CONNECT:  
             

Πέφτουν νιφάδες…από τα μαλλιά

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

dandruf Παλιά μιλούσαμε για πιτυρίδα. Ύστερα μάθαμε ότι υπάρχει και η ξηροδερμία. Δύο εξίσου ενοχλητικά προβλήματα, με τα ίδια σχεδόν συμπτώματα αλλά με διαφορετική προέλευση. Χρειάζεται επομένως να μάθουμε πρώτα  να  ξεχωρίσουμε τη… μια νιφάδα από την άλλη για να βρούμε μετά τη σωστή λύση που θα μας απαλλάξει από την παρουσία τους.

Δεν είναι μόνο ότι προκαλούν φαγούρα και ερεθισμό. Το χειρότερο είναι ότι μας φέρνουν σε αμηχανία και μας κάνουν να ρίχνουμε διαρκώς κλεφτές ματιές στους ώμους, για να σιγουρευτούμε ότι το αγαπημένο μας μαύρο πουλόβερ παραμένει…μαύρο.

Τι είναι όμως αυτές οι λευκές νιφάδες που τόσο μας ταλαιπωρούν; Βασικά, δεν είναι άλλο από νεκρά κύτταρα. Η απολέπιση του τριχωτού -το δέρμα του κεφαλιού- είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει καθημερινά, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος. Σε ένα υγιές τριχωτό τα κύτταρα που «ξεκολλούν» και πέφτουν, είναι αόρατα στο γυμνό μάτι. Όταν όμως υπάρχει πρόβλημα πιτυρίδας ή ξηροδερμίας, ο ρυθμός απολέπισης διαταράσσεται με αποτέλεσμα τα νεκρά κύτταρα να γίνονται ορατά στο τριχωτό και τα μαλλιά. Σε ήπιες περιπτώσεις-που είναι και οι πιο συχνές- οι νιφάδες της πιτυρίδας και της ξηροδερμίας μοιάζουν μεταξύ τους και είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβουμε τι φταίει, ενώ συχνά το ένα πρόβλημα φέρνει το άλλο…

Πιτυρίδα

Τι είναι: Η πιτυρίδα είναι η αντίδραση του οργανισμού στην υπερπαραγωγή ενός ζυμομύκητα που αποικίζει φυσιολογικά το τριχωτό και ονομάζεται Malassezia (globosa ή furfur). Ο ερεθισμός από την αυξημένη παρουσία του μύκητα και τη διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του τριχωτού εκδηλώνεται με ερυθρότητα και κνησμό. Ο οργανισμός αντιδρά αυξάνοντας τον ρυθμό της κυτταρικής ανανέωσης, τα νεκρά κύτταρα απολεπίζονται ταχύτερα από ό,τι θα έπρεπε και οι φολίδες που αποκολλώνται, ενώνονται μεταξύ τους, σχηματίζουν συστάδες.

Πώς ξεχωρίζει: Οι νιφάδες της πιτυρίδας είναι παχιές, λιπαρές, κολλώδεις, το χρώμα τους είναι λευκό ή υποκίτρινο και προσκολλώνται κυρίως στο τριχωτό και στις ρίζες των μαλλιών.

Πότε εμφανίζεται: Η πιτυρίδα συνήθως ξεκινά στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μας και μας ακολουθεί μέχρι τη μέση ηλικία, ή και σε όλη μας τη ζωή.

Δείχνει προτίμηση:

 • Στους άνδρες -εμφανίζεται σε πάνω από το 30% των ανδρών ενώ μόνο το 20% των γυναικών έχει πιτυρίδα.
 • Στο λιπαρό τριχωτό. Τα έλαια (το σμήγμα) που εκκρίνουν οι υπερδραστήριοι σμηγματογόνοι αδένες του τριχωτού της κεφαλής, είναι η τροφή του μύκητα Malassezia.

Επιδεινώνεται:

 • Με το στρες
 • Με την υπερβολική κατανάλωση γλυκών , πικάντικων και αλμυρών τροφών.
 • Με την έλλειψη λιπαρών οξέων και βιταμίνης Β από το διαιτολόγιό μας
 • Με την κακή υγιεινή -όταν δεν λουζόμαστε συχνά, το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα σχηματίζουν ακόμα μεγαλύτερες νιφάδες.

Πώς αντιμετωπίζεται: Σχετικά εύκολα αλλά χρειάζεται συστηματική αγωγή και συντήρηση γιατί το πρόβλημα επανέρχεται. Τα εξειδικευμένα προϊόντα κατά της πιτυρίδας δρουν στοχευμένα, περιορίζοντας την ανάπτυξη του μύκητα Malassezia και ρυθμίζοντας την υπερέκκριση σμήγματος. Σε αντίθεση με τις συνθέσεις πρώτης γενιάς που καταπολεμούσαν μεν την πιτυρίδα αλλά ήταν ελάχιστα φιλικές προς τα μαλλιά, οι νέες φόρμουλες έχουν σχεδιαστεί ώστε να δρουν αποτελεσματικά, αλλά συγχρόνως να σέβονται τη φυσιολογία της τρίχας.. Στην αγορά πλέον θα βρούμε σαμπουάν και κοντίσιονερ εμπλουτισμένα όχι μόνο με αντιπιτυριδικά συστατικά αλλά και με ενυδατικούς, επανορθωτικούς και προστατευτικούς παράγοντες που προσφέρουν tailor made λύσεις-π.χ. διαφορετικές συνθέσεις για τα ανδρικά και τα γυναικεία μαλλιά, συνθέσεις για βαμμένα ή ταλαιπωρημένα μαλλιά κλπ- βγάζοντάς μας επιτέλους από το δίλημμα «ωραία μαλλιά ή μαλλιά με πιτυρίδα» .

Ξηροδερμία ή ξηρή πιτυρίδα

Τι είναι: Αυτό ακριβώς λέει και το όνομά της: το δέρμα του κεφαλιού είναι ξηρό. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην εκ φύσεως μικρή παραγωγή ελαίων από τους σμηγματογόνους αδένες ή πιο συχνά στην έλλειψη υγρασίας. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες τα κύτταρα της επιφανειακής στιβάδας της επιδερμίδας, διατάσσονται με τέτοιο τρόπο -σαν τα κεραμίδια της στέγης-ώστε να σχηματίζουν ένα τείχος προστασίας που εμποδίζει την απώλεια υγρασίας. Αν όμως εξαιτίας διαφόρων ενδογενών και εξωγενών παραγόντων η διάταξη αυτή διαταραχθεί, τα φυσικά αποθέματα υγρασίας διαφεύγουν, το δέρμα ευαισθητοποιείται -η ξηροδερμία συνοδεύεται συχνά από επίμονο κνησμό και αίσθημα «τραβήγματος»- και εμφανίζει σημάδια έντονης ξηρότητας. Ο ρυθμός απολέπισης επιταχύνεται και οι φολίδες των νεκρών κερατινοκυττάρων αρχίζουν να γίνονται ορατές .

Πότε εμφανίζεται: Η ξηροδερμία μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και εποχή.

Πώς ξεχωρίζει: Όταν υπάρχει ξηροδερμία, οι νιφάδες είναι μικρές, λεπτές, λευκές. Επειδή είναι ξηρές, απομακρύνονται εύκολα με το βούρτσισμα- αλλά και πέφτουν ευκολότερα τους ώμους.

Επιδεινώνεται:

 • Με το στρες.
 • Με τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες (υπερβολικό κρύο ή ζέστη) και με την έλλειψη υγρασίας σε εσωτερικούς θερμαινόμενους χώρους)
 • Με την ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Με τις συχνές βαφές
 • Με τη χρήση ακατάλληλων σαμπουάν και προϊόντων styling που ξηραίνουν το τριχωτό.

Πώς αντιμετωπίζεται: Εύκολα. Η εξισορρόπηση και εξυγίανση του τριχωτού είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας. Εκτός από τα σαμπουάν με ήπιες φόρμουλες, χωρίς «ύποπτα» συστατικά (π.χ. θειικά άλατα SLS/SLES) που καταπραΰνουν και ενυδατώνουν το δέρμα του κεφαλιού, μια πολύ αποτελεσματική λύση είναι οι εντατικές αγωγές που απολεπίζουν, αποτοξινώνουν, αποκαθιστούν το υδρολιπιδικό φιλμ και επαναφέρουν την άνεση στο ξηρό και ευαίσθητο τριχωτό. Tip: Δοκιμάστε το μασάζ του κεφαλιού πριν το λούσιμο, με ένα εξειδικευμένο προϊόν (συνήθως με φυτικά έλαια). Ανακουφίζει και συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας..

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                      

Σχετικά θέματα
​Μήπως σας… «τρώει» το κεφάλι σας;
2018-01-12
​Μήπως σας… «τρώει» το κεφάλι σας;
 
Σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα: σε ποιους τύπους μαλλιών είναι απαραίτητα
2018-02-07
Σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα: σε ποιους τύπους μαλλιών είναι απαραίτητα
 
​Το νερό, τα μέταλλα και …το χρώμα στα μαλλιά μας
2018-10-08
​Το νερό, τα μέταλλα και …το χρώμα στα μαλλιά μας
 

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
shampoing

 

2016-01-08
Είστε σίγουρες ότι λούζεστε σωστά;

Αναρωτιέστε γιατί όταν σας περιποιούνται στο κομμωτήριο, τα μαλλιά σας δείχνουν πιο ανάλαφρα, πιο...  

Heat styling

 

2016-09-22
Κάτι να καίει ….αλλά όχι τα μαλλιά.

Είναι τα μαγικά εργαλεία που φορμάρουν, ισιώνουν, κάνουν μπούκλες. Δυστυχώς, για να τα κάνουν όλα...  

SPLIT ends

 

2017-01-13
Ψαλίδα: μπορούμε να την αποφύγουμε;

Είναι η πιο χαρακτηριστική ένδειξη ότι δεν συμπεριφερόμαστε σωστά στα μαλλιά μας. Ο μοναδικός τρόπος...  

Hair colouring

 

2016-06-14
Μια βαφή παρακαλώ… για το σπίτι

Λίγο η κρίση, λίγο ο χρόνος που δεν περισσεύει, λίγο η ευκολία στην αγορά τους, οι βαφές μαλλιών...  

oily hair

 

2017-02-01
Πάλι θέλω λούσιμο….

Μαλλιά που «λαδώνουν», μαλλιά χωρίς όγκο και ζωντάνια, που δείχνουν θαμπά και άλουστα, μια μόλις...  

hair conditioner

 

2016-05-23
Ανατομία ενός κοντίσιονερ

Ακούγεται παράξενο αλλά πολλές γυναίκες- κι ακόμα πιο πολλές Ελληνίδες – αποφεύγουν να χρησιμοποιούν...  

Hair Sunscreen

 

2016-07-07
Αντηλιακή προστασία: απαραίτητη στα μαλλιά όσο και στην επιδερμίδα

Η έκθεση στον ήλιο είναι μόνο η αρχή. Αλάτι και χλώριο ακολουθούν για να ολοκληρώσουν την καλοκαιρινή...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;