CONNECT:  
             

Η κρυφή δύναμη του νερού

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

WATER POWER Αφορμή για το σημερινό μας post στάθηκε το Water Power, το μεγάλο καλοκαιρινό αφιέρωμα των Sephora στην ενυδάτωση. Κάνουμε λοιπόν μια βουτιά στα μυστικά της για να ανακαλύψουμε πώς ακριβώς τα ενεργά μόρια, η τεχνολογία αιχμής και τα δραστικά συστατικά από τη φύση ή τα εργαστήρια που βρίσκουμε στα καλλυντικά μας εξασφαλίζουν στην επιδερμίδα την ενυδάτωση που χρειάζεται. Γιατί τελικά, το νερό είναι το μόνο που δεν πρέπει ποτέ να της στερούμε!

Χρησιμοποιούμε με μεγάλη ευκολία τους όρους ενυδάτωση ή ενυδατικές κρέμες. Ακούμε για εντυπωσιακές τεχνολογίες και δραστικά συστατικά που κάνουν μια νέα κρέμα να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες -μέχρι να έρθει μια άλλη, πιο εξελιγμένη, και να την ξεπεράσει- και σπεύδουμε να τη δοκιμάσουμε. Πόσο απαραίτητη, όμως, είναι η ενυδάτωση για την επιδερμίδα και πόσα, αλήθεια, γνωρίζουμε γι’ αυτή και για τα προϊόντα που της την προσφέρουν;

«Ενυδατώνω την επιδερμίδα». Τι σημαίνει τελικά;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους ο πολυχρησιμοποιημένος αυτός όρος, στην ουσία, σημαίνει: διατηρώ την ισορροπία στην επιφάνεια της επιδερμίδας είτε παρέχοντας της νερό, είτε εμποδίζοντας την εξάτμισή του. Τι εννοούν όμως; Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, στην κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας αποθηκεύεται νερό σε ποσοστό 10%-20% του βάρους της. Το νερό ξεκινά από τις βαθύτερες στιβάδες και φτάνει στην επιφάνεια της επιδερμίδας για να αναπληρώσει τα 600 ml νερού που, σύμφωνα με υπολογισμούς, χάνουμε καθημερινά μέσω του δέρματος (π.χ. εφίδρωση). Εκεί, το ρόλο του «φύλακα» παίζουν οι Φυσικοί Ενυδατικοί Παράγοντες (NMF) και τα λιπίδια που τους περιβάλλουν και τους προστατεύουν. Τα συστατικά των NMF (αμινοξέα, ουρία κ.λπ.) αποτελούν το 30% της κερατίνης στιβάδας και έχουν την ικανότητα να παγιδεύουν το νερό και , με τη βοήθεια των λιπιδίων, να το συγκρατούν στην επιδερμίδα, ώστε να διατηρείται απαλή και ελαστική. Όμως διάφοροι εξωγενείς παράγοντες -π.χ., έκθεση της επιδερμίδας σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, συχνή χρήση δραστικών προϊόντων καθαρισμού-, αλλά και ενδογενείς -π.χ., βιολογική γήρανση- μεταβάλλουν το ποσοστό των NMF στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα η κερατίνη στιβάδα να χάνει τη συνοχή της και το νερό να εξατμίζεται ταχύτερα, χωρίς το φυσιολογικό σύστημα ενυδάτωσης του οργανισμού να προλαβαίνει να αναπληρώσει τη χαμένη ποσότητα. Τότε η ισορροπία στην επιφάνεια της επιδερμίδας ανατρέπεται. Το φαινόμενο ονομάζεται διαδερμική απώλεια νερού και κάνει την πρώτη του εμφάνιση ήδη από την ηλικία των 25 ετών. Η ενυδάτωση με τη βοήθεια εξειδικευμένων καλλυντικών προϊόντων στοχεύει ακριβώς στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Τι ακριβώς κάνουν οι ενυδατικές κρέμες;

Ανάλογα με την τεχνική και τον τρόπο δράσης τους, μπορούμε να κατατάξουμε τις ενυδατικές κρέμες σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει κρέμες στη σύνθεση των οποίων η συνύπαρξη στη σωστή δόση, νερού και φυτικών ή συνθετικών ουσιών, όπως είναι η γλυκερίνη, η ουρία, τα λιπαρά οξέα ή οι σιλικόνες, επιτρέπει το σχηματισμό ενός προστατευτικού φράγματος στην επιφάνεια της επιδερμίδας, που εμποδίζει την απώλεια της φυσικής της υγρασίας. Στη δεύτερη -και τεχνολογικά πιο προηγμένη- κατηγορία εντάσσονται οι ενυδατικές κρέμες που οφείλουν τη δράση τους στην ύπαρξη μικροσκοπικών μορίων, φυτικής ή συνθετικής προέλευσης, όπως είναι τα αμινοξέα, τα πεπτίδια, το υαλουρονικό οξύ κ.α, τα οποία μιμούνται τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες, παγιδεύουν νερό από το περιβάλλον, το συγκρατούν και τροφοδοτούν την επιδερμίδα με επιπλέον υγρασία όταν και όποτε τη χρειάζεται.

Τι σημαίνει «σύστημα μεταφοράς» σε μια κρέμα ενυδάτωσης;

Όπως είναι γνωστό, η επιδερμίδα -και συγκεκριμένα η κερατίνη στιβάδα- λειτουργεί σαν αυστηρή «πόρτα» για το σώμα μας. Δεν επιτρέπει, δηλαδή, εύκολα τη διείσδυση ξένων στοιχείων στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Οι επιστήμονες, για να παρακάμψουν το εμπόδιο αυτό και να κατορθώσουν να οδηγήσουν τα ενυδατικά συστατικά -και όχι μόνο- μιας φόρμουλας εκεί ακριβώς που χρειάζονται, επινόησαν τα συστήματα μεταφοράς. Πρόκειται για μικροσκοπικές «φυσαλίδες», οι οποίες είτε αποτελούνται από διαδοχικές μεμβράνες -σαν ένα κρεμμύδι- ενεργών συστατικών, είτε τα περικλείουν στον πυρήνα τους. Το μυστικό της δράσης τους, όμως, βρίσκεται στο εξωτερικό περίβλημά τους, γιατί η πρώτη ύλη από την οποία είναι κατασκευασμένο «μιμείται» τα φυσικά συστατικά του δέρματος, με αποτέλεσμα οι φυσαλίδες αυτές να «ξεγελούν» τον επιδερμιδικό φραγμό -την αυστηρή «πόρτα» που λέγαμε-, να φτάνουν στις βαθύτερες στιβάδες και να αποδεσμεύουν σταδιακά υδρόφιλες ουσίες, οι οποίες διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να διαπεράσουν την κεράτινη στιβάδα.

Χρειάζεται πάντα ενυδάτωση η επιδερμίδα;

Αν και αρκετοί δερματολόγοι πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται όλες οι επιδερμίδες ενυδάτωση -ή, τουλάχιστον, όχι πάντα-, οι γυναίκες, στην πλειονότητά τους, μετά τα 20 και ανεξάρτητα από τον τύπο της επιδερμίδας τους, θεωρούν -όχι άδικα- την ενυδάτωση μια απαραίτητη κίνηση καθημερινής φροντίδας και προστασίας. Άλλωστε οι επιλογές που υπάρχουν είναι αμέτρητες. Για παράδειγμα, η... αντιπάθεια που έτρεφαν παλιότερα πολλές γυναίκες με λιπαρή επιδερμίδα για τις βαριές, λιπαρές κρέμες, οδήγησε τους ειδικούς στη δημιουργία συνθέσεων σε μορφή ανάλαφρου fluid ή δροσερού gel οι οποίες, μολονότι παρέχουν πλούσια ενυδάτωση στην επιδερμίδα, απορροφώνται εύκολα και δεν δημιουργούν μαύρα στίγματα. Στην αγορά, τέλος, υπάρχουν φόρμουλες που προσφέρουν ενυδάτωση μόνο όπου υπάρχει ανάγκη-μια λύση ιδανική για τη μεικτή επιδερμίδα.

Πόσο διαρκεί η ενυδάτωση;

Φυσιολογικά, με μια συνηθισμένη ενυδατική κρέμα, η επιδερμίδα παραμένει ενυδατωμένη για τρεις με τέσσερις ώρες. Επειδή, όμως, η επανάληψη της εφαρμογής μιας κρέμας στη διάρκεια της μέρας είναι, συνήθως, ανέφικτη, οι μεγάλες εταιρίες καλλυντικών, έχουν αναπτύξει με τη βοήθεια της τεχνολογίας, φόρμουλες, που προσφέρουν εικοσιτετράωρη ενυδάτωση στην επιδερμίδα.

Υπάρχει διαφορά στην ενυδατική φροντίδα της ξηρής και της αφυδατωμένης επιδερμίδας;

Όπως συνηθίζουν να λένε οι δερματολόγοι, «η ξηρή επιδερμίδα είναι πάντα αφυδατωμένη, ενώ η αφυδατωμένη επιδερμίδα δεν είναι πάντα ξηρή».

  • Στην ξηρή επιδερμίδα τα συμπτώματα είναι συχνά επιφανειακά -τραχύτητα και θαμπάδα εξαιτίας των συσσωρευμένων νεκρών κυττάρων- και οφείλονται σε μειωμένη παραγωγή σμήγματος ή σε εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν ελλείψεις τόσο στο νερό όσο και στα λιπίδια του προστατευτικού (υδρολιπιδικού) της φιλμ. Επομένως, η ιδανική κρέμα θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έλαια, αλλά να περιέχει -όσο κι αν ακούγεται παράδοξο- λιγότερα υδρόφιλα συστατικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κάνουν την επιδερμίδα ακόμα πιο ξηρή.
  • Αντίθετα, η αφυδάτωση είναι ένα παροδικό συνήθως αλλά πιο σύνθετο φαινόμενο, οι αιτίες του οποίου βρίσκονται στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε τύπο επιδερμίδας και εντείνεται με το πέρασμα του χρόνου. Η αφυδατωμένη επιδερμίδα αδυνατεί να συγκροτήσει το νερό στα κύτταρά της -το ποσοστό είναι λιγότερο από 10%. Το νερό εξατμίζεται, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει όψη στεγνή και ανελαστική, με έντονο αίσθημα «τραβήγματος». Για τη φροντίδα της, επομένως, θα πρέπει να επιλεχθεί μια κρέμα ή μια μάσκα εντατικής ενυδάτωσης, ώστε να περιοριστεί η διαδερμική απώλεια νερού και η επιδερμίδα να ανακτήσει την απαλότητα και την ελαστικότητά της.

Βρείτε τη δική σας Water Power στα Sephora

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;