CONNECT:  
             

Πόσο καλά αισθάνεστε μέσα στην επιδερμίδα σας;

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

Ξηρότητα, δυσφορία, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Φταίει το κρύο του χειμώνα, όπως νομίζουμε, ή μήπως κατά βάθος φταίμε κι εμείς που η προστατευτική ασπίδα της επιδερμίδας μας μοιάζει να είναι…διάτρητη;

Η ξηρότητα και η ευαισθησία, λένε συχνά οι δερματολόγοι, είναι συμπτώματα ενός προβλήματος και όχι το ίδιο το πρόβλημα. Η φθορά του υδρολιπιδικού φραγμού της επιδερμίδας- το τείχος προστασίας που καλύπτει την επιφάνειά της – είναι αυτή που ανοίγει το δρόμο στο αίσθημα δυσφορίας, τα τραβήγματα και τους ερεθισμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, το πρόβλημα δεν λύνεται απλά με μια πλούσια ενυδατική κρέμα, όμως ίσως πιστεύουμε. Για να το αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία που προκάλεσε τη φθορά -και που συνήθως συνδέεται με κάποια λάθος κίνηση ή υπερβολή εκ μέρους μας. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να φταίει και πώς θα τα καταφέρουμε ώστε να νιώσουμε και πάλι καλά μέσα στην επιδερμίδα μας.

Ένας διαταραγμένος φραγμός

Πριν ξεκινήσουμε, να σας θυμίσουμε ότι η εξωτερική στιβάδα κυττάρων της επιδερμίδας είναι αυτή που παρέχει προστασία στο δέρμα βοηθώντας το να συγκρατήσει την υγρασία και, το πιο σημαντικό, εμποδίζοντας ρύπους και ερεθιστικούς παράγοντες από το περιβάλλον, όπως και τα «κακά» βακτήρια να εισχωρήσουν στις βαθύτερες στιβάδες του και να προκαλέσουν αντιδράσεις και φλεγμονές. Ονομάζεται υδρολιπιδικός φραγμός γιατί αποτελείται από νερό και λιπίδια (έλαια) τα οποία συγκρατούν τα κύτταρα μεταξύ τους. Όταν ο φραγμός αυτός είναι υγιής, η επιδερμίδα είναι λεία, απαλή και φωτεινή.

Αν όμως διαταραχθεί, δημιουργούνται αόρατες ρωγμές στην επιδερμίδα, μέσα από τις οποίες μπορεί εύκολα να διαφύγει η υγρασία και συγχρόνως να εισβάλλουν ερεθιστικά στοιχεία από το περιβάλλον.

Πώς θα καταλάβουμε τη φθορά: Η επιδερμίδα αφυδατώνεται και «τραβάει» (από την απώλεια υγρασίας). Εμφανίζει σημάδια ξηρότητας (από την απώλεια λιπιδίων), κοκκινίζει εύκολα, είναι τραχιά στην αφή και συχνά ξεφλουδίζει (ιδίως στην περιοχή της μύτης). Αντιδρά με αίσθημα καύσου, κνησμού ή με τσιμπήματα όταν απλώνουμε τη λοσιόν ή την κρέμα. Είτε έχετε ένα μόνο, είτε περισσότερα από τα σημάδια αυτά μην τα αγνοήσετε. Είναι ο τρόπος που έχει η επιδερμίδα να μας ειδοποιεί ότι ο υδρολιπιδικός φραγμός της χρειάζεται επειγόντως επιδιόρθωση.

Τι φταίει;

Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις γενετικής προδιάθεσης (π.χ. ατοπικό δέρμα), τις παρενέργειες κάποιας τοπικής ή από του στόματος φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. συνταγογραφούμενες κρέμες για την ακμή, ρετινοϊκό οξύ, αντιισταμινικά φάρμακα), τις κλιματολογικές συνθήκες (ο ξηρός, παγωμένος αέρας το χειμώνα), ή τη γήρανση (μετά τα 45 ο υδρολιπιδικός φραγμός εξασθενεί), τη φθορά προκαλούμε κυρίως εμείς με το lifestyle μας και τις λανθασμένες επιλογές που κάνουμε στην καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας. Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες:

 • Ο υπ’ αριθμόν 1 «ύποπτος» για πρόκληση φθορών στον φραγμό της επιδερμίδας είναι τα υπερβολικά συχνά χημικά peelings , ή η απολέπιση με επιθετικά προϊόντα scrub.
 • Τα σκληρά σαπούνια ή τα gel καθαρισμού που κάνουν πολύ αφρό.
 • Οι τονωτικές λοσιόν με οινόπνευμα.
 • Οι καλλυντικές συνθέσεις που περιέχουν σε υψηλή συγκέντρωση αιθέρια έλαια (ιδίως εσπεριδοειδών) ή συνθετικά αρώματα.
 • Η συχνή ή λανθασμένη χρήση οικιακών συσκευών micro-needling (τύπου dermaroller).
 • Η χρήση πολύ ζεστού νερού στο πρόσωπο.
 • Η πλημμελής χρήση ενυδατικής κρέμας και αντηλιακού
 • Η κατανάλωση αλκοόλ
 • Το κάπνισμα
 • Η πολύωρη παραμονή σε χώρους με κλιματισμό

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αν διαπράξατε κάποιο από τα παραπάνω μικρά «εγκλήματα» τον τελευταίο καιρό, η βλάβη που έχετε προξενήσει στον υδρολιπιδικό φραγμό δεν είναι ευτυχώς σοβαρή. Διακόπτοντας, για παράδειγμα τη χρήση ενός καλλυντικού προϊόντος με αιθέρια έλαια ή εγκαταλείποντας τις καθημερινές επιθέσεις με τα scrubs, η επιδερμίδα σας έχει τον τρόπο να επιδιορθώσει μόνη της-και γρήγορα- τη φθορά. Αν όμως οι κακές συνήθειες σας …συνοδεύουν για χρόνια, τότε θα χρειαστεί όχι μόνο να …τις κόψετε αλλά και να προσπαθήσετε αρκετά μέχρι η επιδερμίδα σας να αποκαταστήσει τον διάτρητο πια υδρολιπιδικό φραγμό της.

Συμπεριφερθείτε στην επιδερμίδα σαν να είναι ευαίσθητη εκ φύσεως, υιοθετώντας τη minimal προσέγγιση στη φροντίδα της.

 • Ξεχάστε την απολέπιση για 2 εβδομάδες: Η καθημερινή απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων με scrubs ή με προϊόντα (λοσιόν, μάσκες peel-off) που περιέχουν οξέα, ένζυμα φρούτων διαταράσσει τον προστατευτικό φραγμό και η αναπόφευκτη απώλεια υγρασίας που ακολουθεί πυροδοτεί μικροφλεγμονές στα κύτταρα. Αυτές προκαλούν το αίσθημα ξηρότητας και το τράβηγμα της επιδερμίδας, ενώ αν δεν αντιμετωπιστούν, μακροπρόθεσμα θα την οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση. Όταν ηρεμήσει η επιδερμίδα σας μπορείτε σταδιακά να εντάξετε και πάλι την απολέπιση στη ρουτίνα σας αλλά όχι καθημερινά (2-3 φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετές).
 • Ξεχάστε το ζεστό νερό: η υψηλή θερμοκρασία διαστέλλει τα τριχοειδή αγγεία και συγχρόνως ανεβάζει την εσωτερική θερμοκρασία του δέρματος που καταπονεί τον υδρολιπιδικό φραγμό, ιδιαίτερα το χειμώνα που το κρύο τον κάνει ήδη αρκετά εύθραυστο. την λόγω της οποίας. Η επιδερμίδα σας αγαπά μόνο το χλιαρό νερό
 • Αλλάξτε το καθαριστικό σας: Όσο αισθάνεστε την επιδερμίδα σας ξηρή, ερεθισμένη, να τραβάει, ξεχάστε τα αφρώδη καθαριστικά με τον πλούσιο αφρό και επιλέξτε ένα ήπιο γαλάκτωμα.
 • Μην αφήνετε την τονωτική λοσιόν να στεγνώνει πάνω στην επιδερμίδα γιατί αντί να προσφέρει νερό (υγρασία) στην επιδερμίδα θα «κλέψει» και το λιγοστό που διαθέτει ο διαταραγμένος φραγμός της. Φροντίστε πάντα να απλώνετε το επόμενο προϊόν αμέσως μετά όσο η επιδερμίδα είναι ακόμα νωπή, έτσι ώστε να «κλειδώσει» την υγρασία.
 • Ξεχάστε τα έντονα αρωματισμένα προϊόντα περιποίησης -όσο όμορφα κι αν μυρίζουν- ιδίως όταν δεν ξεπλένονται αλλά παραμένουν για ώρες στην επιδερμίδα. Προκαλούν αχρείαστο ερεθισμό στο ήδη τραυματισμένο υδρολιπιδικό φιλμ.
 • Επιλέξτε την κατάλληλη ενυδατική: Η πλούσια υφή μιας κρέμας δεν εγγυάται, όπως ίσως νομίζετε, την επανόρθωση του προστατευτικού φραγμού. Αυτό που μετράει είναι όχι η υφή αλλά η φόρμουλά της. Θα πρέπει να περιέχει συστατικά που μιμούνται τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας όπως είναι η βιταμίνη Ε, τα ceramides, το σκουαλένιο, το λινολεϊκό και λινολενικό οξύ, το νιασιναμίδιο οι φυτοστερόλες, τα φωσφολιπίδια, το βούτυρο Καριτέ και πολλά φυτικά έλαια.
 • Μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας: το πρώτο «θύμα» των ακτίνων UV είναι ο υδρολιπιδικός φραγμός της επιδερμίδας.
 • Προσθέστε ένα face oil στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης. Σφραγίστε όλα τα θρεπτικά, ενυδατικά, αντιγηραντικά συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε και μαζί την πολύτιμη υγρασία -τη νύχτα, με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος , η επιδερμίδα αφυδατώνεται με ταχύτατους ρυθμούς- με ένα έλαιο προσώπου. Μια κίνηση πραγματικά σωτήρια τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Υιοθετώντας τις παραπάνω αλλαγές στο καθημερινό σας πρόγραμμα περιποίησης, η δυσφορία, οι κοκκινίλες, τα τραβήγματα και οι ερεθισμοί θα υποχωρήσουν γιατί απλά θα έχετε διευκολύνει τη φύση να κάνει τη …δουλειά της . Μέσα σε μόλις 2 -4 εβδομάδες θα κλείσει τις ρωγμές και το τείχος προστασίας της επιδερμίδας θα είναι και πάλι έτοιμο να αντιμετωπίσει τους εχθρούς …

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;