ηπιότερα παράγωγα της βιταμίνης C συνδυασμένα με άλλα δραστικά συστατικά για περισσότερο στοχευμένη αντιγηραντική, αντιοξειδωτική δράση ή κατά των κηλίδων.

Παρόλο όμως που με ειδικά μελετημένες φόρμουλες και αεροστεγείς, σκουρόχρωμες συσκευασίες ή σε μονοδόσεις, αντιμετωπίστηκε σε ικανοποιητικό βαθμό η αστάθεια της βιταμίνης C, δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, αντίθετα γεννήθηκαν νέα . Το debate τώρα ήταν σε ποια συγκέντρωση είναι πιο αποτελεσματική η βιταμίνη C, σε ποια μορφή και σε τι ποσοστό μπορεί να παραμείνει σταθερή για περισσότερο χρόνο και να απορροφηθεί καλύτερα χωρίς να προκαλέσει ερεθισμό στην επιδερμίδα .

Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι αρκεί 0,6% καθαρής βιταμίνης C σε μια καλλυντική σύνθεση για να βοηθήσει την επιδερμίδα να αμυνθεί απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και τη φωτογήρανση. Σε άλλες όμως μορφές της η συγκέντρωση θα πρέπει να είναι κατά πολύ υψηλότερη για να είναι αποτελεσματική. Όμως δεν απορροφώνται το ίδιο εύκολα ή γρήγορα από την επιδερμίδα όλοι οι τύποι της βιταμίνης C, ενώ όταν το pH της κρέμας που εμπλουτίζουν είναι χαμηλό, την βοηθά μεν να παραμείνει σταθερή, συγχρόνως όμως την κάνει και πιο ερεθιστική για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Μια βιταμίνη C με super επιδόσεις.

Πριν λίγες μέρες μάθαμε* για μια νέα μορφή της βιταμίνης C που όπως φαίνεται, με τις εντυπωσιακές της ιδιότητες λύνει τα περισσότερα από τα προβλήματα που εμφανίζουν οι άλλες εκδοχές της.

Η Super Vitamin C όπως την αποκαλούν-το «επίσημο» όνομά της είναι τετρα-ισοπαλμιτικό ασκορβύλιο ή VC-IP - είναι μία σταθεροποιημένη μορφή βιταμίνης C συνδυασμένη με ισοπαλμιτικό οξύ που μετατρέπεται σε καθαρή βιταμίνη C όταν απορροφηθεί από το δέρμα. Καταγράφει την ταχύτερη και μεγαλύτερη απορρόφηση από οποιαδήποτε άλλη μορφή -ως και 1000% περισσότερο από το διάσημο L-ασκορβικό οξύ - είναι σταθερή στη θερμότητα και την οξείδωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Το μυστικό της είναι η ελαιοδιαλυτή της σύσταση που «αναγνωρίζεται» από το προστατευτικό στρώμα λιπιδίων της επιδερμίδας και της επιτρέπει να διαπεράσει γρήγορα την κερατίνη στιβάδα και να απορροφηθεί σε βάθος, εκεί όπου χρειάζεται.

Αλλά και η δράση της είναι εντυπωσιακή, όπως αποδεικνύουν συστηματικές κλινικές μελέτες:

Λευκαντική: Απαλύνει τις κηλίδες και τις δυσχρωμίες εμποδίζοντας τη δραστηριότητα της τυροσινάσης , του ενζύμου που συμμετέχει στην παραγωγή μελανίνης.

Προστατευτική: Μειώνει τη φθορά που προκαλούν στο DNA των κυττάρων οι ακτίνες UV.

Αντιοξειδωτική: Αποτρέπει την οξείδωση των λιπιδίων και την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας καταπολεμώντας τη δράση των ελευθέρων ριζών.

Αντιγηραντική: Προστατεύει το υπάρχον κολλαγόνο και ενθαρρύνει τη σύνθεση νέου, ενισχύοντας τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Η Super Vitamin C που κάνει τώρα είσοδο στην αγορά των καλλυντικών, αναμένεται να μας εκπλήξει με ακόμα πιο ενισχυμένες συνθέσεις και να δικαιολογήσει ακόμα καλύτερα την παρουσία της… λαμπερής κυρίας στα mega beauty trends.

*Αφορμή για το σημερινό μας post και την έρευνά μας πάνω στη βιταμίνη C στάθηκε η ανανεωμένη σειρά Korres Άγριο Τριαντάφυλλο -εμπλουτισμένη με Super Vitamin C- που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο. Ευχαριστούμε την επιστημονική της ομάδα για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;