CONNECT:  
             

​Διαλέξτε την κρέμα σας σαν… ντετέκτιβ

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

cosmetics ingredient list Μπορείτε να γνωρίζετε εκ των προτέρων αν η πολυδιαφημισμένη αντιγηραντική σύνθεση που ετοιμάζεστε να αγοράσετε θα είναι όντως αποτελεσματική; Ίσως ναι, αν αποκρυπτογραφήσετε και -κυρίως- αν διαβάσετε σωστά τη λίστα των συστατικών που περιέχει.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για ενεργά συστατικά με αποδεδειγμένη ενυδατική, αντιρυτιδική, αντιοξειδωτική ή οποιαδήποτε άλλη δράση. Για τις βιταμίνες, τα πεπτίδια, τα οξέα, τα φυτικά εκχυλίσματα και τα έλαια που με την παρουσία τους κάνουν μια καλλυντική φόρμουλα όχι μόνο ευχάριστη στη χρήση αλλά και αποτελεσματική.

Αρκεί όμως απλά και μόνο η παρουσία τους για να δούμε τις ρυτίδες να λειαίνονται, τις πανάδες να σβήνουν και την επιδερμίδα να ανακτά τη λάμψη και την σφριγηλότητά της; Όχι ακριβώς ή μάλλον όχι πάντα. Κατά κανόνα, η αποτελεσματικότητα ενός ενεργού συστατικού εξαρτάται από την περιεκτικότητα* με την οποία βρίσκεται σε μια καλλυντική σύνθεση. Για παράδειγμα, ένα serum με 10-15% βιταμίνη C μπορεί να κάνει θαύματα αλλά αν η παρουσία της περιορίζεται στο 1% δεν κάνει απολύτως τίποτα. Βέβαια ο κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του, αφού μια κρέμα με 1% ρετινόλη μπορεί επίσης να κάνει θαύματα!

vΣυχνά, σε προϊόντα που περιέχουν ένα δραστικό συστατικό σε πραγματικά υψηλή συγκέντρωση, το ποσοστό % αναγράφεται -και φυσικά διαφημίζεται - στην ετικέτα της συσκευασίας τους.

Ας αφήσουμε όμως για την ώρα τις εξαιρέσεις και ας περιοριστούμε στον κανόνα.

Για μια θέση στη λίστα

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι κρατάτε στα χέρια σας ή βλέπετε σε ένα e-shop ένα καλλυντικό προϊόν. Τα claims που διαβάζετε, δηλαδή οι ισχυρισμοί του brand ως προς την αποτελεσματικότητα των συστατικών του, σας κινούν το ενδιαφέρον. «Πλούσιο σε…» «δραστικό κοκτέιλ…», «με φυτικά εκχυλίσματα..»…Για να ανακαλύψετε -κατά προσέγγιση πάντα- σε τι περιεκτικότητα βρίσκονται τα ενεργά συστατικά στα οποία οφείλει τη δράση του, θα χρειαστεί να αναλάβετε ρόλο Σέρλοκ Χολμς και να εντοπίσετε τη… θέση τους στην περίφημη λίστα των συστατικών . Πώς; Αποκρυπτογραφώντας τα μυστικά της, με βοηθό όχι τον…Δρ. Γουάτσον αλλά τις 5, σχετικά απλές, οδηγίες «ανάγνωσης» που σας προτείνουμε…

1. Από τα πολλά στα λίγα. Η σειρά των συστατικών όπως εμφανίζονται στη λίστα είναι φθίνουσα. Όσα περιέχονται στη φόρμουλα σε υψηλότερη συγκέντρωση φιγουράρουν πάνω-πάνω και στις υπόλοιπες θέσεις «συνωστίζονται» όλα τα άλλα. Δεν είναι όμως όλα ενεργά συστατικά-αυτά που κάνουν ένα προϊόν αποτελεσματικό. Για παράδειγμα, το νερό (αναγράφεται ως water ή aqua) παρόλο που βρίσκεται σχεδόν πάντα στην πρώτη θέση, καταλαμβάνοντας 75 έως και 95% μιας καλλυντικής σύνθεσης, δεν είναι παρά το «όχημα» που μεταφέρει τα υπόλοιπα ενεργά συστατικά στην επιδερμίδα.

2. 5 on top. Τα πρώτα πέντε συστατικά της λίστας είναι αυτά που καταλαμβάνουν τον μεγαλύτερο όγκο στη φόρμουλα. Εκτός από το νερό που ήδη αναφέραμε, τα υπόλοιπα 4 έχουν συνήθως περιεκτικότητα από 4-5% . Για παράδειγμα, σε μια κρέμα σώματος, μπορείτε να δείτε μετά το νερό να εμφανίζονται οι μαλακτικοί παράγοντες (γλυκερίνη, φυτικά έλαια, σκουαλένιο κλπ.), οι σιλικόνες και τα συντηρητικά. Αν το …εξωτικό ενυδατικό συστατικό που προβάλλει κατά κόρον η διαφήμιση της κρέμας εντοπιστεί αρκετά πιο κάτω στη λίστα, η επιδερμίδα σας είναι μάλλον απίθανο να ωφεληθεί από την πολύτιμη δράση του. Όσο πεζό κι αν ακούγεται, την υγρασία που χρειάζεται θα την πάρει από τα …μπανάλ (αλλά αποτελεσματικά) μαλακτικά συστατικά και τις σιλικόνες της πεντάδας…

3. Τα ενεργά συστατικά που ξεχωρίζουν. Ορισμένες μάρκες κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, αναγράφοντας τα ενεργά συστατικά καλλυντικών «ειδικού σκοπού», με μεγαλύτερα γράμματα ή σε μια ξεχωριστή λίστα πριν από τη λίστα των υπολοίπων συστατικών, συχνά μάλιστα και με το ποσοστό τους. Για παράδειγμα σε προϊόντα καθαρισμού μπορείτε να διακρίνετε με μια ματιά ποιοι είναι οι καθαριστικοί τους παράγοντες, σε αντηλιακά ποια είναι τα φίλτρα UV ή σε προϊόντα peeling ποια απολεπιστικά συστατικά περιέχουν.

4. Το όριο του 1%. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η κατάταξη των συστατικών που περιέχονται σε ένα καλλυντικό προϊόν σε συγκέντρωση 1% ή και λιγότερο, μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε σειρά. Αυτό σημαίνει ότι η φθίνουσα σειρά που αναφέραμε προηγουμένως, όταν φτάσει στο κρίσιμο όριο του 1%, παύει να τηρείται και μετατρέπεται σε…τυχαία. Εκεί ακριβώς αρχίζει η μεγάλη σύγχυση γιατί πολλά από τα συστατικά που εμπλουτίζουν μια κρέμα ή ένα serum, δεν ξεπερνούν το 1%- γι’ αυτό και βρίσκονται χαμηλά στη λίστα- επομένως είναι πρακτικά αδύνατον να ανακαλύψετε ποια είναι η ακριβής συγκέντρωσή τους.

5. Τα «χρήσιμα-άχρηστα». Ανάμεσα στο top 5 των συστατικών, στα συντηρητικά και στο υπόλοιπο 1%, θα βρείτε πληθώρα μη ενεργών ή πληρωτικών συστατικών (inactive/filler ingredients). Οι ουσίες αυτές είναι βοηθητικές, δεν κάνουν ούτε καλό ούτε κακό στην επιδερμίδα, απλά βελτιώνουν την εμφάνιση, τη σταθερότητα και την υφή των προϊόντων ή «γεμίζουν» τη φόρμουλα μειώνοντας το κόστος της. Ανάμεσα λοιπόν στους γαλακτωματοποιητές και στους πηκτικούς παράγοντες, ίσως εντοπίσετε και τα φυτικά εκχυλίσματα που προσθέτουν μεν «φυσικότητα» στην ταυτότητα της κρέμας σας, δεν μπορούν όμως, λόγω χαμηλής συγκέντρωσης, να προφέρουν κάτι περισσότερο στην επιδερμίδα σας.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;