CONNECT:  
             

Μπορούμε αληθινά να «σβήσουμε» τις ρυτίδες;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

wrinkles Κάθε αντιρυτιδική σύνθεση που… σέβεται τον εαυτό της, υπόσχεται να αναστρέψει τη διαδικασία γήρανσης και κυρίως να διορθώσει όλα τα σημάδια του χρόνου που τόσο μας ενοχλούν. Πόσο ρεαλιστική όμως είναι αυτή η υπόσχεση; Θα το μάθουμε αν κατανοήσουμε πώς σχηματίζονται οι ρυτίδες και πού μπορούν πράγματι να παρέμβουν τα καλλυντικά.

Φανταστείτε την επιδερμίδα μας σαν ένα κομμάτι ύφασμα. Όσο είμαστε νέες, το ύφασμα αυτό εφαρμόζει σφιχτά και ομοιόμορφα πάνω στις δομές (το λίπος, τα οστά, τους μυς και τα υγρά) που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Μεγαλώνοντας όμως, το ύφασμα αρχίζει να ξεχειλώνει, να κάνει ζάρες και πτυχώσεις, που μεταφράζονται σε σημάδια χαλάρωσης και ρυτίδες, για την επιδερμίδα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτή η αλλαγή στο «ύφασμα»; Οι λόγοι για τις βιολογικές αλλαγές ή, αν προτιμάτε, αλλοιώσεις που υφίσταται το δέρμα είναι πολλοί. Εμείς θα αναφερθούμε σε 6 από αυτούς.

1. «Συρρίκνωση» οστών

Συνήθως μιλάμε για ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Όμως το ίδιο συμβαίνει και με τα οστά μας. Στις πρώτες δεκαετίες της ζωής μας το σώμα απορροφά το παλαιό οστό και το αντικαθιστά με ένα νέο. Η φυσιολογική αυτή διαδικασία ανανέωσης, μετά τα 60 επιβραδύνεται – ιδίως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Τα οστά λεπταίνουν και η οστική μάζα τους σώματος μειώνεται δραματικά. Ανάλογα «συρρικνώνονται» το κρανίο και τα οστά του προσώπου μας με αποτέλεσμα το δέρμα που τα καλύπτει να περισσεύει, ανοίγοντας το δρόμο στη χαλάρωση και τις ρυτίδες.

Τι μπορούν να κάνουν τα καλλυντικά;

Προφανώς τίποτα. Το μόνο που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες απώλειας οστικής μάζας είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης D -ουσίες που χρειάζονται τα οστά για να διατηρηθούν υγιή και δυνατά- μέσω της τροφής ή με συμπληρώματα διατροφής.

2. Λιγότερο λίπος

Ένα από τα σημάδια γήρανσης είναι η απώλεια λίπους που συνεπάγεται όχι μόνο ρυτίδες αλλά και αλλοίωση των όγκων και της δομής του προσώπου. Τα μάγουλα, χάνοντας το λίπος τους, βαθουλώνουν και το δέρμα δείχνει «άδειο». Στην επιφάνειά του εμφανίζονται ρυτίδες και πτυχώσεις, ενώ μη μπορώντας να προβάλλει αντίσταση- στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν οστά να το στηρίξουν- υποκύπτει στο νόμο της βαρύτητας και χαλαρώνει.

Τι μπορούν να κάνουν τα καλλυντικά;

Ουσιαστικά τίποτα. Η αναπλήρωση του χαμένου λίπους μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια της αισθητικής δερματολογίας – ενέσιμα fillers- ή της αισθητικής χειρουργικής-μεταφορά λίπους.

3. Λιγότερο κολλαγόνο

Το κολλαγόνο, είναι η πολύτιμη δομική πρωτεΐνη που με τις ίνες της σχηματίζει τον σκελετό -φανταστείτε μια σκαλωσιά- πάνω στον οποίο στηρίζεται το δέρμα και από τον οποίο εξαρτάται η σφριγηλότητά του. Όπως όλα τα συστατικά του δέρματος, έτσι και το κολλαγόνο ανακυκλώνεται διαρκώς, σε όλη τη ζωή μας. Σε νεαρή ηλικία, η σύνθεση νέου κολλαγόνου υπερτερεί της φθοράς. Μετά τα 40, η ισορροπία διαταράσσεται: η ταχύτητα με την οποία εκφυλίζεται το κολλαγόνο αυξάνει, η ικανότητα επιδιόρθωσης της φθοράς ατονεί και το νέο κολλαγόνο που παράγουν οι ινοβλάστες- λιγότερο και όχι πάντα καλής ποιότητας-αδυνατεί να καλύψει τα κενά.

Τι μπορούν να κάνουν τα καλλυντικά;

Αρκετά. Καταρχάς μπορούν να προστατέψουν το κολλαγόνο από την πρόωρη αποδόμηση του. Πώς;

-Με αντηλιακά φίλτρα και αντιοξειδωτικά συστατικά. Τη σοβαρότερη φθορά του κολλαγόνου προξενεί το οξειδωτικό στρες από τις αμέτρητες ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται καθημερινά εξαιτίας της έκθεσης της επιδερμίδας στη UV ακτινοβολία και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι μικροφλεγμονές που προκαλούν στα κύτταρα, αδρανοποιούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά μας ένζυμα και αλλοιώνουν τη δομή του κολλαγόνου κάνοντας τις ίνες του σκληρές και άκαμπτες-μια βιοχημική αντίδραση που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Η ασπίδα προστασίας που προσφέρουν τα καλλυντικά στην επιδερμίδα, τη βοηθούν να αμυνθεί καλύτερα έτσι ώστε να αποτρέψει την πρόωρη εκφύλιση του κολλαγόνου..

Το «βαρύ πυροβολικό» τους όμως -ενεργά συστατικά και τεχνολογία αιχμής- το κρατούν για να επανορθώσουν, όσο είναι δυνατόν, τη φθορά και να ενισχύσουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου. Πώς;

- Αναστέλλοντας την αποδόμηση. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες αν ένας ιστός εμφανίσει οξεία φλεγμονή (π.χ. ένα τραύμα) απελευθερώνονται ομάδες ενζύμων -οι μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMP’s)-, που τον αποδομούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί στη θέση του ένας νέος, υγιής ιστός. Με τις διαρκείς επιθέσεις των ελευθέρων ριζών, οι ΜΜΡ’s αποσυντονίζονται και αρχίζουν να καταστρέφουν πρωτεΐνες , όπως είναι το κολλαγόνο, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει φλεγμονή. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες (δραστικές ουσίες φυτικής προέλευσης) αναστέλλουν τη δράση των μεταλλοπρωτεϊνασών, ενώ με την αντιφλεγμονώδη δράση τους καταπολεμούν τις μικροφλεγμονές και ενδυναμώνουν τη δομή των κυττάρων.

-Ενθαρρύνοντας την ανάπλαση. Η βιταμίνη C, η ρετινόλη, ορισμένα αμινοξέα, οι αυξητικοί παράγοντας, το υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους και τα πεπτίδια, έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν και επιταχύνουν τη διαδικασία παραγωγής νέων ινών κολλαγόνου από τους ινοβλάστες.

4. Λιγότερη ελαστίνη

Η ελαστίνη είναι μια ακόμα δομική πρωτεΐνη που παράγεται από τους ινοβλάστες και είναι αυτή που παρέχει στο δέρμα την ικανότητα να ανακτά την αρχική του φόρμα, έπειτα από οποιαδήποτε παραμόρφωση, με άλλα λόγια, να έχει ελαστικότητα. Δυστυχώς με την ηλικία, η ελαστίνη φθείρεται, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κολλαγόνο αλλά οι νέες ίνες που παράγονται είναι ελάχιστες και κακής ποιότητας. Έτσι σταδιακά η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητά της και σε συνδυασμό με το νόμο της βαρύτητας, «κρεμάει», ζαρώνει και εμφανίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Τι μπορούν να κάνουν τα καλλυντικά;

Όχι πολλά. Ελάχιστα συστατικά μπορούν να διεγείρουν ή να αυξήσουν την παραγωγή ινών ελαστίνης, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος επανόρθωσης των φθορών τους. Γι αυτό η επιστημονική έρευνα έχει επικεντρωθεί στην προστασία της. Για παράδειγμα, αντιοξειδωτικά που αναστέλλουν τη δράση των μεταλλοπρωτεϊνασών μπορούν -όπως και με το κολλαγόνο- να δράσουν προληπτικά και να επιβραδύνουν την ενζυμική αποικοδόμηση της ελαστίνης, ενώ τελευταία έχουν αναπτυχθεί καλλυντικές φόρμουλες με φυτικά συστατικά που ενδυναμώνουν τη δομή των ινών της ελαστίνης και ενισχύουν τη λειτουργικότητά της.

5. Επαναλαμβανόμενες εκφράσεις

Τις αμέτρητες φορές που γελάμε, συνοφρυωνόμαστε, μισοκλείνουμε τα μάτια, ένας ή περισσότεροι μυς συσπώνται αναγκάζοντας το δέρμα να τους ακολουθήσει σχηματίζοντας έντονες πτυχώσεις, μέχρι το ερέθισμα να πάψει να υπάρχει. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, το δέρμα δεν είναι πια τόσο ελαστικό ώστε να επανέρχεται εύκολα σε κατάσταση ηρεμίας, με συνέπεια, οι πτυχώσεις αυτές να μετατρέπονται σταδιακά στις γνωστές ρυτίδες έκφρασης, που εντοπίζονται στο μέτωπο , στο «πόδι της χήνας», γύρω από το στόμα και στο λαιμό (με το νέο φαινόμενο του tech neck) .

Τι μπορούν να κάνουν τα καλλυντικά;

Αρκετά, αλλά μόνο αν οι ρυτίδες δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί. Οι καλλυντικές φόρμουλες που μιμούνται τη δράση του Botox-η διάσημη νευροτοξίνη που ακινητοποιεί τους μυς- είναι εμπλουτισμένες με βιομιμητικά νευροπεπτίδια που εμποδίζουν τις μυϊκές συσπάσεις, μειώνοντας έτσι την καταπόνηση της επιδερμίδας.

6. Λιγότερα GAGs

Εκτός από κολλαγόνο και την ελαστίνη, οι ινοβλάστες παράγουν και γλυκοζαμινογλυκάνες (GAGs). Τα υγροσκοπικά αυτά σάκχαρα με πιο γνωστό το υαλουρονικό οξύ, δεσμεύουν την υγρασία στο δέρμα και του προσφέρουν μηχανική υποστήριξη εκ των έσω, γεμίζοντας τα κενά ανάμεσα στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, έτσι ώστε να διατηρείται ενυδατωμένο και σφριγηλό. Με τις επιθέσεις όμως που δέχεται καθημερινά αλλά και με το πέρασμα του χρόνου, η παραγωγή GAGS μειώνεται δραματικά. Το υδάτινο «μαξιλάρι» που δίνει όγκο στο χόριο αδειάζει, επιδερμίδα αφυδατώνεται, χάνει την απαλότητα και την ελαστικότητά της και οι ρυτίδες της γίνονται περισσότερο έντονες.

Τι μπορούν να κάνουν τα καλλυντικά;

Ευτυχώς πολλά… Πώς;

-Αναπληρώνοντας τη χαμένη υγρασία. Όλα σχεδόν τα ενυδατικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, από τις απλές τονωτικές λοσιόν ως τα πιο σοφιστικέ serums περιέχουν υγροσκοπικούς παράγοντες, βιταμίνες , σάκχαρα και πολλά ακόμα συστατικά που αναπληρώνουν τις απώλειες σε νερό και βοηθούν τους μηχανισμούς των κυττάρων στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας να συγκρατούν αποτελεσματικότερα την υγρασία. Επιπλέον, συμβάλλουν στην άμεση βελτίωση της υφής της εξαλείφοντας τις λεπτές γραμμές της αφυδάτωσης και μειώνοντας -οπτικά- το βάθος των ρυτίδων.

-Γεμίζοντας εκ των έσω τις ρυτίδες. Η παρουσία βιομιμητικών γλυκοζαμινογλυκανών φυτικής προέλευσης και υαλουρονικού οξέος μεσαίου μοριακού βάρους σε καλλυντικές φόρμουλες, αναπληρώνει εκ των έσω τις απώλειες των κυττάρων σε υγρασία, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να δείχνει πιο «γεμάτη», πιο σφριγηλή και οι ρυτίδες της πιο λείες..

Skingurus say. Όσα ωραία κι αν υπόσχονται τα μεγάλα beauty brands η αλήθεια είναι μια. Είναι πολύ δύσκολο να παρέμβουμε στη βιολογία του δέρματος και να την αλλάξουμε. Από τη στιγμή που θα σχηματιστούν οι ρυτίδες, λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε, τουλάχιστον με τα καλλυντικά. Στο πεδίο όμως της πρόληψης, πριν δηλαδή οι αλλαγές αρχίσουν να γίνονται ορατές, το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια μας . Γι αυτό, μην περιμένετε να δείτε τη φθορά για να δράσετε. Αποτρέψτε την ή έστω καθυστερήστε την, προσφέροντας έγκαιρα στην επιδερμίδα τα όπλα να αμυνθεί αποτελεσματικά. Και εκεί, να είστε σίγουρες: τα καλλυντικά κάνουν όντως θαύματα!

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;