CONNECT:  
             

5 μύθοι για την ενυδάτωση

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019
Αντωνία Θωμοπούλου

 

moisturizing myths Είναι η πιο απλή αλλά και η πιο ουσιαστική φροντίδα της επιδερμίδας. Η ενυδάτωση υποστηρίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος, προστατεύει από την καθημερινή έκθεση και το ενισχύει σημαντικά αποτρέποντας την πρόωρη φθορά του. Γι’ αυτό χρειάζεται να ξεδιαλύνουμε τους μύθους που κατά καιρούς ακούμε ή διαβάζουμε


Μύθος # 1. Όλες οι ενυδατικές κρέμες είναι ίδιες.

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη σε όλες τις επιδερμίδες, ανεξάρτητα από τον τύπο καθεμιάς. Όμως τα ενυδατικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν ταιριάζουν σε όλα τα δέρματα. Κι αυτό γιατί έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε τύπου. Με βάση λοιπόν τον τρόπο δράσης τους έχουμε δύο κατηγορίες ενυδατικών προϊόντων.

Ενυδατικές κρέμες με υγραντικά συστατικά, τα οποία μιμούνται τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες του δέρματος. Παγιδεύουν, δηλαδή, νερό από το περιβάλλον, το συγκρατούν και τροφοδοτούν την επιδερμίδα με την απαραίτητη υγρασία όποτε χρειάζεται. Συστήνονται κυρίως στις κανονικές, μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες.

Ενυδατικές κρέμες με μαλακτικά συστατικά. Πρόκειται για συνθέσεις στις οποίες συνυπάρχουν σε σωστές δόσεις το νερό και οι φυτικές ή συνθετικές ουσίες , όπως είναι η γλυκερίνη ή τα λιπαρά οξέα, και σχηματίζουν ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος με τελικό στόχο να αποτρέπουν την απώλεια της φυσικής του υγρασίας. Οι ενυδατικές φόρμουλες με μαλακτικούς παράγοντες ενδείκνυνται για τις ξηρές επιδερμίδες.

Μύθος # 2. Οι λιπαρές επιδερμίδες δεν χρειάζονται καθημερινή ενυδάτωση.

Είναι, ίσως, ο μεγαλύτερος μύθος με αντίστροφα του επιθυμητού αποτελέσματα. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως τα λιπαρά δέρματα «υποφέρουν» από περίσσεια σμήγματος και όχι νερού. Όταν στερούμε την καθημερινή παροχή νερού, η επιφανειακή στιβάδα αφυδατώνεται. Μόλις λοιπόν τα επίπεδα υγρασίας πέσουν πολύ κάτω των φυσιολογικών ορίων, οι σμηγματογόνοι αδένες ενεργοποιούνται και παράγουν περισσότερο σμήγμα για να επανέλθει η ισορροπία στην επιφάνεια. Και περισσότερο σμήγμα σημαίνει εντονότερη λιπαρότητα. Τη λύση, στην προκειμένη περίπτωση, την δίνουν οι oil-free συνθέσεις που ενυδατώνουν χωρίς να επιβαρύνουν την επιδερμίδα, να φράζουν τους πόρους ή να αφήνουν την ενοχλητική γυαλάδα.

Μύθος # 3. Χρειάζεται να αλλάζουμε τακτικά την ενυδατική μας για να μην συνηθίζει η επιδερμίδα μας.

Η συστηματική χρήση ενός προϊόντος δεν συνιστά λόγο «ανοσίας» της επιδερμίδας στα δραστικά συστατικά του. Αυτό που συνήθως μας παραπλανά είναι ότι το πρώτο διάστημα εφαρμογής της κρέμας, ιδιαίτερα αν έχουμε να κάνουμε με μια αφυδατωμένη, ξηρή, παραμελημένη επιδερμίδα, η βελτίωση στην όψη και υφή είναι άμεσα αντιληπτή. Σταδιακά όμως με το πέρασμα του χρόνου ξεχνάμε την παλιά εικόνα και κατάσταση του δέρματός μας, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ενυδατική μας κρέμα δεν προσφέρει πλέον τίποτα…Και πάνω απ’ όλα ξεχνάμε πως η ουσιαστική αποτελεσματικότητα ενός καλλυντικού εξαρτάται από την αθροιστική του δράση. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε μια καλλυντική φόρμουλα, τόσο πιο επωφελής είναι για το δέρμα.

Μύθος #4. Η ενυδατική κρέμα εφαρμόζεται πάντα σε στεγνό δέρμα.

Το πιο μεγάλο λάθος. Αμέσως μετά τον καθαρισμό και την τονωτική λοσιόν και όσο η επιδερμίδα είναι ακόμη νωπή απλώνουμε το ενυδατικό προϊόν επιλογής μας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ξηρός αέρας του περιβάλλοντος μπορεί εύκολα να «τραβήξει» τη φυσική υγρασία του δέρματος και να αισθανθούμε άμεσα το ενοχλητικό τράβηγμα της ενυδάτωσης. Επιπλέον, όσο η επιδερμίδα είναι νωπή τα ενεργά συστατικά του προϊόντος διεισδύουν ευκολότερα.

Μύθος # 5. Μπορούμε ανά διαστήματα να αφήνουμε την επιδερμίδα χωρίς ενυδατική κρέμα για να ….. «αναπνέει».

Η επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας αποτελείται από νεκρά κύτταρα τα οποία φυσικά και δεν «αναπνέουν». Όσο για τα υπόλοιπα, τα ζωντανά κύτταρα, αυτά παίρνουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά τόσο μέσω της μικροκυκλοφορίας όσο και από τα προϊόντα καθημερινής περιποίησης. Ταυτόχρονα, με την υγρασία που τους παρέχει μια ενυδατική κρέμα αναπληρώνουν τα αποθέματά τους τα οποία λιγοστεύουν με το πέρασμα του χρόνου και τη διαρκή έκθεση της επιδερμίδας στο εχθρικό περιβάλλον. Όλα λοιπόν συνηγορούν στην καθημερινή χρήση της ενυδατικής κρέμας.

L.GR.MKT.01.2019.1223

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
healthy skin barrier

 

2019-05-28
Ένα φρούριο που το λένε επιδερμίδα

Μπορεί να έχει πάχος μόλις έως 1mm, καταφέρνει όμως να αποτελεί μια ισχυρή πανοπλία απέναντι στις...  

 

2019-04-30
​Όταν το δέρμα υποφέρει….

Αφυδάτωση, λιπαρότητα, ρυτίδες, χαλάρωση, πανάδες. Όταν ένα δέρμα είναι υγιές, τα προβλήματα που...  

Bepanthol

 

2019-05-20
Κολλαγόνο: Η αόρατη «σκαλωσιά»

Πίσω από τη σφριγηλότητα, ένα από τα πιο αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά της  νεανικής επιδερμίδας,  κρύβεται...  

peptides for antiaging

 

2019-04-22
Πεπτίδια- το μέλλον της αντιγήρανσης είναι εδώ

Θεωρούνται μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία δραστικών, ενεργών συστατικών της σύγχρονης βιομηχανίας...  

Bepanthol

 

2019-04-01
Τατουάζ: I've got you under my skin...

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα «στολίδια» για το ανδρικό αλλά και το γυναικείο σώμα,  μόνο που είναι...  

premature ageing

 

2019-03-21
10 καθημερινές συνήθειες που μας γερνούν πρόωρα

Έστω κι αν η γήρανση είναι μια φυσιολογική - άρα κι αναπόφευκτη- εξελικτική διαδικασία o χρόνος...  

Bepanthol

 

2019-02-27
Κλείστε το δρόμο στις ρυτίδες

Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας, όχι να σταματήσει αλλά να προλάβει το ρολόι του...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;