CONNECT:  
             

Προσοχή!! Υψηλές θερμοκρασίες στα...μαλλιά

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
Αντωνία Θωμοπούλου

 

heat damage Με την επιστροφή στις πόλεις και στους καθημερινούς εντατικούς ρυθμούς ,το styling των μαλλιών αλλάζει. Πιστολάκι, σίδερο ισιώματος και ψαλίδια για μπούκλες είναι σε πρώτη ζήτηση. Οι υψηλές όμως θερμοκρασίες που απαιτούνται για το άψογο φορμάρισμα ταλαιπωρούν τα μαλλιά. Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε ή να αποτρέψουμε τη φθορά;

Η χρήση συσκευών θερμότητας και ο αποχρωματισμός θεωρούνται, και όχι άδικα, οι διαδικασίες που καταπονούν περισσότερο τα μαλλιά. Το ντεκαπάζ μπορούμε σίγουρα να το αντικαταστήσουμε επιλέγοντας ήπιες εναλλαγές χρωμάτων στη βαφή. Την έκθεση όμως στις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτεί το καθημερινό styling, για τις περισσότερες από εμάς ακούγεται -και είναι- σχεδόν αδύνατον να την αποφύγουμε. Υπάρχει μια νέα, σχετικά, κατηγορία προϊόντων με ειδικά σχεδιασμένες φόρμουλες για προστασία από τη θερμότητα. Είναι όμως αρκετά για να αποτρέψουν τη φθορά; Και τι παραπάνω χρειάζεται η τρίχα για να αντιστέκεται στις θερμές...επιθέσεις;

Βήμα Νο1 : μαθαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει στα μαλλιά.

Στην πλειοψηφία τους τα εργαλεία για το στέγνωμα, ίσιωμα και μπούκλες λειτουργούν με θερμοκρασίες από 95 έως 170ο. Όμως κάθε φορά που η τρίχα εκτίθεται σε θερμοκρασίες πάνω από 130ο :

  • φθείρεται η κερατίνη ( η δομική πρωτεΐνη της τρίχας), με αποτέλεσμα τα μαλλιά να χάνουν την ελαστικότητά τους και να καταλήγουν εύθραυστα
  • αποσυντίθεται η χρωστική των μαλλιών.
  • «διαβρώνεται» σταδιακά η επιφάνεια της τρίχας ( τα λέπια) και τα μαλλιά γίνονται άγρια και θαμπά.
  • εξατμίζεται η υγρασία από το εσωτερικό της τρίχας.

Βήμα Νο2: οχυρώνουμε σωστά την τρίχα

Η ολοκληρωμένη προστασία ξεκινά πολύ πριν πατήσουμε το κουμπί ON στο πιστολάκι ή στο σίδερο ισιώματος. Η σωστή καθημερινή φροντίδα που στοχεύει στην ενδυνάμωση της τρίχας- με εντατική ενυδάτωση και θρέψη- και την ενισχυμένη άμυνα από τις επιθέσεις αποτελεί το σημείο εκκίνησης για να έχουμε πάντα υγιή, δυνατά, πλούσια και φωτεινά μαλλιά . Αναζητούμε λοιπόν:

Σαμπουάν με θρεπτική βάση. Μπορεί ο βασικός ρόλος των σαμπουάν να είναι ο καθαρισμός του τριχωτού όμως τα εξειδικευμένα συστατικά που συνοδεύουν τους απορρυπαντικούς παράγοντες έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν κατά πολύ τα μαλλιά να παραμένουν υγιή κα να διατηρούν τη φυσική τους λάμψη και ζωντάνια. Επιλέγουμε γι’ αυτό φόρμουλες με έλαια

και εκχυλίσματα φυτικής προέλευσης που αναπληρώνουν τα λιπίδια της τρίχας και μαλακτικούς παράγοντες που την περιβάλλουν με ένα προστατευτικό φιλμ αποτρέποντας έτσι την απώλεια υγρασίας και σταδιακά την πρόωρη φθορά της.

Skingurus favourites: Aveda, Damage RemedyRestructuring Shampoo χωρίς θειικά άλατα συνδυάζει πρωτεΐνες κινόα και φυτικά έλαια για την επανόρθωση και αναδόμηση της φθαρμένης τρίχας. Klorane, Nutri Réparation Shampooing Au Dattier Du Désert, με ήπια καθαριστική βάση εμπλουτισμένη με χουρμά της ερήμου επανορθώνει και επαναφέρει την ισορροπία στα ξηρά, εύθραυστα, κατεστραμμένα μαλλιά. Kérastase, Resistance Bain Thérapiste, με 6 αμινοξέα και υδρολυμένη πρωτεΐνη σιταριού δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας, αναζωογονεί, επανορθώνει και οχυρώνει από μελλοντική φθορά.

Μάσκες και κοντίσιονερ εντατικής φροντίδας. Χάρη στην υψηλή τους συμπύκνωση σε θρεπτικούς, ενυδατικούς και επανορθωτικούς παράγοντες αναζωογονούν σε βάθος και οχυρώνουν τα μαλλιά στις επιθέσεις.

Skingurus favourites: Pantene Pro-V, 3 Minute Miracle Repair & Protect Conditioner με υψηλή περιεκτικότητα σε μαλακτικούς παράγοντες που «λειτουργεί» όπως ακριβώς μια ενισχυμένη μάσκα. LOréal Paris, Elvive Rapid Revivers Dream Long, εν είδει μάσκας με αμινοξύ και καστορέλαιο για εντατική αναδόμηση στα μακριά, ταλαιπωρημένα μαλλιά.

Βήμα Νο3 - προστασία από την…. υπερθέρμανση

Φανταστείτε, λένε κάποιοι, τον τρόπο που τα αντηλιακά προστατεύουν το δέρμα από τις ακτίνες UV. Έτσι ακριβώς και οι εξειδικευμένες φόρμουλες των προϊόντων θερμοπροστασίας δημιουργούν ένα λεπτό φιλμ γύρω από την τρίχα, περιορίζουν τη μετάδοση θερμότητας και αποτρέπουν την απώλεια της πολύτιμης υγρασίας από το εσωτερικό με αποτέλεσμα να μειώνουν τη φθορά της τρίχας.

Τα συστατικά που «σώζουν» την τρίχα

Το 1998 έγινε μια έρευνα για τις επιπτώσεις τριών βασικών συστατικών στις φόρμουλες των προϊόντων θερμότητας - Quaternium 70, Hydrolysed Wheat Protein και PVP/DMAPA acrylates copolymer- στα μαλλιά. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ακόμη και σε μικρή περιεκτικότητα ( 1% ) καταφέρνουν, το καθένα με διαφορετικό τρόπο, να περιορίσουν τη φθορά σε ποσοστό 10-20%. Πιο αναλυτικά:

Εμποδίζουν τη μεταφορά θερμότητας

Σιλικόνες ( Dimethicone και Cyclomethicone). Πρόκειται για τις ενώσεις πυρίτιου με άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο . Όταν περιέχονται στα προϊόντα θερμοπροστασίας δημιουργούν ένα λεπτό φιλμ υψίστης αντοχής που αναχαιτίζει τη διάδοση θερμότητας στο εσωτερικό της τρίχας, διατηρούν τα επίπεδα υγρασίας και προσφέρουν εξαιρετική λείανση.

Πολυμερή ( PVP/DMAPA acrylates copolymer). Λειτουργούν περίπου όπως οι σιλικόνες. Καλύπτουν την επιφάνεια της τρίχας με ένα προστατευτικό φιλμ και προσδίδουν λεία και απαλή υφή στα μαλλιά.

Φυτικά έλαια. Ή, η απάντηση της φύσης στη θερμοπροστασία των μαλλιών. Χάρη στη ρευστή τους μορφή εισχωρούν στις στιβάδες των κυττάρων- έτσι όπως είναι η μία πάνω στην άλλη σαν λέπια -, οι οποίες αποτελούν το περιτρίχιο, το εξωτερικό στρώμα που προστατεύει τον εσωτερικό πυρήνα της τρίχας, και απλώνουν ένα... δίχτυ ασφαλείας από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στα πιο αποτελεσματικά συμπεριλαμβάνονται το έλαιο από σπόρους σταφυλιού, το έλαιο από αβοκάντο, το ελαιόλαδο, το έλαιο argan και το ηλιέλαιο.

Δεσμεύουν τα αποθέματα υγρασίας

Υδρολυμένη πρωτεΐνη σιταριού(Hydrolysed Wheat Protein). Παράγωγο σιταριού με μικρό μοριακό βάρος που περιβάλλει το στέλεχος της τρίχας και διατηρεί τα σωστά επίπεδα υγρασίας, με αποτέλεσμα να περιορίζει σημαντικά τη φθορά.

Quartenium 70, ένα δραστικό συστατικό με ενισχυμένες μαλακτικές ιδιότητες που εντοπίζουμε συχνά σε συνθέσεις κατά του φριζαρίσματος.

Skingurus favourites: Phyto, Phytokératine Spray Réparateur Thermo-Actif για επανόρθωση, ενυδάτωση και προστασία της τρίχας στη διάρκεια του βουρτσίσματος ή στο καθημερινό styling με συσκευές θερμότητας. Rene Furterer, Lissea Spray Thermo-Protecteur Lissant με εκχύλισμα αβοκάντο που «τυλίγει» την ίνα της τρίχας με ένα μικροφίλμ για ενισχυμένη προστασία από τις συσκευές ισιώματος. IGK, Good Behaviour, με πολυμερή και πρωτεΐνες σπιρουλίνας για λείανση και θερμοπροστασία έως 232ο C.(www.sephora.gr). Yves Rocher, Anti-Casse Sérum Fortifiant , ενισχυτικός ορός που εφαρμόζεται πριν από το styling σε βρεγμένα ή στεγνά μαλλιά για ενδυνάμωση και προστασία.

Skingurus say: Τα προϊόντα θερμοπροστασίας δεν αποτρέπουν, απλώς περιορίζουν τη φθορά της τρίχας. Για να διατηρούμε λοιπόν υγιή, φωτεινά και λαμπερά τα μαλλιά, ανανεώνουμε κάθε δύο μήνες το μήκος τους αφαιρώντας τις κατεστραμμένες άκρες, ρυθμίζουμε σε μέτρια επίπεδα τη θερμοκρασία, κρατάμε σε απόσταση, τουλάχιστον, 10-15 εκατοστών τη συσκευή από τα μαλλιά και συντομεύουμε τη διαδικασία για μικρότερη επιβάρυνση της τρίχας.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
scalp-care

 

2021-12-03
Γιατί όλοι μιλούν πια για υγιές τριχωτό;

Οι ειδικοί επιμένουν. Το μυστικό για να διατηρούν πάντα τα μαλλιά μας τη φυσική τους λάμψη και ζωντάνια...  

LONG HAIR

 

2022-01-21
Άλμα… εις μήκος: 8 tips για όμορφα, υγιή, μακριά μαλλιά

Πολλές τα ονειρευόμαστε, λίγες όμως το επιχειρούμε, ίσως γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο το...  

hair sun

 

2022-06-17
​​Αντηλιακή προστασία: Αρχίστε από ...ψηλά

Ήλιος, αλάτι, χλώριο. Τρεις καλοκαιρινές απειλές για την ομορφιά των μαλλιών. Προστατέψτε τα, όπως...  

air dry2

 

2022-11-11
Air-dry ή πώς θα στεγνώσουμε τα μαλλιά μας ανέξοδα!

Η παρουσία του σεσουάρ στο top10 των πιο ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, προξενεί...  

static hair

 

2021-01-17
​Όταν τα μαλλιά «ηλεκτρίζονται»

Με το χειμωνιάτικο κρύο-άργησε φέτος αλλά ήρθε- τα μαλλιά μας, ιδίως αν είναι λεπτά και ίσια, ξαφνικά...  

hair changes

 

2021-04-07
​Μια μικρή αλλαγή στα μαλλιά, μια μεγάλη αλλαγή στη διάθεση

Διατηρώντας για χρόνια το ίδιο μήκος, το ίδιο χρώμα, το ίδιο στιλ, κάποτε θα βαρεθείτε όχι μόνο...  

eco friendly haircare

 

2021-05-12
Πόσο eco-friendly είναι η φροντίδα των μαλλιών μας;

Στη λίστα με τις φιλικές προς το περιβάλλον τελετουργίες ομορφιάς, η περιποίηση επί….κεφαλής φιγουράρει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;