CONNECT:  
             

Σύμμαχοι στο αδυνάτισμα

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

Ο ανοιξιάτικος καιρός μας αναγκάζει να …ανεβάσουμε στροφές και να απαλλαγούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα από τα περιττά κιλά, για να αποκαλύψουμε ένα πιο λεπτό, πιο σφριγηλό σώμα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για γρήγορη απώλεια βάρους. Ευτυχώς υπάρχουν σύμμαχοι που διευκολύνουν την προσπάθειά μας. Ανάμεσά τους και τα  συμπληρώματα διατροφής . Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε γι αυτά;

Ας ξεχωρίσουμε πρώτα την ήρα από το στάρι.

Αυτήν την εποχή, αρκεί ένα γρήγορο σερφάρισμα στο διαδίκτυο -για να μην αναφέρουμε τα ράφια των φαρμακείων και τα γυμναστήρια της γειτονιάς- για να διαπιστώσουμε ότι η επιχείρηση αδυνάτισμα, έχει πολύ…ψωμί. Δίπλα στις κλασικές κρέμες κατά της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους, τις λοσιόν σύσφιξης, τις συσκευές μασάζ και τα συμπληρώματα διατροφής, θα βρούμε ουκ ολίγα «χάπια αδυνατίσματος» που υπόσχονται να μας κόψουν τη όρεξη και να μας απαλλάξουν από τα παραπανίσια κιλά μας. Ο πειρασμός είναι μεγάλος. Είναι ωραίο να φαντάζεσαι ότι με ένα χάπι θα πάψεις να πεινάς ή θα μπορείς να χάσεις βάρος γρήγορα, άκοπα και χωρίς στερήσεις. Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι «μαγικά χάπια» δεν υπάρχουν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές, αν όχι καχύποπτες, με τέτοιου είδους σκευάσματα, ιδίως όταν μας …τάζουν πολλά και δελεαστικά- εδώ ισχύει η λαϊκή ρήση για το «μικρό καλάθι»… Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό με τα άγνωστης, συνήθως, προέλευσης προϊόντα που κυκλοφορούν online και για τα οποία δεν έχουμε καμιά πληροφορία για τα συστατικά που περιέχουν ούτε μπορούμε να συμβουλευτούμε έναν ειδικό- όπως για παράδειγμα τον φαρμακοποιό μας . Είναι επομένως προτιμότερο να αποφεύγουμε τις αγορές στα…τυφλά γιατί, στην καλύτερη περίπτωση, θα ελαφρύνουν το πορτοφόλι μας-και όχι το βάρος μας- και στη χειρότερη, θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία μας. …

Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο με τα ειδικά μελετημένα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν από αναγνωρισμένα brands-πολύ συχνά και από φαρμακευτικές εταιρίες- τα οποία λειτουργούν σαν «εργαλεία» που διευκολύνουν την προσπάθειά μας στο αδυνάτισμα.

Συμπληρώματα διατροφής: δράση εκ των έσω

Η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής στην απώλεια βάρους εξαρτάται, όπως είναι φυσικό, από τα δραστικά συστατικά που περιέχουν. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για φυτικά εκχυλίσματα και ουσίες που αυξάνουν τον μεταβολισμό ή «καίνε» το λίπος, τα οποία, είναι μεν ασφαλή όχι όμως και αποτελεσματικά. Υπάρχουν όμως και αρκετά συστατικά τα οποία συνοδεύονται από μελέτες που επιβεβαιώνουν τη δράση τους. Τα πιο γνωστά είναι τα παρακάτω:

Καφεΐνη: Μια χημική ουσία– ανήκει στην οικογένεια των μεθυλοξανθινών- με λιπολυτική δράση. Εκτός από τους σπόρους του καφέ τη βρίσκουμε σε 60 περίπου είδη φυτών από τα οποία, τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη έχουν τα φύλλα του τσαγιού, οι σπόροι του κακαόδεντρου και οι καρποί του γκουαρανά. Σύμφωνα με μελέτες, η καφεΐνη περιορίζει την όρεξη, τονώνει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στην κινητοποίηση του λίπους από τον λιπώδη ιστό προς την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά δηλαδή τον οργανισμό να «κάψει» περισσότερο λίπος και να το μετατρέψει σε ενέργεια.

Πράσινο τσάι: Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού εκτός από καφεΐνη είναι πλούσιο σε επιγαλλοκατεχίνη (ανήκει στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες) που αυξάνει τον μεταβολισμό ενθαρρύνοντας τη θερμογένεση, δηλαδή στο «κάψιμο» θερμίδων για την παραγωγή θερμότητας. Η περιεκτικότητα της ένωσης αυτής ανά δόση σε ένα συμπλήρωμα διατροφής ισοδυναμεί με κατανάλωση 10 φλυτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα.

Εκχυλίσματα θαλάσσιας προέλευσης : Ορισμένες κατηγορίες θαλασσίων φυτών όπως τα καφέ φύκη είναι πλούσια σε πολυφαινόλες (φλωροταννίνες) οι οποίες αναστέλλουν τα πεπτικά ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπών και περιορίζουν την αποθήκευση λίπους και σακχάρων.

Σύμπλεγμα βιταμινών της ομάδας Β. Τα αξιόπιστα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν σχεδόν πάντα ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β-κυρίως Β2, Β3 και Β6- γιατί συμμετέχουν στον μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (π.χ. των πρωτεϊνών ) βοηθώντας τον οργανισμό να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια αντί να την αποθηκεύσει. Η έλλειψή τους μειώνει τα επίπεδα ενέργειας και εμποδίζει τη γρήγορη απώλεια βάρους.

Τι θα πρέπει ακόμα να γνωρίζουμε

Τα συμπληρώματα διατροφής….

… είναι ιδανικά για όσες γυναίκες-και άνδρες- θέλουν να «ξυπνήσουν» τον μεταβολισμό τους και να έχουν μια αποτελεσματική προσπάθεια απώλειας βάρους.

… δεν έχουν αποτέλεσμα αν η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη και δεν συνδυάζεται με άσκηση

… περιέχουν δραστικές ουσίες σε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που συναντάμε στις διατροφικές τους πηγές.

… δεν υποκαθιστούν τα γεύματα, αλλά τα συμπληρώνουν.

… δεν παχαίνουν-οι βιταμίνες που περιέχουν δεν έχουν θερμίδες. Αντίθετα βοηθούν στην απελευθέρωση της ενέργειας.

… συμβάλλουν στην ανάκτηση της σφριγηλότητας και στη μείωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα, τα αποτελέσματα ωστόσο μεγιστοποιούνται με την παράλληλη χρήση ενός προϊόντος τοπικής εφαρμογής.

… δεν βλάπτουν, αρκεί να παρέχουν στον οργανισμό τα απολύτως απαραίτητα συστατικά- τα οποία , όπως τονίζουν οι επιστήμονες, θα μπορούσαν να καταναλωθούν σαν τροφή ή να αποτελούν συστατικά της.

Skingurus say: Θα πρέπει να έχουμε πάντα ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες. Δεν μπορούμε να χάσουμε 10 κιλά μέσα σε μία εβδομάδα, ούτε να «εξαφανίσουμε» την κυτταρίτιδα με μαγικά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε με συνέπεια ένα ισορροπημένο, υγιεινό διαιτολόγιο λίγων θερμίδων και να εντάξουμε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά μας. Τότε-και μόνο τότε- τα συμπληρώματα διατροφής που καταναλώνουμε όπως και τα προϊόντα τοπικής φροντίδας αδυνατίσματος που χρησιμοποιούμε θα μας προσφέρουν το αποτέλεσμα που υπόσχονται.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
jambes fines

 

2020-07-01
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

Broken nails

 

2021-11-25
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

cellulite myths

 

2021-03-22
​5 μύθοι για την κυτταρίτιδα

Η άνοιξη είναι εδώ και η ιδέα ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποκαλυφθούμε, μας εξιτάρει και συγχρόνως...  

aging hands

 

2021-05-26
​Πόσο «σας κάνουν» …τα χέρια σας;

Μιλάμε συνεχώς για το πώς θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική, αλλά κατά κανόνα...  

Body antiaging

 

2022-01-07
Αντιγήρανση σώματος; Ναι, γιατί όχι;

Κατέχει το 91% του… οργάνου που λέγεται δέρμα, τα σημάδια γήρανσης αποτυπώνονται εξίσου έντονα πάνω...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;