CONNECT:  
             

Ενυδάτωση τη νύχτα; Οπωσδήποτε!

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

the night is yours Όταν εμείς κοιμόμαστε, κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, δουλεύει σκληρά για να επιδιορθώσει τις φθορές του και να προλάβει να ανανεωθεί πριν ξημερώσει. Χάνει όμως πολύτιμη υγρασία. Υπάρχει τρόπος να το βοηθήσουμε ώστε να ξεκλειδώσει όλες τις αναπλαστικές του δυνάμεις χωρίς όμως να …διψάσει;

Κάθε βράδυ κατά τις 11, όταν η…φύση ησυχάζει, η επιδερμίδα βάζει μπροστά τις μηχανές! Αν μπορούσαμε, μια νύχτα, να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στον μικρόκοσμο των κυττάρων της, θα διαπιστώναμε ότι εκείνες τις ώρες, βρίσκονται σε πλήρη δράση, έχοντας αναλάβει το δύσκολο έργο αποβάλλουν τις συσσωρευμένες τοξίνες , να «ανασυνταχθούν» και να μας παραδώσουν μια επιδερμίδα ανανεωμένη, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές επιθέσεις της επόμενης μέρας.

Πώς τα καταφέρνουν; Όπως ίσως θυμόμαστε από τη βιολογία, κάθε κύτταρο αποτελείται από μικροσκοπικά «εξαρτήματα», το καθένα από τα οποία έχει και ένα σημαντικό ρόλο: Για παράδειγμα, η προστατευτική κυτταρική μεμβράνη τους είναι το «κέντρο τηλεπικοινωνιών» που δέχεται και στέλνει μηνύματα στο «κέντρο ελέγχου», δηλαδή στον πυρήνα του κυττάρου, εκεί όπου βρίσκονται το γενετικό υλικό, το DNA και τα γονίδιά του. Γύρω από τον πυρήνα πάλι, βλέπουμε ένα μικρό λαβύρινθο που συνθέτει και μεταφέρει πρωτεΐνες. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να συμβεί αν τα κύτταρα δεν τροφοδοτηθούν με ενέργεια από το «εργοστάσιο» που την παράγει. Τα μιτοχόνδρια. Κάθε κύτταρο διαθέτει 1500 περίπου τέτοιες μικροσκοπικές «γεννήτριες» που παράγουν καθημερινά, το 90% της ενέργειας που χρειάζεται για να εκτελέσει σωστά τις βιολογικές του λειτουργίες.

Οι ελεύθερες ρίζες …της νύχτας. Με τις πολυάριθμες επιθέσεις (UV ακτινοβολία, ρύποι κλπ.) που δέχονται καθημερινά, αλλά και με το πέρασμα του χρόνου, τα μιτοχόνδρια παράγουν ολοένα και λιγότερη ενέργεια και τα κύτταρα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Επιπλέον, η διαδικασία επανόρθωσης που ακολουθούν τη νύχτα, παράγει και… απόβλητα, ανάμεσα στα οποία εντοπίζονται αμέτρητες τοξικές ελεύθερες ρίζες-πολύ περισσότερες από αυτές που προέρχονται από τις ακτίνες UV ή τον καπνό του τσιγάρου -τις οποίες για να εξουδετερώσουν χρειάζεται να καταβάλλουν μεγάλες δυνάμεις με αποτέλεσμα η ανάπλαση καθυστερεί. Έτσι βλέπουμε την επιδερμίδα να “ξυπνά” συχνά, με όψη θαμπή και κουρασμένη.

Η επιδερμίδα διψά. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που στερεί από την επιδερμίδα τη λάμψη και τη φρεσκάδα της: τη νύχτα -ειδικά λίγο πριν το ξημέρωμα- τα επίπεδα ενυδάτωσης βρίσκονται στο πιο χαμηλό τους σημείο. Η μεγαλύτερη διαπερατότητα της υδρολιπιδικής ασπίδας της, ενώ από τη μια επιτρέπει την καλύτερη διείσδυση των δραστικών συστατικών μιας κρέμας, από την άλλη οδηγεί στην απώλεια πολύτιμης υγρασίας. Κι αν αυτή η φυσιολογική κατάσταση δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις σε μια νεανική επιδερμίδα-τότε τα κύτταρα διαθέτουν αρκετά αποθέματα νερού- μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν συμβαίνει στην ξηρή, ευαίσθητη ή ώριμη επιδερμίδα. Εκεί ακριβώς αναλαμβάνουν δράση τα καλλυντικά.

Ώρα για …ενισχύσεις. Η βιομηχανία καλλυντικών έχοντας μελετήσει σε βάθος τους μηχανισμούς ανανέωσης της επιδερμίδας, γνωρίζει καλά ότι μόνη της δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει. Χρειάζεται ενισχύσεις. Έτσι έχει αναπτύξει συνθέσεις που δρουν στοχευμένα: εμπλουτισμένες με ενεργά συστατικά (αντιοξειδωτικά, φυτικά εκχυλίσματα κ.α.), προσφέρουν στην επιδερμίδα διαρκή ενυδάτωση, όλη νύχτα, για να αντιμετωπίσει την απώλεια υγρασίας και εφοδιάζουν τα κύτταρα με τα σωστά «εργαλεία» που θα τα βοηθήσουν να εξοικονομήσουν ενέργεια για να επανορθώσουν ταχύτερα τις φθορές τους και να προλάβουν να ανανεωθούν πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μας….

Και λίγη ακόμα βοήθεια…

Θυμηθείτε το ντεμακιγιάζ . Όταν πέφτουμε για ύπνο χωρίς να αφαιρούμε το μακιγιάζ, υποβάλλουμε την επιδερμίδα σε μια αχρείαστη συνύπαρξη με τις ελεύθερες ρίζες που έχει συγκρατήσει το μέικαπ και στερούμε από τα κύτταρά της τη δυνατότητα να επανορθώσουν τις φθορές τους. Αυτό σημαίνει, κατακερματισμό του κολλαγόνου, λεπτές γραμμές και σημάδια πρόωρης γήρανσης. Σημαίνει επίσης αφυδάτωση, ανομοιόμορφο τόνο και ενοχλητικές ατέλειες. Με το μακιγιάζ στη …θέση του, η ανανέωση γίνεται με δυσκολία και οι συνέπειες είναι ορατές ακόμα και με μια φορά που θα υποπέσουμε στο παράπτωμα.

Φτιάξτε… ατμόσφαιρα. Στους κλειστούς χώρους, η έλλειψη υγρασίας στον αέρα, σε συνδυασμό με την θέρμανση -ιδίως όταν προέρχεται από το air condition ή κάποιο αερόθερμο- ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αφυδάτωση της επιδερμίδας. Επενδύστε σε έναν υγραντήρα χώρου και τοποθετήστε τον στο υπνοδωμάτιο. Θα αποκαταστήσει τα επίπεδα υγρασίας και συγχρόνως θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Tip: Αν δεν διαθέτετε υγραντήρα, μια πρόχειρη αλλά αρκετά αποτελεσματική λύση είναι να τοποθετήσετε ένα δοχείο με νερό δίπλα στο θερμαντικό σώμα..

Beauty sleep και… ένα ποτήρι νερό. Πίνοντας λίγο δροσερό νερό λίγο πριν κοιμηθείτε, θα προσφέρετε μια έξτρα βοήθεια στα κύτταρα να αποβάλλουν ευκολότερα τις τοξίνες και τα απόβλητα και να διατηρήσουν τα επίπεδα υγρασίας στη διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε το πρωί να ξυπνήσετε με μια καθαρή, λαμπερή επιδερμίδα.

The Night is Yours!

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;