CONNECT:  
             

Ένα φρούριο που το λένε επιδερμίδα

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 28 Μαΐου 2019
Αντωνία Θωμοπούλου

 

healthy skin barrier Μπορεί να έχει πάχος μόλις έως 1mm, καταφέρνει όμως να αποτελεί μια ισχυρή πανοπλία απέναντι στις καθημερινές επιθέσεις. Ο επιδερμικός φραγμός, η ασπίδα άμυνας και προστασίας που σχηματίζει η επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας, όσο διατηρεί τη συνοχή του εγγυάται την καλή υγεία, υφή και φρέσκια όψη του δέρματός μας στο πέρασμα του χρόνου.

Κάποιοι την παρομοιάζουν με τη στέγη του σπιτιού, κάποιοι άλλοι με οχυρό και άλλοι με τοίχο. Ο λόγος για την επιδερμίδα, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, το τελευταίο σύνορο του οργανισμού με τον …..έξω κόσμο. Και όλοι οι παραπάνω χαρακτηρισμοί έχουν μοναδικό στόχο να αναδείξουν τον τρόπο που λειτουργεί- σαν μια αδιάβροχη, μονωτική ασπίδα- για να προφυλάσσει το σώμα.

Τι είναι. Όταν μιλάμε για την επιδερμίδα εννοούμε την τελευταία στιβάδα του δέρματος, την κεράτινη στιβάδα αυτό που ονομάζουμε επιδερμικό, επιδερμιδικό ή και δερματικό φραγμό. Αποτελείται από στρώσεις νεκρών κυττάρων - φανταστείτε τα κεραμίδια ενός σπιτιού- τα κερατινοκύτταρα, που συνδέονται από ένα μίγμα λιπαρών οξέων, κεραμιδίων και χοληστερόλης.

Τι κάνει. Η επιδερμίδα έχει δύο βασικούς ρόλους. Να αποτρέπει την εξάτμιση των φυσικών αποθεμάτων υγρασίας- τη διαδερμική απώλεια νερού (TEWL-Transepidermal Water Loss) όπως είναι ο επιστημονικός όρος- και να εμποδίζει τη διείσδυση βακτηριδίων, αλλεργιογόνων και τοξικών ουσιών. Μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε πως όσο αυτό το τείχος άμυνας και προστασίας είναι συμπαγές, η υγεία του δέρματος δεν κινδυνεύει. Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν ……ανοικτές δίοδοι τυχόν μικρόβια, ερεθιστικές ή αλλεργιογόνες ουσίες βρίσκουν πρόσβαση, η συνοχή του διαταράσσεται και προκαλούνται πολλά δερματικά προβλήματα.

Τι απειλεί την ακεραιότητα του επιδερμικού φραγμού.

· Περιβαλλοντικοί παράγοντες- η ζέστη, το έντονο κρύο, ο παγωμένος αέρας- και οι αστικοί ρύποι διαταράσσουν την ισορροπία προκαλώντας φθορά στα λιπίδια της επιφανειακής στιβάδας.

· Η αθροιστική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εκφυλίζει τα δερματικά κύτταρα.

· Οι σκληροί καθαριστικοί παράγοντες όπως επίσης και η υπερβολική απολέπιση που απογυμνώνουν την ανώτερη στιβάδα από το πολύτιμο σμήγμα και διασπούν τα λιπίδια.

· Τέλος, η φθορά και λέπτυνση της επιδερμίδας ως φυσική συνέπεια ης χρονολογικής γήρανσης.

Πως μπορούμε να το καταλάβουμε. H ξαφνική αφυδάτωση και το ξεφλούδισμα είναι από τις πρώτες ενδείξεις. Σταδιακά η έντονη ξηρότητα και ευαισθητοποίηση με τη χαρακτηριστική αίσθηση τραβήγματος, καύσου, κνησμού και κοκκινίλες αναδεικνύουν το διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό. Μακροπρόθεσμα όμως και όσο δεν αποκαθιστούμε τη φθορά η επιδερμίδα γίνεται ευάλωτη στις καθημερινές επιθέσεις και το οξειδωτικό στρες γεγονός που οδηγεί πολύ νωρίτερα στη γήρανση του δέρματος.

Μπορούμε να επανορθώσουμε; Ναι, μπορούμε. Αναζητούμε γι’ αυτό τα κατάλληλα συστατικά που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και προστασία του επιδερμικού φραγμού αναπληρώνοντας τις απώλειες και αποτρέποντας τη μεγαλύτερη φθορά. Η εντατική ενυδάτωση είναι το πρώτο βήμα. Επιλέγουμε προϊόντα με υγραντικά συστατικά που έλκουν υγρασία από το περιβάλλον, τη συγκρατούν γύρω από τα κερατινοκύτταρα, τροφοδοτούν και ενισχύουν το δέρμα αποκαθιστώντας έτσι το υδρολιπιδικό φιλμ. Ενώ, για να διατηρούμε τον επιδερμικό φραγμό συμπαγή βοηθάμε την επιδερμίδα να αναπληρώσει τα χαμένα της λιπίδια χρησιμοποιώντας καλλυντικά που περιέχουν ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, κεραμίδια, φωσφολιπίδια.

L.GR.MKT.05.2019.1337

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Hydration

 

2019-09-13
​Επειγόντως…ενυδάτωση

Θαμπάδα και τραχύτητα. Σημάδια που μαρτυρούν ότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα αποθέματα υγρασίας...  

Dry skin

 

2019-07-29
​Ένα σώμα που διψάει

Μπορεί η αντηλιακή προστασία να είναι -και σωστά- το πρώτο μας μέλημα στη διάρκεια τους καλοκαιριού,...  

Sunburn

 

2019-07-26
Έχετε μήνυμα στην …επιδερμίδα σας

​ Μπορεί να συμβεί ακόμη και σε ανθεκτικά δέρματα. Λίγη ώρα παραπάνω στον ήλιο χωρίς συστηματική...  

sun - protection

 

2019-06-30
Αντηλιακό: ποιο είναι το κατάλληλο για μένα:

Για να απολαύσουμε ήλιο και θάλασσα χωρίς δυσάρεστες και επώδυνες εκπλήξεις αναζητούμε το σωστό...  

Sun Bepanthol

 

2019-06-28
Λίγο πριν, λίγο μετά το ραντεβού μας με… τον ήλιο

Όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει, η ανυπομονησία μας να βρεθούμε σε μια κοντινή παραλία  και να απολαύσουμε...  

Bepanthol

 

2019-05-20
Κολλαγόνο: Η αόρατη «σκαλωσιά»

Πίσω από τη σφριγηλότητα, ένα από τα πιο αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά της  νεανικής επιδερμίδας,  κρύβεται...  

Anti-wrinkle

 

2019-09-30
Οι ρυτίδες μπορούν να περιμένουν

Μπορεί να φταίει ο ήλιος, η σκόνη και οι ρύποι της πόλης ή ο χρόνος που περνά. Σημαντικό όμως μερίδιο...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;