CONNECT:  
             

Λάμψη ή λεύκανση; Οι δύο όψεις της φωτεινής επιδερμίδας

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021
Αντωνία Θωμοπούλου

 

glowingskin Θαμπό χρώμα ή σκουρόχρωμες κηλίδες. Ό,τι κι αν συμβεί η επιδερμίδα δείχνει να έχει χάσει τη φυσική της λάμψη και φρεσκάδα. Για να ανακτήσει τη φωτεινή της όψη και διαύγεια απαιτείται εξειδικευμένη φροντίδα. Στο σημερινό μας post ξεδιαλύνουμε τις παρανοήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα προϊόντα brightening και lightening ή whitening ή αλλιώς τα προϊόντα λάμψης και λεύκανσης.

Ο ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος που αφαιρεί τη φρεσκάδα και λάμψη από την επιδερμίδα είναι ίσως το πιο ενοχλητικό σημάδι γήρανσης. Οι «σκιές» που στερούν τη φωτεινότητα από το δέρμα εμφανίζονται είτε με τη μορφή έντονης θαμπάδας στα μέσα, περίπου, της δεκαετίας των 30 χρόνων αποτυπώνοντας την κόπωση, το οξειδωτικό στρες του δέρματος από τους εντατικούς ρυθμούς καθημερινότητας και την έκθεση στην UV ακτινοβολία είτε με τη μορφή δυσχρωμιών και σκουρόχρωμων κηλίδων μετά τα 40 αναδεικνύοντας τη φθορά από τη χρονολογική και την ορμονική γήρανση στην περίοδο, πλέον, της εμμηνόπαυσης. Τα εξειδικευμένα καλλυντικά που στοχεύουν στη βελτίωση της όψης του δέρματος λειτουργούν με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να επαναφέρουν τη φυσική του λάμψη- το επονομαζόμενο healthy glow- και ο δεύτερος να συμβάλλουν, όσο αυτό είναι δυνατό, στον αποχρωματισμό των καφέ κηλίδων. Για το μεν πρώτο αναζητούμε προϊόντα λάμψης- brightening- ενώ για το δεύτερο συνθέσεις με αποχρωματιστική ή λευκαντική- lightening- δράση. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις διαφορές τους.

Brightening ή αλλιώς φως, περισσότερο φως

Αστική ρύπανση και συσσωρευμένοι περιβαλλοντικοί ρύποι στην επιφάνεια που σταδιακά φθείρουν τον επιδερμικό φραγμό, νεκρά κύτταρα που παραμένουν στην επιφάνεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το φυσιολογικό και έντονη αφυδάτωση του δέρματος από την έκθεση στην UV ακτινοβολία ή χρήση σκληρών καθαριστικών παραγόντων είναι τρεις πολύ καλοί λόγοι για να χάσει η επιδερμίδα τη φυσική της λάμψη. Το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες πλήττει σοβαρά τους μηχανισμούς αυτοάμυνας και επιδιόρθωσης και τότε ο κυτταρικός μεταβολισμός επιβραδύνεται, η φυσιολογική διαδικασία αναζωογόνησης ατονεί, η μικροκυκλοφορία παρεμποδίζεται με αποτέλεσμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο να μην φτάνουν στα κύτταρα και η επιδερμίδα να καταλήγει θαμπή και άτονη.

Που στοχεύουν τα προϊόντα λάμψης. Το ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε το δέρμα να ανακτήσει τη φυσική του φωτεινότητα και φρεσκάδα. Οι φόρμουλες που συνθέτουν τη νέα και πολλά υποσχόμενη κατηγορία προϊόντων επιδιώκουν με ήπια απολέπιση να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και να επιταχύνουν έτσι τη διαδικασία ανανέωσής τους με νέα και υγιή. Ταυτόχρονα όμως συνδυάζουν και ενισχυμένη αντιοξειδωτική δράση για προστασία από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Τα συστατικά που αναζητούμε:

· Οξέα φρούτων.....για την κερατολυτική τους δράση. Τα μεν ΑΗΑ - γλυκολικό και γαλακτικό οξύ- διασπούν την «κόλλα» που συνδέει τα κερατινοκύτταρα και διευκολύνουν έτσι στην άμεση απόπτωσή τους , ενώ τα ΒΗΑ -με πιο γνωστό το σαλικυλικό οξύ- εισχωρούν ευκολότερα στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και απελευθερώνουν εκ των έσω τους φραγμένους πόρους.

· Ρετινόλη…για την ήπια απολέπιση που διασφαλίζει χάρη στην τόνωση του κυτταρικού μεταβολισμού και την ορατή βελτίωση του χρωματικού τόνου του δέρματος.

· Βιταμίνη C.. ως έναν από τους πιο ισχυρούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες που βελτιώνει, επίσης, τη μικροκυκλοφορία και ενισχύει την αντηλιακή προστασία του δέρματος.

Lightening ή πως «σβήνουμε» τις πανάδες

Οι καφέ κηλίδες ή υπερμελάγχρωση, όπως είναι ο επιστημονικός όρος, είναι προϊόν μιας μακρόχρονης διαδικασίας στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος με βασικό ένοχο την UV ακτινοβολία. Κάθε φορά που εκθέτουμε το δέρμα μας στον ήλιο τα μελανινοκύτταρα, που βρίσκονται στη βασική στιβάδα, ενεργοποιούνται και με τη βοήθεια του ενζύμου τυροσινάση παράγουν και διοχετεύουν μελανίνη στα υπόλοιπα κύτταρα με βασικό στόχο την προστασία της επιδερμίδας. Με το πέρασμα όμως του χρόνου η λειτουργία των μελανινοκυττάρων απορρυθμίζεται με αποτέλεσμα τόσο την υπερπαραγωγή μελανίνης όσο και την άνιση κατανομή της στην επιφάνεια ιδιαίτερα στα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο.

Λευκαντική δράση : fact or fiction; Σύμφωνα με τους ειδικούς έχουμε σοβαρές πιθανότητες, αν όχι να σβήσουμε, τουλάχιστον να απαλύνουμε αισθητά τις πανάδες όσο είναι ακόμη « φρέσκες». Τα προϊόντα με λευκαντική δράση συνδυάζουν απολεπιστικά συστατικά και αποχρωματιστικούς παράγοντες που, αντίστοιχα, ενεργοποιούν τον κυτταρικό μεταβολισμό και τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης και, ταυτόχρονα, μειώνουν τη δράση της τυροσινάσης αποτρέποντας έτσι τη συσσώρευση μελανίνης στην επιφάνεια.

Τα συστατικά που αναζητούμε:

· Κοζικό οξύ…..που αναστέλλει τη δράση του ενζύμου τυροσινάση και αποτρέπει την παραγωγή μελανίνης στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

· Βιταμίνη C…..γιατί εκτός από εξαιρετικός, αντιοξειδωτικός παράγοντας συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους πιο ισχυρούς αναστολείς της τυροσινάσης.

· Ρετινόλη…… για την τόνωση του κυτταρικού μεταβολισμού.

· Εκχύλισμα γλυκόριζας… γιατί προστατεύει την επιδερμίδα από τις ενοχλητικές κηλίδες μειώνοντας τη δράση της τυροσινάσης.

· Αρβουτίνη…..η φυσική εναλλακτική λύση στη θέση της υδροκινόνης- του πιο αποτελεσματικού λευκαντικού παράγοντα που χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή- που περιορίζει αισθητά την παραγωγή μελανίνης.

Όλα όμως τα παραπάνω λειτουργούν με μια και μοναδική προϋπόθεση. Την καθημερινή, υψηλή αντηλιακή προστασία του δέρματος σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με συνθέσεις που συνδυάζουν φίλτρα ευρέος φάσματος και αντιοξειδωτικούς παράγοντες που προλαμβάνουν την πρόωρη φθορά και τη δημιουργία κηλίδων.

 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Cosmetic results2

 

2021-05-10
Πόσο γρήγορα θα δω αλλαγές στην επιδερμίδα μου;

Σε πείσμα των διαφημιστικών μηνυμάτων, που υπόσχονται θαύματα σε λίγα λεπτά, τα προϊόντα καθημερινής...  

dry skin

 

2021-10-06
Ξηρή επιδερμίδα: ο λόγος που οι ρυτίδες εμφανίζονται πρόωρα;

Ο μύθος θέλει τις ξηρές επιδερμίδες να αποκτούν ρυτίδες πολύ νωρίτερα από τις λιπαρές. Τι πραγματικά...  

what goes first; moisturizer or sunscreen;

 

2021-06-18
Ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική ή το αντηλιακό;

Τα καλά νέα είναι πως τα αντηλιακά έχουν μπει πλέον στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Όμως ο...  

retinol2

 

2021-01-13
​Ρετινόλη: Μια ντίβα με απαιτήσεις

Εδώ και 40 σχεδόν χρόνια θεωρείται "gold standard”, αφού είναι το μόνο συστατικό, μετά τα αντηλιακά...  

freckles

 

2021-03-29
2 λόγοι που οι κηλίδες επιμένουν

Η σύγχρονη κοσμητολογία διαθέτει πληθώρα αποχρωματιστικών και απολεπιστικών ενεργών συστατικών που...  

Tinted sunscreens

 

2021-04-05
Αντηλιακά με χρώμα- τώρα είναι η ώρα

Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε ανοιξιάτικη διάθεση ανανεώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης. Τώρα που η μέρα...  

skincare mistakes

 

2021-04-12
Περιποίηση: Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Ονειρευόμαστε μια επιδερμίδα λαμπερή, σφριγηλή, χωρίς ατέλειες, χωρίς ρυτίδες γι’ αυτό και της προσφέρουμε...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;