CONNECT:  
             

Πρησμένα μάτια: βρείτε τον… ένοχο

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

puffy eyes Η αιτία για την απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζουν κάποιες φορές τα μάτια μας με το πρωινό ξύπνημα μπορεί να κρύβεται παντού: από το ασταμάτητο κλάμα-ή το χασμουρητό- της προηγούμενης νύχτας , ως τα αλμυρά που τσιμπολογήσαμε και τον τρόπο που κοιμηθήκαμε.  Τι μπορούμε να κάνουμε για να επανορθώσουμε και να προλάβουμε τα... χειρότερα;

Πρήξιμο και σακούλες: «συγκοινωνούντα δοχεία». Δεν είναι το ίδιο, όμως το ένα μπορεί να φέρει το άλλο. Το πρήξιμο κάτω από τα μάτια, ταλαιπωρεί αδιακρίτως γυναίκες και άνδρες, κάθε ηλικίας. Εμφανίζεται κυρίως τις πρώτες 2-3 ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα και οφείλεται στην κατακράτηση υγρών λόγω κακής κυκλοφορίας της λέμφου στην περιοχή. Είναι όμως ένα πρόβλημα παροδικό και το πιο σημαντικό, μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα . Αντίθετα, οι σακούλες που εμφανίζονται μετά τα 40, είναι μια μόνιμη κατάσταση και δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με αισθητική επέμβαση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δύο αυτές καταστάσεις συνδέονται στενά. Όπως τονίζουν, το πρήξιμο των ματιών της νεανικής επιδερμίδας, δεν είναι άλλο από… μεταμφιεσμένες σακούλες . Αν δεν καταπολεμηθούν έγκαιρα οι αιτίες που το προκαλούν και το πρόβλημα γίνει χρόνιο, με την ηλικία, η φθορά του συνδετικού ιστού και η απώλεια της τονικότητας της επιδερμίδας στην περιοχή, δεν θα επιτρέπουν πια την ομαλή επαναφορά της στην αρχική θέση όταν το πρήξιμο υποχωρεί. Και τότε το δέρμα θα αρχίσει σιγά-σιγά να «κρεμάει» και να σχηματίζει «μαξιλαράκια» συσσωρευμένου λίπους.

Ο στόχος μας επομένως είναι διπλός: να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα αλλά και να προλάβουμε τη φθορά όσο είναι ακόμα νωρίς. Πώς; βρίσκοντας τον «ένοχο» που προκαλεί το πρήξιμο των ματιών, εγκαταλείποντας κάποιες κακές συνήθειες και υιοθετώντας κινήσεις φροντίδας που θα ανακουφίσουν άμεσα, θα ενδυναμώσουν και θα προστατέψουν την τόσο εύθραυστη αυτή ζώνη του προσώπου μας.

7 πιθανοί «ένοχοι»

Κλάμα. Εδώ δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε για το ποιος είναι ο «ένοχος» . Αυτό ίσως που αγνοούμε είναι η επιστημονική εξήγηση για τα «μάτια πρησμένα από το κλάμα». Όταν αναγκάζουμε τους δακρυγόνους αδένες να κάνουν …υπερωρίες, το υγρό που εκκρίνουν γίνεται πιο αραιό και τα δάκρυά μας λιγότερο αλμυρά από ό,τι φυσιολογικά. Αυτές οι διαφοροποιήσεις στη συγκέντρωση αλάτων επηρεάζουν τους περιβάλλοντες ιστούς ευνοώντας το οίδημα των βλεφάρων.

Καλλυντικά. Το δέρμα μας έχει την ικανότητα να απορροφά μόνο όσα συστατικά θέλει και μπορεί. Ό, τι περισσεύει παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Όμως τα περισσεύματα από μια πλούσια, λιπαρή κρέμα για τα μάτια, κινδυνεύουν να «ταξιδέψουν» μέχρι το εσωτερικό τους και να προκαλέσουν ερεθισμό και οίδημα στην περιοχή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ένα ελαιώδες προϊόν ντεμακιγιάζ. Tip. αναζητήστε ανάλαφρες ενυδατικές συνθέσεις κατά προτίμηση σε μορφή gel ή fluid και αποφύγετε την εφαρμογή τους πολύ κοντά στα μάτια ή πάνω στα βλέφαρα.

Αλάτι. Ένας ακόμα «ένοχος» για το πρωινό ξύπνημα με πρησμένα μάτια. Το νάτριο που περιέχουν οι αλμυρές τροφές προκαλεί κατακράτηση υγρών και έντονο οίδημα των ιστών στην περιοχή, ιδιαίτερα όταν τις καταναλώνουμε αργά το βράδυ.

Χασμουρητό. Όταν η κούραση βαραίνει τα βλέφαρά μας αλλά εμείς επιμένουμε συστηματικά να ξενυχτάμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δοκιμάζουμε όχι μόνο τις δικές μας αντοχές μας αλλά και της επιδερμίδας μας. Το αναπόφευκτο χασμουρητό φέρνει δάκρυα στα μάτια και τα υγρά που συσσωρεύονται στην περιοχή οδηγούν το επόμενο πρωί σε πρήξιμο και μακροπρόθεσμα σε απώλεια ελαστικότητας και σακούλες κάτω από τα μάτια. των ματιών. Tip: «ακούστε» το σώμα σας όταν σας δείχνει ότι είναι ώρα να αναπαυθεί.

Ύπνος. Η ύπτια θέση στο κρεβάτι, χωρίς μαξιλάρι δυσχεραίνει την κυκλοφορία της λέμφου ευνοώντας τη συσσώρευση υγρών και το οίδημα. Tip: αν ξυπνάτε συχνά με πρησμένα μάτια, φροντίστε να κοιμόσαστε καλύτερα, περισσότερο και έχοντας το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένο -με 2 μαξιλάρια.

Κάπνισμα. Δεν είναι μόνο το ασυναίσθητο ζάρωμα των ματιών και η φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης που προκαλεί στα κύτταρα ο καπνός του τσιγάρου, επιταχύνοντας τη γήρανση της επιδερμίδας. Όπως λένε οι ειδικοί, το σύννεφο καπνού που φτάνει στα μάτια μας δυσχεραίνει τη μικροκυκλοφορία στην περιοχή και οξειδώνει τα λιπίδια του προστατευτικό φραγμού της κερατίνης στιβάδας κάνοντάς την ακόμα πιο ευάλωτη στα οιδήματα. Tip: αν είστε -ακόμα- καπνίστριες φροντίστε ώστε η κρέμα ματιών που θα επιλέξετε να είναι ενισχυμένη με αντιοξειδωτικά .

Ορμόνες. Πολύ συχνά, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εκδηλώνεται με πρήξιμο κάτω από τα μάτια αλλά και στα βλέφαρα. Αιτία, η κατακράτηση υγρών, ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα που συνοδεύει τις διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πριν την περίοδο. Το ίδιο συμβαίνει και σε συνθήκες στρες. Η απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης επηρεάζει την ισορροπία των υγρών του οργανισμού με αποτέλεσμα οι νεφροί να κατακρατούν περισσότερο νάτριο και στη συνέχεια, για να επανέλθει η ισορροπία, να κατακρατούν ακόμα περισσότερο νερό.

3 +1 SOS tricks -που δουλεύουν…

  • Τα ειδικά μεταλλικά απλικατέρ σε πολλά προϊόντα για την περιοχή των ματιών. Η δροσιά του μετάλλου πάνω στην επιδερμίδα και το απαλό μασάζ που μπορείτε να κάνετε κατά την εφαρμογή της κρέμας θα βοηθήσουν ώστε το πρήξιμο να υποχωρήσει γρήγορα.
  • Οι δροσερές μάσκες ματιών σε μορφή gel ή αυτοκόλλητων pads, εμπλουτισμένες με συστατικά-κυρίως φυτικά εκχυλίσματα- που έχουν αντιφλεγμονώδη, καταπραϋντική και ενυδατική δράση.
  • Το πρωινό ντους. Η όρθια θέση του σώματος και το ζεστό νερό που πέφτει με πίεση στο πρόσωπο, βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου συμβάλλοντας στην ταχύτερη αποσυμφόρηση (drainage) της περιοχής. Tip: Βγαίνοντας από το ντους, ρίξτε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σας. Το πρήξιμο θα υποχωρήσει πιο εύκολα.
  • Οι παραδοσιακές «συνταγές». Για 15 λεπτά ακουμπήστε πάνω στα πρησμένα μάτια, παγωμένες κομπρέσες με σακουλάκια από βρασμένο μαύρο τσάι, ροδέλες αγγουριού, παγάκια ή απλά δύο κουτάλια που τα έχετε βάλει προηγουμένως στην κατάψυξη. Λιγότερο βολικές αλλά εξίσου σωτήριες είναι και οι αυτοσχέδιες κομπρέσες με σακούλες κατεψυγμένου αρακά!

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                         

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;