CONNECT:  
             

​Οι μυστηριώδεις αυξητικοί παράγοντες και ο ρόλος τους στην αντιγήρανση

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

EGF Εδώ και λίγο καιρό έχουν μπει κάτω από το μικροσκόπιο των ερευνητών της βιομηχανίας καλλυντικών. Λέγονται επιδερμικοί αυξητικοί παράγοντες ή απλά EGF. Έχοντας ένα βραβείο Νόμπελ στις…αποσκευές τους υπόσχονται να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης της επιδερμίδας. Πόσα όμως γνωρίζουμε για τη δράση τους; 

Στη διεθνή σκηνή της ομορφιάς κάθε τόσο εμφανίζεται και ένας νέος, πολλά υποσχόμενος πρωταγωνιστής. ‘Ένα ενεργό συστατικό, ένα δραστικό μόριο, μια καινοτόμος τεχνολογία. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι EFGs, οι Επιδερμικοί Αυξητικοί Παράγοντες. Αν δεν έχετε ακούσει ακόμα γι’ αυτούς είναι γιατί, μολονότι η επιστημονική κοινότητα τους μελετά χρόνια, η κοσμητολογία μόλις πρόσφατα άρχισε να «δοκιμάζει» τις δυνάμεις τους. Όμως ήδη τα EGF facials θεωρούνται το πιο hot beauty trend στο Hollywood- η Cate Blanchett και η Sandra Bullock συγκαταλέγονται στις φανατικές οπαδούς- και τα Κορεάτικα brands καλλυντικών έχουν σπεύσει να εντάξουν τα EGFs στο αντιγηραντικό τους οπλοστάσιο. Καιρός λοιπόν να σας τα συστήσουμε…

Μια ανακάλυψη για…Νόμπελ. Οι πρώτοι αυξητικοί παράγοντες ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 50, από δύο επιστήμονες , τον βιοχημικό Stanley Cohen και τη βιολόγο Rita Levi-Montalcini. Ήταν οι νευρικοί (NGF) και οι επιδερμικοί (EGF) αυξητικοί παράγοντες. Η ανακάλυψή τους προκάλεσε επανάσταση στην τεχνολογία της κυτταρικής καλλιέργειας, προσφέροντας ένα μέσο ελέγχου του πολλαπλασιασμού και της διαφοροποίησης των κυττάρων αλλά και μια πιο εμπεριστατωμένη κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κυττάρων στο εσωτερικό των ζωντανών ιστών.

Τι είναι όμως οι αυξητικοί παράγοντες; Φυσικά μόρια -πρωτεΐνες- που λειτουργούν σαν «κυτταρικοί αγγελιαφόροι» μεταφέρουν δηλαδή οδηγίες στα κύτταρα. Ανιχνεύονται στο αίμα, στο δέρμα, στο λίπος, στον ομφάλιο λώρο, στο μητρικό γάλα, στο σάλιο, ακόμα και στα δάκρυα και ελέγχουν περισσότερους από 300 τύπους κυττάρων. Σε αντίθεση όμως με τις ορμόνες, η ακτίνα δράσης των οποίων φτάνει πολύ πέρα από τους αδένες που τις παράγουν, οι αυξητικοί παράγοντες δρουν μόνο τοπικά, πάνω στα κύτταρα που τους εκκρίνουν. Από τη στιγμή της γέννησής μας μέχρι την ενηλικίωση το σώμα παράγει εκατοντάδες αυξητικούς παράγοντες που συμμετέχουν στη διαδικασία της ανάπτυξης των οργάνων των οστών, του νευρικού συστήματος κλπ. και ενεργοποιούν τα αναγκαία βιοχημικά μονοπάτια για την επούλωση και την αναγέννηση των ιστών - για να καταλάβετε το ρόλο τους, θυμηθείτε τα ζώα που γλύφουν τις πληγές τους: το σάλιο τους έχει αποδειχθεί ότι περιέχει υψηλή συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων.

Και οι EGF; Οι επιδερμικοί αυξητικοί παράγοντες (epidermal growth factors ή EGF) που μας ενδιαφέρουν άμεσα, είναι κι αυτοί πρωτεΐνες. Εκκρίνονται από τα κερατινοκύτταρα, στην επιφάνεια της επιδερμίδας όπως και από τους ινοβλάστες και τα μελανινοκύτταρα του χορίου- στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος . Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες εάν υπάρξει τραυματισμός και φλεγμονή, οι πρωτεΐνες αυτές προσδένονται στους κατάλληλους υποδοχείς που βρίσκονται στην επιφάνεια κάθε κυττάρου -φανταστείτε τις σαν κλειδιά που βρίσκουν τις σωστές κλειδαριές- και δίνουν εντολή να παραχθούν νέα κύτταρα στην περιοχή εκείνη για να αναπλαστεί το δέρμα και να επουλωθεί ταχύτερα το τραύμα.

Χάρη στην ιδιότητά τους αυτή, οι EGFs χρησιμοποιούνται στην ιατρική για την επούλωση εγκαυμάτων ή τραυμάτων από ατυχήματα και χειρουργικές πράξεις και την ταχύτερη ανάπλαση των κατεστραμμένων ιστών.

Εκτός όμως από την επούλωση τραυμάτων οι EGF φαίνεται ότι «επουλώνουν» με την ίδια διαδικασία και τα σημάδια φθοράς που φέρνει ο χρόνος. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα μηνύματα που στέλνουν είναι πολλαπλά και μπορούν να μεταφραστούν σε διάφορες κυτταρικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, να ενεργοποιήσουν την παραγωγή μελανίνης ή να επιταχύνουν την κυτταρική ανανέωση

Το πρόβλημα είναι ότι φτάνοντας στην ενηλικίωση η παραγωγή αυξητικών παραγόντων μειώνεται ραγδαία με αποτέλεσμα τα μηνύματα να λιγοστεύουν και ο μηχανισμός λήψης εντολών για ανανέωση και επανόρθωση να επιβραδύνεται- η κλειδαριά που λέγαμε «σκουριάζει». Ειδικότερα στο δέρμα, που υφίσταται επιπλέον τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών- από την UV ακτινοβολία και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους- οι φθορές των κυττάρων δεν επιδιορθώνονται όσο γρήγορα πρέπει. Σταδιακά η επιδερμίδα λεπταίνει- το πάχος της μειώνεται κατά 1% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 20- χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά της, οι γραμμές και οι ρυτίδες της βαθαίνουν. Με άλλα λόγια, αρχίζει να γερνά.

Οι EGF στα καλλυντικά μας. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την ιατρική και την αισθητική δερματολογία - στη δημοφιλή αναγεννητική θεραπεία PRP χρησιμοποιούνται αιμοπετάλια πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες –η βιομηχανία της ομορφιάς και πιο έντονα τα brands του K-Beauty, πήραν τη σκυτάλη και ανέλαβαν να …ξεσκουριάσουν την κλειδαριά με καινοτόμες καλλυντικές φόρμουλες εμπλουτισμένες με EGFs. Οι διαφόρων τύπων Επιδερμικοί Αυξητικοί Παράγοντες που περιέχουν, παράγονται συνθετικά στο εργαστήριο-σε μορφή ολιγοπεπτιδίων ή πολυπεπτιδίων- με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας από μικροοργανισμούς ή από καλλιέργειες φυτικών βλαστοκυττάρων.

Στόχος τους είναι να «παρακινήσουν» τα κύτταρα της επιδερμίδας, να αρχίσουν να συμπεριφέρονται και πάλι σαν να ήταν νεανικά. Πώς; Χάρη στη βιομιμητική τους δράση, τα EGFs, στην επαφή τους με την κερατίνη στιβάδα-δεν χρειάζεται να διεισδύσουν σε βάθος- εντοπίζουν τους κατάλληλους υποδοχείς και αυτοί με τη σειρά τους, δίνουν οδηγίες στα «αρμόδια» κύτταρα άλλοτε να ενισχύσουν τον προστατευτικό φραγμό και να βελτιώσουν τα επίπεδα ενυδάτωσης, άλλοτε να επιταχύνουν την κυτταρική ανάπλαση και να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος κι άλλοτε να εμποδίσουν την εμφάνιση κηλίδων και δυσχρωμιών.

Είναι ασφαλείς; Ναι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει τα EGFs στα ασφαλή συστατικά. Στις πολλές ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή καλλυντικών συνθέσεων με EGFs στο υγιές δέρμα. Ωστόσο, επειδή οι αυξητικοί παράγοντες ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των επιδερμιδικών κυττάρων, η χρήση τους θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που υποφέρουν από σοβαρές δερματικές παθήσεις.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;