CONNECT:  
             

​Εμμηνόπαυση: τι αλλάζει στο δέρμα

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019
Αντωνία Θωμοπούλου

 

MENOPAUSE SKIN Ένα φυσικό φαινόμενο, η ορμονική γήρανση, σηματοδοτεί και μια σειρά από αλλαγές στην όψη και υφή του δέρματος. Να τις αποτρέψουμε, είναι δύσκολο. Αν όμως τις γνωρίζουμε, μπορούμε, τουλάχιστον, με τη σωστή περιποίηση, να καθυστερήσουμε την εμφάνισή τους, μειώσουμε την έντασή τους και γιατί όχι, σε ένα ποσοστό να τις αναστρέψουμε.

Τα πρώτα μηνύματα φτάνουν πολύ νωρίτερα. Εκεί γύρω στα μέσα περίπου της δεκαετίας των 40 –ή και νωρίτερα για κάποιες γυναίκες, όταν ξεκινούν οι ορμονικές αλλαγές πριν την εμμηνόπαυση- κάποια σημάδια που διακρίνουμε στο δέρμα, μας προειδοποιούν για τα νέα δεδομένα τα οποία πρόκειται να ακολουθήσουν. Η τάση για ολοένα και περισσότερες κηλίδες στο τέλος του καλοκαιριού, η έντονη αφυδάτωση και η τραχιά υφή, μαζί με το θαμπό χρώμα που ξαφνικά αλλοιώνει την όψη, αποτυπώνουν την αντίδραση του δέρματος στις εσωτερικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό. Στο κατώφλι των 50 χρόνων, έρχεται η στιγμή που η εμμηνόπαυση είναι πλέον γεγονός. Και τότε τίποτα δεν μοιάζει να είναι ίδιο…..

Τι συμβαίνει

Η εμμηνόπαυση, όπως, άλλωστε, δηλώνει και το όνομά της, είναι η οριστική διακοπή της περιόδου, η οποία οφείλεται στην παύση λειτουργίας των ωοθηκών που δεν παράγουν πλέον τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Η μείωση των οιστρογόνων, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει όλα, ή σχεδόν όλα τα όργανα του οργανισμού, του δέρματος συμπεριλαμβανομένου. Έτσι τις εξάψεις, τις απότομες εναλλαγές στη διάθεση , την αύξηση βάρους, τυχόν προβλήματα στον ύπνο και την εμφάνιση οστεοπόρωσης ακολουθεί και μια σειρά από έντονες αλλαγές στην υφή και την όψη του δέρματος, που συνθέτουν το φαινόμενο της ορμονικής γήρανσης.

Τι βλέπουμε εμείς στο δέρμα μας

Μείωση παραγωγής κολλαγόνου - Βαθιές ρυτίδες: Ξέρουμε πως το δέρμα αποτελείται από τρία τμήματα, τον υποδόριο ιστό, το μεσαίο τμήμα ή χόριο και την επιδερμίδα. Η ανώτερη στιβάδα «ακουμπά» στο χόριο, το πολύτιμο δίκτυο στήριξης από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης που εξασφαλίζουν σφριγηλότητα και προσδίδουν ελαστικότητα. Τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των ινοβλαστών που παράγουν τις δομικές αυτές πρωτεΐνες του δέρματος. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα φυσιολογικό, στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων να μειώνονται και οι ρυθμοί λειτουργίας των ινοβλαστών να υποχωρούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης χάνεται το 1/3 του υπάρχοντος κολλαγόνου! Το δίκτυο στήριξης τότε εξασθενεί και εμφανίζει κενά. Αυτά ακριβώς τα κενά είναι οι βαθιές ρυτίδες στην επιφάνεια του δέρματος.

Επιβράδυνση μικροκυκλοφορίας - Λέπτυνση της επιδερμίδας:Η μείωση των οιστρογόνων, όπως είδαμε, επιβραδύνει όλες τις κυτταρικές λειτουργίες, ανάμεσά τους και τη μικροκυκλοφορία που πλέον γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο δεν φτάνουν στην επιδερμίδα, η επιδερμίδα λεπταίνει και ο φυσικός φραγμός της υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα την αυξημένη απώλεια νερού και την ξηρότητα του δέρματος.

Ανακατανομή των αποθεμάτων λίπους στο γυναικείο σώμα: Με την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, χάνεται λίπος από το πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια ενώ έχει την τάση να συσσωρεύεται στην κοιλιά και τους γλουτούς. Η μείωση του υποδόριου λίπους στο πρόσωπο αφήνει το δέρμα χωρίς βάση υποστήριξης και το οβάλ του περιγράμματος με τη συνέργεια της βαρύτητας αλλοιώνεται.

Λιπαρότητα ακόμη και … αργοπορημένη ακμή: Τα επίπεδα των οιστρογόνων που μειώνονται στην περίοδο πριν την εμμηνόπαυση δίνουν την ευκαιρία στα ανδρογόνα - στις ανδρικές, δηλαδή, ορμόνες - που μένουν σχεδόν ανεπηρέαστα σε αυτήν τη φάση, να διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και να πυροδοτήσουν έτσι την παραγωγή πιο παχύρρευστου σμήγματος που, πολλές φορές, καταλήγει σε έντονη λιπαρότητα ή και όψιμη ακμή, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είχε παρουσιαστεί αντίστοιχο πρόβλημα στην περίοδο της εφηβείας. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση και τα ανδρογόνα μειώνονται αργά, φθάνοντας περίπου στο 50% των επιπέδων τους πριν από την εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα οι σμηγματογόνοι αδένες να υπολειτουργούν και τα επίπεδα των λιπιδίων να μειώνονται αισθητά.

Τριχοφυΐα: Και σ' αυτήν την περίπτωση αναζητήστε την αιτία στη μείωση των οιστρογόνων. Οι ανδρικές ορμόνες υπερισχύουν - εκκρίνονται από τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες - και εμφανίζεται έντονη τριχοφυΐα κυρίως στο πιγούνι.

Κηλίδες: Με την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, τα μελανινοκύτταρα σταδιακά μειώνονται (εκφυλίζονται), το χρώμα της επιδερμίδας γίνεται πιο ανοιχτό και λιγότερο ανθεκτικό στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Στα σημεία, όμως, που υπάρχει χρόνια έκθεση στις ακτίνες UV, η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται με αποτέλεσμα την ακανόνιστη συσσώρευσή της και το σχηματισμό κηλίδων, λόγω έλλειψης ρύθμισης από τα οιστρογόνα, τα οποία έχουν και το ρόλο ρυθμιστή της παραγωγής μελανίνης.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;