CONNECT:  
             

Σύσφιξη : ένας ''γρίφος'' για δυνατούς λύτες

Αντωνία Θωμοπούλου Σάββατο, 4 Μαΐου 2019
Αντωνία Θωμοπούλου

 

body firming Σε φυσιολογικές συνθήκες η απώλεια σφριγηλότητας έρχεται να αποτυπώσει τη βιολογική γήρανση του δέρματος. Όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καθημερινές, «κακές» συνήθειές μας διευκολύνουν την πρόωρη εμφάνισή της. Πόσο εφικτό είναι άραγε να επανέλθει η επιδερμίδα στην αρχική της μορφή;

Tι πρέπει να γνωρίζουμε για τη χαλάρωση του δέρματος

· Η ελαστίνη είναι μια πρωτεΐνη που δίνει κίνηση στους ιστούς και στα όργανα του σώματος, της επιδερμίδας συμπεριλαμβανομένης. Είναι αυτή που τους διασφαλίζει την ικανότητα, μετά από κάθε κίνηση, να ανακτούν άμεσα το αρχικό τους σχήμα και όγκο. Φανταστείτε, λένε οι ειδικοί, τις ίνες ελαστίνης σαν τα ελατήρια σε ένα στρώμα και ανάμεσα σε αυτά το κολλαγόνο, το απαραίτητο «υλικό» για να διατηρεί τα δέρμα μας τη συνοχή του ώστε να παραμένει ανθεκτικό και σφριγηλό.

· Οι ινοβλάστες- κύτταρα του χορίου- παράγουν ίνες ελαστίνης στο χρονικό διάστημα που το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα, στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και μέχρι την αρχή της εφηβείας.

· Με την πάροδο του χρόνου ο ρυθμός λειτουργίας των ινοβλαστών μειώνεται ενώ τη φυσική φθορά συχνά επιταχύνει η έκθεση στην UV ακτινοβολία. Τα δερματικά κύτταρα τότε καταλήγουν δυσλειτουργικά, παράγουν κακής ποιότητας κολλαγόνο και ελαστίνη, το υποστηρικτικό δίκτυο στο χόριο γίνεται λιγότερο συμπαγές και πυκνό με αποτέλεσμα, η επιδερμίδα να χάνει σταδιακά τον τόνο και τη σφριγηλότητά της.

Ποια σημεία είναι περισσότερο ευάλωτα και γιατί.

· Μπράτσα. Η επιδερμίδα στα μπράτσα έχει, από τη φύση της, μικρότερη ελαστικότητα ενώ αποτελεί μια από τις βασικές λιποαποθήκες του σώματος. Η αθροιστική, λοιπόν, συσσώρευση λίπους σε συνδυασμό με την περιορισμένη ανθεκτικότητα, τυχόν απότομες και μεγάλες αυξομειώσεις βάρους και φυσικά η βιολογική γήρανση που συνεπάγεται τη φθορά του υποστηρικτικού πλέγματος είναι οι βασικές αιτίες για την εμφάνιση χαλάρωσης.

· Κοιλιά. Εδώ τον πρώτο …λόγο για την ανεπιθύμητη και ενοχλητική χαλάρωση έχουν η έλλειψη συστηματικής, σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή, η έκθεση στην UV ακτινοβολία, η εγκυμοσύνη, κυρίως σε περιπτώσεις με κακής ποιότητας ιστό εξαιτίας της μεγάλης διόγκωσης του κοιλιακού τοιχώματος σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάνω απ’ όλα η απότομη απώλεια βάρους.

· Μηροί και γλουτοί. Για τους ίδιους, περίπου, λόγους- έλλειψη φυσικής άσκησης που οδηγεί στη μυϊκή ατονία, πτώση των οιστρογόνων στην περίοδο της εμμηνόπαυσης που καταλήγει στη μειωμένη σύνθεση ινών κολλαγόνου, ελαστίνης και γλυκοζαμινογλυκάνων, οξειδωτικό στρες από την έκθεση στις ακτίνες UV αλλά και κακές διατροφικές συνήθειες φτωχές σε νερό, βιταμίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία- εμφανίζεται η χαλάρωση και στο μηρούς, αλλοιώνοντας σοβαρά την καλή όψη της σιλουέτας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για …

…να προλάβουμε την εμφάνιση της χαλάρωσης.

· Αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο για να αποτρέψουμε την πρόωρη φθορά των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, των δομικών, δηλαδή, συστατικών του χορίου.

· Αναζητούμε και επιλέγουμε αντηλιακά προϊόντα με αντιοξειδωτικούς παράγοντες για την προστασία του δέρματος από το οξειδωτικό στρες.

· Ενδυναμώνουμε τον επιδερμικό φραγμό με καθημερινή, εντατική ενυδάτωση.

· Αποφεύγουμε την έντονη καταπόνηση των ιστών από τις συνεχείς διατάσεις και συστολές διατηρώντας σταθερό το βάρος μας.

· Ενισχύουμε το μυϊκό σύστημα με συστηματική άσκηση δίνοντας έτσι ...παράταση χρόνου στην αναπόφευκτη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος λόγω της βιολογικής γήρανσης.

….να «λειάνουμε» τις εντυπώσεις.

· Καθιερώνουμε μια ρουτίνα φυσικών ασκήσεων τέσσερις φορές την εβδομάδα, μία ώρα κάθε φορά που επικεντρώνονται στα σημεία του σώματος με χαλάρωση. Για τα χέρια τα βαράκια και τα push ups έχουν αποδείξει πως συμβάλλουν θετικά στην αύξηση της μυϊκής μάζας, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο. Το τζόκινγκ, η κολύμβηση και το ποδήλατο είναι εξαιρετικοί τρόποι για να ενδυναμώσουμε το κάτω μέρος του σώματός μας, την κοιλιά και τους μηρούς.

· Ενισχύουμε τη διατροφή μας με πρωτεΐνες και πίνουμε άφθονο νερό για την εκ των έσω ενυδάτωση και ενδυνάμωση του δέρματος.

· Εφαρμόζουμε καθημερινά την εξειδικευμένη κρέμα σώματος με ενυδατική και συσφιγκτική δράση. Αναζητούμε συνθέσεις που περιέχουν παράγοντες οι οποίοι διεγείρουν τη λειτουργία των ινοβλαστών, όπως είναι η βιταμίνη C, το υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια, καφεΐνη αλλά και φυτικής προέλευσης συστατικά, όπως η centella asiatica με υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που αποδεδειγμένα διεγείρουν τη σύνθεση νέου κολλαγόνου. Να επανέλθει η επιδερμίδα στην αρχική της μορφή είναι αδύνατον. Τα άμεσα αποτελέσματα που συνήθως διακρίνουμε οφείλονται κυρίως στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και στο φιλμ που σχηματίζουν τα μαλακτικά συστατικά της φόρμουλας. Για τη διαφορά όμως στην τονικότητα του δέρματος απαιτείται συνέπεια και επιμονή στη χρήση τους…

· Συνδυάζουμε απαραίτητα την εφαρμογή της συσφιγκτικής κρέμας με κινήσεις μασάζ. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την αποσυμφόρηση και ενεργοποίηση των ιστών, τη διάσπαση του τυχόν αποθηκευμένου λίπους και τη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας στα επίμαχα σημεία του σώματος.

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ELBOWS AND KNEES

 

2023-05-05
Η …σκληρή πλευρά της επιδερμίδας

Αγκώνες και γόνατα. Δύο περιοχές του σώματος που αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειές μας να...  

jambes fines

 

2020-07-01
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

Broken nails

 

2021-11-25
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

cellulite myths

 

2021-03-22
​5 μύθοι για την κυτταρίτιδα

Η άνοιξη είναι εδώ και η ιδέα ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποκαλυφθούμε, μας εξιτάρει και συγχρόνως...  

aging hands

 

2021-05-26
​Πόσο «σας κάνουν» …τα χέρια σας;

Μιλάμε συνεχώς για το πώς θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική, αλλά κατά κανόνα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;