CONNECT:  
             

Όχι βιασύνη στη μάχη με τις ατέλειες…

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

acne Δεν μπορούμε δυστυχώς να προβλέψουμε πότε ένα σπυράκι θα κάνει την εμφάνισή του . Μπορούμε όμως να ελέγξουμε κάποιες από τις αιτίες που τα προκαλούν, να διευκολύνουμε τη φυσική διαδικασία επούλωσής τους, αποφεύγοντας τις βιαστικές κινήσεις και να υιοθετήσουμε μια ρουτίνα περιποίησης ανάλογα με τη μορφή της ατέλειας που …επισκέπτεται την επιδερμίδα μας.

Είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από τα μαύρα στίγματα ή ακόμα χειρότερα τα ενοχλητικά σπυράκια που καταστρέφουν την κατά τα άλλα άψογη, “camera ready” επιδερμίδα μας. Βιαζόμαστε. Πιέζουμε με μανία τα στίγματα ή καταφεύγουμε σε προϊόντα που «μαραίνουν» τα σπυράκια και τα χρησιμοποιούμε χωρίς φειδώ με την ελπίδα ότι οι ατέλειες θα εξαφανιστούν. Μόνο που με τις περισσότερες συνθέσεις συμβαίνει το αντίθετο …

Κάθε ατέλεια και η φροντίδα της

Πίσω από τον αόριστο όρο «ατέλειες» που χρησιμοποιεί η βιομηχανία καλλυντικών, κρύβονται συνήθως όλες οι μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται η ακμή, τόσο των εφήβων όσο και των ενηλίκων. Δεν είναι όμως όλες το ίδιο σοβαρές ούτε βέβαια αντιμετωπίζονται το ίδιο .

  • Τα «σημάδια αναγνώρισης» της μη φλεγμονώδους, μέτριας έντασης ακμής είναι η ορατή απόφραξη πόρων -χωρίς όμως φλεγμονή- και ο σχηματισμός λευκών και μαύρων στιγμάτων:

Τα λευκά στίγματα (κλειστοί φαγέσωρες ή λευκές βλατίδες), είναι μικροί θυλακικοί αυλοί γεμάτοι κερατίνη και υπολείμματα λιπιδίων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Δεν είναι κόκκινα, ούτε ερεθισμένα, το χρώμα τους είναι υπόλευκο ή διάφανο. Αυτά συνήθως εννοούμε όταν μιλάμε για «φραγμένους πόρους» . Εμφανίζονται στο πιγούνι, στα πλαϊνά τους στόματος ή στη γραμμή των μαλλιών και με μεγαλύτερη συχνότητα στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Από τη στιγμή που δεν υπάρχει φλεγμονή ή μόλυνση, δεν έχετε λόγο να χρησιμοποιείτε δραστικά σαπούνια καθαρισμού και προϊόντα κατά της ακμής γιατί οι συνθέσεις αυτές κάνουν τα ξηρά νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται και να παγιδεύουν το σμήγμα για περισσότερο χρόνο. Αυτό που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας καθαρή από τα λευκά στίγματα είναι η τακτική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων με ένα ήπιο προϊόν απολέπισης σε συνδυασμό με μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό, που θα απομακρύνει το σμήγμα και τους ρύπους από τους πόρους . Tip: αποφύγετε τις πλούσιες σε έλαια κρέμες –όπως και τα τόσο δημοφιλή λάδια προσώπου- και επιλέξτε ενυδατικές συνθέσεις μη φαγεσωρογόνες, που δεν φράζουν δηλαδή τους πόρους.

Τα μαύρα στίγματα (ανοιχτοί φαγέσωρες) είναι οι μεγάλοι φραγμένοι πόροι που περιέχουν σμήγμα οξειδωμένο από τον αέρα- γι αυτόν το λόγο έχει μαύρο χρώμα. Εμφανίζονται όταν ο θύλακας βρίσκει πύλη εξόδου και το στέρεο περιεχόμενό του προβάλλει στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με τη μορφή ενός βύσματος.

Τι μπορείτε να κάνετε: Δεν υπάρχει δυστυχώς τρόπος να απαλλαγείτε οριστικά από τα μαύρα στίγματα. Μπορείτε ωστόσο να τα περιορίσετε, αν εντάξετε στο πρόγραμμά σας τον βαθύ καθαρισμό των πόρων της επιδερμίδας από επαγγελματία αισθητικό, μια φορά το μήνα. Για να συντηρήσετε το αποτέλεσμα, επιλέξτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά εξειδικευμένα προϊόντα κατά των μαύρων στιγμάτων ή συνθέσεις με σαλικυλικό οξύ..

  • Στη φλεγμονώδη ή σοβαρής έντασης ακμή, που εκδηλώνεται με την εμφάνιση βλατίδων , οζιδίων και κύστεων, παρατηρούμε και πάλι την ορατή απόφραξη πόρων, αλλά συγχρόνως, φλεγμονή με έντονη ερυθρότητα, οιδήματα, πόνο, ερεθισμό ή και αλλοίωση του ανάγλυφου της επιδερμίδας- που συχνά καταλήγει σε ουλή.

Οι βλατίδες, είναι τα γνωστά σπυράκια της ακμής, τα κόκκινα φλεγμονώδη εξογκώματα με πύον, που σχηματίζονται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας, όταν μολύνονται οι φαγέσωρες. Σε περιπτώσεις σοβαρότερης φλεγμονής – από τα βακτηρίδια (P.acnes) που πολλαπλασιάζονται και μολύνουν τον πόρο- σχηματίζονται κόκκινα οζίδια που πονούν πολύ και συχνά χρειάζονται 2-3 εβδομάδες μέχρι να «κάνουν τον κύκλο τους» και να υποχωρήσουν. Τα σπυράκια αυτής της μορφής, αν δεν τα φροντίσετε σωστά, υπάρχει κίνδυνος, μετά τη φάση έξαρσης, να αφήσουν κόκκινα ή καφέ σημάδια (ουλές) στην επιδερμίδα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Όπως επισημαίνoυν πολλοί δερματολόγοι, για όσο χρόνο υπάρχει ερεθισμός δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα κατά της ακμής που ξηραίνουν την επιδερμίδα αλλά ήπιες συνθέσεις με αντιφλεγμονώδη δράση, ή ακόμα και παγωμένες κομπρέσες που θα ανακουφίσουν την επιδερμίδα . Προσοχή! Δεν θα πρέπει να αγγίξετε το σπυράκι μέχρι να εμφανιστεί στην επιφάνεια η λευκή «μύτη» του. Τότε μόνο μπορείτε, με πολλή προσοχή και χρησιμοποιώντας μια αποστειρωμένη γάζα, να το πιέσετε, να αφαιρέσετε το μολυσμένο πύον και στη συνέχεια να απλώσετε τοπικά ένα εξειδικευμένο προϊόν που «μαραίνει τα σπυράκια». Tip: ακουμπήστε μια γάζα ποτισμένη με ζεστό νερό πάνω στο σπυράκι για 2 λεπτά, πριν προχωρήσετε στον καθαρισμό για να το μαλακώσετε και να αφαιρέσετε πιο εύκολα το περιεχόμενό του.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

retinol for beginners

 

2021-09-29
Ρετινόλη από τα 20; Μάλλον βιάζεστε…

Ναι, είναι αλήθεια, όσο νωρίτερα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια γήρανσης, τόσο καλύτερα....  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;