CONNECT:  
             

Εσείς, φοβάστε τα καλλυντικά σας;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

clean beauty Λέγονται clean beauty brands και είναι το νέο…αντίπαλο δέος της παραδοσιακής βιομηχανίας καλλυντικών. Κερδίζουν έδαφος γιατί τα προϊόντα τους είναι φυσικά, απαλλαγμένα από κάθε συστατικό που είναι, ή πιθανολογείται ότι είναι, τοξικό. Δείχνουν άραγε το δρόμο που θα πάρει στο μέλλον η ομορφιά ή μήπως καλλιεργούν το φόβο μας για τα «χημικά» που βάζουμε στο πρόσωπό μας;  

Τα τελευταία 10 χρόνια, η βιομηχανία της ομορφιάς έχει κάνει μια μεγάλη στροφή σε σχέση με την ασφάλεια των προϊόντων της. Μικρά και μεγάλα brands καλλυντικών, άλλα αθόρυβα κι άλλα με φανφάρες, έχουν απομακρύνει από τις συνθέσεις των προϊόντων τους «ύποπτες» ουσίες και συστατικά. Για κάποια από αυτά, -π.χ. τα SLS-SLES (Θειικά άλατα) , οι φθαλικές ενώσεις, η προπυλενογλυκόλη, τα συνθετικά αρώματα κ.α.- η απομάκρυνση ήταν επιβεβλημένη γιατί αρκετές μελέτες επιβεβαίωναν ότι ενδέχεται να είναι ερεθιστικά για την επιδερμίδα. Για άλλα πάλι, όπως είναι οι σιλικόνες, τα mineral oils, ή τα διαβόητα parabens, η απομάκρυνση έγινε πιο πολύ για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των καταναλωτών, χωρίς ουσιαστικά να έχουν επιβεβαιωθεί οι τρομερές κατηγορίες που τους προσάπτονταν.

Τα πράγματα όμως εξελίσσονται διαρκώς. Εδώ και ένα χρόνο στην Αμερική ένα νέο κίνημα έχει βάλει σε… σκέψεις τους μεγάλους της ομορφιάς . Το “Clean beauty” όπως αποκαλείται, μεταφέρει, τη γενικότερη ανάγκη για ένα πιο καθαρό πιο ασφαλή, πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, στο μικρόκοσμο των καλλυντικών. Μικρές, ανεξάρτητες εταιρίες -τα λεγόμενα indie brands- όπως είναι η Credo η Grown Alchemist ή η Tata Harper, λανσάρουν προϊόντα περιποίησης τα οποία περιέχουν αποκλειστικά μη-τοξικά συστατικά που είτε προέρχονται από φυσικές πηγές ή έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο, με βάση πάντα φυτικά εκχυλίσματα -τα συνθετικά συστατικά συνήθως αποκλείονται . Τα brands που χαρακτηρίζονται “clean” επισημαίνουν ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη χρήση 1300 χημικών ουσιών στα καλλυντικά, η Αμερική έχει κάνει το ίδιο για μόλις 30 από αυτές και τονίζουν ότι στις δικές τους φόρμουλες κανένα επικίνδυνο συστατικό δεν έχει θέση. Τη σκυτάλη έχει ήδη πάρει η Ασία και πιο συγκεκριμένα η Κορέα, ακολουθώντας ωστόσο ένα διαφορετικό σκεπτικό. Επειδή στις ασιατικές μεγαλουπόλεις το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τεράστιο, με επιπτώσεις στην υγεία του οργανισμού αλλά και της επιδερμίδας, οι καταναλώτριες έχουν στραφεί στο “clean beauty” και επιλέγουν φυτικά προϊόντα περιποίησης για να μην την επιβαρύνουν με ακόμα περισσότερα τοξικά συστατικά.

Το timing φαντάζει ιδανικό. Σύμφωνα με μελέτη (2018) τελειόφοιτων του τμήματος marketing καλλυντικών και αρωμάτων του Fashion Institute of Technology, το 90% των καταναλωτριών πιστεύουν ότι τα φυτικά ή φυσικής προέλευσης συστατικά ομορφιάς είναι καλύτερα και πιο ασφαλή για την επιδερμίδα τους. Μια άλλη δε μελέτη, αυτή τη φορά της εταιρίας Nielsen (The Future of Beauty, Φεβρουάριος 2018) διαπιστώνει κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον: για το 53% των καταναλωτών η απουσία ανεπιθύμητων συστατικών στα καλλυντικά είναι πιο σημαντική από την παρουσία των ευεργετικών συστατικών!

Ποιος φοβάται τη χημεία;

Σε όλα αυτά υπάρχει μια τεράστια παρανόηση. Έχουμε την τάση να θεωρούμε επικίνδυνα όλα τα χημικά συστατικά που δεν καταλαβαίνουμε, ταυτίζοντας το χημικό με το τοξικό. Η παρανόηση αυτή μας έχει κάνει να φοβόμαστε τα καλλυντικά με αποτέλεσμα, λέξεις όπως “free of”, “χωρίς” ή “δεν περιέχει”, πάνω σε οποιοδήποτε προϊόν - όχι μόνο στα καλλυντικά- να λειτουργούν πάνω μας σαν μαγνήτης. Όπως όμως τονίζουν οι επιστήμονες, τα πάντα γύρω μας είναι χημεία. Κάθε τι που είναι φτιαγμένο από ύλη είναι χημικό: από τις πολύτιμες βιταμίνες στα φρούτα που τρώμε ως το νερό που πίνουμε (το Η2Ο δηλώνει ακριβώς τη χημική του σύσταση…). Ακόμα και σ’ εμάς, τα ανθρώπινα όντα, μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων είναι αυτή που ελέγχει το τι κάνουμε και πώς αισθανόμαστε. Αλίμονο αν όλα αυτά τα χημικά ήταν τοξικά….

Το ερώτημα βέβαια που γεννάται πάντα είναι, αν τα φυσικά συστατικά είναι πιο ασφαλή από τα άλλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες χημικούς, η φυσικότητα ενός συστατικού δεν το κάνει αυτόματα και πιο ασφαλές. Τα φυτά περιέχουν πολλές και διαφορετικές χημικές ουσίες. Κάποιες, όπως τα αντιοξειδωτικά, είναι ευεργετικές για το δέρμα και κάποιες άλλες είναι τοξικές. Το «αθώο» χαμομήλι για παράδειγμα, εκτός από την καταπραϋντική βιζαβολόλη, περιέχει και ισχυρά αλλεργιογόνα. Τα αιθέρια έλαια πάλι, έχουν πολύτιμες ενυδατικές, θρεπτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες, το άρωμά τους όμως είναι άκρως ερεθιστικό για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Τι κάνει λοιπόν ένα καλλυντικό ασφαλές;

Την απάντηση δίνουν και πάλι οι επιστήμονες θυμίζοντάς μας ότι η βασική αρχή της τοξικολογίας είναι το «sola dosis facit venenum», το γνωστό μας «το λίγο είναι φάρμακο και το πολύ φαρμάκι». Η δοσολογία λοιπόν και όχι η προέλευση ενός συστατικού είναι που κάνει ένα καλλυντικό προϊόν μη τοξικό -άρα ασφαλές- αλλά και αποτελεσματικό. Δεν έχει σημασία αν ένα συστατικό είναι φυτικό ή έχει δημιουργηθεί συνθετικά, στο εργαστήριο, από ανθρώπινα χέρια, αλλά πώς χρησιμοποιείται μέσα στη φόρμουλα.

Μια ενυδατική κρέμα, έστω και αν είναι 100% φυτική, μπορεί να αποδειχθεί ελάχιστα φιλική προς την επιδερμίδα αν περιέχει λάθος συστατικά, σε λάθος ποσότητα ή έχει φτιαχτεί πάνω σε λάθος φόρμουλα . Το ίδιο φυσικά μπορεί να ισχύει και για τα συστατικά μιας «χημικής» κρέμας…

Όλα αυτά τα γνωρίζουν καλά τα “clean beautybrands. Για το λόγο αυτό επιλέγουν μεν να χρησιμοποιούν πρώτες ύλες που προέρχονται από φυσικές πηγές και αποκλείουν κάθε τοξική ή εν δυνάμει τοξική ουσία, για να αναπτύξουν όμως τα προϊόντα τους επιστρατεύουν και πάλι τη χημεία για βρουν τις ιδανικές αναλογίες και τη σωστή περιεκτικότητα των δραστικών συστατικών που θα τους διασφαλίσουν ότι οι φόρμουλές τους είναι απόλυτα ασφαλείς αλλά και αποτελεσματικές.

Skingurus say: Είναι απόλυτα θεμιτό να αναζητάτε καθαρές φόρμουλες, απαλλαγμένες από «ύποπτες», τοξικές ουσίες. Για να είστε όμως σίγουρες ότι μια κρέμα που θα επιλέξετε είναι πράγματι ασφαλής -το πολυδιαφημισμένο «χωρίς…» από μόνο του δεν αρκεί- βασικό σας κριτήριο θα πρέπει να είναι η αξιοπιστία του brand και η διαφάνεια ως προς τη σύνθεση των προϊόντων του. Ευτυχώς το internet σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε εύκολα και τα δύο. Δεν έχει σημασία αν μια μάρκα είναι μικρή και ανεξάρτητη ή αν ανήκει σε πολυεθνικό κολοσσό, αν πουλιέται στα καταστήματα καλλυντικών, στο σούπερ μάρκετ ή στο διαδίκτυο, αν τα προϊόντα της βασίζονται σε φυτικά ή συνθετικά συστατικά. Αυτό που μετράει είναι να σας προσφέρει σαφείς και ξεκάθαρες πληροφορίες για την ταυτότητα της κρέμας που σας ενδιαφέρει να αγοράσετε. Να μην κρύβει τη λίστα συστατικών της. Να μην επιχειρεί να σας κερδίσει με υπερβολικούς ισχυρισμούς για «θαυματουργά» ελιξίρια. Με μια κουβέντα, να πείθει ότι απευθύνεται σε ενημερωμένες -σ’ αυτό ελπίζουμε να σας έχουμε «εκπαιδεύσει» αρκετά…- και συνειδητοποιημένες καταναλώτριες.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;