CONNECT:  
             

Τα AGEs που μας …γερνάνε

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

GLYCATION Δεν είναι τόσο… διάσημα όσο οι ακτίνες UV, διεκδικούν όμως κι αυτά το ρόλο του «κακού» στο σήριαλ της γήρανσης- και όχι μόνο. Ο λόγος για τα Τελικά Προϊόντα Προηγμένης Γλυκοζυλίωσης ή πιο απλά AGEs,  που αν και ...πασπαλισμένα με ζάχαρη, είναι ένας ύπουλος, εσωτερικός εχθρός που απειλεί τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Η γέννηση των AGEs

Όπως είναι γνωστό, οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικό συστατικό των κυττάρων, και ο ρόλος τους στην οργάνωση και τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού είναι πρωταρχικός. Οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) από την άλλη, παρέχουν την αναγκαία ενέργεια στα κύτταρα, είναι το καύσιμο για όλες τις λειτουργίες τους. Για να συμβεί αυτό, ο οργανισμός τους διασπά σε γλυκόζη. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, πρωτεΐνες και σάκχαρα αλληλεπιδρούν χωρίς να προκαλούν βλάβες στο σώμα. Τα προβλήματα αρχίζουν με την πλεονάζουσα ποσότητα γλυκόζης στο αίμα και την εμφάνιση του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης (glycation) μιας ανεξέλεγκτης βιολογικής διαδικασίας που μεταβάλλει τη δομή και λειτουργία των πρωτεϊνών. Τότε ανοίγει το…κουτί της Πανδώρας.

Τι συμβαίνει: Μόρια σακχάρων (γλυκόζη ή φρουκτόζη), προσδένονται, «κολλούν» δηλαδή πάνω στα αμινοξέα των πρωτεϊνών (συνήθως στη λυσίνη ή στην αργινίνη), ή σε ένα λιπίδιο. Τα αμινοξέα αντιδρούν και σχηματίζουν μη λειτουργικά και βλαβερά μακρομόρια τα οποία ονομάζονται Τελικά Προϊόντα Προηγμένης Γλυκοζυλίωσης. Αυτά είναι τα διαβόητα AGEs (Advanced glycation end products) που αδρανοποιούν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, μειώνοντας τη φυσική άμυνα των κυττάρων και αλλοιώνουν και το DNA, τροποποιώντας τις κυτταρικές λειτουργίες. Η διαδικασία αυτή στα πρώτα στάδια είναι αναστρέψιμη, αν όμως δεν ελεγχθεί η περίσσεια μορίων γλυκόζης η φθορά που προξενούν είναι ανεπανόρθωτη.

AGEs και Aging: Συγκοινωνούντα δοχεία

Τα AGEs δημιουργούνται με ένα σταθερό, αλλά αργό ρυθμό στο σώμα μας από την εμβρυϊκή ηλικία, συσσωρεύονται με τα χρόνια και επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, οξειδώνοντας και προκαλώντας χρόνια φλεγμονή στα κύτταρά του.

Δύο είναι οι κύριες πηγές των AGEs: η πρώτη είναι εξωγενής και συνδέεται με τις τροφές που καταναλώνουμε, το κάπνισμα και την υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UV. Η δεύτερη είναι ενδογενής - μεγαλώνοντας το ίδιο το σώμα μας μπορεί να δημιουργήσει AGEs.

Επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει ότι τα AGEs εμπλέκονται στις περισσότερες από τις χρόνιες ή εκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, κυρίως οι διαβητικές επιπλοκές, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αρτηριοσκλήρυνση καθώς μπορούν να καταστρέψουν κάθε ιστό στο ανθρώπινο σώμα. Ανάλογη εμπλοκή έχουν και στη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας.

Η παρουσία των AGEs στο δέρμα έχει κατά καιρούς συνδεθεί με διαταραχές όπως είναι η ακμή, η ροδόχρους νόσος, οι δυσχρωμίες ή το έκζεμα. Το μεγαλύτερο θύμα τους όμως είναι οι ίνες του κολλαγόνου τις οποίες παραμορφώνουν, τις κάνουν σκληρές και άκαμπτες. Η επιδερμίδα χάνει σταδιακά τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά της και οι ρυτίδες της βαθαίνουν. Σύμφωνα με μελέτες το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης στο κολλαγόνο παρατηρείται ήδη από τη δεκαετία των 20. Χρόνο με το χρόνο οι φθαρμένες ίνες συσσωρεύονται -υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταστρέφεται το 3,7% των ινών κολλαγόνου - για να φτάσουν μετά τα 70 να αποτελούν το 30-50% του συνολικού κολλαγόνου στο δέρμα.

Τα AGEs και ο …συνήθης ύποπτος. Για τα AGEs όμως ευθύνεται και ένας γνωστός μας μηχανισμός: σύμφωνα με τους επιστήμονες, το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι επιθέσεις των ελευθέρων ριζών αλληλεπιδρά με τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια, ακόμα και το DNA των κυττάρων, δημιουργεί φλεγμονές και ενθαρρύνει τον σχηματισμό των επικίνδυνων αυτών «προϊόντων». Ισχύει όμως και το αντίστροφο. Η γλυκοζυλίωση και τα AGEs πυροδοτούν τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών, οξειδωτικού στρες και φλεγμονών στα κύτταρα επιταχύνοντας την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης. Φαύλος κύκλος δηλαδή…

Έξυπνες κινήσεις για λιγότερα AGEs:

Βρείτε τη ζάχαρη -φανερή ή κρυφή- και περιορίστε την. Τα γλυκά περιέχουν ζάχαρη. Αυτό είναι προφανές. Η ζάχαρη όμως κρύβεται και στα έτοιμα φαγητά-σούπες, σάλτσες, dressings για σαλάτες- σε επιδόρπια γιαουρτιού, σε χυμούς και αναψυκτικά, αλλά και στα φρούτα - η φρουκτόζη που περιέχουν γλυκοζυλιώνει τις πρωτεΐνες ευκολότερα από ό,τι η γλυκόζη! Αποφύγετε τέλος τα υποκατάστατα ζάχαρης-κι αυτά περιέχουν φρουκτόζη.

Αλλάξτε μενού . Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι το λευκό ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες και φυσικά η ζάχαρη, τόσο περισσότερα AGEs παράγονται και συσσωρεύονται στον οργανισμό, κάνοντας πιο δύσκολη την απομάκρυνσή τους. Αντίθετα το ψάρι, το άπαχο κρέας, τα φρούτα -με μέτρο-και τα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και τα προϊόντα ολικής άλεσης και γενικά τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα θα βοηθήσουν την επιδερμίδα να επανορθώσει τις φθορές που έχουν ήδη προκαλέσει τα AGEs αλλά και να προλάβουν τις μελλοντικές φθορές.

Μαγειρέψτε αλλιώς. Ενώ η ποσότητα των ΑGEs που περιέχουν οι ωμές τροφές είναι ελάχιστη, το ποσοστό που προσλαμβάνουμε από την διατροφή μας είναι μεγάλο κι αυτό οφείλεται κυρίως στη διαδικασία του μαγειρέματος. Τα AGEs σχηματίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο φούρνο και το τηγάνι όπως και με το μαγείρεμα σακχάρων μαζί με πρωτεΐνες ή λίπη πχ. τηγανητές πατάτες. Γι’ αυτό αποφύγετε το γρήγορο μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, τα τηγανητά και τα ξεροψημένα κρεατικά στη σχάρα- όσο νόστιμα κι αν είναι. Tip: Ο βρασμός ή το ψήσιμο στον ατμό, μπορούν να μειώσουν μέχρι και 50% την πρόσληψη ΑGEs ενώ το μαρινάρισμα των κρεατικών σε όξινο περιβάλλον περιορίζει σημαντικά τον σχηματισμό AGEs στη διάρκεια του μαγειρέματος.

Κοιμηθείτε περισσότερο. Ο λιγοστός ύπνος -λιγότερο από 6-8 ώρες- επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και ευνοεί τον σχηματισμό AGEs.

Μειώστε το στρες. Το στρες πολλαπλασιάζει τις ελεύθερες ρίζες, επιπλέον δε αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης μιας ορμόνης που συμβάλλει στον εκφυλισμό του κολλαγόνου.

Γυμναστείτε. Μεγαλώνοντας η αναπόφευκτη απώλεια μυϊκής μάζας οδηγεί σε αύξηση των AGEs. Με τη συστηματική σωματική άσκηση όμως οι μυς χρησιμοποιούν την αποθηκευμένη γλυκόζη ως καύσιμο (για ενέργεια) με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρότερα διαθέσιμα αποθέματα και η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης να επιβραδύνεται.

Υπάρχουν καλλυντικά ...αντι-AGEs;

Οι ειδικοί λένε ναι. Μολονότι παραδέχονται ότι είναι αδύνατον να αναστρέψουν τα τελικά προϊόντα της γλυκοζυλίωσης, μπορούν ωστόσο να επέμβουν σε διάφορα επίπεδα για να περιορίσουν το σχηματισμό των AGEs και τις επιπτώσεις τους. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύονται αντιοξειδωτικά, πεπτίδια, αναστολείς των μεταλλοπρωτεϊνασών (MMPs), ρετινόλη, αυξητικοί παράγοντες και φυτικά εκχυλίσματα, συστατικά που προστατεύουν το κολλαγόνο, προλαμβάνουν τις φλεγμονές και ενισχύουν την άμυνα των κυττάρων απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Skingurus favourites:
Skinceuticals, A.G.E Interrupter, αντιγηραντική κρέμα για ώριμες επιδερμίδες με 4% εκχύλισμα Blueberry που μειώνει τη διαδικασία σχηματισμού τελικών προΐόντων γλυκοζυλίωσης και προλαμβάνει τη φθορά των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης (www.skinceuticals.gr)
Estée Lauder Perfectionist Pro Rapid Lifting Serum, δραστικός ορός σύσφιξης και ανόρθωσης με άλφα υδροξυ-οξέα (ΑΗΑ) ΚΑΙ υψηλή συγκέντρωση του πεπτιδίου ανάπλασης Acetyl Hexapeptide-8 που συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης (www.esteelauder.gr)
Lancaster,Total Age Correction Amplified, Retinol-in-Oil Night Cream, κρέμα νύχτας με υψηλή συγκέντρωση ρετινόλης σε φυσικά βιοπολυμερή και εκχύλισμα σόγιας, που ενισχύουν τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης.
Vichy, Liftactiv Collagen Specialist, αντιγηραντική κρέμα ημέρας με συνδυασμό πεπτιδίων που καταπολεμούν την αποδόμηση των ινών κολλαγόνου και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου τύπου Ι, ΙΙΙ & IV.
Lierac Supra Radiance, Gel Crème Renovateur Anti-Ox, ζελ-κρέμα ανανέωσης με αντιοξειδωτικό και αποτοξινωτικό εκχύλισμα λευκού μαρουβίου που προλαμβάνει τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;