CONNECT:  
             

Τι πραγματικά ''δουλεύει'' στην εμμηνόπαυση

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019
Αντωνία Θωμοπούλου

 

menopause (3) Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η εμμηνόπαυση, σημείο- σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας, συνοδεύεται από μια σειρά αλλαγών στο δέρμα, όχι πάντα ευχάριστων. Στις νέες, λοιπόν, αυξημένες ανάγκες της επιδερμίδας κάποια συστατικά, από την πληθώρα που προσφέρει η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς, έχουν αποδείξει πως προσφέρουν κάτι παραπάνω….

Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος με τις πιο ορατές αλλαγές στην όψη και υφή της επιδερμίδας. Επίσημα ξεκινά ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο. Η ραγδαία μείωση των οιστρογόνων αποτυπώνεται στο δέρμα που απότομα εμφανίζει ξηρότητα, σταδιακά χάνει το πάχος και την ελαστικότητά του, οι ρυτίδες βαθαίνουν και ο χρωματικός του τόνος αλλοιώνεται. Πρόκειται για την πιο έντονη φάση διαδικασίας γήρανσης, την οποία, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να αναστρέψουμε. Τουλάχιστον με μη επεμβατικές μεθόδους. Παρόλα αυτά στο οπλοστάσιο της βιομηχανίας καλλυντικών υπάρχουν δραστικά συστατικά που προστατεύουν και ενισχύουν, έστω και με πιο αργούς ρυθμούς, τους φθίνοντες κυτταρικούς μηχανισμούς βελτιώνοντας αισθητά την όψη του δέρματος. Δεν το λες και λίγο…..

4 βασικές αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση και πως τις αντιμετωπίζουμε

Μείωση παραγωγής κολλαγόνου - Βαθιές ρυτίδες. Ξέρουμε πως το δέρμα αποτελείται από τρία τμήματα, τον υποδόριο ιστό, το μεσαίο τμήμα ή χόριο και την επιδερμίδα. Η ανώτερη στιβάδα «ακουμπά» στο χόριο, το πολύτιμο δίκτυο στήριξης από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης που εξασφαλίζουν σφριγηλότητα και προσδίδουν ελαστικότητα. Τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των ινοβλαστών που παράγουν τις δομικές αυτές πρωτεΐνες του δέρματος. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα φυσιολογικό, στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων να μειώνονται και οι ρυθμοί λειτουργίας των ινοβλαστών να υποχωρούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης χάνεται το 1/3 του υπάρχοντος κολλαγόνου! Το δίκτυο στήριξης τότε εξασθενεί και εμφανίζει κενά. Αυτά ακριβώς τα κενά είναι οι βαθιές ρυτίδες στην επιφάνεια του δέρματος.

Τι βοηθάει. Τα ρετινοειδή, τα δραστικά παράγωγα της ρετινόλης, είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά, άρα προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, ενεργοποιούν τον κυτταρικό μεταβολισμό και διεγείρουν την παραγωγή ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Γι’ αυτό και όταν εφαρμόζονται συστηματικά- έστω και σε χαμηλή περιεκτικότητα- λειαίνουν, αποδεδειγμένα, τις ρυτίδες ακόμη και στα ώριμα δέρματα.

Επιβράδυνση μικροκυκλοφορίας - Λέπτυνση της επιδερμίδας. Η μείωση των οιστρογόνων, όπως είδαμε, επιβραδύνει όλες τις κυτταρικές λειτουργίες, ανάμεσά τους και τη μικροκυκλοφορία που πλέον γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο δεν φτάνουν στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα την ορατή απώλεια πάχους. Το δέρμα τότε γίνεται ατροφικό και οι ρυτίδες ακόμη πιο εμφανείς.

Τι βοηθάει. Όλοι συμφωνούν πως πρόκειται για την πιο πολλά υποσχόμενη ομάδα συστατικών της σύγχρονης βιομηχανίας καλλυντικών. Ο λόγος στα πεπτίδια, τις μικροσκοπικές αυτές αλυσίδες αμινοξέων που μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά και μηνύματα επανόρθωσης στα κύτταρα. Τα συνθετικά πεπτίδια που βρίσκουμε στις φόρμουλες πολλών αντιγηραντικών συνθέσεων χάρη στη βιομιμητική δράση τους δείχνουν να καλύπτουν το κενό...επικοινωνίας που παρουσιάζεται με το πέρασμα του χρόνου. Ανάλογα λοιπόν με τον τύπο πεπτιδίων που περιέχονται σε μια καλλυντική σύνθεση οι ρυτίδες λειαίνονται, ο προστατευτικός φραγμός αποκαθίσταται και ενισχύεται, η σφριγηλότητα ή τα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος αυξάνονται.

Απώλεια λιπιδίων- Έντονη ξηρότητα. Με την εκκίνηση της εμμηνόπαυσης οι σμηγματογόνοι αδένες τείνουν πλέον να υπολειτουργούν, γεγονός που οδηγεί και στη σταδιακή μείωση των απαραίτητων λιπιδίων. Πρόκειται για ένα μείγμα λιπαρών ουσιών που αποτελούν βασικό συστατικό του υδρολιπιδικού φιλμ της κεράτινης στιβάδας, τα οποία «γεμίζουν» τα κενά ανάμεσα στα κύτταρα εμποδίζοντας την απώλεια της φυσικής τους υγρασίας. Υπολογίζεται ότι στην περίοδο της εμμηνόπαυσης χάνεται το 57% περίπου των λιπιδίων. Ο προστατευτικός φραγμός εξασθενεί και η επιδερμίδα καταλήγει ξηρή και ευάλωτη στο οξειδωτικό στρες.

Τι βοηθάει. Μαλακτικοί παράγοντες και φυτικά έλαια πλούσια σε απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, όταν περιέχονται στα καλλυντικά προϊόντα καθημερινής περιποίησης, σχηματίζουν μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια που αποτρέπει την εξάτμιση νερού, λιπαίνουν και ενισχύουν την κεράτινη στιβάδα. Αναπληρώνουν έτσι τη χαμένη υγρασία και ενισχύουν τον προστατευτικό φραγμό.

Μείωση των μελανινοκυττάρων- Έντονες, καφέ κηλίδες. Με την οριστική διακοπή της περιόδου και την έλλειψη οιστρογόνων το δέρμα υπολείπεται σε μελανινοκύτταρα. Η παραγωγή μελανίνης μειώνεται και η επιδερμίδα στερείται όχι μόνο της φυσικής της χρωστικής αλλά και του μηχανισμού προστασίας από τις ακτίνες του ήλιου. Οι καφετί λεκέδες που εμφανίζονται στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή μέλασμα όπως είναι η ονομασία αυτής της μορφής υπερμελάγχρωσης είναι αποτέλεσμα των ορμονικών διαταραχών του οργανισμού στην ώριμη ηλικία.

Τι βοηθάει. Η βιταμίνη C, το κορυφαίο αντιοξειδωτικό συστατικό, έχει το δικό της σημαντικό ρόλο και στη φροντίδα της ώριμης επιδερμίδας. Σε όποιο προϊόν και αν περιλαμβάνεται- αντηλιακό, ορό ή κρέμα ημέρας- έχει αποδείξει πως αναχαιτίζει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύει τα επίπεδα αντηλιακής προστασίας, διεγείρει τους μηχανισμούς άμυνας και επανόρθωσης και απαλύνει αισθητά τις δυσχρωμίες του δέρματος.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;