CONNECT:  
             

AHA: κάτι παραπάνω από απαραίτητα

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019
Αντωνία Θωμοπούλου

 

acid skin benefits Το δεύτερο συνθετικό του συχνά παραπλανά. Τα άλφα -υδροξυοξέα ή ΑΗΑ, στη σωστή τους δοσολογία, είναι ο ηπιότερος , ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρούμε την επιδερμίδα φρέσκια, φωτεινή, λεία, με ομοιόμορφο χρωματικό τόνο σε βάθος χρόνου.

Τι είναι τα ΑΗΑ. Ξεκινάμε από το όνομα. Με τη συντομογραφία ΑΗΑ εννοούμε τα άλφα-υδροξυοξέα, τα δραστικά συστατικά με την πλούσια αναζωογονητική και αντιγηραντική δράση. Πρόκειται για ουσίες φυσικής προέλευσης που εντοπίζουμε κυρίως σε φρούτα, στο γάλα ή στη ζάχαρη. Στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά ΑΗΑ, είναι το γλυκολικό οξύ ( από το ζαχαροκάλαμο), το γαλακτικό ( από το γάλα), το κιτρικό ( από τα εσπεριδοειδή), το ταρταρικό ( από τα σταφύλια ) και το μηλικό οξύ ( από τα μήλα).

Γιατί είναι απαραίτητα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό που εμείς ονομάζουμε επιδερμίδα -αυτό που αγγίζουμε και φροντίζουμε καθημερινά- δεν είναι παρά η ανώτερη από τις τρεις στιβάδες του δέρματος. Τα κύτταρα που βρίσκονται στην επιφανειακή στιβάδα και ονομάζονται κερατινοκύτταρα- στην ουσία πρόκειται για νεκρά κύτταρα- συνθέτουν το τείχος άμυνας και προστασίας του οργανισμού μας. Μπορείτε να τα φανταστείτε σαν τα κεραμίδια στη σκεπή ενός σπιτιού που καλύπτουν και προστατεύουν το εσωτερικό του, στην προκειμένη περίπτωση τα νέα και υγιή που βρίσκονται στα κατώτερα στρώματα. Σε φυσιολογικές συνθήκες κάθε μήνα τα κύτταρα ξεκινούν από τη βασική στιβάδα, διασχίζουν τις ανώτερες έως ότου φτάσουν στη επιφάνεια, όπου κερατινοποιούνται και αποπίπτουν. Το «ταξίδι» αυτό κρατάει περίπου 28 μέρες. Με το πέρασμα όμως του χρόνου οι ρυθμοί της φυσικής ανανέωσης φθίνουν, τα νεκρά κύτταρα παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα και η επιδερμίδα καταλήγει θαμπή, τραχιά και άτονη. Τα ΑΗΑ έρχονται λοιπόν να δώσουν ένα χέρι...βοήθειας στη φυσική διαδικασία απολέπισης.

Γιατί ξεχωρίζουν. Υπάρχουν δύο μέθοδοι απολέπισης, η μηχανική ( scrub) και η χημική (peeling). Τα προϊόντα μηχανικής απολέπισης περιέχουν κόκκους - κυρίως από κουκούτσια καρπών- που με την τριβή ανασηκώνουν και αποκολλούν τα νεκρά κύτταρα. Η μέθοδος αυτή θεωρείται από πολλούς ως λιγότερο φιλική προς το δέρμα και γι’ αυτό δεν συστήνεται στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Δεν είναι μόνο το μέγεθος των κόκκων αλλά κυρίως ο τρόπος που εφαρμόζουμε το προϊόν και πόσο έντονες είναι οι κινήσεις μας οι οποίες συχνά καταλήγουν να «τραυματίζουν» και να αποδυναμώνουν τον προστατευτικό φραγμό της κεράτινης στιβάδας. Τα ΑΗΑ συμπεριλαμβάνονται στους παράγοντες που προσφέρουν χημική απολέπιση, που θεωρείται και είναι πιο ήπια μέθοδος αλλά πολύ πιο ασφαλής για την επιδερμίδα.

Πως δρουν.

Επιταχύνουν τον κυτταρικό μεταβολισμό, τη φυσική, δηλαδή, διαδικασία απολέπισης. Η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι δεν εισχωρούν σε μεγάλο βάθος. Αντίθετα, δρουν στην επιφάνεια, διαλύουν την «κόλλα», το υλικό που συνδέει τα κερατινοκύτταρα και διευκολύνουν έτσι την ταχύτερη απόπτωσή τους.

Είναι εξαιρετικοί υγραντικοί παράγοντες αφού ελκύουν νερό από το περιβάλλον και το συγκρατούν στα κυτταρικά τοιχώματα.

Επιπλέον, ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Τι προσφέρουν.

· Φωτεινή όψη και λεία υφή χάρη στην ήπια απολέπιση, άρα και εντατική εξυγίανση της επιδερμίδας με τη συστηματική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια.

· Αισθητή λείανση των λεπτών γραμμών χάρη στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, των δύο δομικών υλικών που συνθέτουν το δίκτυο στήριξης της επιδερμίδας.

· Συμβάλλουν στην απομάκρυνση της συσσωρευμένης μελανίνης από την επιφάνεια χάρη στην τακτική κυτταρική ανανέωση με αποτέλεσμα να απαλύνουν τις ηλιακές κηλίδες όσο βέβαια είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο.

· Φρέσκια και ροδαλή όψη χάρη στην βελτίωση της μικροκυκλοφορίας και τη συστηματική τροφοδοσία των δερματικών κυττάρων με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

· Διατηρούν τους πόρους του δέρματος καθαρούς αποτρέποντας την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων, όταν το πλεονάζον σμήγμα παγιδεύεται στους πόρους και συσσωρεύεται μαζί με τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα.

Δεν ξεχνάμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς η συστηματική χρήση των ΑΗΑ ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις παραμένει ο πιο ασφαλής τρόπος για να λειάνουμε τις ατέλειες και να διατηρούμε το δέρμα μας φωτεινό, λείο και υγιές. Σε κάθε περίπτωση η περιεκτικότητα στις καλλυντικές συνθέσεις για χρήση στο σπίτι δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%. Ενώ λόγω της φωτοευαισθησίας που προκαλούν επιβάλλεται η καθημερινή αντηλιακή προστασία με τα εξειδικευμένα προϊόντα και με υψηλούς δείκτες SPF.

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;